Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: lecenje gangrene
PostPoslato: Ned Mar 25, 2007 1:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 11:23 am
Postovi: 14
Lokacija: Uzice
Volela bih da mi kolege sa iskustvom kazu sta rade kod lecenja gangrene?Koje medikamente koriste interseansno?Da li ispiraju kanal u prvoj poseti(mislim zbog sirenja gasova iz kanala u apeks)i kada kazu pacijentu da dodje obicno posle otvaranja zuba?Pitanje je malo bezvezno,ali postoji li neko pravilo koliko dana stoji medikament u kanalu(3-5-7 dana). :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 25, 2007 7:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 1:00 am
Postovi: 99
ja u principu trepaniram potpuno, formiram pristupni kavitet, udjem nervicom, ekstirpiram preostali nekroticni sadrzaja u kanalu, predjem na kerr igle, da vidim stanje zidova kanala, trudim se da forsiram apex, potom postavim ul. sol. chl. koji stoji 7 dana, zub ostavim otvoren.
U drugoj seansi struzem zidove kanala sto vishe, da bi sav taj nekroticni sadrzaj sto vishe uklonila. Ponavljam ulozak od istog medikam. , ponovo 7 dana, i zub privremeno zatvaram(uz naznaku ako bude bolio, da iscacka i da se javi). Ako boli, ponovo ostavim otvoren.
Treci put punim, ako nema simptoma.

Sto se tice irigacije kanala, koristim hidrogen i fiziolosku. Ranije sam i Na-hipohlorit, no neprijatnog je mirisa i iritativan, no kao irigans mi je bas dobar, a moze se spreciti ta iritacija i sa vaterolnama .
Koristim irigans u sve i jednoj seansi, jer logicno je da treba nekroticni sadrzaj iz kanala izbaciti, a prosirivacima samo potiskujemo opiljke .
To je to, u najkrace. :wink:

Mene zanimaju iskustva kolega , u lijecenja gangrene mlijecnog zuba. Zapravo zanima do kog stepena idete ciscenje kanala, kako punite kanale i sa cim zatvarate mlijecni zubic izlijecen od gangrene?hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: hello!
PostPoslato: Sre Mar 28, 2007 5:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 11:23 am
Postovi: 14
Lokacija: Uzice
Hvala za Odgovor koleginice!Ja na tvoje pitanje imam odgovor koji je baziran na malom iskustvu jer sam na stazu trenutno.Ono sto sam ja na decjoj videla je da mlecne zube sa gangrenom endodontski ne lece.Njihov stav je da nije toliko strasno i ako ostane u ustima deteta.Naime da bude jasnije uradis drenazu,najcesce sondom udjem da dobijem sadrzaj(moze i prosirivacem ali ne forsiram mnogo)tj. sve to da smirim akutne znakove infekcije.Kazem roditeljima da paze da hrana ne zatvori zubic.I ako se tako zub "smiri" kazem da dodju sledeci put kad zaboli .pa da se vadi.Mislim,sto vise moze da ostane u ustima,a da je miran to bolje zbog cuvanja prostora.Ona prica o ostecenju klice stalnog zuba u praksi retko se vidja.Nadam se da sam ti uspela preneti malo mog iskustva.Ovaj forum je super zaista!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: