Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Pitanje za OBGYUN
PostPoslato: Sub Jul 08, 2006 10:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2005 8:40 pm
Postovi: 27
Pre 2,5 godine sam rodila zdravog decaka,a trudnoca je protekla bez problema.Druga trudnoca se zavrsila pre 7 meseci dijagnozom"blighted ovum".Histopatoloski nalaz je bio uredan i nisu mi radjena nikakva ispitivanja.U aprilu mesecu sam opet ostala u drugom stanju i ,nazalost, juce se zavrsila sa dijagnozom"missed ab." u 9 nedelji.Pre 2 nedelje sam bila bolesna(nos,grlo) i nisam pila nikakve lekove.Da li to moze da bude uzrok i molim vas za savet sta dalje da radim?Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 08, 2006 6:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Mislim da sam hiljadu puta rekla da je potrebno da se napise kompletna istorija onako kako je receno u ljepljivoj...zato sto bi moj savjet za Vas bio drugaciji bazirano na Vasim godinama...dakle pogledajte ljepljivu pa se pisemo kasnije...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 08, 2006 8:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2005 8:40 pm
Postovi: 27
Potpuno ste u pravu.Izvinjavam se,ali sam malo van sebe.Da pocnem iz pocetka:imam 31 godinu.Sa 28 god.sam rodila zdravo dete.Trudnoca je protekla bez problema sve do devetog meseca kada mi je u brisu nadjena streptokoka B.Dobila sam da pijem antibiotik,a odmah po rodjenju beba je dobila penicilin.Sve se dobro zavrsilo,a porodila sam se prirodnim putem.Druga trudnoca se zavrsila u 8 nedelji kao"blighted ovum"(01.12.2005.).Dobila sam histopatoloski nalaz na kome pise:delici decidue hipersekretornog endometrijuma,horionske resice uobicajene velicine i lako edematozne strome.Nema elemenata ovojnica ploda i pupcanika.DG: residua graviditatis.Nisam radila nikakva ispitivanja ni analize,jer su mi doktori rekli da je to "greska prirode".Treca trudnoca se zavrsila pre 2 dana u 9.nedelji kao "missed ab."U 7.nedelji sam imala bolove u grlu i curenje iz nosa.Nisam koristila nikakve lekove i ne znam da li bi to mogao biti uzrok.
Inace nemam zdravstvenih problema,ne koristim nikakve lekove niti sam imala bilo kakve operacije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 08, 2006 11:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
E ovako...
Vase godine i 2 spontana pobacaja i da niste imali normalnu trudnocu i terminski porodjaj nisu razlog za bilo kakvo dodatno ispitivanje. Vise od 60% spontanih pobacaja su uzrokovani hromozomskim anomalijama i kao sto Vam je receno ranije, priroda se 'pobrine' da se takav plod ne razvija dalje nego odumre.
Ostaje jedino da pokusate ponovo i da vidimo sta ce se desiti...ako se slucajno desi spontani pobacaj i u trecoj trudnoci, onda zadovoljavate kriterijume za dg. Habitualni pobacaj, i to zahtijeva dodatno ispitivanje i analize...ali Vi isto tako veliku sansu 75 % da imate potpuno zdravu trudnocu.

Dijagnoza Group B Streptokoka u prethodnoj trudnoci je uradjena kasno jer se bris na GBS radi oko 36 nedjelje...isto tako ste i lijeceni nepotrebno u toku trudnoce, jer je potrebno da trudnica koja je pozitivna prima antibiotike u toku porodjaja, a ne u trudnoci, jer ta bakterija ponovno kolonizira vaginu iz rektuma, i tretiranje u trudnoci ne prevenira GBS bolest kod bebe...tako da je beba lijecena preventivno, jer nije lijecena majka...ali sad je sve vec proslo...srecno.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 09, 2006 9:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2005 8:40 pm
Postovi: 27
Hvala Vam puno na brzom odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 64 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: