Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Adenom hipofize
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 11:41 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 12:37 pm
Postovi: 4
Lokacija: novi sad
Od pre pet godina mi je dijagnostikovan tumor hipofize pa me interesuje ima li jos nekog sa slicnom dijagnozom da malo razmenimo iskustva


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 05, 2006 9:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm
Postovi: 162
Ja imam mikroadenom na hipofizi, ali nisam imala nikakvih tegoba osim neredovnih menstruacija koje su se regulisale posle terapije bromokriptinom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 02, 2006 11:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm
Postovi: 37
Lokacija: Novi Sad
Imam mikroadenom na hipofizi (3,5 mm)... Imala sam iscedak iz dojke, povišen prolaktin i testosteron, nizak estradiol, naglo sam se ugojila, pojavile su mi se ciste na jajnicima itd. :(
Sve ovo mi je onemogućavalo da ostanem u drugom stanju.
Ako si u NS, probaj da se obratiš dr Editi Stokić, sjajna je! Možeš je naći u Pokrajinskoj bolnici.
Terapija bromokriptinom pomaže. Već u roku od nekoliko meseci mi je prolaktin došao na normalu, pa se situacija polako popravlja. Isto tako, ovaj lek pomaže i da se adenom više ne razvija, čak mi se čini i da se smanjuje (moj suprug tvrdi da je lekarka tako rekla, ja se ne sećam... 8)
Operacija se radi jedino ako je tumor veći od 1 cm.
Kako podnosite bromokriptin? Neretko imam mučnine, javljaju mi se periodi nesanice, pa periodu u kojima mi se samo spava... :roll:

Sve najbolje i ne brini, dijagnoza rogobatno zvuči, ali nije tako strašno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 05, 2006 3:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 17, 2006 12:18 am
Postovi: 38
Ja vec par godina imam povisen prolaktin i od simptoma jedino iscedak iz dojki koji se javlja na malo jaci pritisak. Svake godine radim magnetnu rezonancu ali tumora nema...lekari su mi rekli da bez obzira na to sto mi je prolaktin visko ipak ne treba da pocinjem sa bromokriptonom... znam da su i rekli da on ima bas dosta nus pojava tj. da ga mnogi jako tesko podnose,
Pozdarv


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 07, 2006 1:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm
Postovi: 37
Lokacija: Novi Sad
Izvini, Viki, što se mešam (ipak sam ja laik, da se razumemo) - ali, prosto mi nije jasno da ti lekari zbog sporadične mučnine koju ćeš imati zbog lekova nisu prepisali lečenje jer, ipak, imaš mlečenje, a to i nije baš za zezanje... Ako nemaš adenom na hipofizi, pila bi lekove od 3-6 meseci što je mizerno naspram komplikacija sa dojkama koje bi mogle da se izrode iz cele priče - npr. oticanje, bol, nagli rast, iritirane bradavice (koje ne smeš ni da pipneš), naticanje znojnih žlezda pod pazuhom, vene na dojkama postaju plavičaste i vide se vrlo jasno... :(
To su samo prpratni simptomi. Ako želiš da me poslušaš, potraži savet od nekog drugog lekara, mirne savesti radi. Koliko ja znam, za povišen prolaktin je POTREBNO LEČENJE, a to ne govorim samo na osnovu sopstvenog slučaja. Posebno kod žena, može da izazove problem zvani - neplodnost... Samo čekanje da se problem reši sam od sebe je, u najmanju ruku, neozbiljno. I sama sam prošla slično iskustvo sa lekarima, sve - nije to ništa... Kada sam htela bebu, stvar se silno iskomplikovala... Ciste na janicima (krvnog sadržaja) su mi se javile isključivo zbog hormonskog poremećaja.
Mislim, volela bih da me neko demantuje.
U svakom slučaju, pitaj još nekog, samo i jedino zbog sebe.
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 09, 2006 4:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 17, 2006 12:18 am
Postovi: 38
Razumem na sta mislis...ja sam takodje bila za to da pocnem sa terapijom i naravno nisam se zaustavila samo kod misljenja jednog lekara. Lezala sam i nedelju dana na Institutu za endokrinologiju ( Klinicki centar) gde zaista rade strucnjaci i svi su konstatovali isto a to je da u mom slucaju ( s' obzirom da nema nikakvih problema ni sa menstruacijama, niti sa vidim ( uradjene sve moguce analize), niti sa glavoboljma, vrednosti svuh drugih hormona su mi normalne, ispitano je i ciklusi su mi ovulatorni) nema mesta za terapiju...jedina stvar koju treba da radim jeste da da "pratim" samu sebe i da ako dodje do nekih promena to javim svom endokrinologu koji takodje radi na institutu. Radim magnetne rezonance ( prvo na godinu dana, a sad na dve tako da treba sledece godine otprilike u ovo vreme da radim), idem godisnje na kontrolu kod endokrinologa koji obavlja sve potrebne analize hormona i to je to.
Inace, zbog nekih koji su mi rekli ( bez kompletnog uvida u moj slucaj vec samo na osnovu moje price) da bih ipak trebalo da pocnem sa terapijom i ja sam bila zbunjena ali posle jos par razgovora shvatila sam da nemam razloga za zabrinutost.
I ovde sam postavile pitanje o mom slucaju ( pod nazivim "hiperprolaktinemija" i Filip ( koji je kako sam shvatila doktor) je takodje rekao da u mom slucaju ne moram da se podvravam terapiji bromokriptona .
Veliki pozdrav i u svakom slucaju hvala za savete.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 10, 2006 5:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Hiperprolaktinemija i galaktoreja, na zalost ili srecu, nisu tako korelantne kao sto se misli. Ima najmanje 40-50% zena sa galaktorejom kod kojih je prolaktin normalan. Sa druge strane, postoje i zene sa hiperprolaktinemijom, a bez galaktoreje. Kod Vas lecenje nije potrebno - osim redovnih kontrola jednom godisnje.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 12, 2006 12:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 17, 2006 12:18 am
Postovi: 38
Hvala Vam puno.
Kao sto sam vec pominjala ja jednom godisnje (to j epocetkom narednog meseca) idem kod endokrinologa i rade mi se nkompletana biohemijska analiza krvi, kao i analiza reproduktivnih hormona, hormona stitne zlezdne i jos neki, a od prosl egodine na dve godine magnetna rezonanaca, a do prosle je bilo svake godine. Kazu da posto vec nekoliko godina nema nikakvih promena nema potrebe za magnetnom rezonancom godisnje.
Naravno, u slucaju da primetim bilo kakvu promenu tj. pojavu nekog simptona karakteristicnog za hiperprolaktinemiju treba da se javim endokrinologu...ja se iskreno nadam da do nikakvih promena nikada nece ni doci.

Veliki pozdrav i jos vece hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adenom hipofize
PostPoslato: Čet Feb 09, 2012 11:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2011 3:31 pm
Postovi: 21
evo i ja da se ukljuchim u razgovor =)
imam 25 godina i tumor hipofize koji je dijagnostikovan 2006. godine. od tada su radjene 4 magnetne i on nije rastao,medjutim svashta mi se izdeshavalo u organizmu za to vreme,a nisam bila ni na kakvoj terapiji.
ne mogu da ostanem u drugom stanju,imam izostanak menstruacije 8 meseci i jache,povishen cortizol preko 1000 i prolaktin,tsh povishen..ne znam gde da idem.."lechim' se kod dr vere popovic na kcs koja nema vremena za nas smrtnike,a ja bih da je promenim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adenom hipofize
PostPoslato: Sub Maj 05, 2012 9:58 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 3:31 pm
Postovi: 4
Lokacija: Podgorica
Draga moja 'Someone',

Kao prvo, ne mogu, ali ne mogu da shvatim, kako je moguce da nisi bila na terapiji, a imas mikroadenom??? Ko te vodi, gdje se lijecis tj ne lijecis, koja je to bolnica?
Draga moja, je li moguce da nisi komunicirala jos nekog endokrinologa, avaj meni? Pa kako ti se nece desavati darmar u organizmu kad imas adenom, koji stalno luci piovisen prolaktin i to rpavi smetnje i haos po organizmu... pa kako ces ostati trudna, kad ti je prolaktin stalno povecan? ja iskreno, izvinjavam se ako burno reagujem, ne mogu da shvatim da si 4 puta radila MR i da ti je ustanovljen adenom a da nisi na terapiji, pa i da je adenom najminorniji morala bi da pijes terapiju.
Mozda postoje neki slucajevi da se on sam povuce, moguce i trudnocom, tako sam cula da je velika vjerovatnoca da se u mikroadenom povuce, ali ne mozes ni doci do trudnoce dok ne smanjis nivo prolaktina.
i ja sam u 2007 ustanovila adenom mikro hipofize, i 5 godina sam na Bromokriptinu, ali draga moja, zahvaljujuci njemu vodila sam jedan sasvim uredan zivot, bez smetnji, s tim sto sam sad odlucila da trazim alternativne nacine lijecenja jer ne zelim da budem ovisnik o tabletama cijeli zivot a adenom se jako sporo smanjuje, za 2 godine se smanjio svega 0.6mm.
Ako sam ti ista pomogla, drago mi je, za sva pitanja sam tu, ali molim te idi na jos neke adrese specijalista, mlada si imas zivot pred sobom, a ne svidja mi se taj kortizol nikako, zato moras da trazis nacin da dodjes do dobrog savjetnika specijaliste koji ce te vratiti u normalnu.
Ljubim te

_________________
nista


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adenom hipofize
PostPoslato: Pon Nov 27, 2017 6:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 27, 2017 6:03 pm
Postovi: 1
Tamara Jovovic je napisao:
Draga moja 'Someone',

Kao prvo, ne mogu, ali ne mogu da shvatim, kako je moguce da nisi bila na terapiji, a imas mikroadenom??? Ko te vodi, gdje se lijecis tj ne lijecis, koja je to bolnica?
Draga moja, je li moguce da nisi komunicirala jos nekog endokrinologa, avaj meni? Pa kako ti se nece desavati darmar u organizmu kad imas adenom, koji stalno luci piovisen prolaktin i to rpavi smetnje i haos po organizmu... pa kako ces ostati trudna, kad ti je prolaktin stalno povecan? ja iskreno, izvinjavam se ako burno reagujem, ne mogu da shvatim da si 4 puta radila MR i da ti je ustanovljen adenom a da nisi na terapiji, pa i da je adenom najminorniji morala bi da pijes terapiju.
Mozda postoje neki slucajevi da se on sam povuce, moguce i trudnocom, tako sam cula da je velika vjerovatnoca da se u mikroadenom povuce, ali ne mozes ni doci do trudnoce dok ne smanjis nivo prolaktina.
i ja sam u 2007 ustanovila adenom mikro hipofize, i 5 godina sam na Bromokriptinu, ali draga moja, zahvaljujuci njemu vodila sam jedan sasvim uredan zivot, bez smetnji, s tim sto sam sad odlucila da trazim alternativne nacine lijecenja jer ne zelim da budem ovisnik o tabletama cijeli zivot a adenom se jako sporo smanjuje, za 2 godine se smanjio svega 0.6mm.
Ako sam ti ista pomogla, drago mi je, za sva pitanja sam tu, ali molim te idi na jos neke adrese specijalista, mlada si imas zivot pred sobom, a ne svidja mi se taj kortizol nikako, zato moras da trazis nacin da dodjes do dobrog savjetnika specijaliste koji ce te vratiti u normalnu.
Ljubim te

INTERESUJE ME DA LI JE NEKO PRONASAO BILO KAKAV ALTERNATIVNI NACIN ZA LECENJE ADENOMA HIPOFIZE?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adenom hipofize
PostPoslato: Uto Nov 28, 2017 11:13 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Можда да пробаш са сталним магнетним пољем.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 27 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: