Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: djeca dijabeticari
PostPoslato: Pet Sep 01, 2006 9:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 8:27 pm
Postovi: 77
Lokacija: Novi Karlovci
Drage moje,ne mogu odoleti da vam se ne prikljucim,jer i ja sam mama 13-ogodisnje Kristine.Ona je poluodrasla u odnosu na vasu decu,ali je u sustini dete i imamo dileme i nedoumice kao i vi.Takle ste me vasom hrabroscu i snagom u borbi za boljitak vase dece.DAJETE MI TOLIKO POTREBNU ENERGIJU!
Mi se borimo sa hipo-hiper, jer smo u pubertetu.Uostalom ,to vas isto ceka u buducnosti,pa tad cete o tome misliti.Insulin dajemo u sva preporucljiva mesta i najbolje joj deluje na stomaku.
Htela sam vas pitati sta dajete deci od vitamina-antiosidanasa i da li imate neke preporucljive suplemente hrani.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 1:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Draga Sladjana G.,

Meni je ovaj citat dao malo energije...:), pa šaljem i vama:

Iz jednog našeg časopisa (Zdrav život, 06/2006), citiram: "... Američki znanstvenici iz La Jolla for Allergy and Immunology ostvarili su veliki napredak u liječenju dijabetesa tipa 1, kombinirajući dvije već postojeće metode liječenja, a očekuje se da će testiranje nove terapije na dijabetičarima početi krajem godine. Za sada je objavljeno testiranje na životinjama kojima se dijabetes nakon nove terapije nije više vraćao. Znanstvenici su miševima inicirali antitijela koja su suzbila napad imunološkog sustava na beta stanice koje su ključne za proizvodnju insulina, a istodobno su inicirali i male nizove molekula nazalnih proinsulinskih peptida koji su potaknuli proizvodnju stanica koje štite beta stanice i tako djelovali kao cjepivo..."

Ima još različitih istraživanja, pa stoga, nadajmo se da će svi ovi naši hipo-hiper problemi biti u budućnosti riješeni. Do tada, veselim se svakom susretu s vama mamama ( i ostalima ) na ovom forumu.

Što se tvog pitanja tiče, mi još nismo davali nikakve suplemente (ako ne računam obavezni D vitamin za male bebe), a doktori su nam na Odjelu rekli da suplementi nisu potrebni, da sve dobiju hranom, jer ako se netko zdravo hrani, onda su to dijabetičari.

Ipak, s obzirom da doktori rijetko prepisuju suplemente maloj djeci, možda se javi neka mama starijeg djeteta, pa da preporuku.

Ja bih željela svom djetetu također dati nešto za podizanje imuniteta, jer kao što znaš, skloniji su bolestima, pa ako nešto saznam, napisat ću.

Veliki pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 12:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 12:13 am
Postovi: 291
Mi koristimo ulje zutog nocurka koje je izmedju ostalog antioksidans.......dajem joj povremeno caj od celerovog lista kazu cisti bubrege, caj od koprive za ciscenje krvi.......a probacu i Rtanjski caj jer ga svi hvala kao stabilizator secera.....dajem joj cicoku skoro svaki dan ,i vec godinu dana pije tibetansku gljivu ......o svemu sam vec pisala na sajtu....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 7:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
Postovi: 32
Lokacija: Juzna Afrika
Drage moje...sto nas je vise nekako mi se cini teret "podeljenim" pa mi je lakse.....

Nama su isto rekli da nikakvi dodaci, vitamini nisu potrebni: ista logika - vec se hrane zdravio i sa puno vitamina unesenih prirodnim putem. I ja sam za nesto za podizanje imuniteta i probla sam sa sirupom sa propolisom (ja jako verujem pcelama...) ali mi se cini da Tomas ima blagu alergijsku reakciju pa sam prestala.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 10:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Kad je već Gocamama spomenula med...
Našla sam na jednoj web stranici:

Za med općenito:

"...Oboljenja nastala kao rezultat nedostatka vitamina u hrani. Pčelinji proizvodi pored bogatog biološkog sadržaja šećera, mikroelemenata, enzima i organskih kiselina, sadrže i mnoge vrste vitamina koji se mogu koristiti kao koristan faktor u liječenju avitaminoze. Kod avitaminoza korisne su sve sorte meda i polena, te matična mliječ. Kombinuju se po slijedećem: 1kg meda, 22g polena i 10g matičnog mliječa promiješaju se dobro i čuvaju se na tamnom mjestu u dobro zatvorenom sudu. Ako je med tečan, potrebno je da se prije svake upotrebe muti, jer polen izlazi na površinu smješe. Upotrebljava se 1 kašika 3 puta dnevno prije jela za odrasle a za djecu 1 kašičica rastvorena u čaši toplog mlijeka ili mlake vode. Konzumira se do postizanja željenog rezultata..."

I posebno za dijabetes, sa iste stranice:

DIJABETES
"uzrok oboljenju je nedovoljno lučenje sekreta pankreasa ili disfunkcije prednjeg dijela hipofize. bolesnik ima povećan sadržaj šećera u krvi i mokrači, ćesto urinira i osjeća žeđ.
Propisivanje meda je dobra terapijski potez, zahvaljujući fruktozi i mikroelementima koji djeluju slično inzulinu i stimulišu pankreas u produkciji hormona. Liječenje se vrši pod kontrolom ljekara. Dio ugljenih hidrata zamjenjuje se medom u količini 40-50g u 4 obroka. Prikladne su sorte sa većim sadržajem fruktoze i vitamina (bagremov, od djeteline, suncokreta, lucerke itd.). kada se krvni šećer normalizuje, lijekovi protiv dijabetesa se postepeno smanjuju i ostavljaju."

Pretpostavljam da se u terapiji kod dijabetesa, ovo "ostavljanje lijekova" iz gornjeg teksta odnosi na normalizirani šećer dijabetesa tip 2, ali zanimljivo mi je da su i dijabetičari tipa 1 s preparatima od meda postigli stabilizaciju u smislu lakše kontrole bolesti.

Nedavno saznala za doktora koji radi takve preparate od meda....S obzirom da ima svašta po oglasima (čudotvorni čajevi i slične gluposti), raspitala sam se i saznala da su ovi proizvodi od meda i službeno odobreni od nadležnih zdravstvenih ustanova i regularno se prodaju u apotekama.
Znat ću detaljnije kroz koji tjedan, (mislimo ga posjetiti), pa vam javim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: djeca dijabeticari
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 10:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 8:27 pm
Postovi: 77
Lokacija: Novi Karlovci
Moja Kristina po preporuci endokrinologa pije ACE vitamine ,selen i nikobion(B3 vitamin).Ovaj nikobion je jako vazan u pocetku dijabetesa,utice na regeneraciju beta-celija,tako kaze doktor.I ja sam vaseg misljenja,da se nasa deca hrane zdravo i tim prirodnim putem unose tako im neophodne antioksidanse,ali ja sam amater i slusam sta mi strucnjaci kazu.
Ja dodajem naizmenicno polen,pivski kvasac,kefir...Od cajeva uvek nesto,a obavezno zeleni.
Da li vi prepoznate hipo na detetu,po izgledu?Kako?
Sta dajete za jacanje imuniteta ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 02, 2006 11:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 12:13 am
Postovi: 291
E ovakve sam ja stvarcice cula ali jos nisam nist aprobala rekli mi ljudi za neku firmu Revita koja pravi taj maticni mle kao recimo cedevitu razmutis u vodi i pijes kao regulise secer?!
pa onda za podizanje imuniteta neke ajkuline kapsule ni to nisam probala niti sam pita doktora mada je ovaj nas specifican po njemu nista sem hrane ne treba,,,,,,,
mozda bi nam dijabeta mogla reci sta valja za podizanje imuniteta?
ipak je ona najiskusnije od svih nas?!:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 03, 2006 4:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
Postovi: 32
Lokacija: Juzna Afrika
I ja sam bas htela da pitam za hipo.

U nasem slucaju Tomas je do sada oreagovao dva puta ovako:

probudio se iz sna (dnevnog, posle rucka) i odmas poceo da place, nezaustavno.....zove mama a ne da mi da mu pridjem ili ga zaglim, potpuno ne odgovara na bilo sta sto ga pitas i ne zeli nista da uzme u usta da jede pije - ni flasicu....merili odmah naravno i 2.9.... predhodni dan nije odreagovao na 2.4????

Sve u svemu mi stavili glukogel na prst i njemu u usta na desni, otimao se ali bukvalno se za 2 minuta smirio i prestao da place....i sve kao normalno... a dok je bio u tom placu , ma kao da je neko ludilo, oci mu razrogacene.... Kad smo sestri objasnili ona nam rekla da smo mogli ladno da mu damo injekciju glukagona (pola)....

Jos jednom je tako odreagovao nocu ali na 5.8???? Mi za svaki dlucaj gurnuli gel u usta i smirio se....

Sad ne reaguje na 3.6...ispod jos nismo isli..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 04, 2006 8:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Za hipo...

Dok smo još bili u bolnici, trčao po hodniku, sav veseo i zaigran, i redovno mjerenje prije mlijeka za spavanje: 2,3. Nitko ne vjeruje, ni ja, ni tata, ni sestra na Odjelu. Mjerili opet, drugi aparat: 2,7. Pa, dextroza itd. I sad ti mama prepoznaj znakove...

Kad smo izašli iz bolnice znali smo uhvatiti oko 3,4 nekoliko puta mjesečno,a najniže 2,3 i 2,4 (u jednom danu). Sve bez znakova.

Jedan od razloga zašto tako često mjerimo guk, ( na onaj post od mama Duskoo) je i nepostojanje znakova hipo koje bih mogla primjetiti.

Lakše primjetim hiper, ali kad je baš visoko, iznad 20...postane malo nervozniji i razdražljiv je, što nije njegova karakteristika.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 04, 2006 10:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Postovi: 166
Lokacija: Novi Sad
Moja Danica je od suplemenata uzimala Nicobion (B3), koji joj je doktor preporucio, E i C vitamin, i pila je gotovo svakodnevno po 1/2 litre Revite. Revita je inace preparat na bazi maticnog mleca, koji se razmuti u vodi i pije kao sok. Da li zbog toga ili ne, moja Danice prosle godine nije ni jedan jedini dan izostala iz skole!
Sto se hipo tice, prve dve godine od dijagnoze, moja Dasa je svaki put prepoznavala hipo, i to tako da je govorila da je slaba i malo su joj se tresle ruke, bleo lice,... Najcesce je hipo osecala kada joj je secer izmedju 2 i 3, mada se desavalo nekoliko puta da bude i ispod 2, a da ona sasvim dobro funkcionise. Pre mesec dana je prvi put imala ozbiljniji hipo, ujutro, pre budjenja, kada joj je bio 2.9 i bila je totalno dezorijentisana, nije mogla da odgovori na jednostavna pitanja i plakala je...
Pretpostavljam da to kada ce dete biti u ozbiljnijem hipo stanju ne zavisi od te trenutne male vrednosti, vec od duzine vremena u kome je vrednost glikemija bila ispod odredjene granice. Desava se nekada da ona oseti kao hipo, a secer cak i nesto veci od normale, to ja objasnjavam time da oni u stvari osecaju i PROMENU glikemije,.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 06, 2006 7:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Isto mislim kao kdanijela, da hipo stanje ne ovisi o trenutno maloj vrijednosti, već o dužini trajanja male vrijednosti guk.

Ali za naglu promjenu sa visokog u niski, da se tada pojavljuju znakovi, nisam sigurna kod ovako malih, jer...
Nama jučer prije večere guk 7,4. Slijedi insulin i večera uvećana za 1j UH. Igrao se još 2,5 h prije spavanja i cijelo vrijeme zaigran, veseo, trčkara, sve uobičajeno.
Mjerim nakon 1h od insulina i večere, GUK 24!. (to rijetko radim, mislim mjerenje sat vremena nakon obroka, ali ponekad provjerim da vidim šta se dešava).Nisam dodavala insulin, (poučena iskustvom) i nakon 3h GUK 6,8. Dali mlijeko (regularno), on već spava, mjerim u 04h, guk 7,9 i jutros 9,9. (hvala Gocamami :wink: )
Hoću reći, nama je uobičajeno da on nakon ručka/večere naglo skoči i preko 20, ali se kroz sat-dva normalizira, a pritom skoku i padu guk, nema promjena u ponašanju.

Bilo je promjena ranije kada smo imali uputu da ako je guk prije večere manji pod 15, da dajemo samo Insulatard, za noć. On počne djelovati nakon 1,5 h, a do tada guk nakon večere naraste jako, a nema bistrog (Actrapid) da prati donekle taj rast. I dijete nervozno, živčano... Ja predložila doktorici da ću mu davati makar 0,5j Actrapida prije večere bez obzira na guk, tj. i ako je npr 6 ili 7, ali da ću dati 10 min nakon početka večere i eventualno dodati 1jUH, ali nikako bez bistrog. Ona se složila i funkcionira.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 06, 2006 8:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
...juce je Stasa uzinala grozdje 70 gr u 16 h,da bi pojela jos 20 gr kada sam se vratila sa posla,izasli smo vanka i vidjela je djecu da piju sokice i place da joj dam(redovna pojava) i izmjerim u 17H45 min secer 17.6,posle dva sata igranja mjerimo prije insulina secer 3.2(nikakvih znakova)..da li postoji opasnost od tako naglog pada?...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 15, 2006 10:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 8:27 pm
Postovi: 77
Lokacija: Novi Karlovci
Pa mame, sta smo se uspavale?Kod nas je stabilan period,pa sam onda mirnija,a i samo citam sa foruma.Kako je kod vas?
Krenuli smo u skolu,prva nedelja je bila losa sto se tice secera,sad je bolje.Kako ste vi startovali sa vrticem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 16, 2006 8:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Tjedan dana vrtića, pa osip... jedan dan u bolnici, ispalo da je alergija, i evo od jučer, opet neka viroza, danas idemo raditi testove krvi....

Ukratko, zadnjih tjedan dana prilična gužva sa svim posjetama doktorima, ali nema temperature, hvala Bogu, pa trčkaramo okolo...

Nadam se da će i ovo danas proći dobro, pa da ćemo više tipkati na forumu...:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 17, 2006 7:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
Postovi: 32
Lokacija: Juzna Afrika
I kod nas protutnjao neki virus, cak sa 38.7 jedno par sati al vec je to vece Tomas trcao i skakao po krevetu redovno....a seceri u najboljem redu !? ......deca su cudo.....i naravno sto se secera tice - nema pravila

Mi sutra na pregled...3 meseca od dijagnoze....mozda ce da nam rade HbA1c, zadnji bio 8.1 pre 5-6 nedelja.......videcemo......

Nama raspust tek pocinje sledece nedelje ali je ovog puta kratak.....Ovde pocinje prolece......


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: