Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: opadanje kose-nepoznat uzrok. molim dr za pomoć
PostPoslato: Sub Feb 03, 2007 2:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 7:27 pm
Postovi: 1
Moj problem je vrlo ozbiljan, zato molim sve koji bilo šta o tome znaju, da mi daju neki savet, i da imaju strpljenja da pročitaju sve do kraja.
Pre 5 godina (tada sam imala 15 godina), počela je pojačano da mi opada kosa. U početku nisam bila mnogo zabrinuta, jer sam imala gustu, kovrdžavu,"afro" kosu, pa se proređivanje u početku nije mnogo primećivalo. Ipak, posetila sam dermatologa, ali nije nađen nikakav dermatološki uzrok opadanja. Tako sam 2 godine išla na kontrole, i na svakoj mi je bilo rečeno da je uzrok-stres. Međutim, kako mi se kosa naglo počela proređivati, (a i teško je poverovati da detetu od 15 godina opada kosa "od stresa"!??), zapala sam u paniku (tad je nastupio pravi stres), i nakon 2 godine poseta različitim dermatolozima, zatražila sam uput za endokrinologa.
Endokrinolog je odmah posumnjao na PCOS, i dao mi upute za UZ jajnika i analizu polnih hormona. Rezultati su me šokirali:
1.hormonski dibalans: testosteron visok, SHBG nizak (FAI 36%!), FSH,LH,DHEAS,estradiol uredni
2.cista na jajniku,dimenzija 13*11 cm !!!
Hitno sam upućena na operaciju, i operisana u roku od par dana nakon otkrivanja ciste i hormonskog disbalansa. Odstranjeni su mi levi jajnik i jajovod, zajedno sa cistom (nije bila maligna). (to je bio prilično veliki šok za mene,pogotovo jer se sve desilo u roku od par dana,nakon operacije sam za 3 dana izgubila 5 kg, mesec dana mi je trebalo da ponovo počnem da hodam brže od puža...)
Nakon operacije polni hormoni su bili uredni, i to na više uzastopnih kontrola u razmacima od po mesec-dva. Međutim, problem opadanja kose nije ni izbliza nestao! U početku, odmah nakon operacije, tempo opadanja se malo smanjio, ali je ubrzo dostigao svoje razmere kao i pre operacije.(koristila sam od tada do sada različite ampule i sprejeve,koje su mi prepisivali lekari, ali ništa nije delovalo).
Od operacije je sada prošlo već 3 godine, i u tom periodu mi se nekoliko puta pojavljivala cista na desnom-preostalom jajniku, tada bih primala terapiju- kontraceptivne pilule, cista bi nestajala, ali odmah nakon prestanka terapije, obično se pojavljivala nova. Kada bih pila kontraceptive, opadanje se nije smanjivalo, što me je navelo da pomislim da je uzrok mnogo složeniji. Kako do sada nijedan lekar nije ustanovio taj razlog (ne krivim nikoga jer ovo očigledno nije primer bolesti iz udžbenika, a i postoji ograničeno vreme koje vam doktor može posvetiti), rešila sam da sama potražim uzrok, pre nego što potpuno ostanem bez kose. :cry:
Ono što ja mogu da primetim (student sam molekularne biologije, pa donekle mogu da razumem šta se to dešava u mom organizmu), i na šta sumnjam je:
Simptomi:
1.glukoza uvek na gornjoj granici već 3-4 godine
2.katastrofalno slaba cirkulacija u ekstremitetima, naročito šakama
3.leukociti malo iznad donje granice od operacije pa sve do sada
4.konstantna zamorenost-a nisam anemična, Hgb do sada uvek uredu
5.periodična pojava akni u predelu čela i brade, i to nevezano sa ciklusom, već u periodima od po 2-3 meseca
6.diskretna maljavost u predelu podlaktica
7.nesanica (već postaje hronična, ali vrlo je moguće da je ona posledica svega što sam od operacije preživela)
Sumnjam na:
1.poremećaj funkcije tireoidee,koji je posredno doveo do formiranja ciste i hiperandrogenizma?
2.nizak nivo insulina?,ali kako nisam gojazna, mislim da nije insulinska rezistencija( kako o ovome malo znam, moguće da grešim). Možda je dobro da spomenem da mogu brzo da se ugojim, ali i da smršam-za par dana nekoliko kg,ali to se uvek kreće u granicama od po 2-3 kg, ne više
3. nizak nivo nekih metala i koenzima?: bakar,cink,kalijum,natrijum, vitamini B grupe??? Nešto drugo? (Kako i gde mogu uraditi ove analize?)
To je ono što ja mogu da predpostavim,zaista postajem očajna, toliko mi je malo kose ostalo, da više uopšte ne nosim raspuštenu kosu, vide mi se razdeljci po celoj glavi, i provodim puno vremena ispred ogledala (što inače ne volim), ne bih li se očešljala tako da sve "rupe" popunim, da se ne vide.
Zaista ću ceniti bilo kakav savet ili predlog.
Unapred hvala, X
[/u]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 11, 2007 7:51 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 12:46 pm
Postovi: 79
Lokacija: Beograd
Sa obzirom na stres koji prozivljavas, mislim da je u pitanju bas to.Posto ti je i secer na gornjoj granici, a to moze takodje nastati usled stresa Za opadanje kose, moj ti je savet da probas da resis problem tako sto ces nadoknaditi minerale i oligoelemente najbitnije za rast kose, a to su Cink . Silicijum, cistin i vitamini B kompleksa. Jako dobru kombinaciju imas u preparatu Nutrivala.Mozes uz to da lokalno primenjujes i rastvor Minoksidila , ali za sve ti treba upornost, najmanje 2 meseca za Minoksidil, a Nutrival mozes i duze da pijes.
I sto je najbitnije nemoj mnogo da razmisljas o tome, opusti se i bice sve ok. Stres proizvodi mnogo stvari,ali proveravaj hormone sa vremena na vreme, i za procenu tolerancije na glukozu imas dobar test-OGTT, pa se javi svom lekaru da ti objasni. Sve ostale analize za koje si pitala rade u privatnim lab.
Pozdrav, i sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 12, 2007 7:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 2:40 pm
Postovi: 138
Moj predlog je da odradis sve potrebne analize vezane za stitnu zlezdu,tj. TSH,T3,T4(FT3,FT4) i znaces na cemu si.Meni sve sto si navela lici na to.Uostalom,poremecaj funkcije stitne zlezde moze nastati usled stresa i na nervnoj bazi (kao kod mene).U privatnim laboratorijama dobijas brzo rezultate i budi nacisto!Zelim ti da sve bude ok!Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 29, 2007 8:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 7:21 pm
Postovi: 8
I ja imam prirodno kovrdzavu kosu.Pola kose mi je opalo u roku od 2 meseca.Osisala sam se skroz na kratko koristim fitoval sampon.Zaista te razumem kroz sta prolazis.Nekada su se divili mojoj dugoj gustoj kosi a sada vise lici na metlu ali oporavlja se.Poraslo mi je dosta "nove kose".Prekontrolisi stitnu zlezdu odn. hormone.Ja sam u periodu kada mi je kosa najvise opadala imala pojacanu funkciju stitne.Kada je lekar video moj nalaz rekao mi je da nije moguce da su vrednosti hormona toliko visoke.
Jos uvek imam problem e sa stitnom ali su vrednosti dosta blize normalnim.Najosnovnije pravilo je da se ne nerviras .Piti tablete i nervirati se nema efekta.

_________________
aldi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 30, 2007 12:50 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 10:44 pm
Postovi: 230
Ja mislim da ti opada zbog osetljivosti na muske hormone.
Meni se slicno desilo. U pubertetu se javilo naglo opadanje. Posto je bilo popraceno koznim promenama na glavi godinama su me lecili spolja znaci kozu i to bez ikakvog uspeha.
Slucajno sam otisla endokrinologu i ona je ustanovila da imam malo povisen testosteron ali da mi je organizam osetljiv i na to malo i reaguje opadanjem kose plus upalama koze. (kosa mi je maltene sva opala)
Kao terapiju sam uzimala pilule protiv trudnoce i spironolactone 100 mg dnevno. Ovaj poslednji lek sprecava muske hormone da dodju do koze.
U roku od 2, 3 godine uzimanja ove terapije kosa mi se potpuno oporavila (kao pre 15 godina sto je bila).
Sad sam prestala da uzimama Spironolactone (stetan je) i opadanje se vratilo kao i upala koze, svrbez, perut.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 04, 2007 3:57 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 04, 2007 3:55 am
Postovi: 1
Konačno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 10:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm
Postovi: 108
ja sam oduvek imala slabu kosu. cini mi se da uvek pocne da mi opada pred kraj leta. ne znam zasto. evo od pre dve nedelje je opet pocelo. vec mesec dana pijem neki preparat sa kompleksomvitamina B i jos nekim dodacima namenjeni specijalno za podsticanje rasta kose, ali kosa je pocela da mi opada par nedelja nakon sto sam pocela da ga uzimam. i to oko perioda kad sam se selila u novi stan - valjda je to taj stres koji je pokrenuo. :(
ovo me bas cini tuznom jer volim svoju kosu i cele godine je negujem non stop, cinim sve sto je u mojoj moci da ona bude bar kako tako lepa i uvek mi se ovo dogodi, otprilike jednom godisnje.

nikad nisam radila test na hormone i rad zlezde. zivim u inostranstvu sama i isteklo mi je zdravstveno osiguranje. a i kad ga uplatim nece mi obaviti te testove znam. nije isto kao u srbiju kad dodjem, a necu dolaziti jos minimum godinu ipo dana.

ima li neko nekakav savet kako sa ovim da se izborim. sta pomaze? bilosta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 29, 2008 10:58 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm
Postovi: 108
niko?

nista?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 31, 2008 10:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm
Postovi: 64
Naravno da je potrebno da odeš kod endokrinologa jer većina nas koji imamo problem sa štitnom žlezdom imamo i pojačano opadanje kose. Endokrinolog će ti uraditi ultrazvuk štitne žlezde i reći će ti da proveriš hormone, najčešće T3, T4 i TSH i još par stvari. Dijagnoza hipo ili hipertireoze se lako postavlja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 01, 2008 12:52 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm
Postovi: 108
hvala, oticicu cim platim zdravstveno :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 29 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: