Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: AMNIOCENTEZA
PostPoslato: Čet Nov 30, 2017 2:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2017 1:53 pm
Postovi: 1
Drage dame,

Interesuje me da li je neka od vas radila amniocentezu i kakva su vasa iskustva?

Imam 35 godina, u 11. nedelji sam trudnoce i to mi je prva trudnoca. Ginekolog iz DZ koji mi vodi trudnocu mi savetuje da uradim test iz krvi iz koga se mogu videti hromozomi bebe i eventualne mutacije na njima, Down-ov sindrom i dr., ali se taj test radi privatno i kosta boga oca, negde izmedju 500-700 evra. Ja novca za tako nesto nemam nezaposleni smo i ja i suprug. Kao alternativnu mogucnost mi predlaze amniocentezu koja se radi u 16. nedelji, ali mi uporno ponavlja da je veliki rizik od spontanog pobacaja.

Ginekolog kod kog sam otisla privatno i koji radi u bolnici i jedan je od najboljih perinatologa u mom gradu i koji ce nadam se da me porodi ako sve bude u redu, je takodje napomenuo test iz krvi, ali uz razliku da se u svetu ovaj test preporucuje kod trudnica koje imaju 38 godina i vise. On je takodje rekao da ne bi bilo lose da se uradi amniocenteza, rekao je da je rizik od pobacaja negde oko 0,5% i da je po njemu najveci rizik od infekcije. Gin. iz DZ za dabl i tripl test kaze da nisam kandidat za ove testove jer ce mi zbog godina starosti rezultati svakako biti losi, dok gin. privatnik preporucuje dabl test. Za neke 2 nedelje idem na kontrolni UZ kod privatnika kada ce moci da se vidi da li je sa bebom sve u redu. Inace znam da je Down-ov sindrom jako podmukao i da uopste ne mora da se vidi na UZ, kao i da kod njega nema pravila, radjaju se deca sa Down-om i u 20. god, starosti trudnice.

Iskreno receno, ne znam sta da radim, da li da se odlucim na amniocentezu ili da je uopste ne radim.... Jako sam zabrinuta i uplasena. Nekako mi se cini da me svi plase i da niko ne pokusava da me ohrabri. Ovo bi trebalo da bude period neke opustenosti i uzivanja, a ne ulivanja straha...

Zamolila bih ako je neka od vas imala iskustva sa amniocentezom da mi napise svoje iskustvo i sta su njimalekari savetovali.

Radila sam briseve, krv i urinokulturu. Sve je ostalo u redu, osim sto u mokraci imam Eserihiju, a u sekretu Candidu. Inace nemam nikakve simptome sto se toga tice, za Candidu mi je dala vag. Macmiror 10 dana, a za Esherihiju mi je dala Cefaleksin od 500 2x2 isto 10 dana, mada je na antibiogramu Esherihija otporna na Cefaleksin, ali nije imala sta drugo da mi da jer sam na penicilin alergicna, a Baktrim na koji je bakterija osetljiva ne smem da pijem u trudnoci, pa se nada da ce ovom povecanom dozom mozda malo uspeti da deluje na bakteriju. Uzela sam da grickam brusnicu i da pijem cajnu mesavinu Josif Pancic bas za trudnice.

Puno pozdrava za sve i hvala unapred na odgovorima! :-?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 44 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: