Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: bilijarni gastritis
PostPoslato: Uto Apr 15, 2008 1:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 9:29 pm
Postovi: 105
Da li neko moze da mi objasni sta se podrazumeva pod bilijarni gastritis,pokusala sam na internetu al bez ikakvog uspjeha.hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 15, 2008 1:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Gastritis izazvan duodenogastričnim refluksom posle holecistektomije predstavlja klinički značajan poremećaj koji u svoju patogenezu ukjučuje mnoge mehanizme.
Ovaj klinički entitet nije dovoljno istražen iako postoje podaci o povećanoj učestalosti bilijarnog gastritisa posle holecistektomije. Ispitano je 27 pacijenata, 15 žena i 12 muškaraca, prosečne starosti 55 godina, kojima je odstranjena žučna kesica zbog holecistolitijaze.
Simptomi - abdominalni bol, mučnina, povraćanje bili su razlog za gornju endoskopiju.
Biopsijom je uzet uzorak sluznice za ureaza test na Helicobacter pylori (Hp) i histopatološki pregled, a indikatorskim trakama je određen pH iscrpljenog gastričnog sadržaja.
Bilijarni refluks i prisustvo žuči u želudačnom sadržaju utvrđeno je endoskopski u svih 27 ispitanika.
Redovno je prisutna hiperemična, mutna, edematozna sluznica najčešće u predelu antruma. pH vrednost gastričnog sadržaja je bila između 2,0 i 5,5 a srednja vrednost je 3,9. U 17 ispitanika (63%) test na Hp je bio pozitivan.
Patohistološki nalaz je u svim slučajevima pokazao sliku hroničnog reaktivnog gastritisa.
U 10 ispitanika (37%) utvrđena je intestinalna metaplazija sluzokože želuca.
U ispitanika sa metaplastičnim promenama sluznice Hp je bio prisutan u 90% slučajeva.
Gastrični pH je kod pacijenata sa intestinalnom metaplazijom bio u proseku 4,5. Hp je registrovan u svim slučajevima gde je pH vrednost bila povišena - viša od 3,5 (prosečno 4,3).
Postoji pozitivna korelacija između težine endoskopskih i patohistoloških promena sa povećanjem pH vrednosti odnosno sa stepenom bilijarnog refluksa.
Postoji veza između težine oštećenja sluzokože želuca i prisustva Hp. Hp infekcija je utvrđena u 90% pacijenata sa intestinalnom metaplazijom sluznice želuca.
Takođe postoji veza između Hp infekcije i vrednosti pH želudačnog sadržaja.
Ovi rezultati upućuju na moguću kancerogenu ulogu bilijarnog refluksa, posebno u kombinaciji sa Helicobacter pylori infekcijom.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 15, 2008 3:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Nije samo u pitanju holecistektomija zbog koje prestaje mogucnost koncentrisanja i akumuliranja zuci,vec i insuficijencija piloricnog sfinktera i operisani zeludac nekom od operacija po Billrothu koji dovode do refluxa zuci u zeludac.Naravno najveci problem je sto je zeludacna sluznica adaptirana na kiseli PH pa sa trajnjem refluxa zuci koja ima ima bazni PH zeludacna sluznica metaplazira tj.biva zamenjena sluznicom creva tj podleze intestinalnoj metaplaziji na cijem terenu se moze razviti i karcinom tako da bilijarni reflux ima realan uticaj na evoluciju kancera.A poznato je da je H.Pylori sa hronicnim zapaljnjem kancerogen prvog reda i za adenokarcinom i za primarni limfom zeluca.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bilijarni gastritis
PostPoslato: Pet Mar 16, 2012 11:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 11:43 am
Postovi: 1
Dijagnostikovan mi je bilijarni refluks i hronični gastritis. Ima li neko iskustva sa tim i zanima me koja je terapija bilijarnog refluksa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bilijarni gastritis
PostPoslato: Sre Sep 26, 2012 9:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 10:54 pm
Postovi: 154
I meni takodje. U januaru mi je dijagnostikovan GERB (ostecenje jednjaka grad A) i bilo je nesto zuci u zelucu gastroskopijom (bez HP i bilo cega drugog). Od tad sam bio na Controlocu (i jos nekim lekovima, kao sto su cisap, domperidon, itd.) i to se smirilo posle nekoliko meseci. Radjena je i kolonoskopija, rezultat: colon iritabile. Medjutim, pre dva meseca sam dobio neku nadutost posle jela, osecaj brze sitosti, poceo sam da mrsam i rezultati su pokazali samo da imam malo kandide u stolici, ali juce na ponovljenom gastroskopiji, zeludac je bio sa dosta zuci (dijagnoza, GERB i gastritis biliaris). Inace, nemam nikakvih problema za zucnom kesom, niti sam je operisao ili bilo sta sl. Sad mi je pored kontroloka (2x20mg) i domperidona (3x1), uveo ursofalk zbog toga. Medjutim, koliko vidim, iako je on nas vrhunski lekar (ne bih imenovao ovde), nista mi nije rekao zasto se ta zuc vraca, iako sam ga DVA puta pitao i to me bas brine. Da li neko zna nesto vise o tome? Razmisljam da pokusam naci mozda nekog ko je jos strucniji od ovoga (ako postoji) ili da idem u inostranstvo da to resim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: bilijarni gastritis
PostPoslato: Pon Nov 12, 2018 7:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 15, 2010 10:15 am
Postovi: 6
Ljudi,
Da li je neko resio problem sa bilijarnim reflux?gastritisom. Ja imam probleo vec 2,5 godine i nemam resenje, a nakon operacije zucne kese. Svakodnevne tegobe su prisutne. Ishranu sam totalno promenio.
Kako se leci ovo stanje?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 32 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: