Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Vrtoglavice i preskakanja srca
PostPoslato: Sre Feb 13, 2019 6:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 22, 2016 9:51 pm
Postovi: 3
Imam 24 godine bio sam aktivan i normalne mozda razvijenije gradje kao klinac. u 20oj sam poceo sa teretanom, nisam nikad dizao neke sulude tezine, nikad se preterano forsirao, nisam koristio hemiju. Ne pusim alkohol pijem mozda jednom do dva puta nedeljeno.
krajem 21. su mi poceli problemi u vidu preskakanja srca, i problema sa kondicijom. Ja sam vremenom stekao strah od toga da se nesto forsiram pa sam generalno batalio svaki vid malo jace fizicke aktivnosti. Nisam malte ne nista radio do leta prosle godine. U medju vremenu sam dobio na kilazi i sad imam 98kg/182.
Proslog leta sam nabavio bajs i krenuo da vozim. Ako bi vozio tipa 2 ipo sata, kad bi stao dobijao bi strasne vrtoglavice, da bukvalno samo sto ne padnem. A ponekad tokom voznje mada uglavnom posle voznje bi imao cudan osecaj u grudima il tipa po neki preskok.
Bio sam na ultrazvuku srca i ekg, doktorka mi rekla da je sve u redu, imam blago zadebljanje i uvelicanje srca, al kaze da je to normalno s obzirom da sam se bavio sportom
U medju vremenu sam batalio bajs, ponekad moram da radim neko nosenje neke selidbe i tipicno bi proslo bez problema.
Danas sam isao u teretanu po prvi put nakon bar 2 ipo godine, i sa sigurnoscu mogu da kazem da meni apsolutno ni najmanji problem nisu tezine za misice. Radim tipa bucice od po 7.5 kila za biceps il benc za po 10 kila sa obe strane. Al kad ja odradim seriju za biceps sa njima tipa 10 puta , bukvalno prekidam jer osecam vrtoglavicu zadnjih par dizanja i cim ih spustim bukvalno moram da gledam de da sednem jer mislim da cu samo onesvestit se. Tako je bukvalno za skoro svaku vezbu. Bio sam sad sat vremena, bukvalno vezbanje nema smisla, jer radim sa minimalnim tezinama i skoro i ne osetim ikakav bol u misicu.
Sad ne znam sta da radim, doktorka kaze sve u redu, a ja se ovde osecam kao u invalid u 24oj, pa ako ima neko neki savet il iskustva, nek podeli


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Vrtoglavice i preskakanja srca
PostPoslato: Čet Feb 14, 2019 8:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2012 8:11 am
Postovi: 20
Mladiću, problem koji imate nije tako redak kod mlade generacije. Postoji određeni procenat ljudi, mislim negde 5% do 10% populacije, koji su osetljivi na "telesne manipulacije" odnosno na određene vidove fizičke aktivnosti. Najbolje što možete da uradite, jeste da napustite ideju o teretani, vožnji bicikla, trčanju i svim ostalim aktivnostima koje Vam ne odgovaraju. Kod gore pomenute grupe ljudi, bavljenje napornijim sportovima dovodi do srčanih aritmija tipa lepršanja pretkomora, fibrilacije pretkomora, ventrikularne tahikardije itd, što nije nimalo prijatno, a metode tretiranja su neefikasne i neodgovarajuće (medicina nema odgovore na mnoga pitanja u vezi aritmija). Na kraju, takve osobe završe sa ugrađenim pejsmejkerom i ablacijom AV čvora, što je takođe loše kao rešenje. Ako malo čitate forume, a ima dosta odličnih stranih foruma (HealthUnlocked, HealingWell,...), videćete da su tamo sve ljudi koji su se silno trudili da ostanu "fit", a, u stvari, upropastili su sopstveno zdravlje. Nije da se hvalim, ali i ja sam postigao isti rezultat.
Obzirom na to da ste mladi, najbolji savet koji mogu da Vam dam, jeste da budete izuzetno pažljivi kada su u pitanju naporne fizičke aktivnosti i da izbegavate po svaku cenu one fizičke aktivnosti, koje se pokažu kao neodgovarajuće za Vas.
Ono što je najvažnije i gde možete dosta da uradite, jeste da po svaku cenu smanjite težinu na nivo: visina (cm) - 100, pa čak i nešto ispod toga. To uradite OBAVEZNO. Uz to, izbegavajte kafu, alkohol i cigarete, a o drogama da i ne govorimo. Upražnjavajte šetnju kao najvažniji vid rekreacije, ali i tada nemojte hodati uzbrdo-nizbrdo, već pokušajte da to radite po ravnom terenu.
Ma koliko da Vam se ovi saveti ne dopadnu, znajte da su rezultat više od 10 godina istraživanja na polju srčanih aritmija, i da dobro znam o čemu govorim.
Srce Vam je, bar za sada, potpuno zdravo, i pokušajte da to ne pokvarite u budućnosti!
Da se ne biste osećali "krivim" za situaciju u kojoj se nalazite, znajte da ste, u stvari, genetski predodređeni za probleme koje imate (isto kao i svih onih pomenutih 10%). To se ne može promeniti, a samo je pitanje kada će se kod koga ta genetika manifestovati. U mom slučaju, problemi su počeli kada sam imao 55 godina (sada imam 66).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Vrtoglavice i preskakanja srca
PostPoslato: Čet Feb 14, 2019 2:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
alexa94, с обзиром на твој текст од пре две и по године, када се уклопи са овим текстом, могао бих да закључим да имаш озбиљних проблема са крвотоком а можда и са дисањем. Дакле можда не дишеш правилно, можда немаш довољан проток ваздуха. А вероватно имаш проблем са раменим појасом и горњим делом леђа који ти све поремети - и срце и дисање.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: