Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: krvarenje u sestoj nedelji trudnoce
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 5:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
Imam 34 godine, dva sina od 14 i 11 godina i evo odlucila sam se i na trece dete :) . Decaci su odusevljeno to prihvatili sto mi je veoma drago, a i suprug i ja smo presrecni zbog toga. Prve dve trudnoce sam odlicno podnela, nije bilo nikakvih problema.
Poslednja menstruacija mi je bila 27.10.2006. tako da sam sada u sestoj nedelji trudnoce. Medjutim, prekjuce sam malo prokrvarila.Otisla sam kod lekara, pregledao me je i rekao je da je materica zatvorena, uradio je ginekoloski ultrazvuk i rekao je da postoji zadebljanje na materici i da je verovatno trudnoca ako je vec test tako pokazao.(testom sam i utvrdila da sam u drugom stanju posle izostanka menstruacije)Rekao mi je da sacekam par dana da vidimo kako ce se sve dalje odvijati. Ako bude obilnije krvarenje da odmah dodjem kod njega i da uradimo kiretazu a ako ne da dodjem za deset dana da pratimo plod.Posle pregleda, tog dana, primetila sam da vrlo malo krvarim samo posle mokrenja (na vesu nemam tragove krvi). Tako je bilo i drugog dana, pa i danas (treci dan). Nocu ne krvarim, preko dana isto tako, JEDINO posle mokrenja papir bude blago crvenkast. Mozete li mi reci sta je u pitanju i na sta sve treba da budem spremna, mislim na dobre i lose strane svega ovoga. Unapred hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 11:34 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Cao, i cestitam ti na trudnoci. Mislim da je tesko reci kakav ce da bude ishod tog krvarenja. Obicno ako je to pomalo i nije praceno nekim bolovima, verovatno nije za brigu. Ako ti je tesko da cekas, mozes da izvadis betaHCG, hormon koji ukazuje na trudnocu, i da ga ponovis za 2-3 dana. Trebalo bi da se u tom vremenskom intervalu predupla. To ce ti, pre srcane radnje na UZ (koja bi rebalo da se vidi u 6. nedelji ako umeju da gledaju), biti najbolji pokazatelj da li je trudnoca postojana. Sve najbolje i sa srecom, da bude jedna devojcica-mezimica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 07, 2006 11:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Prvo da čestitam!!! :D
Transvaginalnom sondom (ako je sa njom rađeno?) trebalo bi da se vidi mešak trudnoće u šupljini vaše materice.
Srčana radnja se teško uočava u tako maloj trudnoći, a Color doppler nemojte dozvoliti da upotrebe, jer značajno više zagreva tkivo od "običnog" ultrazvuka. Možete uraditi beta HCG.
Krvarenje nemora ništa da znači.

Srećno Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 12:04 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Za Barilli
Embriolozi tvrde ne ja da srčana aktivnost embriona počinje aproximativno 22 dana od začeća!
Tek kada je CRL embriona tj. razmak teme trtica veće od 5mm moguće je vaginalnom sondom kao najpreciznijom registrovati srčanu aktivnost ploda, a to je posle 6,5-7 nedelja trudnoće.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 12:17 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Jao Dr Pedja bas sam mislila da vam napisem poruku, a vidim vi ste prokomentarisali. Meni su licno videli (i ja videla) otkucaje srca mislim na samom kraju 6. nedelje, plod je bio 4mm to znam kao da je bilo juce, a srcana radnja se videla kao mali flicker na ekranu- pali-gasi. UZ radjen u Americi.

Inace vidim da ste bas cutting edge ovde u Bgd-u, ja sam bas puno prosla oko borbe sa neplodnoscu i pre dve i po godine imala histeroskopiju sa polipektomijom (bas sam sad negde pisala 8 polipa). Interesuje me da li ste vi to tad radili u Bgd-u (juna 2004 meni je receno da se ne radi, da niko nema taj instrument), jer sam tog leta izmedju ostalog radila i neku dijagnostiku ovde, a posle intervenciju u Americi. Sad imam divnog decaka od 16 meseci. Da li se iz vaseg iskustva ti polipi vracaju, dakle ako kad budem planirala drugu trudnocu ne uspe odmah, da idem na ponovnu histeroskopiju ili ne?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 12:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
Barilli i PedjiDj se puno zahvaljujem na cestitkama i moram priznati da sam bila odusevljena kada mi je test pokazao da je pozitivan :) Ovih dana mi je raspolozenje malo splaslo, ali ja ipak zivim u nadi da ce sve biti ok. Evo i treci dan se zavrsava. Zvala sam doktora i rekao mi je da ako bude ovako idem u nedelju na pregled, samo da ne bude obilno krvarenje usled cega treba odmah da mu se javim. Pregled mi nije vrsio onim ultrazvukom preko stomaka vec kroz vaginu. Rekao je da se vidi zadebljanje na materici ...otkucaje srca... mislim da je bilo rano za to jer je to bio mozda prvi ili drugi dan seste nedelje. Ja osecam blage, kratkotrajne,povremene mucnine, primecujem da cesce mokrim i posebno sam pospana u poslednje vreme. Inace nisam nikada bila spavalica. Ali koliko shvatam, ovde se nista ne moze, sada samo cekam. Bice jedno ili drugo. Organizam treba sam da se izbori zar ne?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 5:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
Danas je vec drugacije, nema krvarenja prilikom mokrenja. Osecam blage bolove sa desne strane, ali to osecam vec 15 dana. Citala sam da je to normalno i da zena u prva tri meseca oseca blage bolove pri dnu stomaka, kao kada treba da dobije menstruaciju. Toliko sam se obradovala ovoj trudnoci, kako ja, tako i cela MOJA PORODICA, a sada ne smem ni da razmisljam o tome. Pokusavam sebe da ubedim da ce sve biti ok, jer to zaista zelim. Prve dve trudnoce su bile sasvim u redu, ali sam tada bila mladja i nisam umela u njima tako da uzivam.Cak sam i krila stomak jako dugo (naravno nisam nosila steznike) vec sam se trudila da sto manje izlazim i da oblacim siroke stvari da se sve to sto manje vidi.(sada to uopste ne razumem , ali tako je bilo) Sada ne, sada pozelim da izbacim i poopak da se vidi hehehe salim se, ali bih jako volela da ovo uspe. Nase bake kazu, majka trudnica se stidi trudnoce kada nosi decaka, a sa devojcicom se ponosi, pa se cak uvek i malo vise isprsi da joj se stomak bolje vidi :) :) . Ja zelim trece dete, decak ili devojcica svejedno je samo da bude sve u redu. Dr PedjaDJ recite mi nesto vise o plodovoj vodi, treba li nesto da radim po tom pitanju u 34 god? I jos jednom hvala sto ste mi onako brzo odgovorili na jucerasnje pitanje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 8:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga mum_of_3, u 34 godini nemate razloga za genetsko ispitivanje sem probira tzv. skrininga "biohemijskih markera trudnoće", jedino ako imate u familiji nekih naslednih bolesti imalo bi smisla raditi genetsko ispitivanje. Drugi razlog bi bio ultrazvučno otkrivanje zadebljale vratne brazde, ili nekog drugog tzv soft UZ markera.

Držim vam palčeve da sve bude u redu! Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 08, 2006 9:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Barilli :D od 1994 godine radim histeroskopiju, a od 2000 god. i u Beogradu, posedujem i histeroskop i histeroresektoskop, za uklanjanje submukoznih mioma, polipa, pregrada uterusa. Vrlo efikasno se uspostavlja fertilnost tj. plodnost žena nakon njihovog ulkanjanja, pogotovu ukoliko nema i drugih razloga steriliteta.
Postoje mišljenja da ne bi trebalo ići ni na ART niti IVF pre završenog laparaskopskog i histeroskopskog pregleda.
Nažalost vrlo često se i bez svima poznatog HSG prvo odradi par IVF, pa se "sete" ovoga!
Što se tiče polipa oni se iz nama nepoznatih razloga ponekad vraćaju.
O svemu ovome sam i ranije pisao na ovom sajtu.
Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 09, 2006 6:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
E, ovako se sve to izdesavalo kod mene od 6h jutros. Probudio me je jutros jak bol u stomaku kao kada treba da dobijem menstruaciju. Ustala sam i na zalost videla da sam prokrvarila kao kada dobijem. Danas moj doktor nije radio, vec je sutra dezuran ceo dan. Pokusala sam da sacekam do sutra ali nije islo, jer me je stomak bas zaboleo, a iskreno i uhvatio me je malo strah jer ne znam sta treba da ocekujem. Spremila se i otisla, naravno radio je drugi lekar. Uradio mi je ultrazvuk preko stomaka i odmah mi je rekao da nema trudnoce. Zatim mi je uradio ginekoloski ultrazvuk i opet potvrdio da nema tragova trudnoce. Ti rezultati izgledaju ovako:(ako pogresim u pisanju to je zato sto bash ne umem tako lako da procitam ovaj rukopis)
Endometrijum 5.mm
Desni ovarijum 23*17mm
Levi ovarijum 26*15mm
Duglas bez prisustva h tecnosti
U cavumu nema tragova za trudnocu stariju od 5. nedelja trudnoce.

Posle toga sam vadila krv i BhCG iznosi 116u/l.

Jos jednom ponavljam test mi je pokazao da sam trudna, imala sam mucnine blage, pospanost i cesce mokrenje.
Doktor mi je rekao da pustim da vidimo hoce li se ovo krvarenje sada,zavrsiti posle onoliko dana koliko mi traje menstruacija. Ako traje duze da idem da uradimo malu kiretazu.
Znam da posle kiretaze ne bi trebalo da ostajem u drugom stanju 3 meseca, ukoliko je ne bude mogu li odmah da radim na tome? :)

Jos nesto dragi Dr PedjaDJ, ova ultrazvucna dijagnostika mi nista bas ne znaci, mora li uvek da bude tako, odem kod lekara oni nesto ispisu i to je to, a ja posle moram da se raspitujem kakvi su mi nalazi. Jasno mi je da nema trudnoce, ali da li je ovo drugo sto je doktor video ok?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 09, 2006 6:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
E, ovako se sve to izdesavalo kod mene od 6h jutros. Probudio me je jutros jak bol u stomaku kao kada treba da dobijem menstruaciju. Ustala sam i na zalost videla da sam prokrvarila kao kada dobijem. Danas moj doktor nije radio, vec je sutra dezuran ceo dan. Pokusala sam da sacekam do sutra ali nije islo, jer me je stomak bas zaboleo, a iskreno i uhvatio me je malo strah jer ne znam sta treba da ocekujem. Spremila se i otisla, naravno radio je drugi lekar. Uradio mi je ultrazvuk preko stomaka i odmah mi je rekao da nema trudnoce. Zatim mi je uradio ginekoloski ultrazvuk i opet potvrdio da nema tragova trudnoce. Ti rezultati izgledaju ovako:(ako pogresim u pisanju to je zato sto bash ne umem tako lako da procitam ovaj rukopis)
Endometrijum 5.mm
Desni ovarijum 23*17mm
Levi ovarijum 26*15mm
Duglas bez prisustva h tecnosti
U cavumu nema tragova za trudnocu stariju od 5. nedelja trudnoce.

Posle toga sam vadila krv i BhCG iznosi 116u/l.

Jos jednom ponavljam test mi je pokazao da sam trudna, imala sam mucnine blage, pospanost i cesce mokrenje.
Doktor mi je rekao da sacekam, da vidimo hoce li se ovo krvarenje zavrsiti posle onoliko dana koliko mi traje menstruacija. Ako traje duze da idem da uradimo malu kiretazu.
Znam da posle kiretaze ne bi trebalo da ostajem u drugom stanju 3 meseca, ukoliko je ne bude mogu li odmah da radim na tome? :)

Jos nesto dragi Dr PedjaDJ, ova ultrazvucna dijagnostika mi nista bas ne znaci, mora li uvek da bude tako, odem kod lekara oni nesto ispisu i to je to, a ja posle moram da se raspitujem kakvi su mi nalazi. Jasno mi je da nema trudnoce, ali da li je ovo drugo sto je doktor video ok?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 09, 2006 10:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 7:30 am
Postovi: 50
Lokacija: USA
Jako mi je zao ako je u pitanju preteci pobacaj, molim te nemoj da ocajavas, samo i dalje prati betu! Mora da se iskljuci vanmatericna trudnoca, dakle ako ti je beta 116, trudnoce je bilo, samo je bitno da ako se nista ne vidi u materici da beta ne raste! Ponovi beta HCG, sigurna sam da ce Dr. Pedja strucnije da ti odgovori, ali ne vidim zasto bi u tako ranoj trudnoci bila potrebna kiretaza ako je vec pocelo krvarenje. Javi sta se desava. Pozdrav i hrabro!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 10, 2006 12:18 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Drag mum_of_3
ponovite transvaginalni UZ i beta HCG nedelju dana nakon predhodnog merenja. Ako niste izbacili sa krvlju ništa slično ribljem mehuru ili nešto što liči na tkivo, možda još nije bio spontani. Kiretaža kod tako malih pobačaja obično nije potrebna!
Naravno da uvek kada je materična šupljina prazna treba pomisliti i tragati za ekstrauterinom trudnoćom.

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 10, 2006 1:12 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 07, 2006 5:17 pm
Postovi: 8
Huh, sada sam se bas uplasila od te vanmatericne trudnoce :cry: .
Citala sam veceras dosta o njoj i sada sam sva isprepadana. Moze doci do pucanja jajnika i svacega ... DrPedjaDJ moze li se ovim ultrazvukovima koje su meni radili danas videti vanmatericna trudnoca , naravno ako je to u pitanju?
Za sada nemam jake bolove u stomaku, i dalje krvarim sasvim normalno , kao kada imam menatruaciju. Nikada nisam imala neke jako obilne menstruacije, traju mi po 4 dana i uvek su redovne i tacne, na 28 dana. Cak mi ni grudi nisu onako tvrde i mnogo manje me bole nego recimo juce.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 10, 2006 8:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga mum_of_3 neznam ko vas je pregledao?
Transvaginalnom sondom bi već trebalo da se vidi ukoliko je vanmaterična trudnoća s obzirom da vam je PM-27.10.2006!
Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 78 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: