Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Sre Jul 02, 2014 11:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2014 11:15 am
Postovi: 4
Pozdrav svima na ovom lepom forumu.Ja sam nov clan i potrebna mi je pomoc.
Pokusacu da objsanim sto bolje mogu.Naime,imam bolove u zelucu koji se javljaju nepredvidivo,nekoliko puta mesecno i traju nekoliko sati,a u jednom slucaju ceo dan(12+ sati).Bol je "tup" prilicno jak i konstantan.Osecam kao da moj zeludac zardzava hranu mnogo duze nego sto treba.U slucaju kada me je boleo ceo dan,primetio sam da sve sto popijem i pojedem kao da ne mrda iz zeluca,i tako i jeste bilo,jer sam osecao samu tezinu u njemu i pred kraj dana osetio sam malaksalost kao da nisam jeo i pio nista ceo dan,a takva malaksalost mi je poznata jer je bilo dana kada stvarno nista nisam jeo ceo dan.Takodje sam naterao sebe na povracanje taj put,i primetio da izbljuvak nije uopste kiseo,kako se ocekuje.
Bol uvek pocinje rano ujutro(6-7 sati) i traje obicno nekoliko sati,a danas preko 5 sati i jos uvek me boli i dok ovo kucam.Obicno kada pojedem nesto nezdravo ili tesko pred spavanje,onda je agonija zagarantovana,medjutim ranije sam trenirao u teretani i jeo sam po 10 kuvanih jaja pred spavanje i nikada mi nije bilo lose...
Definitivno osecam kako sve sto popijem i pojedem dok me boli samo ostaje u zelucu i ne silazi u donje delove digestivnog trakta dok bol ne prodje.
Molim vas da mi neko samo kaze sta ovo moze biti,trenutno ne mogu kod lekara,ali videcu sto pre to da uradim,a do tada opet kazem molim vas samo mi recite da znate o cemu je rec.Ja sam imam 20 godina i musko sam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Sre Jul 02, 2014 9:52 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
moras sam da istrazujes --sta ti smeta a sta ti godi, jedi puno jabuka i pij vode-obicne negazirane,manje se nerviraj i vise se kreci-ne dizi pretesko alo svakako treniraj.
Nikad kasno nemoj jesti.
TO STO SI NEKAD MOGAO I PO 10 JAJA-mozda je bas doprinelo da sad ne mozes ni jedno--preterivanje u svakom pogledu skodi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Sre Jul 02, 2014 10:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Jednostavan test sa sodom bikarbonom: 1 kašičica sode bikarbone u manjoj čaši vode se razmuti i popije. Meriš vreme do početka podrigivanja, koje treba da bude 3-5 minuta. Što kasnije počneš da podriguješ to je manje kiseline u želucu. Za podsticanje nastanka kiseline su najbolji sveži sok od kupusa i sve gorke stvari uključujući gorke tinkture/eliksire kao što je švedska grenčica ili kao dodatak Betain HCl.

Možda ti nedostaje probavnih enzima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Sre Jul 02, 2014 11:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2014 11:15 am
Postovi: 4
@vasa definitivno cu poceti zdravije da se hranim,a jabuke mi uvek prijaju,mada ja i sa njima preteram ponekad.A to sto kazes da se ne nerviram si u pravu,vrlo je moguce da je ovo na nervnoj bazi jer sam se poslednjih meseci mnogo nervirao.Ali najverovatnije su moje lose navike u ishrani dovele do ovoga.

@Nataš@ probacu to,ne moze da skodi.

Samo ne razumem sta bi moglo biti,bukvalno kao da je neka fizicka prepreka na ulazu u tanko crevo i zeludac ne moze da ispumpa hranu,cuje se ponekad kako krci.A i bol bih opisao kao fizicki,slicno kao bolovi od nadimanja samo jace.Meni nije uopste muka niti mi se povraca kada me boli.Uff samo se nadam da cu moci da ozdravim,da nisam unistio zeludac za ceo zivot :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Čet Jul 10, 2014 11:23 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
iako je ovo medicinski forum ja bih preporucio casicu pelinkovca-verujte da pomaze


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Čet Nov 06, 2014 9:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2014 11:15 am
Postovi: 4
Posle vise od 3 meseca,i odlazenja po lekarima ja i dalje imam problem...zasto opet pisem ovde? Zato sto verujte pre cu se ovde izleciti nego kod lekara...
Odlazak u bolnicu kod gastroenterologa,za koji sam se nadao da ce biti resenje svih problema ispostavilo se da nije nista uradilo.Cekao sam 20 dana do zakazanog pregleda.Gastroenterolog,covek kome je ne znam ni ja ko dao titulu lekara,nije me ni pogledao kada sam dosao u njegovu ordinaciju.Cim sam zinuo,u pokusaju da mu objasnim problem,on me je zaustavio i rekao da samo odgovaram na njegova pitanja.Pitanja su bila tipa "kad su poceli bolovi","koliko traju bolovi",zapravo mislim da je to to,to je sve sto je pitao.Zatim mi je opipao stomak sa 3 puta i to je to.Od ovih informacija on je zakljucio da imam cir(ja imam 21god).Ja nisam znao,dok mi doktorka opste prakse nije rekla,da je on na papiru vec postavio dijagnozu-cir na dvanaestopalacnom crevu.Zasto me je onda uputio na heliko test i rentgen zeluca? Nije mi jasan...
Rentgen zeluca nije pokazao nikakve znakove cira,niti bilo kakve nepravilnosti u digestivnom sistemu,osim jedne "male" abnormalnosti koja je izgleda uzrok mojim mukama.Na rentgenu se vidi da se dvanaestopalacno crevo grci i ne pusta hranu da prodje kako treba,te se ona zadrzava duze nego sto treba,a ocigledno se ponekad i potpuno zgrci i ne pusta,sto zakljucujem po bolu koji traje i do 12 sati,i po tome sto ako dok me boli bilo sta pojedem,to pojacava bol i cini me naduvenim.Takodje na izvestaju rentgena stoji "usporena paralistika zeluca".

Trazio sam na netu o oboljenjima dvanaestopalacnog creva,ali nasao sam vrlo malo informacija.Da li neko ima bilo kakvu ideju/teoriju/predpostavku o cemu je rec? Vise mi se smucilo.Hrana je jedna od malobrojnih uzivanja koje su mi ostale u zivotu,a sada izgleda da ce i to otici u pm...

Takodje,ukoliko neko zna linkove gde se moze procitati o oboljenjima dvanaestopalacnog creva da mi da da iscitam(engleski i sprski).Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Pet Nov 07, 2014 11:10 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Набави електрично јастуче и греј стомак. Можда ће топлота опустити грчеве мишића. Мислим да би било довољно ако би сваки дан грејао стомак у трајању од сат времена. После грејања не смеш на хладноћу, а да се прво не разгрејеш и топло обучеш.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Pet Nov 07, 2014 7:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2014 1:46 am
Postovi: 26
Jel taj problem nastao naglo ili postepeno? Kolko dugo traje? Pregledaj dvanaestopalacno i na gastroskopiji, daleko bolje se vidi stanje sluznice nego na rtg-u. Mozda je upaljena kao posledica npr. alergije na neku hranu. I jos da pitam jel ti varira jacina bola u odnosu na polozaj tela, tj. dal imas neki polozaj u kojem ti je lakse?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Ned Nov 09, 2014 2:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2014 11:15 am
Postovi: 4
Kjuri je napisao:
Jel taj problem nastao naglo ili postepeno? Kolko dugo traje? Pregledaj dvanaestopalacno i na gastroskopiji, daleko bolje se vidi stanje sluznice nego na rtg-u. Mozda je upaljena kao posledica npr. alergije na neku hranu. I jos da pitam jel ti varira jacina bola u odnosu na polozaj tela, tj. dal imas neki polozaj u kojem ti je lakse?


To traje oko 2 godine,medjutim nije sve tako jednostavno,zato bi onaj "gastroenterolog" mozda odmah i znao sta mi je da me je putsio da mu objasnim sve.Taj bol se javlja(NE uvek,samo ponekad,tesko je predvideti) ujutro,obicno nakon obilnih vecera prethodnog dana,i traje nekoliko sati.Dok taj bol traje,sve sto pojedem samo se nagomilava u zelucu i pojacava bol.Mucnine i povracanja nema.Zasto ranije nisam bio kod lekara? Zato sto se ovo desavalo samo nekoliko puta godisnje,i nakon sto bi se bol povukao,sve bi bilo normalno vec sledeceg dana.Medjutim,pre nekoliko meseci imao sam opet tu "epizodu" bola koja je bila narocito bolna i duga(~12 sati),i nakon sto se bol konacno povukao-sve NIJE bilo normalno.Svaki obrok se zadrzavao mnoooogo duze nego obicno i izazivao bol koji je bio manjeg inteziteta nego kad imam one jutarnje "epizode" ali sve jedno boli,apetit je smanjen drasticno i zbog toga gubim na kilazi,za sada sam smrsao 5kg,i to sve u misicima jer ja nikada nisam imao ni gram sala.Trenutno sada,stanje mi je bolje nego pre 2 meseca,ali i dalje jedem malo,hrana se i dalje zadrzava,i 100% sam siguran da kada bih se dobro najeo uvece,da bih se probudio opet sa tim jakim bolom koji bi trajao i duze nego poslednji put.Kao da su zeludac i dvanaestopalacno crevo usporili sa radom za 10x...
Nalazi krvi,urina i stolice su u najboljem redu.Test na helicobacter pylori je negativan.Jednia abnormalnost do sada je naizgled nicim izazvan grc dvanaestopalacnog creva.Zanimljivo je to sto kada mi je metabolizam ubrzan,recimo od nekih vezbi,hrana se i dalje zadrzava bez obzira.Skoro sam bio na fruskoj gori,od pentranja gore-dole puls mi je bio konstantno iznad 150,ali bez obzira na to obrok koji sam pojeo sat-dva pre nego sto sam tamo dosao,mogao sam da osetim kako se muci da prodje iz zeluca u d.crevo.Cesto se cuje i cudno krcanje,tacno tu gde je pocetak d. creva...

Gastroskopija? Pa ne znam,i doktorka opste prakse se iznervirala kada je videla da "gastroenterolog" nije obavio gastroskopiju :roll:
Trebalo bi sutra,preksutra da idem opet kod gastroenterologa,nadam se da cu moci da odem kod nekog drugog a ne opet kod ovog istog.Ali ne nadam se previse,jer mi je dokrorka o.p. rekla da mi nece ni traziti uzrok navodnog grca,vec da ce mi samo dati lek koji ce mi opustiti grc...mislim ako pomogne super,ali ne zelim da uzimam neki lek do kraja zivota.Pobogu,ja imam 21god zelim samo da mogu da jedem kad hocu i koliko hocu,kao i moji ostali vrsnjaci,a posle kad napunim 40-50 nek me strefi sve moguce i nemoguce.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Uto Nov 11, 2014 2:52 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2014 1:46 am
Postovi: 26
Ovo zaista lici na cir, gastroenterolog je dobro rezonovao. Jedino lose je sto si poslat na rtg snimanje umesto na gastroskopiju. Na rentgenu se ne vide upale a i manji cirevi mogu da promaknu, grc creva dodatno kvari sliku. Mada upravo taj grc indirektno pokazuje da nesto ne valja na sluznici.

Ovde imas vise o tome

http://emedicine.medscape.com/article/367878-overview#a19


Naravno treba ostaviti mogucnost i da je problem negde drugde a ne u sluznici al krenimo od najverovatnijeg :)

A glavna caka sa doktorima je da ih zainteresujes za svoju muku, imaju oni dosta znanja ali ne i strpljenja da te saslusaju. Zato nije lose da te kompleksnije probleme gde ima dosta detalja zapises i das doktoru da procita, brze ces da ga uvedes u pricu nego da mu prepricavas pa da te on prekida sa pitanjima, pa onda zaboravis nesto da mu kazes, pa onda i on izgubi zivce i tako :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Uto Apr 03, 2018 10:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 03, 2018 10:17 am
Postovi: 1
Ja znam kakvo je uglavnom "pravilo" na forumu da se ne ozivljavaju teme medjutim ja bolje nisam mogao da objasnim moj problem, cak sam morao da proverim datum i ko pise jer su uglavnom reci iz moje glave :(

Vidim da na kraju nije covek objasnio u cemu je bio problem, a ne nalazim nista po netu. Naime prvi put bolovi su poceli 6. marta, sledecu agoniju sam imao 15, pa 21, 25. pa onda pre 4 dana jos jednom. Prva 2 puta su bolovi bili izmedju 2 izjutra i 5 ujutru, isao sam na hitnu gde su me slali na urgentni. Krvna slika besprekorna, poslednjeg puta sa urgentnog su me slali i na ultrazvuk i sve je super (cak i pankreas posto sam imao u septembru prosle godine akutni pankreatitis medjutim sve brzo sredjeno).

E sada isao sam i kod doktora opste prakse, naravno nista pametno nije receno vec mi je receno da pijem ranisan, kao sto je rekao i doktor (dva razlicita) sa urgentnog u vise navrata. Apsolutno nikakva terapija.. Kada se desi ta "agonija", apsolutno nema veze kada sam jeo i sta sam jeo, ako ne boli ne boli sta god da strpam u zeludac, dok se bolovi javljaju cak i nakon keksa i caja.

Jedino sto doticni nije nigde spomenuo a sto se kod mene javlja jeste jaka bol ispod lopatica (i leve i desne) kada boli zeludac, pa ne mogu ni da legnem jer tada zeludac boli vise, a ne mogu ni da stojim jer ledja bole pa tu nastaje panika. Kako mi je uput za gastrologa uradjen, slobodan termin je za 2 meseca, a za ultrazvuk tek 2. jula :) Tako da od drzavne bolnice nema nista, otisao privatno kod gastrologa nije nadjen cir na dvanaestopalacnom crevu.

Zdrav, a u bolovima (kad ih ima), stvarno nemam resenja. Eto rekoh da podelim sa vama pa se mozda i nadje neko sa slicnim slucajem jer sam posle 30 dana cestog "guglanja" jedva iskopao ovu temu :(

Btw, nije da "ne volim" doktore i bolnicu, medjutim stvari su malo tuznije ovde na jugu, vidi se jaka nezainteresovanost cak u vise navrata bude i neprijatno dok pocnete da objasnjavate problem a gledaju vas popreko.. Jedini doktor opste prakse kod kojeg sam otisao vanrednog delovao je prijatno i dobio sam injekciju protiv bolova :D Pa eto..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Uporan bol u zelucu
PostPoslato: Sre Apr 04, 2018 11:52 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Можеш ли јасно и без образлагања да наведеш проблеме које имаш не позивајући се на претходне текстове?

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 31 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: