Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: ranice na jeziku,bakterijska infekcija organizma
PostPoslato: Sub Jan 27, 2007 6:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
vec mesecima unazad imam ranice na jeziku,sa strane po ivicama koje nisam lecila jer kad sam otisla u dom zdravlja dobila sam samo jednu kutiju sinacilina zato sto mi je grlo crveno,to mi je pomoglo da mi otkloni bol u grlu ali na 2-3 nedelje.za srpsku novu godinu zavrsila sam u urgentnom centru jer sam osetila da mi se uzasno suse usta,uradili su mi glikemiju i kalijum i sve je bilo u redu. pre desetak dana poceli su da mi trnu dlanovi i tabani, malakasalost,bolovi u kostima,te sam otisla kod lekara opste prakse na pregled pre svega zbog tih ranica na jezyiku jer je jezik toliko poceo da pece,trne da je postalo neizdrzivo dobila sam daktanol gel.koristila sam ga tri dana jezik je prestao da me boli malo su se ranice povukle ali sam se i dalje lose osecala,pocelo je grlo da boli,bolovi u plucima,probadanje u kostima tako da sam uradila biohemijske analize krvi i urina;na osnovu UVECANIH(citiram doktorku) leukocita 9.1 10na9 ref.vrednosti :3.5-10 i zbog lose leukocitne formule,kao i sa dosta bakterija u urinu doktorka je zakljucila da imam bakterijsku infekciju, (nalazi brisa nosa,grla i jezika-normalna bakterijska flora, mikoloska kultura negativna)dobila sam dve kutije hemomicna prva tri dana sam pila jednom dnevno po 2 kapsule,a sada drugu kutiju po jednu kapsulu dnevno.imala sam tri dana temperaturu oko 38 danas je nemam ali osecam to trnjenje u prstima, a jezik je sada dok pijem hemomicin u jos gorem stanju ispiram sa sodom bikarbonom ali ne pomaze.interesuje me da li mogu da koristim daktanol gel dok sam pod terapijom?i gde da se javim na dalje ispitivanje,odakle da krenem?da li treba da ispitam stitnu zlezdu i uradim t3,t4,tsh zbog ranica na jeziku,i da pratim glikemiju i da posetim neurologa zbog trnjenja,posto mi lekar nista nije rekao dok se ne zavrsi terapija,a ja sam pomalo uplasena jer zelim da zatrudnim kad se sve ovo zavrsi.
IZVINJAVAM SE SVIMA STO SAM BILA OVAKO OPSIRNA,NADAM SE DA CE NEKO OD LEKARA SA FORUMA IMATI STRPLJENJA DA PROCITA OVU PORUKU(PISMO).HVALA.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 30, 2007 2:53 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 7:52 am
Postovi: 321
Lokacija: Pisite mi na mail
Glikemiju i kalijum su ti uradili zbog enzima koji sluze za stvaranje pljuvacke...

Palo mi na pamet sifilis ili herpes zbog sistemskog stanja, sa sekundarnom infekcijom. Da li imas neke promene na kozi ili genitaliji? Dobro je uraditi hormone stitne zlezde, to je zakljucak koji je karakteristican za ovakve bolove u kostima itd... Da li ti je jezik crven ili samo imas ranice, jel su ranice na vrhu jezika tamo gde se oseca slatko..
Moze biti i streptokok, mada bi verovatno bila u gorem stanju. Moze biti i enterobakter... , spirohete... oni daju smetnje u obliku bolova u misicima, kostima...

Dakle lekovi ti ne pomazu, zavrsi sa terapijom ipak do kraja. Daktanol ti pomaze, nastavi da ga koristis kad zavrsis sa terapijom, ali ako ti ne moze izleciti onda prestani i sa njime. Bolje je tako jer moze da daje laznu predstavu, pa cak i da pogorsa stanje.

Sigurno imas jos simptoma osim ovih?

Pozdrav Boki


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 30, 2007 7:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Ranice na jeziku su najcesce posledica mehanickog ostecenja - "grebanja" jezika o ivice (cesto ostecenih) zuba, ostre plombe i slicno.
Kao uzrok moze biti samo lose stanje bocnih zuba, ali i uvecanje jezika i ostecenje sluznice jezika kao posledica lokalnih ili opstih oboljenja.

Ja cu se usuditi da oponiram kolegi, ali glikemija se - kod susenja usta - radi zbog sumnje na dijabetes, a ne zbog salivacije, za to se koristi druga dijagnostika. Koliko se secam, samo secer u krvi je nedovoljan za dijagnozu dijabetesa; Osim toga, inicijalni stadijum sifilisa daje ulcus durum (dakle - JEDNU ranicu), obicno samo na vrhu jezika, koji zarasta za 4-8 nedelja i bezbolan je; gume i tuberi na jeziku, u trecem stadijumu, ne izgledaju kao ranice na bocnom delu jezika, da mi verujete na rec :). Herpeticni stomatit takodje drugacije izgleda; lokalizovani herpes lingualis ima ranice na bocnim stranama jezika, ali zarasta "brzo" - za 10-15 dana, tako da bih i to izuzela.

Kod (uslovno receno) samostalnih oboljenja jezika (lingua geographica, lingua nigra, papillitis, itd.) uzroci mogu biti zaista brojni, i imaju mnogo veze sa opstim stanjem organizma; lingua geographica - ili glossitis areata supeficialis mi veoma lici na vase tegobe, s tim sto je cesci na dorzumu jezika a ne bocno, i posledica je niza faktora: genetske predispozicije, psihogenih faktora, krvnih diskrazija (posebno anemija), dugih upotreba antibiotika, bakterija i superponiranih gljivica, itd. itd.
Javljaju se deskvamacije ("oguljotine") kruznog onlika, ta mesta su crvena, ponekad se spajaju, promene se javljaju u talasima i menjaju mesto.

Papilitis je uzrokovan sirenjem upale sa zdrela, gde se javljaju ulceracije na bocnim stranama jezika, oba ova oboljenja mogu biti veoma bolna, i zahtevaju pazljivo pracenje.

Melerov glositis je tipican za pernicioznu anemiju - gubitak sluznice i ranice se javljaju prvo na vrhu i krajevima jezika, u obliku izolovanih, crvenih i bolnih povrsina promera oko 1 cm, koja se vremenom slivaju, a bolesnici imaju subjektivne smetnje u smislu zarenja, pecenja i slicnog. Za obolele od perniciozne anemije nije neobicno da osecaju tegobe u smislu parestezija (trnjenja, recimo) u rukama i nogama, pa i jeziku.

Drugim recima, da vas dalje ne gnjavim, vama treba specijalista bolesti usta, tj. oralne medicine - ima ih na stomatoloskom fakultetu, kao i u privatnoj praksi. Ponesite sve nalaze koje imate, pa ce vas oni dalje voditi, i - sugerisati dalje nalaze sto se njih tice.

Ja vam zelim brzo ozdravljenje i ispunjenje zelja sto se tice trudnoce :).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 07, 2007 7:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
hvala vam na odgovorima,divni ste!
ovih dana nisam isla na forum jer sam ocajna krenula sam kod neurologa isptivanja su mi naporna pogotovo kad su oko mene bolesni i bespomocni to me dodatno opterecuje.naime i dalje imam pomenute parestezije ali nesto blaze,osecam neko bockanje u prstima,dlanovima,opstu malaksalost,nekako sva treperim,slaba sam u nogama,rukama.bila sam na jednom opstem pregledu kod neurologa i sve je bilo ok,osim sto imam pojacanu misicnu aktivnost sa leve strane.snimala sam i rtg vrata,kicme,srce,pluca.u opisu snimaka stoji da imam ispravljenu fiziolosku lordozu i izrazene spondiloticne i unkartroticne promene c kicme,ostalo je u redu.sutra i preksutra radim krvne analize nisam mogla da zapamtim sta mi je doktorka sve ispricila jer sam preplasena ali znam da cu raditi nesto vezano za imunitet,vitamine,hormone stitne zlezde(T3,T4,TSH),...;pa onda sledece nedelje jos neke neuroloske preglede i na kraju cu morati na magnetnu rezonancu endokranijuma ,eto cisto da budem mirna jer mi je poznanica neurolog pa hoce sve to da ispita.doktorka iz doma zdravlja je to protumacila da neurolozi hoce da otklone sumnju na multipleks sklerozu pa sam sad u jos vecem haosu, a ne zna se sta sve moze da bude,a eto ona se bas za najgore uhvatila i dodatno me uspanicila.
sto se tice jezika, i dalje je beo i suv,daktanol sam koristila samo 2-3 dana ali sam posle toga 9 dana pila hemomicin i ranica nema,s time sto su mi dali u domu zdravlja jos tri tube daktanola da nastavim posle hemomicina.
javicu se,nadam se da sam zdrava i da je ovo samo prolazna faza koja se brzo leci!
puno poljubaca za sve drage ljude koji misle na mene i trude se da mi pomognu savetima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 07, 2007 7:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
Boki samo jos ovo da ti odgovorim nemam nikakvih promena na kozi,ni na genitalijamai.leva ruka me boli malo iznad lakta,a ponekad i ispod lakta me nesto probada,ustvari upravo sada i sve ono drugo sto sam opisala. sto se tice drugih bolesti imam hronicni gastritis i hronicni sinusitis.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 07, 2007 8:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
treba da uradim i test na koksaki!mislim da cu da poludim posle svega... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: molim da mi neko odgovori!
PostPoslato: Pet Feb 09, 2007 5:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
imam samo jedno pitanje da li je moguce da se preko evociranih potencijala iskljuce ozbiljne neuroloske bolesti ili to jedino moze da iskljuci magnetna rezonanca.mnogo sam uplasena jer sam na ispitivanjima i nije mi dobro boli me glava u potiljku,bole me usi, nemam snagu u rukama i nogama,imam parestezije u levoj ruci,ili sam bol u levoj ruci i prstima,bole me pete,blago bride tabani,imam blage drhtavice,i nekako nesigurno hodam sa minimalnom snagom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 09, 2007 6:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Draga Kataj,
vase pitanje daleko nadilazi moje strucno znanje, na zalost; nadam se da ce ubrzo naici kolega dr Ivica ili ko drugi, pa ce vam bolje reci.

Jos jednom najlepse zelje za brzo ozdravljenje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 11, 2007 2:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 7:52 am
Postovi: 321
Lokacija: Pisite mi na mail
Ni ja to ne znam... Tvoj problem izgleda bas tezak. Obavi nekako te analize, odgovor ce vec od nekud doci. Hajde, bice sve ok, pozdrav :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 15, 2007 6:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 3:59 pm
Postovi: 27
samo da vam javim da je na MR glave sve ok! jedino sto su uocili su retencione ciste maksilarnih sinusa! uh sad mi je mnooogo lakse...... :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 04, 2007 4:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 2:09 pm
Postovi: 4
i ja imam slicne promjene na jeziku sa sve brazdama,nisu bolne ali bih volio da ih nema,cak na jednoj strani jezika vide se i sitni izrastaju kao da su papile.bio sam kod dr i on mi je propisao daktanol oralni gel,ali mi on nista ne pomaze,uradio sam ab test i test na gljivice i nista nije nadjeno.sta da radim?da nije mozda neki virus uzrocnik ovoga?da li ovo ima nekakve veze sa cigaretama posto sam pusac?inace osecam svaki ukus tako da mislim da mi papile nisu ostecene


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 81 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: