Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Sta znaci operativna laparoskopija?
PostPoslato: Sub Nov 04, 2006 7:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 07, 2005 10:08 pm
Postovi: 29
Lokacija: Novi Sad
Mozda ispadam glupa, ali stvarno ne znam, pa vas molim da mi objasnite. Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 04, 2006 11:09 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Laparoskopija je pregled abdominalne duplje pod uvecanjem. Laparoskop je uska cijev sa sistemom ogledala, koja se uvodi kroz 1 cm rez odmah ispod pupka nakon sto se pacijent uspava i abdomen ispuni zrakom, kako bi se instrument mogao uvesti u abdomen bez povrede unutrasnjih organa.

Kada se uvece laparoskop, obicno se uvede jos jedan instrument koji se zove sonda za manipulaciju iznad pupka, da bi se crijeva mogla pomjeriti iz vidnog polja, i da bi se jajnici, jajovodi i mala karlica mogle detaljno pregledati pomjeranjem na stranu, gore i dolje.
Tako izgleda dijagnosticka laparoskopija, nakon cega se instrumenti izvuku iz abdomena i mali 0.5 - 1 cm rezovi sasicu sa po jednim savom. Za ovu laparoskopiju ne morate biti primljeni u bolnciu dan prije, potrebno je da imate kompletnu krvu sliku, krvnu grupu i Rh faktor i da ne jedete nista poslije ponoci. Ne zahtijeva davanje antibiotika, i kuci idete 2 sata poslije procedure ako nema nikakvih komplikacija sa receptom za lijekove protiv bolova.

Operativna laparoskoija je drugi dio price, koja zahtijeva subspecijalizaciju od godinu dana, i sa njoj se u ginekologiji rade gotovo sve operacije samo se umjesto otvaranja abdomena, operativni zahvati rade dugackim instrumentima koji se uvode u abdomen kroz 2-3-4-5 ( ovisno o vrsti procedure, asistentima, operativnom nalazu ) 1 cm rezove i nakon zavrsene operacije izvlace iz abdomena, a rezovi zasiju. Ako se radi npr. odstranjivanje jajnika / ciste / endometrioze...pacijent se odpustsa kuci kao i poslije dijagnosticke laparoskopije, a ako se radi LAVH ( otklanjanje materice +/- jajnika ) pacijentkinja se ostavlja u bolnici 1 dan,a ako nema komplikacija, salje kuci poslije jutarnje vizite.

Naravno da zahtijeva velik broj uradjenih procedura prije nego postanete vjesti u istoj, ima prisutne komplikacije, ali su vrlo rijetke, mada mogu biti i katastrofalne kao sto je smrt pacijenta....pacijenti se mnogo brze oporavljaju, postoperativni bol je manji, vracanje u normalnu radnu aktivnost znacajno brza.

Nadam se da sam zadovoljila Vasu radoznalost.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pitanje
PostPoslato: Ned Nov 05, 2006 1:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
a zasto sam ja onda posle laparoskopske operacije ostala u bolnici jos cetiri dana. primala danima infuziju,imala kateter,dren....i oporavak mi je trajao duze nego posle prve klasicne intervencije gde je cak i jajnik izvadjen? sada mi nista nije jasno?
molim vas da mi objasnite jer stalno citam kako je laparoskopija laka a ja sam je izuzetno tesko podnela.
zavrsene dijagnoze posle laparoskopske celioskopije:
cystis endometriotica ovarii dextri.
endometriosis peritonei cavi douglassi.
st.post ovarectomiam sinistri aa V
adhaesiones prs isthmica tube sinsitri cum colon sigmoideum.
adhesiolysis.
endocoagulatio foci endometriotici peritoni cavi douglassi.
lavage cavi abdomin s et drainage.
hysteroscopica facta.
cystomia ovari dextri.
sta je sve to sto su radili?
inace imam 29 godina i osim endometrioza nemam zdravstvenih problema.
unapred puno hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 05, 2006 5:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Hm...

Ne znam sta je bio razlog da Vam izvade lijevi jajnik prije 5 godina ? ako je endometrioticna cista bila preuzela cijeli jajnik, i nisu mogli pronaci tkivo jajnika, sto se ponekad desi, onda se i ta operacija mogla uraditi laparoskopom. Ne znam kakav je nalaz na preostalom dijelu karlice bio u to doba, ali tad je trebalo da Vam daju Depo lupron u toku od 6 mjeseci ako je endometrioza bila rasprostranjena po ostatku karlice, i da nakon toga pokusate ostati trudni, pod uslovom da ste tada zeljeli trudnocu, a ako niste, onda je razumno da Vam se jajnici drze u anovulatornoj fazi, i time sprijeci / smanji, sirenje endometrioze i bolovi vezani za istu dok ne promijenite misljenje.

Ova druga operacija je vrlo netipicna za zapadne standarde...jedino sto su uradili u Vasem slucaju jeste kauterizacija ( spaljivanje ) zarista endometrioze, pretpostavljam resekcija priraslica na lijevom jajovodu koji je bio prirastao za debelo crijevo, ispiranje abdomena, i 'bushenje' ciste na desnom jajniku !!! sto ne smatram opravdanim uopste ! Ili su je trebali odstraniti ili ostaviti, bushenje ciste se ne smatra hirurskom terapijom !!! ako je moguce da se odstrani onda je potrebno da se odstrani kompletna cista i da se pokusa sacuvati tkivo jajnika sto je vise moguce. Uradili su i histeroskopiju sto je pregled matericen supljine, ali nisu uradili test metilenskim plavim da vide prohodnost jajovoda, sto je neophodno ! nadam se da ste imali HSG prije ili poslije operacije da vidimo da li Vam je taj desni jajovod prohodan.

Operativni problem kod endometrioze jeste sto stvara jako mnogo oziljnog tkiva; te priraslice su vrlo teske za odstraniti ! cvrste ! tako da je nekad nemoguce uraditi planiranu operaciju, sto se mozda desilo i ekipi koja je radila Vasu operaciju.

Sto se tice ostavljanja drena u abdomenu poslije laparoskopije je apsolutno nepotrebno i veoma rizicno u smislu razvoja infekcije ako se dren ostavi u abdomenu duze od 48 sati !!!

Onaj ko je radio laparoskopiju Vama na osnovu ovog napisano na otpusnici mogu reci da ne prakticira modernu laparoskopiju.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: puno hvala obgyn
PostPoslato: Ned Nov 05, 2006 8:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
puno vam hvala na odgovoru.
verujte i ja sam bila jezivo tuzna kada su mi posle te prve operacije saopstili da su izvadili jajnik i kada sam videla ceo stomak izrezan. na otpusnoj listi pise:
cystis ovarii haemoragica sin.
laparotomia mediana inferior
ovariectomia sin.
lavage cavi abdominis
nakon toga sam pustena kuci i niko mi nije objasnio da bih trebala ostati u drugom stanju i nikakvu terapiju nisam primala.
posle ove druge laparoskopije sam bila na zoladexu 6 mesci- zaustavljen ciklus. ali HSG nije nikada radjen.ali savetovali trudnocu. pokusavali bezuspesno.
sada sam u pripremi za ivf.
puno pozdrava i hvala :)
p.s inace prva op radjena 1998 a druga 2004.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 05, 2006 8:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
zaboravih ovo..
izvestaj o patohistoloskom pregledu (1 operacija):
morfologija: endometriotic cyst
tkivo: levi jajnik
otvorena cista 6cm glatkih zidiva prozeta krvlju
patohistoloska dijagnoza: cystis endometrioides ovarii
eto zbog toga izvadjen janik....sta vi mislite???
tada sam imala 20 godina.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 11:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
sta vi mislite da li je taj janik morao biti izvadjen? i kako oni misle sada da mi rade ivf kada ne znaju prohodnost jajovoda? hm.... :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 11, 2006 2:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
molim obgyn da odgovori kada bude u mogucnosti.
hvala :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 11, 2006 6:52 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Zazolina, operativna laparaskopija predstavlja način pristupa operativnom polju, drugi način bi bio otvoren, kada se trbušni zid šire otvori tj. razreže (stvara veći broj priraslica) i uradi željena operacija.
Izvodi se u opštoj anesteziji. Trbušna duplja se kod laparaskopije ispunjava (naduje) sa oko 3L CO2, nakon čega trbušni organi postanu bolje vidljivi.
Kroz metalnu teleskopsku cev prečnika 10mm, sistemom leća, prizmi i optičkih vlakana stomačna duplja biva osvetljena hladnim ksenonskim svetlom, a na drugom kraju te cevi zahvaljujući sistemu sočiva i kamere dobijamo panoramsku sliku na monitoru.
Kroz nekoliko manjih uboda prečnika 5mm uvode se tridesetak cm dugi instrumenti kojima se operiše dok se operativno polje posmatra na monitoru.
Slika
Laparaskopija zahteva dobro obučenog operatora i čitavog tima, manji je komfor i indirektni (preko monitora) pogled na operaciono polje, tj. ne postoji stereoskopski pogled kao pri direktnoj vizualizaciji onog što radite.
U vašem slučaju je pored laparaskopije urađena i histeroskopija, druga endoskopska metoda kojom se uvodi kroz vaginu i grlić materice druga vrsta teleskopa prečnika par mm i pregleda materična šupljina, sluzokoža (endometrijum) i unutrašnja materična ušća tuba.
Slika
Mislim da ste pogrešno napisali cystomia, te sam siguran da vam je urađena tzv. cistektomia.
Pored toga spaljena su vam endometriotična žarišta, što se smatra u kombinaciji sa lekovima za najbolji način rešavanja ove bolesti.
Takođe su vam uklonjene priraslice nastale usled endometrioze i predhodne otvorene operacije. A trbušna duplja je (lavage) isprana sa mlakim tzv fiziološkim rastvorom.
Dren se ponekad mora postaviti da bi predupredilo sakupljanje krvi i limfe, stoji par dana, ili bolje reći dok je aktivan to jest dok odvodi tečnost i krv. Cev drena ne stoji otvorena već je na nju nakačena sterilna kesica, te bakterije nemogu prodreti nazad u trbušnu duplju.
Jedino sa čim se ne bih složio i lično izbegavam u svojoj praksi je istovremeno izvođenje obe endoskopske metode, laparaskopije i histeroskopije, jer su dosta naporne (operativna trauma) za pacijentkinju, lakše je kada se sačeka par ciklusa pa uradi naredna.
Iz prakse vidim da pacijentkinje individualno reaguju na bol u postoperativnom toku, kako ja volim da kažem subjektivni doživljaj objektivne stvarnosti! PS Nije mi jasno zašto vam nije vaš lekar sve ovo objasnio!? Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: hvala
PostPoslato: Ned Nov 12, 2006 2:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 8:29 pm
Postovi: 17
Lokacija: bg-ns
hvala puno na odgovoru. sada mi je malo jasnije zasto sam se tako dugo i tesko oporavljala. s obzirom da apsolutno dobro podnosim bol. moj lekar je prof. vasiljevic i on jako malo prica. smatra da ne treba pacijentkinja time da se opterecuje. mada ja licno mislim da je to apsurdno jer je nemoguce da nekoga ne zanima sta mu godinama unistava mladost i zdravlje...
svakako puno hvala.
i da li bi neko moogao da prokomentarise otpusnicu sa prve operacije kada je jajnik izvadjen?
unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 12, 2006 4:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:-? Za urinarni kateter specifično je da se drži i posle operacije samo ako je povređena bešika!
Uklanjanje jajnika je nedopustivo, pogotovu kod žena koje tek treba da rađaju.
Neki ćute jer mnogo znaju, drugi jer nešto kriju, a treći jer ne znaju ništa!

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 12, 2006 10:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 10, 2006 7:32 pm
Postovi: 5
S obzirom da tema o kojoj govorite je vrlo aktuelna i kod mene, a takođe sam u velikim dilemama oko same terapije molim Vas da prokomentarišete i moj operativni zahvat. Ovo je moje pitanje od pre mesec dana na koje nisam dobila odgovor lekara .
Imama29 godina i sa sterilitetom se borimo već 4 suprugovi nalazi su vrlo loši oligastenozospermija iz tog razloga krećemo u pretrage i na veštačku oplodnju. Meni prvo ustanovljavaju folikularnu cistu na desnom , a potom sledeći mesec i sumnju na endometriozu i na levom jajniku

Pre mesec danan našla sam se na operacionom stolu zbog sumnje na endometriozu, po završetku operacije rečeno mi je da je to i potvrđeno i mojzavršni laparaskopski nalaz glasi:Uterus u AVF, glatke , sjajane seroze pokretan slobodan. Na levom jajniku endometrična cista promera 4 cm ispunjena čokoladnim sadržajem , levi jajovod uredne dužine, slobodnih fimbrija Desni jajnik sa cistom korpusa luteumana i donjem polu i fibromom promera oko 4 cm. Na sakrouterinim ligamentima polje endometrioze promera oko 4cm.Ascedentni deo kolona srastao rahlim priraslicama sa peritoneumom bočnog zid. Desni jajood b.o. Kontrast se obostrano izliva.



Veliko iznenađenje kada je stigao pato histološki nalaz koji glasi:
U pregledanom materijalu i nakon ponovnog sečenja materijala nalaze se dva sitna fragmenta tkiva jajnika . U jednom od isečaka prisutan je zid cistične formacije koja po histološkim karakteristikama ide u prilog folikularne ciste. ( 3 potpisa različitih doktora i 2 datuma)

Meni je rečeno da ću primati Zoladex, a kako sada stvari stoje doktorka mi je prepisala Stediril 30 ili d, s obzirom da se hirurški i histološki nalaz neslažu. S obzirom da ja nemogu da dođem do Stedirila prepisala mi je kao zamenu Microgynon. Rečeno mi je da se jajnici malo odmore i zbog žarišta na ligamentima materice za koje ne mogu da potvrde(nisu dali uzorak na analizu) dali je ili nije endometrioza. U svakom slučaju nas su već otpisali čak i za kandidate za veštačku s obzirom da mi je nalaz FSH pre operacije bio 12,9 3 d.c.
Molim Vas za komentar pogotovo oko terapije jel meni i kao totalnom laiku ovo deluje pomalo smešno.... Sad jeste,sad nije.....U svakom slučaju biće mi od velike koristi Vaše mišljenje!!!!!!
Po ovoj priči izgleda da treba da budem srećna što su mi ostavili jajnik a ja razmišljam dali sam uopšte trebala na operaciju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 12, 2006 10:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 10, 2006 7:32 pm
Postovi: 5
S obzirom da tema o kojoj govorite je vrlo aktuelna i kod mene, a takođe sam u velikim dilemama oko same terapije molim Vas da prokomentarišete i moj operativni zahvat. Ovo je moje pitanje od pre mesec dana na koje nisam dobila odgovor lekara .
Imama29 godina i sa sterilitetom se borimo već 4 suprugovi nalazi su vrlo loši oligastenozospermija iz tog razloga krećemo u pretrage i na veštačku oplodnju. Meni prvo ustanovljavaju folikularnu cistu na desnom , a potom sledeći mesec i sumnju na endometriozu i na levom jajniku

Pre mesec danan našla sam se na operacionom stolu zbog sumnje na endometriozu, po završetku operacije rečeno mi je da je to i potvrđeno i mojzavršni laparaskopski nalaz glasi:Uterus u AVF, glatke , sjajane seroze pokretan slobodan. Na levom jajniku endometrična cista promera 4 cm ispunjena čokoladnim sadržajem , levi jajovod uredne dužine, slobodnih fimbrija Desni jajnik sa cistom korpusa luteumana i donjem polu i fibromom promera oko 4 cm. Na sakrouterinim ligamentima polje endometrioze promera oko 4cm.Ascedentni deo kolona srastao rahlim priraslicama sa peritoneumom bočnog zid. Desni jajood b.o. Kontrast se obostrano izliva.



Veliko iznenađenje kada je stigao pato histološki nalaz koji glasi:
U pregledanom materijalu i nakon ponovnog sečenja materijala nalaze se dva sitna fragmenta tkiva jajnika . U jednom od isečaka prisutan je zid cistične formacije koja po histološkim karakteristikama ide u prilog folikularne ciste. ( 3 potpisa različitih doktora i 2 datuma)

Meni je rečeno da ću primati Zoladex, a kako sada stvari stoje doktorka mi je prepisala Stediril 30 ili d, s obzirom da se hirurški i histološki nalaz neslažu. S obzirom da ja nemogu da dođem do Stedirila prepisala mi je kao zamenu Microgynon. Rečeno mi je da se jajnici malo odmore i zbog žarišta na ligamentima materice za koje ne mogu da potvrde(nisu dali uzorak na analizu) dali je ili nije endometrioza. U svakom slučaju nas su već otpisali čak i za kandidate za veštačku s obzirom da mi je nalaz FSH pre operacije bio 12,9 3 d.c.
Molim Vas za komentar pogotovo oko terapije jel meni i kao totalnom laiku ovo deluje pomalo smešno.... Sad jeste,sad nije.....U svakom slučaju biće mi od velike koristi Vaše mišljenje!!!!!!
Po ovoj priči izgleda da treba da budem srećna što su mi ostavili jajnik a ja razmišljam dali sam uopšte trebala na operaciju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 13, 2006 8:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 07, 2005 10:08 pm
Postovi: 29
Lokacija: Novi Sad
Hvala puno svima na iscrpnim odgovorima :D drago mi je sto sam pomogla i drugima.
Moje pitanje je bilo najvise zbog toga sto sam trazila odgovore na pitanje zasto ja ne mogu da zatrudnim vec tri godine. Jako sam nesrecna zbog toga. Pre godinu dana sam krenula na sve pretrage, ali da pocnem iz pocetka...
Imam 29 godina, nisam imala vecih ginekoloskih problema. Prosle godine u septembru sam imama uzasne grceve prvog dana ciklusa i nakon toga sam se javila ginekologu. Doktorica mi je rekla da ne izgledam sjajno "dole", uzela mi je briseve. Papa mi je bio III grupa, sekret obilan zelenkast i VI grupa, znaci trihimonas, cervikalni bris je pokazao prisustvo ureaplazme, kasnije sam imala problema sa eserihijom i popila sam brdo antibiotika, pa gljivice i silne vaginalete. Na kraju sam imala kiretazu zbog polipa i doktorica mi je rekla da je sve ok. Kad sam se vratila sa mora otisla sam na kontrolu (nakon 6 meseci). Svi nalazi su bili uredni. Tada sam osecala neku tegobu u stomaku, slicno napetosti pred menstrualni ciklus. Sad opet imam tu napetost stalno!
S obzirom da je muzev spermogram savrsen, nemam trenutno ovde rezultate, onda pretpostavljam da je do mene.
Isla sam u privatnu kliniku, madjutim sada nisam u situaciji, pa bih otisla kod drzavnog ginekologa, pre svega imate li nekog ginekologa iz Novog Sada da mi preporucite (po mogucnosti drzavnog).
Drugo pitanje je koje analize po vasem misljenju su potrebne da se obave kod mene i supruga.

Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 13, 2006 8:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 07, 2005 10:08 pm
Postovi: 29
Lokacija: Novi Sad
Zaboravila sam da naglasim da su mi menstrualni ciklusi redovni na svakih 28-30 dana i da se pri ultrazvucnom nalazu svaki put videli folikuli u nastajanju i zuto telo.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 64 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: