Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Teska upala grla.
PostPoslato: Uto Maj 28, 2013 9:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 19, 2011 11:19 am
Postovi: 14
Dakle, imam preveliki problem sa grlom poslednjih 4 meseca, dakle negde od februara mi je sve gore, upala grla koja se javila tada bila je manja od ove sad, dakle postepeno se razvijala, takodje imam neke cvorove na samom zdrelu, dakle ne na krajnicima koji nisu nimalo upaljeni, vec na samom zdrelu, koji mi nisu ranije ni predstavljali neki problem, lekari, lekovi, injekcije, sve sam probao,radio bris dva puta, nemam bakterije ili nesto slicno, napomenuo bih da sam pusac vec nekih 4 godine, imam 21. godinu i ovo postujem zato sto sam prilicno ocajan, pa ako neko ima slicnih problema ili zna neki tajni lek, pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Teska upala grla.
PostPoslato: Sre Maj 29, 2013 2:43 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Испирање воденим раствором соде бикарбоне, чајем од жалфије, држање меда у устима,...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Teska upala grla.
PostPoslato: Uto Jan 06, 2015 2:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jan 06, 2015 2:14 pm
Postovi: 1
Prvo treba razumeti to da [SIZE="4"][COLOR="red"]nije svaka upala grla ista, i ne može se tretirati na isti način[/COLOR][/SIZE].
Kakve upale grla postoje? [SIZE="4"][COLOR="red"]Postoje virusne i bakterijske upale grla.[/COLOR][/SIZE]

Najčešće upale grla su virusne. Javlja se crvenilo, suvoća grebanje, ponekad se mogu pojaviti plikici po grlu, tackice... ne gubi se apetit, ne oseća se mučnina, temperatura je uglavnom blago povisena, osecamo se slabo... ovde antibiotici ne pomažu i zato ih ne treba gutati bez veze (antibiotici deluju isključivo na bakterije). Iako antibiotike ne treba koristiti u ovom slučaju poželjno je podići imunitet i ublažiti neprijatne simptome. Za podizanje imuniteta mogu se koristiti kalijum-askorbat 1 gram dnevno. Ako nemaš kalijum aksorbat može se napraviti natrijum-askorbat od sode bikarbone i C-vitamina. U čaši vode rastovriš 1 gram C vitamina i polako dodaješ sode bikarbone uz mešanje sve dok ne prestane penušava reakcija. Natrijum i Kalijum askorbat su bolji od samog C vitamina jer se bolje apsorbuju, ne izbacuju se odmah mokraćom pa se veca kolicina moze zadrzati duze u telu, s'tim sto je Kalijum-askorbat puno bolji. Efekat na zdravlje je isti kao i kod klasicnog C vitamina- oslobadja telo slobodnih radikala i time pomaze imunitet i cuva druge bitnije enzima.
Takođe može se koristiti čaj ili sok od đumbira jer deluje protivupalno. Ili najbolje neka mešavina tipa djumbir + ceđeni sok od jabuke i šargarepe. Protivupalno deluje i kurkuma, a biber pomaže njenu apsorpciju.
Beli luk deluje dobro protiv virusa i konzumacija par cešnjeva dnevno ubrzaće oporavak. Protiv virusa dobro deluje crni kim, kao i koloidno srebro.
Grlo ne treba hladiti (piti hladno, stavljati hladne obloge...) jer se tako smanjuje kolicina i cirkulacija linfe koja je nositelj linfocita, pa se narusava imuni odgovor tela i time rizikuje pojačanje bolesti. Takođe glro ne treba ni previse zagrevati jer se time pojačava upala - prosto slušajte svoje telo, ako vam je hladno po vratu omotajte svilenu maramu ili šal. Dakle vruće i hladne napitke ne treba piti. Sve što se pije treba biti između 20 i 40 stepeni celzijusa vec kako vam prija.
Za tretiranje neprijatnih simptoma suvog grla i bola u grlu mogu se koristiti pojedina etarska ulja (na primer menta, žaljfija), mogu se sisati suve šljive, piti čaj od sleza, kamilice, žalfije, nane....

Jako dobrim su se pokazali preparati na bazi koloidnog srebra i lekovitog bilja koji deluju antimikrobno, istovremeno podižu imunitet, pomažu regeneraciju sluzokože grla i umanjuju simptome. Koloidno srebro za razliku od antibiotika deluje i na viruse i na bakterije i na gljivice.

Bakterijske upale grla su ređe i retko kada prolaze same od sebe tako što čekaš da prođe. Prepoznaćete ih po tome što su praćene visokim temperaturama, gubitkom apetita, mučninom. U grlu se često oseća čudan neprijatan zadah na gnoj, šlajm i sluz koja se sliva iz nosa je neprovidna, gusta, zelena... Najčešće nastaju kao komplikacija ignorisane virusne uplale grla. Ili ako negde u telu postoji žariste streptokoka svaki pad imuniteta dovešće do bakterijske infekcije streptokokom. [SIZE="4"][COLOR="red"]Ovde su antibiotici poželjni[/COLOR][/SIZE], a ako dođe do gnojne angine i pojave belih čepova i tačaka po krajnicima onda su i [SIZE="4"]neophodni![/SIZE]. Retko kada gnojna bakterijska upala krajnika prođe sama od sebe brzo, a toksini koje ove bakterije luče mogu trajno oštetiti srčani mišić. U ovim situacijama narodni recepti slabo pomažu - iako mogu ublažavati simptome, samu infekciju neće prekinuti. Propolis samo usporava razmnožavanje bakterija ali ih ne eliminiše - na viruse ne deluje. Zbog toga što sadrže timol, pojedina etarska ulja lekovitog bilja imaju antibakterijska svojstva. Tako su na primer Timijan, Žalfija, Bosiljak, Kamilica, divlji origano.... Takođe etarska ulja deluju protivupalno i umirujuće, pomažu regeneraciju sluzokože grla. Koloidno srebro je prirodni preparat koji efikasno eliminiše i bakterije i viruse i gljivice. Mislim da su preparati koji kombinuju koloidno srebro i etarska ulja lekovitog bilja trenutno najbolja prirodna alternativa antibioticima. Ovakvi preparati od pre par godina mogu da se nađu u apotekama u Srbiji. Ja lično sam počeo koristiti srebrosept pre par godina i od tada ga uvek imam u kući - zlu ne trebalo :smilie_smile:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: