Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Cito megalo virus
PostPoslato: Uto Maj 08, 2007 9:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
Šta znate o ovom virusu?

Kako se prenosi, koliko traje i da li se leči lekovima, koji su simptomi.

Ja kad sam bila kog ginekologa kad sam imala spontani radili su mi test na hlamidije, zatim sekret u mikrobiološkoj ambulanti i dato mi je da dam krv na cito-megalo i još neke viruse ili bakterije ali za njih nemaju materijal da rade.

Ne verujem ni ja ni doktorka da ga imam ali zbog spontanog želi da isključi sve.

E, sad moje pitanje: ja sam dobrovoljni davalac krvi, imam uvek do sad (da kucnem u drvo) odličnu krvnu sliku, dala sam krv tri puta do sad za svojih 20 godina, znači dajem krv redovno, skoro sam dala pre manje od mesec dana. E sad, koliko ja znam nakon što davalac da krv, uzorak krvi prvo ide na sve moguće preglede kao što je AIDS itd, zbog primaoca te krvi.

Tek kada se utvrdi da je sve u redu ta krv se daje transfuzijom primaocu.

Davaoc pre svakog davanja daje svoje podatke, ime prezime adresa telefon itd.
Znači, koliko znam, da nešto ima u mojoj krvi, oni je ne bi dali primaocu a mene bi telefonom obavestili da dođem i da mi kažu šta sa mnom nije u redu i šta da lečim.

Da li grešim?
Da li bi trebalo da radim viruse, bakterije u krvi ako sam već davala dobrovoljno krv i to jako skoro i sve je prošlo u najboljem redu i niko me hvala Bogu nije zvao da mi javi da nešto nije u redu.

Molim nekoga od lekara da se javi i odgovori mi na pitanje i svakoga ko zna i razume se u to.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 09, 2007 3:11 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am
Postovi: 385
Lokacija: Beograd
Citomegalovirus - CMV je, bez dileme, najčešći uzročnik kongenitalnih i ranih postnatalnih infekcije. Značaj ove infekcije uspoređuje se s značajem rubeole prije uvođenja obaveznog cijepljenja. Nažalost zbog imunoloških odlika ovog virusa nije moguća zaštita od kongenitalne CMV infekcije.


Citomegalovirus spada u grupu herpes-virusa, a nakon primarne infekcije virus perzistira doživotno najvjerojatnije u limfocitima. Pod određenim uvjetima infekcija se može reaktivirati. Izvor zaraze mogu biti krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak, urin, pljuvačka i suze, a za prijenos je neophodan bliski tjelesni kontakt. Vrijeme inkubacije nije sasvim poznato, a simptomi infekcije su nekarakteristični: povišena tjelesna temperatura uz otok limfnih čvorića. Veoma rijetko se javljaju hepatitis ili miokarditis. Virus se izlučuje potom kratko vrijeme pljuvačkom, i vrlo često duže vrijeme genitalnim iscjetkom odnosno urinom.


Kod CMV infekcije u trudnoći dolazi u oko 40% do intrauterine transmisije virusa. Virus izaziva oštećenja fetusa osobito u prvom i drugom, ali i u trećem trimestru. Računa se da do oštećenja fetusa dolazi u oko 5 - 15% slučajeva. Kod ca 5% inficiranih fetusa dolazi do razvitka kongenitalnog CMV sindroma, a kod daljnjih 5 - 10% su ovi simptomi slabije izraženi. Kod 85 - 90% inficiranih fetusa nema uopće nikakovih simptoma kod poroda. Kod kongenitalnog CMV sindroma u 90% se razvijaju kasne posljedice infekcije. I suprotno, 10 - 15% inficirane novorođenčadi ne pokazuju nikakove simptome kod poroda. Simptomi kongenitalnog CMV sindroma su: hepatosplenomegalija, trombocitopenija, hiperbilirubinemija, hemolitička anemija, mikrocefalija, korioretinitis, encefalitis, atipična limfocitoza. Važnost ove infekcije u trudnoći, kao i mogućnost reaktivacije infekcije obrađuju znanstvenici s University of Alabama at Birmingham. U svome radu opisuju ispitivanje seruma na prisustvo protutijela protiv citomegalovirusa kod 46 trudnica s prekoncepcijskim imunitetom protiv CMV, utvrđenim u prethodnoj trudnoći. Tražena su protutijela protiv glukoproteina H (epitop AD 169) CMV.


Od navedenih 46 trudnica, 16 majki je rodilo inficirano, a 30 neinficirano dijete u sljedećoj trudnoći koja je praćeno serološki. U 11 od 16 majki koje su rodile inficirano dijete nađena su protutijela protiv glukoproteina H, epitopi AD 169 i Towne (69%)). Kod 10 od 16 majki s inficiranim novorođenčetom (62%) nađena su nova specifična protutijela protiv glukoproteina H, u poređenju sa samo 4 od 30 žena s neinficiranim novorođenčetom (13%).


Zaključak znanstvenika još jednom potvrđuje da prekoncepcijski imunitet protiv CMV pruža u trudnoći samo djelomičnu zaštitu od intrauterine transmisije virusa. Reinfekcija s različitim tipovima CMV može dovesti do intrauterine transmisije virusa i kongenitalnog CMV sindroma.

_________________
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 09, 2007 8:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
A na ovo moje pitanje jel znate možda odgovor.
Da li bih trebala da uradim test na cito-megalo obzirom da sam pre manje od mesec dana dobrovoljno dala krv, da li se radi test na cito-megalo pri davanju krvi za primaoca?

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 09, 2007 8:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am
Postovi: 385
Lokacija: Beograd
Mislim da bih trebali cisto da bi vi bili mirni. To mozete uraditi u zavodu za zastitu zdravlja (treba vam uput ali se CMV placa) ili cak u Svetog Save posto ste dobrovoljni davaoc mozete da uradite besplatno tu analizu (samo ako rade virusologiju). Ja sam dobrovoljni davaoc i radila sam neke analize krvi pred laparaskopiju i nisam platila nista. Samo je pitanje da li rade analize na viruse.
Uradite cisto da bi vi bili nacisto sa sobom i da vas ne bih kopao crvic sumnje!
Pozdrav,
Blonde

_________________
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 13, 2007 10:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
Imala sam fetus mortus u 21\22 nedelji trudnoce.Posle 6 mes. sam radila toch i nadjen mi je cmv i toxo. Od simptoma sam imala tem. blago povisenu u razmacima od po 15 dana. Lekovi ne postoje.Bitno je odrzavati imunitet i redovne kontrole u toku trudnoce. :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 3:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 3:23 pm
Postovi: 1
Lokacija: BG
S :cry: ada sam u 13. nedelji trudnoce i pre dve i po ned sam radila test na CMV. Rezultat je bio IgG 66 IgM pozitivan (metod ELISA). Sada sam opet uradila test na CMV i razultat je IgG7,99 IgM negativan (metoda ECLIA). Radila sam juce jos jednom isti test ali ce rezultati biti tek u cetvrtak,Moze li mi iko odgovoriti da li je moja beba u opasnosti da dobije CMV? Lekari ne znaju da mi odgovore jer ne znaju kad sam ustvari dobila infekciju i trenutno od njih ne mogu da dobijem nikakav savet, jedni kazu da razmotrim abortus drugi da nastavim trudnocu uz stalno pracenje razvoja situacije. Meni je zaista tesko da donesem odluku o abortusu jer sam vec imala jedan izostali pobacaj, a opet, kad pomislim na posledice kongenitalne infekcije CMV to mi se ucini kao sasvim razborito resenje. Problem je u tome sto niko ne moze pouzdano da mi kaze da li je beba inficirana ili ne... zaista ne zanam sta da radim a vreme odmice...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 12, 2007 4:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm
Postovi: 312
Po pravilu IgM je pokazatelj trenutnog stanja tj. trenutne aktivnosti CMV-a.
IgG pokazuje da ste nekad bili u kontaktu sa virusom....a kada?...na to niko ne moze da odgovori...jedino Vi ukoliko se setite nekog perioda sa simptomima vezanih za taj virus.Mozda se ni Vi ne setite jer sam virus moze da protrci kroz organizam i bez nekih vidljivih manifestacija.

Ja poznajem jednu zenu koja je imala koksaki virus i u medjuvremenu ostala u drugom stanju i isto su je neki doktori savetovali da prekine trudnocu.Titar antitela na koksaki joj je isto bio visok u momentu kad je otkrila da je trudna, i znam da joj je imunolog rekao ako se ti osecas dobro (a ona se i jeste tako osecala) onda glavu gore i napred!
Sad je vec majka lepe i zdrave devojcice.
Probajte da se posavetujete sa nekim imunologom ili infektologom pre nego sto donesete odluku.
Pozz.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 64 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: