Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: POMOĆ! Rozacea, kuperoza, ekcem ili nešto drugo???
PostPoslato: Sub Mar 18, 2017 5:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2017 1:54 pm
Postovi: 2
Zdravo svima,
potpuno sam nova ovde tako da mi nemojte zameriti bilo šta. Problem za koji vam se obraćam u nadi da će mi neko pomoći, sam videla da je već pitan na sajtu, ali ima previše poruka i ne mogu da stignem sve da ih iščitam, pa zato pišemo ovo.

Ispričaću moju priču od početka do kraja i nadam se da mi nećete zameriti na dužini poruke ali smatram da je važno da sve detaljno objasnim kako bi me što bolje razumeli i pomogli.

Dakle,
Oduvek sam imala besprekornu kožu (potpuno čista, bez crvenila, bez neravnina, velikih pora, zadebljanja, fleka, pa čak i mladeža). Nekad bi mi se pojavila po koja manja bubuljica, ali jako retko i nestala bi nakon 2-3 dana. Baka i mama su me od malih nogu učile da ni pokoju cenu ne diram kožu, čak i kada imam bubuljice, što je verovatno i jedan od glavnih razloga moje čiste kože.

Oko moje dvanaeste godine, negde u petom razredu osnovne škole je lice počelo da mi se crveni, i to samo obrazi. To se doduše dešavalo retko, samo prilikom nekog kontrolnog zadatka (uvek sam mislila da neću stići sve da uradim na vreme pa bih pod naletom pritiska krv otišla u lice i obrazi bi postali jako crveni, skoro bordo), ali to bi se smirilo nakon pola sata-sat. U početku se to dešavalo samo prilikom kontrolnih vežbi i ja nikad tome nisam pridavala veliki značaj, niti sam obraćala pažnju. Takođe, tada su počeli da mi se pojavljuju i mladeži, prilikom svakog sunčanja, leti bi mi izašla po 2,3 mladeža i sada ih imam oko 25.

Potom je počela srednja škola gde su stvari postale ozbiljnije. Sećam se prvog dana srednje kad od sramote crvenih obraza bukvalno nisam smela da podignem glavu ili pričam sa bilo kim. Lice mi je bilo normalno, i onda je na putu do škole buknulo (da li od stresa ili od anksioznosti i straha od nepoznatog). Ceo taj dan sam bila nervozna i preplašena da mi je lice bilo kao bulka (pored crvenila je i bridilo, peklo, čak se javio i osećaj male nadutosti...i to samo u predelu obraza). Kako sam došla kući, u okruženje gde se ništa ne dešava i gde sam mogla biti smirena, tako se crvenilo povuklo. Međutim, u školu je trebalo ići svaki dan, i ubrzo je lice počelo stalno da crveni. Ipak, kako sam polako počela da upoznajem decu iz škole i kako sam postajala komfortnija sa školom, tako je crvenilo bivalo sve manje i manje i na kraju je spalo na to da se zacrvenim samo kad je neki kontrolni ili kad mi je jako neprijatno. Ali i to mi je smetalo i htela sam to da izlečim.

Prvi put kad sam nešto poduzela povodom toga jeste kada me je mama odveka kod jednog travara Milorada (nalazio se na uglu Beogradske i bulevara, prekoputa pravnog faksa). Sećam se da me je prvo stavio na krevet gde je počeo rukom da mi prelazi preko lica tj malo iznad lica (kao da baca neke čini, koliko god to čudno zvučalo). Potom mi je dao i neku prirodnu kremu. Za divno čudo, krema je uspela i ja sam bila maltene bleda. Nisam više crvenela, čak ni prilikom kontrolnih ili stresnih situacija. Lice mi je bilo fenomenalno i belo kao kreč. Mama je par puta kasnije spomenula nešto u fazonu da je on u kreme stavljao cink, ali i dalje ne razumem kako to pomaže i koliko je to bilo istina. Ne znam zašto, ali nakon korišćenja te kreme, ja nikad više nisam otišla kod njega, a sad ne mogu jer je umro a ja ga nisam pitala od čega su bile kreme.

Naravno crvenilo se opet vratilo, u manjoj meri, ali je bilo tu. Ja sam potpom prestala da izlazim iz kuće, prestala sam da se družim sa ljudima (celo jedno leto sam provela bukvalno 2 meseca ne izlazeći iz kuće i tad sam postala svesna da se od spoljašnje bolesti razvilo u mentalnu). Međutim, majka mi je pomogla razgovorima i mic po mic postalo je malo bolje. Onda sam se već navikla i pomirila sa tim, da mi nekako više nije ni smetalo, tj bila sam previše umorna da bi mi smetalo.

Mislim da je važno da napomenem da od kako je krenulo, pa sve do sad, moje lice tj obrazi i brada su uvek bili samo crveni (nekad u pečatima, nekad potpuno) ali bez bubuljica ili bilo čega sličnog. Dakle glatka nežna koža koja je samo jako crvena i to ne uvek, već samo ponekad kad je iziritirana ili pod stresom.

Potom smo otišli kod dermatologa u Bel Medic, gde mi je rekao da imam samo osetljivu i suvu kožu lica i prepisao mi Eucerin, koji nisam ni uzela jer sam smatrala da ne valja pošto nije bio skup (potpuno kretensko razmišljanje sa moje strane).

Međutim, u četvrtom srednje sam otkrila puder (šminku do tada nisam nikad koristila, čak ni maskaru). Ubrzo mi je puder postao najbolji prijatelj. Bio je kao neka vrsta zida, maske koju sam mogla da stavim i sakrijem sve. Sa njim sam se osećala sigurno. I dalje mislim da mi je ako ništa drugo, pomogao psihički, jer sam zbog te samouverenosti prestala da brinem i budem anksiozna, postala sam potpuno opuštena i samim tim crvenilo je nestalo. Retko, ali zaista jako jako retko bih se malo zacrvenela i to je bilo to.


Skoro 3 godine su prošle, i crvenilo je opet krenulo da mi se javlja (opet u nekim stresnim situacijama ili prilikom velike nervoze) a ja sam došla do tačke kad sam svaki dan stavljala puder, makar išla i do prodavnice, i shvatila sam da se pretvorilo u opsesiju gde više nisam smela da napustim kuću bez pudera inače bih se odmah zacrvenela misleći kako će svi da me gledaju i primete moje crvenilo (kojeg nije ni bilo). Ono bi se javilo u vidu pečata koji bi krenuli na obrazima i ubrzo se proširili na deo do vilice. Čak je i brada bila zahvaćena. Poželela sam da bar jednom mogu da izađem iz kuće bez šminke i budem bleda.

Onda mi je mama prošlog leta rekla za doktora Šera i njegove čudesne metode. Zakazala sam sastanak i otišla tamo. Sedela sam u njegovoj ordinaciji bukvalno samo 5 minuta, gde sam mu objasnila moj problem. Doduše tad nisam bila crvena pa možda čovek i nije mogao da vidi moj problem kako treba, a inače nemam bubuljice ili velike pore i slično, tako da je moguće da sam tad izgledala kao osoba sa kožom lica u skoro savršenom stanju. Nakon razgovora od par minuta, dijagnoza mu je bila sledeća: kloniti se sunca po svaku cenu, ispirati lice i telo Dove sapunom, ne stavljati šminku (pogotovo ne tečni puder tipa Loreal itd), koristiti samo šminku u prahu i na kraju mi je prepisao 2 kreme za telo i lice. Ta krema za lice se pravi u tubi, svetlo žute je boje i kad je razmažem imam osećaj kao da stavljam kreč. Moram da je mešam sa malo vode ili lice mora da mi bude poluvlažno pre nego što je nanesem. Isto važi i za kremu za telo (samo što je ona bele boje). Ono što je dobro kod kreme jeste to što je lice zaista prestalo da mi reaguje na vremenske promene (iz tople prostorije u hladnu i obrnuto), prestalo je stalno da crveni (samo ponekad ako razmišljam o tome kako ću biti crvena pa se uplašim i onda krene crvenilo), i mogu da idem ulicom bez šminke a da nisam crvena, čak sam ponekad i bleda kad kreč. Međutim, krema mi jako zateže lice. Osećam da ga nenormalno isušuje jer sam napisala da je tekstura skoro kao kreč. Kad je stavim, osećam kao da imam neku suvu masku na licu. Šer je rekao da treba da koristim to godinu dana bez prestanka i da ne stavljam šminku, međutim kako je leto prošlo i krenula zima i vetrovi, tako sam prestala da koristim kremu jer dodatno isušuje na hladnom vremenu. Vratila sam se na masnije/hidrantnije kreme i korišćenje tečnih ali dobrih pudera i lice mi se vratilo na staro ali bar nisam imala osećaj isušenosti. Takođe kada sam pitala Šera šta nije u redu sa mojom licem i šta to imam, i kada sam pitala da nije možda rozacea, on je rekao da nije i onako je sumnjičavo rekao možda neka kuperoza ili slično.

Pre mesec-dva sam otišla do klinike Mella na Voždovcu, gde prave prirodne kreme, misleći da oni definitvno mogu da mi pomognu ali mi nisu uopšte pomogli. Doduše oni su mi i rekli da oni rešavaju samo slučajeve sa aknama ili ožiljcima, a pošto ja imam samo crvenilo, da mi neće pomoći u smislu da će ukloniti to crvenilo već će mi napraviti kremu koja će hidrirati kožu. Krema jeste hidrantna i hranljiva ali mislim da mi je samo još više pogoršala lice jer su krenuli da mi se stvaraju pečati čak i kad sam smirena i kad nema razloga da crvenim. Krema je bez parabena i mineralnih ulja; ima spf 15, hilauron, vitamine, amino kiseline, biljne proteine i ekstrakte grožđa za koje su mi rekli da ublažuju crvenilo...ali džaba sve to kad mi koža loše reaguje na tu kremu.

Dakle da sumiram sve, imam potpuno čistu kožu, bez ikakvih bubuljica. Jedino mesto gde nije savršeno glatka jeste vilični predeo tj donji deo obraza, baš kod vilice, gde je koža malčice hrapava (kao guščija koža, mada nisam sigurna). Osim toga nikakve bubuljice, kao što sam već napisala. Koža je nežna na dodir. Rekla bih da je jako suva i ako izađem napolje bez ikakve zaštite tj kreme/preparata, osećam zatezanje i suvoću. U idealnim uslovima, kada nisam izložena promenama temperature, nikavom stresu/anksioznosti, kada sam smirena i opuštena, koža je skoro pa bleda (imam blago crvenilo tj obrazi su nežno nežno rozikaste boje). Situacije u kojima mi se javi crvenilo su prilikom promena temperature (toplo-hladno), kada sam izložena toploj temperaturi (para od tuširanja, sunce, tropske letnje temperature), kada sam u zadmiljenoj/zagušljivoj prostoriji, kada sam izložena neprijatnoj situaciji pa pocrvenim od blama (ali ne malo kao što ostali crvene, nego budem bulka), nakon napornog treninga ili trčanja (sa kojim sam prestala, pa idem samo na nešto lagano tipa yoga ili pilates), ponekad ali ne uvek nakon alkohola, kada sam izložena stresu ili anksioznosti. Kada mi se javi crvenilo, obično krene u vidu prečata (2 crvena kruga na sredini obraza na jagodicama) i onda kreće da se širi na dole ka vilici i iz crvenkaste boje pređe u bordo. Nisam primetila izražene kapilare ili slično, više je kao besprekorna koža koja ima blago rumenilo koje pod određenim okolnostima pređe u bordo pečate. Osim obraza, zna da se javi i na bradi, i to je to. Čitala sam o rozacei i kao da neke simptome imam (crvenilo koje se javlja u gore navedenim situacijama, crvenilo na obrazima i bradi) ali neke simptome rozacee uopšte nemam (crvenilo prilikom unosa ljute začinjene hrane ili toplih pića, crvenilo na obrazima-bradi-nosu-čelu (ja imam samo na obrazima i bradi), bubljice/akne koje prate crvenilo a koje ja uopšte nemam, kao i vidljive vene tj kapilari koje ja bar nisam primetila). Takođe, rozacea se obično javlja u kasnim 30tim ili 40tim, retko kad u kasnim 20tim, a kod mene je crvenilo počelo da se javlja oko 13te-14te godine žtivota. Sad imam 22 godine, pa mi nije jasno. Možda sam jako redak slučaj gde se rozacea javila pre 15te godine. Takođe, na rukama od ramena do laktova sa spoljne strane imam nešto nalik guščijoj koži (neki lekari su rekli da jeste neki su rekli da nije guščija, već samo suva koža), to imam i na gornjem delu leđa, na stražnjici i na nogama ispod kolena, pa možda to ima neke veze sa mojom kožom na licu.

S toga mi nije jasno šta je to što imam...rozacea, kuperoza, ekcem, previše osetljiva koža ili nešto drugo?
Smatram da je koža najbolji pokazatelj ako nešto nije u redu unutar našeg tela. Jer zaista smatram da sve što se dešava unutra, koža to odmah manifestuje. Tako da predpostavljam da između ostalog nešto nije u redu sa mojim telom iznutra, pa se ono manifestuje na obrazima i bradi...možda povećan nivo bakterija ili nešto slično. Ne znam, nisam pametna. Zato mi treba vaša pomoć ili da čujem vaša iskustva. Svaka pomoć je dobrodošla. Jedino za šta nisam otvorena jesu lekovi (antibiotici i slično). Verujem u alternativnu medicinu, prirodne lekove, kao i kreme i prirodne preparate.

Takođe, razlog zašto sam ispisala ovaj biblijski tekst počevši maltene od mog rođenja, jeste taj što mislim da ako već tražim nečiju pomoć, da onda treba da obrazložim i obuhvatim sve faktore, da bi ste mogli što bolje da me razumete a samim tim i pomognete.

Unapred beskrajno hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: POMOĆ! Rozacea, kuperoza, ekcem ili nešto drugo???
PostPoslato: Ned Mar 19, 2017 1:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Mar 19, 2017 11:47 am
Postovi: 9
Treba mi esej za skolu hitno , javi se u inbox :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: POMOĆ! Rozacea, kuperoza, ekcem ili nešto drugo???
PostPoslato: Pon Mar 20, 2017 11:43 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Пре него што покушам да прочитам твоје писмо, потребна ми је информација да ли уопште пратиш одговоре.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: POMOĆ! Rozacea, kuperoza, ekcem ili nešto drugo???
PostPoslato: Pon Mar 20, 2017 7:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2017 1:54 pm
Postovi: 2
aaaca je napisao:
Пре него што покушам да прочитам твоје писмо, потребна ми је информација да ли уопште пратиш одговоре.


Da.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: POMOĆ! Rozacea, kuperoza, ekcem ili nešto drugo???
PostPoslato: Uto Mar 21, 2017 1:10 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Јел ти хоћеш да кажеш да имаш проблем због тога што ти се црвенило јавља у одређеним ситуацијама у погледу психе?

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: