Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Beta blokatori - velike sanse za dijabetes!?
PostPoslato: Ned Sep 10, 2006 11:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 1:55 am
Postovi: 8
U Blicu od 10. septembra 2006. godine sam prochitao opshiran chlanak koji govori o nauchnoj studiji prezentovanoj na kongresu kardiologa u Barseloni pre tri dana.

Citiraj:
Pacijenti koji uzimaju Atenolol i druge beta-blokatore zbog visokog krvnog pritiska imaju 50% vece sanse da obole od dijabetesa nego pacijenti koji koriste lekove novije generacije.

Pomocnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Klinichkog centra Srbije prof.dr. Miodrag Ostojic , koji je ucestvovao u radu ovog kongresa, kaze da je od ranije poznato da "atenolol" ima negativne posledice, ali do sada ni u jednoj zemlji nije povuchen iz upotrebe. Prema njegovim rechima, primena ovog leka kod nekih bolesti kao shto je angina pektoris, kod trudnica i pacijenata koji su imali infarkt je nezamenljiva.

Dr Alja Vlahovic, kardiolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, istice da je lekarima poznato da neki beta-blokatori, kao sto je "atenolol", povecavaju rizik od nastanka dijabetesa, ali i istice da beta-blokatori zauzimaju znacajno mesto u kardiologiji i da ih nikako ne treba ukinuti.

Dr Ostojic istiche i da se studija predstavljena u Barseloni odnosila samo na lek "atenolol", a da su druge studije pokazale da se ne ponasaju svi beta-blokatori na isti nacin. Kako kaze, postoje novije generacije ovih lekova koji imaju znatno bolje efekte.
- Nasi lekari su upoznati sa ovim i tamo gde mogu da izbegnu prepisivanje "atenolola", oni izdaju neke druge, bolje lekove - kaze dr Ostojic.

Dobra zamena za ovaj lek u slucajevima kada je to moguce, kako kaze doktorka Vlahovic, jesu "bisoprolol" i "nebivolol", takdje beta-blokatori koji imaju najmanje negativnog efekta.

Britansko udruzenje za hipertenziju aprila ove goidne dalo je preporuku lekarima da beta-blokatore koriste samo samo kod trudnica, pacijenata koji su imali infarkt i obolelih od angine pektoris, dok se u ostalim slucajevima preporucuju ACE inhibitori i antagonisti kalcijuma.

Studijom, izlozenom u Barseloni, je obuhvaceno 14000 pacijenata, od kojih je polovina koristila terapiju na bazi beta-blokatora "atenolola" i diuretika. Jednoj grupi pacijenata prepisani su atagonisti kalcijuma "amlodipin" i ACE inhibitor "perindopril". U grupi koja je dobila novu terapiju broj ispitanika kojisu su tokom trogodisnjeg pracenja oboleli od dijabetesa bio je nizi da 34%.

Autori studije su zakljucili da ACE inhibitor obezbedjuje zastitu od secerne bolesti, dok je drugi lek neutralan. S druge strane, kombinacija beta-blokatorai diuretika ima upravo suprotan efekat i podstice razvoj dijabetesa, a kombinacija secerne bolesti i hipertenzije znatno povecava rizik od modanog udara i srcanog udara i oboljenja bubrega.

-Beta-blokatori u kombinaciji sa diureticima dugo su bili dobra terapija, ali oni imaju i negativnu stranu i moramo da prestanemo da se pretvaramo da nije strasno ako ljudi dobiju dijabetes. Ti slucajevi su potpuno nepotrebni. Novi lekovi pruzaju bolju zastitu od mozdanog udara, mnogo su efikasniji i ne izazivaju dijabetes - kaze prof. Nil Polter, jedan od direktora Medjunarodnog centra za kardiovaskularna oboljenja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 11, 2006 9:55 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 4:47 pm
Postovi: 54
Moje licno misljenje je da svi lekovi imaju negativne efekte, ali su "nuzno zlo". Meni licno je presolol lek koji je pomogao u regulisanju aritmije, i time mi "vratio" normalan zivot, a sto se tice dijebatesa, da neki rizik postoji verujem, ali ko se pridrzava pravilne ishrane, i zdravog nacina zivota mislim da nece nikad oboleti od dijabetesa, ili je bar rizik minimalan.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 11, 2006 3:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 1:55 am
Postovi: 8
Moj otac koristi propranolol.

Interesuje me da li postoji "kvalitetnija" zamena za njega?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 12, 2006 11:38 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 1:33 am
Postovi: 1329
Lokacija: BEOGRAD
Mislim da nije pametno da Vi zamene tražite putem ovog foruma.Ipak tako nešto na osnovu dijagnoze mora da da očev kardiolog.Ipak svaki prepisan lek ima svoje ,zašto je prepisan.Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: