Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: kontraceptivne pilule - nezeljena dejstva, molim pomoc!
PostPoslato: Sre Nov 22, 2006 5:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 3:56 am
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Pozdrav!
Imam 29 godina, zdravstveni radnik sam, do sada nisam ni jednom bila trudna (samim tim , porodjaja i abortusa - nula). Prva menstruacija sa 12,5 godina, od tada uredne, na 27.-33. dana (sa izuzetkom bilo ranije ili kasnije menstruacije otprilike 1 godisnje, ali u okviru 20- 45 dana)

Trenutno imam problem sa krvarenjem, koje je valjda uzrokovano prilagodjavanjem na hormonsku terapiju, ali moja nagadjanja nisu dovoljna da bih se osecala sigurnom, nazalost nemam bezgranicno poverenje u svog ginekologa, pa molim za savet strucnjake I osobe sa slicnim iskustvom.

Od pre tacno 13 dana pocela sam sa uzimanjem kontraceptivnih pilula “Yasmin”, po prepisanoj terapiji svog ginekologa. Terapija mi je preporucena uz objasnjene da, s obzirom da u narednom periodu ne planiram trudnocu, a svi ostali nalazi su uredni, kontraceptivne pilule bi trebale da rese moj problem. Sada imam jake bolove u grudima, I, nakon redovnih 6 dana menstruacije meni se nastavilo krvarenje, sad izmenjeno tj isti tamno smedji krvavi iscedak koji imam I pre menstruacije poslednjih godinu dana. Da li to normalna pojava ili ne? Trebam li da prekinem sa terapijom? Da li je potreban neki dodatni nalaz (ako da – koji)? Ima li neko slicno iskustvo? Savet? I verovatno prevelik zahtev, ali mozda neko od vas ima I objasnjenje…

Moji poslednji nalazi su:

PA test – II grupa (oktobar)
vag. sekret - III grupa (oktobar)
Ultrazvuc.nalaz – uredan (avgust)
Hormonski status – uredan (maj)
Bris Ureaplasme/Micoplasme – negativan (maj)


Terapija mi je prepisana zbog sledeceg:
U proteklih godinu dana:
- Menstruacija mi je zakasnila dva puta, dobila je na 45.dan. Ostalih puta dolazi u rasponu koji je za mene prosecan, a to je izmedju 27. I 33. dana;
- 3 do 7 dana neposredno pre dobijanja menstruacije imam tamno smedji krvavi iscedak, ponekad grudvicast ponekad ne, kolicinski – taman za dnevni ulozak;
- Prilikom odnosa ponekad osecam bol, slabijeg intenziteta, I uz blago krvarenje. Ovo se ponekad desi u sredini ciklusa, a ponekad I u 2.polovini.
Oduvek:
- Bolna menstruacija;
- Pojacan sekret.

Da sada nisam imala operacije, nemam hronicne bolesti niti sam alergicna na lekove. Od ginekoloskih problema, do sada sam imala nekoliko problema:
- Pojacan sekret ( do sada mnogo puta lecen, ponekad zbog nalaza bakterija I gljivica, a bogme ponekad i bez toga, tj uprkos tome sto je nalaz uredan. Do sada popila gomilu antibiotika…Nazalost, nisam jedini slucaj beogradskih ginekologa…) (dg Colpytis)
- Ranicu na grlicu materice, pre 4 godine, intervencija obavljena tecnim azotom, bez anestezije, uz komentar lekara da “ranica nije bila na grlicu nego u neposrednoj blizini”( dg Ectopio PVU).
- Bolna menstruacija, intenzivan bol 1.dana, uz jake grceve, mucninu, povracanje, dijareju, ostalih 5-6 dana bez bolova, eventualno 2.dan izuzetak (dg -dysmenorhea). Ovaj problem do sada nisam resila, tj resavam uzimanjem anagetika po potrebi. Pre tri godine sam bila upornija da se bavim tim problemom, pa sam osim briseva i ultrazvuka (nalazi uredni) uradila hormonski status. Tada sam imala povisen testosteron I estradiol, ostalo u granicama normale(TESTO – 0,8ng/mol (ref.vrednosti: pp.0.1-0.2 lf 0.2-0.8) E2 – 107.8pg/mol.( ref.vrednosti: ff:20-80 sc:80-400 lf:20-200)). Kao terapiju koristila sam 3 meseca kontrac.pilule “Diane 35”, ali sam ih lose podnosila (jaka mucnina, bolovi u grudima) pa sam prekinula sa uzimanjem, uz kontrolu lab.nalaza koji su tad bili uredni, i tipicne menstr. bolove koji su se vratili par meseci nakon prestanka terapije.
- ureaplasma urealyticum, koju sam otkrila pre godinu I po dana, takodje na sopstveno insistiranje da uradim nalaz, jer mi je sekret bio neobicno pojacan. Lecila sam je AB terapijom - dugo tj 8 meseci kod jednog lekara, a samo jednom terapijom izlecila kod drugog lekara.


Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 22, 2006 3:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 3:08 am
Postovi: 407
pozdrav Boco,
moguce nuspojave svih kontraceptivnih pilula su:
    - tackasto krvaruckanje
    - nadutost/bol u grudima
    - glavobolje
    - promena raspolozenja
    - i do 40% manje obilno krvarenje (ovo nije nezeljeno dejstvo, dapace)
tri meseca je period potreban za prilagodjavanje organizma (posle kog bi ove moguce, uobicajene nuspojave trebalo da nestanu), tako da se sa pijenjem ne prestaje pre tih tri meseca, ako nema nekog ozbiljnog razloga.... ako se nastave i nakon 3 meseca potrebno je javiti se ginekologu.
(o svemu ovome dr-i su vec pisali ranije na forumu i prenosim ti precizno Slika )


ja zavrsavam 3 tablu logesta i od pomenutih nuspojava imala sam samo malo tog intermenstrualnog krvaruckanja i promene raspolozenja, i to samo sa prvom turom, nista dramaticno.


Slika , jane_doe


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 22, 2006 11:26 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:D Draga "boco" da vam odgovorim na pp ovde na vašem topiku. Bojim sa da ako ste na predhodne Diane 35 imali bol u grudima iste simptome dobijete i od Tbl.Yasmin! :-?
jane_doe vam je kao i uvek odlično odgovorila (ona to odlično radi, vi ste novi te to neznate! :D ) i ja je ovde, ovim putem promovišem u mog PR menager-a! Normalno ako to ona prihavat, jedino oko honorara da se dogovorimo, pošto ja ovo radim volonterski. :wink:

P.S. Da li ste razmišljali o nekom drugom vidu kontracepcije!?

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: i razmisljam, i primenjujem...
PostPoslato: Čet Nov 23, 2006 8:58 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 3:56 am
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Hvalan Jane Doe, hvala PedjaDj na odgovorima.

Umirili ste me.

Sto se tice kontracepcije - ja koristim prezervative i sa tim nemam problem, mislim, pilule kao sto napisah su mi prepisane iz vise razloga.Prvenstveno iz razloga predmenstrualnog krvarenja.

A sto se tice reakcije na ove lekove - bol u grudima mi je potpuno jasan, ali krvarenje, koje u mom slucaju nije tackasto krvaruckanje, vec dosta obilno(mada braonkasto), a u pitanju je 14.! dan, bas i nije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 23, 2006 6:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 3:08 am
Postovi: 407
@Boca: nema na cemu i drugi put.....
(btw, ne quote-iram ja "komsijske" blablarije, niti pisem sta JA mislim o onom o cemu nemam pojma...... samo precizno navodim ono sto su doktori(!!!) VEC rekli). Slika



PedjaDj je napisao:
....i ja je ovde, ovim putem promovišem u mog PR menager-a! Normalno ako to ona prihavat, jedino oko honorara da se dogovorimo, pošto ja ovo radim volonterski.

[ Slika Slika Slika ]. . .Jooooooooooooj, doktori, pa imate li vi covecANSTVO?! pa je l' se niste vi obavezali onom zakletvom na humanost?! ja navrnula na ovaj forum zbog boljkice, a "inficirala" se ovde k'o niko moj.... i taman docekala da mi ObGyn ispise otpusnu listu (ona me i zarazila, kliconosa : ))) ).... sad mi Vi laskate i podmicujete me.......

samo sto sam resila Slika

a vec treba da se predomislim i stisnem ono - remind me next year...
F1, F1, F1, F1, F1.......!!!!! somebody??? anybody??? . . . . . . . . . . . [/ Slika Slika Slika ]



I 'di ste Vi na coffee break.... i na jedno goodbye ObGyn, bio je izazov stati sa tobom u "klinch"..... : )))
'ajte, kad uzmognete navrnite u "kafanicu" - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=9271 ........jos tura - dve, pa fajront....


p.s. u cyber terminologiji:
    F1 = HELP
    Slika = : ))) = salim se........ (da ne bude zabune....... opet : ))) )




Slika , janΞ_ doΞ


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pa eto i to se desava...
PostPoslato: Sre Dec 06, 2006 10:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 3:56 am
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Elem,
proslo je punih mesec dana (tacnije 31 dan) kako se meni krvarenje nije zaustavilo... tj nakon menstruacije nastavilo se - mnogo vise od tackastog!!! krvarenja, i trajalo do pre par dana, kada se pojacalo tj dobila sam menstruaciju odmah po zavrsetku 1. kutije Yasmina...

Ako se iko bude kacio na ovu temu mozda mu bude od koristi, ja ne naisla na nikog sa slicnim iskustvom, bilo sopstvenim ili iz prakse. A moja doktorka kaze da je to ok, tj tolerise se i ovakva reakcija na kontraceptivne pilule prva 3-4 meseca. Ja nastavljam dalje, valjda ce mi se ovaj atak na organizam isplatiti...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: kontraceptivne pilule - nezeljena dejstva, molim pomoc!
PostPoslato: Sub Jun 09, 2018 2:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2018 2:42 pm
Postovi: 1
Potrebna mi je pomoc. Pijem Mikroginon 15 dana, pocela sam prvog dana ciklusa, prvo sam imala samo braonkasti trag na ulocisma a onda je krenulo krvarenje od 11-og dana I jos uvek traje…. Tabelete koristim zbog histeroskopije - skidanje polipa.
Sta da radim ?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 84 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: