Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Spondilolisteza- REKLAMA ili operacija ili...
PostPoslato: Sre Sep 14, 2005 4:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:36 pm
Postovi: 2
Ukratko, moja devojka ima spondilolistezu L5-S1. Skliznuce je veliko, a u poslednje vreme su i bolovi jako izrazeni. Doktor na Banjici je primetio i naprsnuce na snimku i predlozio je operaciju ili mider, ako se posle naknadnog snimka utvrdi da se stanje pogorsava. Ona nikako ne bi pristala na operaciju, jer misli da bi to bilo suvise rizicno i sve nade polaze u kiropraktiku prema kojoj sam ja skeptican, bar sto se tice njenog problema. U velikoj smo konfuziji, sta da radimo?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 15, 2005 12:44 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Spondilolisteza L5-S1 je pomeranje prsljena L5 (poslednjeg slabinskog) put napred u odnosu na S1 (prvi krsni). Ovim pomeranjem dolazi i do istezanja ligamenata koji ova dva prsljena drze u normalnom polozaju pa samim tim prsljenovi postaju nestabilni u odnosu jedan na drugog sto omogucava dodatno pomeranje prsljena L5. Pomeranjem prsljena moze da dodje do pritiska na nervne korenove sto moze da dovede do pritiska na nervne korenove koji izlaze iz kicmenog kanala i do ostecenja nerava.

Cilj lecenja je da se dalje pomeranje onemoguci sto se postize miderom ili operacijom, a u nekim slucajevima se postize i to da se prsljen L5 vrati na svoje mesto.

Operadije bez rizika nema, ali se uvek procenjuju rizici od operacije i anestezije i korist (efekat) koju operacija donosi.

Hiroprakticar mozda i moze da vrati prsljen L5 na svoje mesto (nisam nikad video, ali mozda moze), ali nemam ideju kako bi taj prsljen specio da ponovo klizne napred i kako bi zategao istegnute ligamente.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 19, 2005 11:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:36 pm
Postovi: 2
Hvala vam puno na razjasnjenju! Ako sam dobro shvatio, uzrok bolova (koji su inace neprestani) su istegnuti ligamenti. E sad, da li je moguce dalje pomeranje spreciti, tj ojacati ligamente, odredjenim vezbama ili terapijama za jacanje misica,recimo trbusnih.
I jos jedno pitanje u vezi midera. Da li je tacno da nije preporucljiv zbog toga sto dovodi do atrofiranja misica i da je u Svajcarskoj izbacen iz upotrebe. Hvala jos jednom i pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 20, 2005 11:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Ligamenti se ne mogu ojacati, ali jacanje misica stabilizuje zglobove i time se indirektno ligamenti rasterecuju.

Nosenje midera moze da dovede do slabljenja misica zbog smanjene aktivnosti.Ipak, i pored ovoga, nosenje midera u odredjenim situacijama je od neprocenjive koristi. Nije mi poznato da su mideri zbog toga negde povuceni iz upotrebe, mada su indikacije za njihovu primenu nesto uze nego pre par decenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Spondilolisteza- REKLAMA ili operacija ili...
PostPoslato: Pet Nov 02, 2018 10:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 02, 2018 10:05 am
Postovi: 2
Dobar dan, operisala sam spondilolistezu 2005 godine na Banjici, ali mi tada nije nista receno o mojoj operaciji ni koliko je trajala ni sta je uradjeno. Posle operacije lezala sam dve nedelje u krevetu dok mi nije stavljen gips-mider koji sam nosila 6 meseci. Bolove sam imala jos skoro godinu dana, posle toga nikakvih problema, radim sve, rodila dvoje dece prirodnim putem, ali me oduvek zanimalo da li ti implanti ostaju tu zauvek ili se nakon odredjenog perioda vade? Veliki pozdrav za sve na forumu i osoblju Banjice


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 37 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: