Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Biopsija testisa !
PostPoslato: Čet Apr 19, 2007 10:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Molio bih Vraglastu Amfibiju ili nekog dovoljno upućenog da mi odgovori na sledeće pitanje:

Da li biopsijom testisa isti mogu da budu trajno oštećeni i koja je verovatnoća da se to desi pilikom biosije ?

Hvala unapred !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 19, 2007 10:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Biopsijomo testisa ukoliko je zahvat uradjen korektno i nije doslo ni do kakvih komplikacija funkcija testisa se ne narusava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 20, 2007 12:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Prvo :Hvala Vragolasta na brzom odgovoru !

Nije mi poznato da je bilo nekih komplikacija prilikom operacije ( navodno je sve bilo OK ) ali ono čega se ja sećam a to se odnosi naposredno na vreme posle operacije varikokele i biopsije testisa je da nisam baš mogao normalno da hodam neko vreme što je pretpostavljam normalno !

I još jedno pitanje ako može: Koliko stres može da utiče na spermatogenezu ?
Vratio sam se sa zapda pre 2 godine i tamo mi je rađeno 5 spermograma i u svih 5 je bilo manje od milion spermatozoida. Nisu se setili da me istestiraju na Klamidiju a za varikokelu su rekli da je nemam !Spermatozoidi koje sam tamo imao umirali su u roku do 9 sati koliko se sećam i bili su jako brzi ! Na moja raznorazna pitanja nisu imali odgovore osim odgovora tipa : Na znam, pogledat ću u knjizi pa ću vam reći idući put i idući put ista priča pa sam odlučio potomstva radi vratiti se ovamo.

Vrativši se ovamo imao sam par stresnih situacija i ponovo jedan jak stres izazvan smrću bliske osobe pre dva meseca i od 6 spermograma koje sam ovde radio, samo u jednom su nadjeni potpuno zdravi sermatozoidi i to je bilo posle terapije Bromokriptinom koju sam morao prekinuti posle par dana uzimanja zbog štetnih efekata koji su se javili uzrokovanih prevelikom početnom dozom a pre operacije i biopsije !
Posle operacije varikokele i biopsije od pre malo više od godinu dana nisam imao ni jedan spermatozoid.
Klamidiju sam izlečio mada ću ponoviti ovaj test iduće sedmice s obzirom da ponovo imam bolove u testisu ( levom ) !

Prolaktin mi je konstantno povećan i kreće se od 600 - 640 .

Nalazi magnetne rezonance mozga pokazuju da nema problema hipofizom !

Kada se malo iznerviram imam i davljenje pa sam kontrolisao i hormone štitne žlezde i T4 mi je na gornjoj granici !

Šta uraditi a ostati normalan i dobiti neki normalan spermatozoid dovoljan za veštačku ?

I još jedno pitanje : Koliko pušenje ima uticaja na spermatogenezu jer pušim oko 1,5 paklu dnevno a ponekad i dve zavisno od nerviranja ?

Unapred se zahvaljujem još jednom !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Biopsija
PostPoslato: Uto Okt 16, 2007 11:05 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 1:46 pm
Postovi: 10
Lokacija: Makedonija
Molim SQL-a da mi odgovori na pitanje jesu ti sa biopsijom testisa prondjeni spermatozoidi i jeli biopsija bolna (za vrijeme opracije i posle).Molim te da mi odgovoris jer i ja moram da to uradim.Hvala ti puno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 16, 2007 1:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
SQL, biopsija moze imati negativan efekat ako se zahvat uradi pogrsno ili ofrlje. Ne samo zbog nestrucnosti, vec i zbog toga sto spada u "lake" zahvate, pa se i lekari potrude da to "lako" zavrse i ne obaziru se na moguce greske koje naprave.

Mislim da je tebe stres dobro nagrizao, jer ti, po ovome sto si rekao, ne mozes cak ni da dises normalno kad se uzbudis!
SQL, znam da je tesko i glupo reci bilo sta u tvom slucaju, jer sam citao koliko si se napatio, ali MORAS se prizvati sebi sto pre! Ne zbog azoospermije, nego zbog kvaliteta svog zivota. Nemoj sebi napraviti jos neko gore sranje, molim te.
Delujes mi kao neko ko ne zna gde vise da puca, pa ide levo-desno, kontrolise sve moguce parametre, snima, osluskuje, testira.
Mani se i lekara, testova i pusenja! Da li utice ili ne utice, da li ovo ili ono? Ma covece, pusenje nikome nije nista dobro donelo, osim nikotinskoj mafiji. Probaj to da sprovedes u praksi. Lekari mogu do sutra da te testiraju i uvek ce ti naci neku povecanu, odnosno, smanjenu vrednost. I taman kada jedno zavrsis, vreme je za drugo, trece...

Stvarno ne znam tvoju pricu, ali moras promeniti pogled na stvari, bez obzira na sve. I sam vidis da ovo ne moze vise ovako. Pocni od sitnijih promena, casti sebe svaki put kada dodjes do nekog uspeha, makar i najsitnijeg. To ce ti dati motivaciju za sledeci. Ako svaki dan ides istim putem, sutra podji drugim - ako ides precicom, ti kreni duzom stazom, mozda uocis nesto novo i zanimljivo. Promeni redosled nekih stvari koje radis svaki dan, unesi dinamiku. Otidi u prirodu, u divljinu i osluskuj (prirodu, a ne sebe!), gledaj, disi i uzivaj. Isplaci se iz dna duse, vici, urlaj. Budi iskren prema sebi, nisi slabic ako priznajes problem, naprotiv! Otidi negde sa zenicom na odmor gde cete biti posveceni jedno drugom. Uh, toliko toga se moze uraditi!
Sve ovo sto sam naveo zvuci glupo ovako, na monitoru. Ne postoji sablon, knjiga ili sistem po kome neko moze poboljsati zivot. Svi smo jedinke za sebe. Ovo gore ti je bio samo primer neke moje price koja meni pomaze - ti, naravno, moras da nesto osetis da bi radio, a ne da pratis tekst "srecnog zivota". Ali polako, pocni sa sitnim i naizgled beznacajnim promenama. Jer pazi, samo dok si ziv ces ovo moci da radis. A kvalitet i srecu u zivotu odredjujes samo ti!

I znas, sve, ali sve je do glave i ugla gledanja. Bas juce vadim medjunarodnu * removed *, cekam na salteru i gledam sluzbenicu. Koliko je to nasmejana, ljubazna i srecna zena, kao da radi neki najlepsi i najzanimljiviji posao na svetu. U stvari, ona pise, hefta i fotokopira papire i ne verujem da uziva u nekom blagostanju. Ona bi mogla kao i vecina da bude frustrirana, neljubazna, nezadovoljna i dosadna. Ali sta time ona dobija?
Isto tako, drugi ce raditi neki zanimljiv posao, imati veliku kucu, divnu zenu, divnu decu... ali u dubini ostati zaguseni stresom, nikad zadovoljnii, uvek pohlepni, mucni sebi i drugima. Sa izvestacenim kezom ce reklamirati svoj model srece drugima, jer su "uspeli".
Nije bitno sta radis, vec da to sta cinis, cinis iz srca i trudis se da u svemu vidis zasto je to dobro. Padni sto puta, ali ustani stoprvi, jer hrabar covek je strpljiv covek.

I znam da ovaj tekst nije bas za ovu temu i ovaj forum, ali morao sam ti prijateljski reci. Mislim da je ovo vaznije od velicine nekog T4 hormona.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 16, 2007 10:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
maboleth :

Šta da kažem drugo, nego hvala na savetu ! I sam sam zaključio da mora da menjam stvari i nadam se da ću i uspeti.

Hvala ti još jednom !

Za nataleksa : izvini tek sad sam video tvoje pitanje upućeno meni ali sobzirom da si ga davno postavio pretpostavljam da ti je biopsija uradjena pa nema svrhe ni da ti odgovaram !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Biopsija testisa
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 8:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 1:46 pm
Postovi: 10
Lokacija: Makedonija
Do SQL: nije mi jos uradzena biopsija tek treba da radim.Mnogo mi je bitan tvoj odgovor i tvoje iskustvo oko toga.
Hvala ti puno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 12:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
za Nataleksa : Za vreme operacije nema bolova jer si pod anestezijom ( totalnom ) ja sam imao epiduralnu anesteziju ( dobija se inekcija u kičmenu moždinu ) i valjda sam imao još neku anesteziju preko vene koliko se sećam. Ja sam se probudio u toku operacije i čuo sam kako me režu ali nije bolelo pa kada su videli da sam se probudio dodali su još anestezije da me uspavaju ( ovo možda zvuči malo grozno ali nije uopšte bolelo ).

Što se tiče da toga da li su mi našli spermatozoide, našli su u oba testisa ali je problem što njihov razvoj ne ide do krajnjeg stepena. Dakle kod mene se spermatozoidi stvaraju ali u jednom testisu idu do prvog stepena razvoja a u drugom do drugog stepena. Ako se dobro sećam postoje tri stepena i treći je poslednji stepen gde je spermatozoid spreman za oplodnju. Konstatovano da postoji opstrukcija spermatogeneze ili u prevodu nešto pravi problem da bi se proces spermatogeneze sproveo do kraja.

Što se tiče pitanja oko bolova posle operacije stvari stoje malo drugačije i odgovor je sledeći :
Meni su u isto vreme radili i operaciju varikocele i biopsiju testisa. Operacija varikokele nije bolna ( skoro uopšte ) ! Što se tiče biopsije testisa to boli ali ne previše , dakle onako prosečno ništa previše da je nepodnošljivo ( daleko manje od bola koji ti stvara zubobolja ). Problem kod biopsije testisa je što je otežano kretanje odnosno hodanje jer se testisi kao što znaš nalaze izmedju nogu pa se stalno pritiskaju prilikom hodanja. Možeš hodati ali to izgleda kao da si deda od 100 godina . Druga stvar koja je meni pravila problem je to što nisam mogao spavati čitavo vreme na ledjima ( tad te ništa ne boli ) ali ti jednostavno postane neudobono ostati samo u tom položaju pa sam se setio da ako bih stavio dva jastuka izmedju nogu mogao spavati i na stranu jer tako ne sastavljam noge i ne povredjujem testise i ova dosetka je uspela.

Da rezimiram da te ne bih uplašio :

Ne boli ništa u toku operacije !
Skoro da ne boli ni posle operacije ako se ne pomeraš !
Posle operacije ako hoćeš da hodaš to malo boli ali ti načinom hodanja umanjuješ taj bol.
Dok spavaš na ledjima ništa te ne boli !
Ako hoćeš da spavaš na stranu onda probaj da staviš dva jastuka izmedju nogu kako bi omogućio da ti noge budu rastavljene da ne stiskaš testise dok spavaš !

Koliko se sećam vozio sam auto posle 20-tak dana.

I još nešto vrlo važno: Ako i tebi budu davali epiduralnu anesteziju ( daje se u kičmu ) onda poslušaj savet anesteziologa da ne smeš da podižeš glavu ili telo posle operacije ako se dobro sećam 24 sata.
Ako ovo ne budeš poslušao kao što se desilo meni onda možeš imati bolove i do mesec dana ali u predelu glave ili jednostavno ti se ukoči vrat. Iskreno da ti kažem ovo mi je najgore bilo jer nisam poslušao anesteziologa valjda iz razloga što sam bio omamljen anestezijom posle operacije pa mi je to sve nekeko bilo kao da sam sanjao.

Eto Natalex ja sam to tako doživeo , nadam se da ne izgleda nešto strašno !

Da ne zaboravim da dodam da sam iz bolnice izašao drugi dan posle operacije !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Biopsija testisa!
PostPoslato: Sre Okt 17, 2007 2:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 1:46 pm
Postovi: 10
Lokacija: Makedonija
Moja biopsija bice pod lokalnoj anestezii i rekli su mi da mogu da izadjem posle 1 sat lezanja u bolnici, jer ce se raditi samo biopsija a ne i varokela kao kod tvoj slucaj.Nadam se da cu proci dobro i da cu imati uspjeh jer sam se dosta namucio.Hvala ti puno!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 18, 2007 10:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Šta da ti kažem osim srećno i nadam se da će kod tebe naći zrele spermatozoide !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biopsija testisa !
PostPoslato: Sre Feb 26, 2014 1:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 26, 2014 12:51 pm
Postovi: 1
Operisao sam varikokelu i radjena mi je i biopsija testisa pa me interesuje koliko se okvirno cekaju rezultati biopsije testisa i da li bi seksualni odnos smetao oporavku, odnosno koliko se apstinencija preporucuje kod ovakvih zahvata?
Unapred zahvalan.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 50 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: