Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Adaptacija- sa ili bez roditelja?
PostPoslato: Sub Mar 09, 2013 9:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 09, 2013 9:50 pm
Postovi: 1
Zanima me misljenje vaspitaca, kako se oni snalaze u procesu adaptacije dece na vrtic? Koliko roditelji provede vremena sa decom u vrticu? Kako resavaju taj problem, s obzirom da ne mogu svi roditelji biti u radnoj sobi u isto vreme?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija- sa ili bez roditelja?
PostPoslato: Pon Mar 18, 2013 9:41 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Postovani/a,
Ja sam vaspitac, medjutim, posto vec vise od dve godine ne radim, jer sam pored deteta kod kuce, mogu da vam dam samo licno misljenje vezano za famoznu adaptaciju.
Misljenje je iz ugla vaspitaca, koji svom pozivu pristupa vrlo odgovorno, i sa ljubavlju, i zato mogu da kazem da je prisustvo roditelja u procesu adaptacije potpuno nepotrebno! Zasto? Zato sto kad-tad, taj "flaster" mora da se skine, drugo, neprirodno je da u grupi sede roditelji, deca se od najranijih dana uce, odnosno, govore im isti ti roditelji kako idu svaki dan na posao. I otkud sad mama nije na poslu? Zasto sedi sa mnom u vrticu? Polazim od pretpostavke da su roditelji adekvatno pripremili dete za novu sredinu. Sta to znaci? To znaci da ste detetu mirno i stalozeno objasnili da ce se ubuduce igrati sa vrsnjacima, da ce slusati vaspitacice koje veoma vole decu, da ce od njih svasta nauciti, da ce sa drugarima da se druzi, peva, crta, doruckuje, uzina, ruca i spava, kao sto su mama i tata na poslu, tako ce i on/ona da budu u vrticu. A kada mama i tata zavrse sa poslom, dolaze po dete i svi idu kuci. Takodje polazim i od pretpostavke da niste jedan od roditelja koji plasi dete recima "Videces kad odes u vrtic!", ili "U vrticu ce tebe dovesti u red!".
Dakle, da skratim, najadekvatnija priprema koju mogu da urade roditelji je priprema kod kuce, u vrticu treba pustiti vaspitace da rade svoj posao. Ni oni ne ulaze u vasu kucu, da provere kakav ste roditelj ( vise ne, nekada se i to radilo ).
Adaptacija sa roditeljima je cisto pomodarstvo i pracenje ne znam kakvih trendova, bolje da su se celnici skupili i dali novcane priloge da se kupe didakticka sredstva, ili da se deci obogati jelovnik u vrticima..
E, sad, sta je tu je. Detetu sve ovo ne mozete da objasnite, a ne znam kakvo je pravilo u vasem vrticu. Posto su deca najbitnija, ako pravila nalazu da roditelji budu prisutni, budite. Da se dete ne bi osetilo iskljuceno na bilo koji nacin.
Cesto se adaptacija sa roditeljima u grupi pretvori u nesto drugo, na primer u analizu vaspitaca. Tako je mene jedna majka pre par godina bezobrazno pitala zasto jos nemam dece i zasto nisam udata??!! Sedela je u grupi i mene pomno posmatrala. Tada sam uvidela da je to cista glupost. Dete ce se pre adaptirati bez roditelja! Ni u skoli necete ostajati sa detetom, zasto bi u vrticu?
Posto sam malo van koloseka, ipak se za dve godine dosta toga promenilo, imam uvid da se sirom Srbije organizuju seminari za vaspitace a tema je adaptacija, ali nemam uvid sta se tamo tacno radi, cemu se obucavaju vaspitaci. Verujem da medju mojim kolegama ima mnogo njih koji dele moje misljenje, medjutim, nemamo pravo glasa. I moguce je da cu i ja morati da odem na jedan takav seminar kada se vratim na posao, ali se i dalje necu slagati sa tim :)
Nejasan mi je deo gde kazete da ne mogu svi roditelji da budu u sobi u isto vreme?
I, da ponovim, dala sam svoje licno misljenje na temu, ne zamerite mi, nisam imala nameru da vas uplasim, samo vam stavljam do znanja cinjenice, a vi mi mozda mozete pomoci ako mi kazete kako to funkcionise..u nekom narednom javljanju mogu da vam napisem kako funkcionise bez prisustva roditelja, kada su se svi relativno brzo adaptirali, tako da posle nisu hteli da idu kuci :)
Pozdrav i svako dobro!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija- sa ili bez roditelja?
PostPoslato: Ned Mar 31, 2013 8:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 12:51 pm
Postovi: 20
Nisam vaspitac, ali se u potpunosti slazem sa komentarom Bojana2311. Cak moje iskustvo je takvo da je i adaptacija koja je na pocetku po 5 ili 10 i 15 minuta katastrofa. Moje drugo dete je bilo na adaptaciji tri pune nedelje i nismo uspeli. Sve je to bilo na 15 min, koje bi on preplakao. Kad sam rekla da ja moram na posao i da vise ne moze biti 15 minuta vec mora da ostane ceo dan, nikakav problem nismo imali. A necu pisati o paklu koje sam prezivela te tri nedelje.

Naravno sve je individualno ali prilikom adaptacije prvog deteta nije bilo adaptacije od po 15 minuta nego odmah par sati. NIkakav problem nismo imali.
Prve nedelje je bila krace, tj od ujutro do spavanja, vec sledece je ostajala i na spavanju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija- sa ili bez roditelja?
PostPoslato: Sre Apr 03, 2013 1:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 5:00 pm
Postovi: 28
A sta je sa adaptacijom bebe od godinu dana? Kako nju pripremiti za vrtic?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija- sa ili bez roditelja?
PostPoslato: Sre Apr 03, 2013 1:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
U jaslicama se adaptacija sa roditeljima radi vec godinama, ali posto nikada nisam radila u jaslicama, ne mogu da vam dam odgovor. Preporucujem da odete i da se raspitate u vrtic koji vam je u blizini.
Znam samo da kada bih morala sada da ostavim sina u jaslicama, ili kada je imao godinu dana, uradila bih to ( za posmatraca ) krajnje surovo. Ostavila bih ga u sobi kod vaspitacice, poljubila bih ga i otisla. Ne vredi prica, ne vrede obecanja, i sto pre udje u celu tu pricu, bolje.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: