Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Dijabetes + stitna zleza + hTSH - HITNO
PostPoslato: Čet Avg 18, 2016 4:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jul 01, 2013 3:32 pm
Postovi: 52
Postovani,

Pre cetiri godina doktor mi je dijagnostifikovao "insulinsku rezistenciju" i od tada pijem Tefor od 850mg, tri puta dnevno. Osim toga, do pre godinu dana sam pio i Letrox koji je sluzio, kako doktor kaze, da mi pomogne da izgubim koji kg jer sam imao 10ak kg viska.

E, sada, moj problem se od kontrole do kontrole ne popravlja. Insulin mi je sada ok i sve ostale analize su super, osim JUTARNJEG secera koji je uvek oko 7,5. Jutarnji je, dakle, uvek povisen, a popodnevni (sat, dva, tri... posle obroka) je uvek u granicama normale, cak i kada ne popijem lek. Ja to kazem mom doktoru, on kaze da i dalje trebam piti lekove i tako evo vec cetiri pune godine. Od kontole do kontrole je "nastavi sa terapijom, bice bolje", a pritom mi prica kako nemam dijabetes, a ovamo ga vodi kao DM2, pa mi nista nije jasno.

Elem, danas sam ponovo isao na kontrolu, tj. danas su mi gotovi rezultati krvi (posle godinu dana, jer ovoga puta nisam isao na 6 meseci jer sam pre 6 meseci imao mononukleozu pa sam cekao da se stabilizuje (PAZI OVO: DOK SAM SE LECIO OD MONONUKLEOZE, SAM SAM ISKLJUCIO TEFOR I SECER MI JE ISTO BIO U REDU! JEDINO JE JUTARNJI I DALJE BIO LOS - 7,5, A POSLE OBROKA BUDE OKO 8-9 STO JE OK.))

Dakle, pio, ne pio lekove, secer mi je uvek isti - jutarnji malo povisen, dnevni u redu.

Doktor i dalje nastavlja po starom.

Medjutim,
Ovoga puta me je nesto DODATNO zabrinulo.

Svaki put radimo hTSH i FT4 hormone i uvek je bilo u granicama normale, osim sada!

Prvi put, posle cetiri godine kako pijem tefor, meni ovi hormoni nisu najsjajniji.

Danasnji rezlutati:

hTSH - 4.30 (0.40-4.60) - GORNJA GRANICA!
FT4 - 10.50 (7-16) - OVO JE U REDU!

Zabrinulo me je zasto je hTSH otisao na gornju granicu kada mi je uvek, u toku prethodne cetiri godine, bio oko 2. ???

Da li cu sada, pored problema sa secerom (imam ili nemam dijabetes?!) dobiti i probleme sa stitnom zlezdom?

I, samo cu da napomenem jos jednu stvar:
imam 18 godina i pio sam letrox do pre godinu dana, a onda sam ga iskljucio, jer mi je doktor rekao da on meni sluzi samo za dodatno mrsavljenje, pa sam mozda zbog tog prekida poremetio hTSH?

Molim za pomoc, bas se nerviram...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes + stitna zleza + hTSH - HITNO
PostPoslato: Pet Avg 19, 2016 10:40 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Знаш шта, тај твој лекар је обична будалетина. Летрокс је лек за штитну жлезду тј. хормон. Ако ти је штитна жлезда била у реду, а ниси показао икакве налазе за њу, онда ти је сада све пореметио: http://lekoviza.com/letrox-lek-za-stitastu-zlezdu/

Дакле, прво промени тог надри квази лекара.

Пошто већ самостално провераваш шећер онда боље полако смањуј Тефор. Не знам шта друго да ти кажем.

Како се иначе храниш, шта једеш и пијеш?

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Dijabetes + stitna zleza + hTSH - HITNO
PostPoslato: Čet Avg 25, 2016 11:58 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 10:03 am
Postovi: 105
Marko...dijabetes je poremećaj meteboličkog tipa sa kojim se živi jer medicina nema još način kako da ga iskoreni iliti isceli.Taj poremećaj ako se pojavio kao tip dva ukazuje da nije genetske prirode već je stečen ili usled stresa ili ishrane ali u svakom slučaju zbog u osnovi pogrešnog načina življenja.To što ideš kod doktora koji te leči i prepisuje terapiju je odlično,treba da ideš.Ipak za razliku od sveznanja nadrilekara Ace,ja ti ne savetujem da sam smanjuješ terapiske doze osim u slučaju da ti je lekar preporučio da u skladu sa izmerenim šećerom to povremeno i po potrebi radiš i to na način kako ti je ukazao.Činjenica da ti je jutarnji šećer najviši u toku dana ukazuje da je isti posledica kako moguće gojaznosti ali svakako psihološke prirode,tačnije ti psihički nabijaš tvoj šećer.na tom polju bi trebao poraditi kako sa nekim lekarom psihologom da se vidi šta je to unutar tebe što te tako remeti ali i sam.Kako sam?Kao prvo i osnovno,umerena fizička aktivnost,najbolje jutarnja šetnja promenljivog tempa,jer ti je tada i šećer na najvišem nivou.Šetnja reguliše i rad kore velikog mozga i čitav niz hormona.Nije čudo što lekar posmatra i tvoje hormone štitne žlezde jer oni direktno utiču na celokupni metabolizam pa samim tim i na glukozu.Tvoji rezultati koje si izneo su ok.Ne razumem te šta je sporno u činjenici da ti je hormon pri gornjoj granici ali u referentnoj vrednosti? ko je i gde napisao da mora biti na sredini...?Tu je sve uredu osim što ukazuješ da si opterećen time bez potrebe.
Suštinski,dnevna merenja nivoa šećera u krvi služe radi tvoje sopstvene korekcije u hrani i tome slično.Lekare zanima tromesečni prosek šećera koji se bazira na vezanoj glukozi za eritrocite čiji je vek života tri meseca.Taj prosek je najbitniji jer on ukazuje na stvarno opterećenje glukozom celog organizma.Pošto ne primaš inzulin,to znači da ti je po prvom merenju taj prosek bio sigurno ispod 13 ako se ne varam po vrednostima.I taj pomenuti prosek je poželjno da bude ispod 9 jer tada dijabetes ne utiče negativno,tačnije ne napada druge organe.To što ti je vrednost glikoze nakon dva sata posle jela do 9 je dobro,nije poželjno jer bi trebalo biti ispod 6,1 ali je za osobe kojima je konstatovan dijabetes zadovoljavajuća vrednost.
I da zaključim....jutarnja šetnja ili neka druga fizička aktivnost,poradi na tvom psihičkom zdravlju,uredna medikamentozna terapija,poželjno je potražiti mišljenje još nekog specijaliste na istu temu bez prekidanja postojeće terapije i tome slično.I nikako i nikada ne slušati nadrilekare poput Ace koji sebi daju taj luksuz da ti kao naivci kažu savet da smanjiš terapiju lekovima a sami su teški medicinski slučajevi.Pozdrav i živi prijatelju,živi,ne za ovaj poremećaj već radi života....


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: