Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Za dr. Obgyn! Nerazjasnjen slucaj!
PostPoslato: Sre Jun 14, 2006 12:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 13, 2006 10:36 am
Postovi: 54
Postovani!
Zivim u Nisu i zbog stanja u nasem zdravstu prosla sam kroz pakao, koliko sama vidim ni kriva ni duzna! A pri tom studiram medicinu i lecena sam kod nekih navodno najboljih strucnjaka!
Moja prica pocinje jos 27.10.2005 kad sam zbog upale grla ispila kutiju kliacila i poremetila floru. Sledi moja anamneza i od cega sam sve lecena i koliko promaseno i pogresno, a napominjem da sam vecinu analiza vrsila na svoj zahtev i kod privatnih ginekologa, potrosila ogroman novac a problem perzistira i dalje!
15.11.’05 javljaju se dizuricne smetnje, jak bol i peckanje vagine i svrab vulve. Javljam se lekaru koji dijagnostikuje Vaginoza (Papanikolau test II; VS III i VI grupa) i daje terapiju:

- Tab. Orvagil 400 mg 2x1 (7 dana)
- Caps. Palitrex 500mg na 8h po 1 (7 dana)
- Vagin.Geonistin (Polyginax) 6 dana
- Krema Triderm
Uopste mi nije radio aminski test, niti ph niti bilo sta (kasnije sam sama istrazivala) i samo je izmislio tu vaginozu za koju tvrdim da je nije ni bilo!Umesto da odmah uzme bris cervikalni!
22.11.’05 Kontrola : smetnje i dalje perzistiraju pa nastavljamo sa Mac Miror (6 dana)

1.12-5.12. menstruacija

9.12.’05.

- Tab.Orvagil 400 2x1 (10 dana)
-Vag.Orvagil (7 dana)


Radjen Vaginalno cervikalni bris i izolovana je samo Candida. Urinokultura ostala sterilna. Test na HSV2 negativan.

-Vag. Canesten 3 (2 kutije)
-Tab. Flumyconazol 150mg

28.12-1.1.’06 menstruacija

5.1. Kontrola VS III grupa

-Tantum rosae ispiranje
-Vag Betadin (10 dana)

U sred terapije na dan ovulacije izrazen sekret, lepljiv, providan, gust a bolovi non stop traju duboko u vagini.

14.1. –Test na hlamidiju negativan
-Vaginalno cervikalni bris negativan

19.1. Lactovag 5 komada
26.1.-30.1. menstruacija
Jos 5 komada Lactovaga jer mi je samo flora poremecena, navodno.
10.2 Simptomi se vracaju opet su izrazeniji u vreme ovulacije. Radjen ultrazvuk koji je navodno normalan pa se prepisuje kantarionovo ulje????I odavde me ginekolozi ubedjuju da sam psihijatrijski slucaj jer su mi sve analize normalne a ja bolove i to duboko u vagini imam i dalje. Posle 3 dana primene kantarionovog ulja uzasno pecenje i bol. Samostalno prekinem tu terapiju.
14.2. Pregled i sekret koji je kandidijazni:
-Nistatin 2x1
-ispiranje Sodom bikarbonom

Posle toga poboljsanje!

23.2.-27.2. menstruacija. Jos tokom menstruacije (3 dana) osetila sam peckanje u vagini, a 28.2 i. svrab spolja i mazala Acidi borici 3%

3.3. svrab, peckanje, bol Solutio Rivanol. E od tog Rivanola sam htela da umrem, ispsovala bukvalno dr iz doma zdravlja. Stavljati antisepticki rastvot za gnojne rane i carske rezove u vaginu. Ludilo!!!!
Menjam ginekologa i odlazim kod jednog fenomenalnog profesora i tu stvari krecu na bolje.
8.3. Colpitis et cervicitis, uradjena kolposkopija (siroka transformaciona zona tipicna sa znacima za cervicitis). Uzet VS, VI grupa vegetantne forme i Papa test II grupa.
-Nistatin tablete 2x1
-Nistatin vaginalete 10 dana
-Nistatin mast

I za partnera tablete i mast Nistatin!

22.3.-26.3 menstruacija

30.3. VS VI grupa ponovo pored svih simptoma.
-Diflukan 150mg 1 kapsula
-Vag. Canesten 3 (2 kutije)
-Tab. Nistatin 2x1 10-12 dana

7.4. VS II grupa ali jako izrazen secret, hiperemija, jednom recju znaci zapaljenja.
Uzet bris na mikoplazmu i ureaplazmu koji je negativan.
Uzet cervikalni bris.

10.4. Lactovag 2 veceri po jedna a onda po dve 5 dana.

17.4. Rezultat cervikalnog brisa Enterococcus faecalis osetljiv na penicillin, amoksicilin, amoksicilin i klavulonsku kiselinu, ofloksacin, vankomicin.

18.4.-22.4. Menstruacija ( za to vreme preventivno popila kutiju nistatina)

Posle menstruacije terapija protiv enterokoka: Ampicilin 500mg (3x1) Nistatin tablete (3x1) I Vaginalete Lactovag da se spreci unistavanje flore!
Od ovog trenutka prestaju bolovi. Definitivno je enterokok bio uzrok ali se laboratorijski nije pojavljivao iako je prethodno radjeno 3 ili 4 brisa. Medjutim, od tada ne prestaje zuti sekret, koji bukvalno ispada iz mene, cak i kada mokrim i u bilo kojoj fazi ciklusa a radjena su jos 2 cervikalno vaginalna brisa i oba bila negativna.A kao sto se iz pisma vidi testirana sam i na sve druge bakterije i rezultati su negativni.I UZ nalaz koji je normalan! Uzasno sam zabrinuta, a ne verujem lekarima bas nimalo posle svega sto sam prezivela. Tokom terapije nisam imala nijedan odnos sa deckom (a i pre toga samo sa kondomom) zbog jakih bolova, a on se sve vreme kljukao terapijama, da bi me podrzao i radi preventive. Zaista sam prosla kroz pakao. Posto nikad nisam radjala,niti ostajala u drugom stanju a volela bih i imam 28 godina, pomozite mi nekim savetom i sugestijom sta bi jos trebalo da uradim od testova i da nije taj sekret sada znak hronicnog cervicitisa. Zaboravila sam reci da smo oboje imali kondilome i da mi je godinu dana unazad radjeno odstranjivanje laserom, posle se nisu ponovili mada znam da HPV kao virus perzistira. Da li i ovo moze biti povezano?Druge smetnje do sada nisam imala.Osim sto su mi poslednje 2 menstruacije izuzetno bolne i sto mi krvarenje postaje sve oskudnije iz meseca u mesec, sto me dodatno brine. U zivotu sam bila samo sa dva momka, nisam promiskuitetna licnost, zbog sumnje da je kandida uzrok svemu (sto se vidi iz prilozenog) promenila sam ishranu sto posto, pijem jogurte LGG i AB kulturu, jedem makrobioticku hranu. Sve bih ucinila, da povratim zdravlje i bila bih jako zahvalna na odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 14, 2006 4:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Nekoliko pitanja...
Da li imate bolove prilikom seksualnog odnosa i/ili da li bol postaje intenzivniji prilikom seksualnog odnosa ?
Da li imate bolove prilikom defekacije ?
Da li je radjen cervikalni bris na hlamidiju ?
Kakva je Vasa mediinska istorija ?
Kakav sapun koristite ?
Da li radite vaginalna ispiranja ?
Kakve kondome koristite ? sa latex-om ? bez latex-a ?
Da li ste imali ikakve alergije ?
Da li koristite ikakve lijekove ?

Javicu Vam se nakon Vasih odgovora...srecno...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Odgovori na vasa pitanja!
PostPoslato: Sre Jun 14, 2006 6:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 13, 2006 10:36 am
Postovi: 54
Evo odgovora na vasa pitanja:

-Dok sam imala bolove (koji su mi prestali posle terapije protiv enterokoka) imala sam ih stalno, 24 h na dan i za to vreme nisam imala odnose jer nije bilo moguce da me lekar pregleda spekulumom od strasnih bolova a kamoli da dodje do bilo kakvog odnosa. Iz sale sam znala da kazem (takav smo mi narod salimo se kad je najgore) da me boli i kad sebi stavim prst da gurnem vaginaletu!
Kad su me bolovi prestali, imala sam 2 puta odnose sa deckom (oba puta sa kondomom) i bolova nije bilo, jedino sam osecala slabu nelagodnost, ne bih je nazvala cak ni peckanjem u narednih pola sata po odnosu, ali bi odmah zatim prestalo i normalno sam funkcionisala.
-Bolovi prilikom defekacije:e to je zanimljivo, jer imam unutrasnje hemoroide dijagnostifikovane rektoskopijom jos pre 3-4 godine, tako da sam imala bolove par puta, jednom i oskudno krvarenje (na toalet papiru) a stavljala sam supozitorije Faktu.
-Bris na hlamidiju radila sam 2 puta i to jednom u domu zdravlja i jednom privatno i bio je negativan, isto i za ureaplasmu i mikoplazmu i HSV2 je bio negativan i Ig M i Ig G antitela su radjena. Taj enterokok je jedino sto je nadjeno i izleceno!
-Nikada nisam bolovala ni od jedne bolesti, toliko sam bila zdrava da i kao dete sam svega par puta imala prehlade i apsolutno nista vise. Cak ni povrede.Ginekoloski sam sklona kandidi jer sam je imala i kao nevina (mada sam nevinost izgubila u 22oj godini),smetnje tipa peckanja i svraba. Krajem 2004 lekarka mi je rekla da imam kondilome i skinuti su mi laserom, od tada se nisu pojavljivali. Ne znam kako sam ih dobila jer od pocetka upraznjavam seks sa kondomom. Nisam imala trudnoce, ni pobacaje ni kiretaze.
-Posto studiram medicinu, imala sam jednu profesorku iz dermatologije koja nas je stalno ucila da se sapuni i kupke stavljaju samo na dlake, sve ostalo se pere cistom vodom kad se radi o higijeni genitalnih organa. Sapun koji koristim je medicinski sapun za bebe, ali ga ne stavljam direktno na vulvu po gornjem savetu da bih ocuvala floru. Upravo zbog sklonosti kandidi koristim samo pamucan ves, uloske za porodilje ili always sensitive uloske. Jako puno pridajem znacaja higijeni da ne mogu poverovati sta mi se dogodilo.
-Ispirala sam se samo tokom jednog perioda bolesti po savetima lekara sto mozete videti u prethodnom pismu, (prvo tantumom rose pa sodom bikarbonom) i mada sad smatram da je to doprinosilo unistenju flore. Posle toga (a i pre toga) nisam radila ispiranja!
-Nisam imala nikakve alergije nikada u zivotu niti uzimam bilo kakve lekove! Zaista mi je ovo prvi put u zivotu da sam ovako zakasala!
Inace, trenutno nemam vise nikakve smetnje osim tog zuto-belog sekreta koji je prisutan nezavisno od dana ciklusa i bukvalno pliva po mokraci a na cervikalnom brisu radjenom 5.6.2006. nalaz je sledeci:
Patogene bakterije nisu izolovane.
DMP:Epitelne celije, mala PMN leukocita, GR+bacili
Vaginalni bris:
Patogene bakterije nisu izolovane
DMP:Epitelne celije, retki PMN leukociti, GR+bacili
Urinokultura ostala sterilna.
Radila sam i pregled urina:
sve normalno(mislim nema secera, proteina i dr) boja zuta, spec tezina 1025, reakcija kisela,2-5 Le i malo bakterija.
Trenutno imam menstruaciju (koja je bila jako bolna i oskudnija no inace), pa bas cekam da prodje da bih videla da li ce sada biti simptoma, posto su mi ova 2 odnosa bila pre menstruacije i prva od kako sam se razbolela (a to je pocelo jos 2.11.2005).
-Kondomi su Durex od latexa prirodnog porekla sa nespermicidnim premazom!
Hvala vam sto ste tako brzo odgovorili i nadam se da sam bila jasna, jer mi ovo sa mnom izgleda i samoj ponekad jako komplikovano, sve te terapije koje su mi davali i slicno, a i predugo je trajalo!
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 17, 2006 4:50 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Hi Boni,

Nakon ovako duge istorije tegoba koje su sigurno poremetile Vas normalan zivot, i donijele Vam mnogo nepotrebnih tegoba, mozda ocekujete da i moje objasnjenje bude nadugacko i nasiroko, ali zapravo ja nemam mnogo novog da kazem osim ! da se ponovim po sigurno 50-ti put na ovom forumu rekavsi slijedece....
Vecina ( ne svi ! ) Yu ginekolozi nastoje da vaginu naprave sterilnom !!! sto je naravno protivprirodni cin i prema tome, vrlo neuspjesan, kao sto se vidi po Vasem iskustvu a boga mi i neprijatan !
Vagina kao i cervikalne zlijezde u grlicu materice luce svakodnevno odredjenu kolicinu sluzi koja je znak zdravih celija mnogoslojnog i viserednog ciilindricnog epitela ( vaginalna porcija grlica ) i ukoliko zena nema svrab, neugodan miris, peckanje, osjecaj suvoce vagine, promjenu boje vaginalne sekrecije ( sirast bijel izgled je najcesce uzrokovan kandidom, pjenusav zelenkast trihomonasom, sivkasto zuckast sa negodnim mirisom - ovdje kazu 'fishy smell' sto je uzrokovano bakterijskom vaginozom )...vaginalni sekret ne treba lijeciti !!!!!!!

Vecina ( ne svi !) Yu ginekologa na listi svojih osnovnih dijagnoza u klinikama ima vaginitise, vulvovaginitise, cervicitise ciji proces dijagnostikovanje je neprihvatljiv, pa ste i vi bili zrtva takvog menadzmenta, jer ste odmah dobili 2 antibiotika za nesto sto je najvjerovatnije bila kandida, sto je onda rascvjetalo kandidu, koja je sigurno uslijed mase lijekova 'postala' otporna i razigrana sa poremecenim pH, koji je postao alkalan i donio Vam mnogo tegoba.
Dok se mnogi ginekolozi tamo bave lijecenjem vaginalnog sekreta, nepotrebnim i neracioalnim KORISTENJEM UZ u trudnoci i van nje, dotle se mnogi krupni problemi kod zena provlace nedijagnostikovani i neizlijeceni. Vi niste prvi pacijent da se javio sa ovakvim iskustvom.

Jedino sto je moguce u diferencijalnoj dijagnozi jeste PID ( pelvic inflamatory disease ) zbog tih bolova ako nisu bili lokalnog ( vaginalnog ) karaktera, i ako su jos prisutni...mozda je potrebno uraditi ginekoloski pregled i provjeriti osjetljivost cerviksa i adnexa, iako je sada vec u hronicnoj fazi i ne zahtijeva nikakvo dodatno lijecenje.
Isto tako ako su bolovi bili u donjem stomaku a ne samo u vaginu i ukoliko su udruzeni sa seksualnim odnosom, menstruacijom, mogu da budu uzrokovani i endometriozom...dakle ako Vase tegobe perzistiraju mozda ne bi bilo lose planirati laparoskopiju i vidjeti sto se nalazi u maloj karlici ?

Nadam se da cete se brzo oporaviti i da necete trebati odlaske ginekologu osim redovnih godisnjih pregleda.
Srecno.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 18, 2006 5:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 13, 2006 10:36 am
Postovi: 54
Postovana doktorice!
Zahvaljujem se na ljubaznom odgovoru i lepim recima. Verujem da i takav stav prema pacijentu ima blagotvorno dejstvo i cini mozda i polovinu lecenja. Mislim da ste potpuno u pravu u rekonstrukciji onoga sto se dogodilo. Ja sam u trenutku kad sam se razbolela tek bila polozila internu i bila daleko od ginekologije, pa sam time bila prinudjena da verujem kako sam tada mislila "iskusnim" ginekolozima. Nazalost, na svom primeru sam naucila dragocenu lekciju. Kad sam shvatila da moje stanje ne pokazuje poboljsanje, uzela sam udzbenike iz ginekologije, preturala, informisala se i bila uporna u trazenju adekvatnog lekara koji bi me sanirao. Sad cu verovatno poloziti i samu ginekologiju brze i lakse (posto mi je ostalo jos malo do kraja faksa):)))
Zao mi je sto se ranije nisam "dokopala" vaseg foruma i obratila vam se za pomoc, verovatno bih sebi skratila muke.
Nadalje cu pratiti svoje stanje pa cu traziti savet na vreme ako bude bilo eventualnih problema! Trenutno mi prolazi menstruacija i osim sto imam blago peckanje ali mnogo manje no proslog puta drugih simptoma nema. Verujem da unistenoj flori treba vremena da se povrati i da je sve ovo posledica delom i hemijskog ostecenja izazvanog ovolikom terapijom.
U svakom slucaju vam se jos jednom zahvaljujem i drago mi je da znam da ima i savesnih lekara poput vas!
Veliki pozdrav!
Boni.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 18, 2006 11:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Draga Boni,
Hvala na lijepim rijecima...dobro zdravlje i srecno sa faksom...mozda u buducnosti treba da se bavite ginekologijom...to je jedna od najljepsih specijalizacija, naporna ali prelijepa...razmislite.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Nazalost, opet ja!
PostPoslato: Pet Jun 23, 2006 1:06 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 13, 2006 10:36 am
Postovi: 54
Draga doktorice,
prinudjena sam da vam se ponovo obratim. Nakon menstruacije koja je bila 13.6-17.6, ponovo sam pocela da osecam jak svrab i to u klitoralnom predelu, a onda prekjuce nakon odnosa, ponovo bol intravaginalno. trpela 2 dana jer nerado idem ginekolozima i danas neizdrzavsi odem mom profesoru. Porazavajuce! On sada misli da imam vaginozu (kosa mi se dize na glavi od te dijagnoze, posto je tako sve pocelo samo sa drugim doktorom). Sta je on video unutra ne znam, rekla bih mlecno beli sekret po zidovima vagine, ali spolja na onom trouglu, zadnji deo gde se spajaju velike usne (ispred raphe perinealis), zaboravila sam tacno ime, hiperemija, i erozija, bas jako izrazena. On sada misli da ovo lecimo klindamicin vaginaletama uvece a povidon jod vaginaletama ujutro, a da spolja mazem hloramfenikol, ali sam ja prestravljena prethodnim iskustvima i svim besmislenim terapijama i jos gore ovim circulus vitiosusom u kome sam se nasla pa nisam pametna da li treba da poslusam. Hoce li klindamicin izazvati candidu? Imam poverenja u njega, generalno je to jedini doktor u ovom gradu u koga imam poverenja, jer je on uspeo da me otarasi kandide i videla sam kod njega dragocenu sposobnost da razmislja! Ono sta mene buni je da mi je dr. koji mi je uzimao sekret za bris 3eg ovog meseca (doduse pre menstruacije) dodao KOH rastvor na sekret i rekao da nema mirisa na ribu te da je vaginoza verovatno iskljucena. Covek je hteo da pomogne jer vidi da je stoti put kako dolazim u laboratoriju! S druge strane ne bi me cudilo i da se pojavi vaginoza kad je u mojoj vaginalnoj flori neopisiva papazjanija, i ti lacto bacili nikako da pobede uprkos tonama Lactovaga koji sam stavila!
Ako ikako mozete zelela bih da cujem vase misljenje o svemu!
Pozdrav i hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 23, 2006 2:45 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Zao mi je sto imate opet tegobe, ali sada sam procitala ponovo Vase poruke, upitala sam sebe, sta ja radim kada imam ovakvog pacijenta koji je lijecen svim i svacim kremama, najcesce missdiagnosed with Candida Albicans....a nije joj bolje...Vasi se problemi ocigledno nalaze lokalno !!! a ne abdominalno !!!...kada god se to desi, ja uradim biopsiju !!! jer zasto maltretirati pacijenta raznim terapijama bez dijagnoze i fakticki poremetite klinicku sliku koja je neophodna da bi se postavila dijagnoza.

Iako rijetko kod mladih osoba ipak je moguca pojava koja spada u grupu vulvarnih dermatoza a zove se lichen sclerosis. Vrlo rijetko se javlja kod zena koje su mladje od 40 godina, ali je moguca pa cak i kod djevojcica u ranom djetinjstvu. Kada ste spomenuli da ne znate sta je ginekolog vidio ali da pretpostavljate da je hyperemija i erozija...sto je normalna reakcije koze na sigurno cesanje ( iritacija koze ) koje ovakav nesnosan svrab prosto trazi kao trenutno olaksanje problema.

Dakle ja kada nemam dijagnozu obicno ne probavam terapije, nego nastojim da postavim dijagnozu...ja bih vjerovatno uradila kolposkopiju i biopsiju ! To se moze uraditi u lokalnoj anesteziji na ginekoloskom stolu, tako da bih Vam dala sa malom uskom iglom lokalnu anesteziju u taj dio koji pripada posterior furshette of the vagina, ( naravno da ne bih radila biopsiju na kliotoralnom predjelu, jer je ovaj donji predio manje osjetljiv a ima sigurno iste histoloske promjene ), i onda bih uradila biopsiju sa skalpelom i poslala na histopatolosku analizu a na kozu vagine stavila sav, ako je potrebno.

Ostali tipovi vulvarnih dermatoza ali rjedji nego lichen sclerosis jesu lichen planus, lichen simplex chronicus, mogu da budu i psoriasis, i seborrhoea ali one obicno imaju ljuskaste promjene na kozi, koje su vrlo indikativne za takve dijagnoze.

Ove pojave su morfoloski slicne ali patohistoloski razlicite...tako da je Lichen simplex chronicus ( LSC ) u stvari hiperplazija mnogoslojno plocastog epitela, i predstavlja sekundarnu dermatozu baziranu na nespecificnih promjenama koze koje uzrokuju pruritus.

Interesantno je da candida, i lichen sclerosis i papilloma virus i lokalni lijekovi svi budu ukljuceni u razvoj LSC.
Vestibulitis je nesto sto je obicno povezano sa bolom i obicno zene odustaju od seksualnih aktivnosti, jer se bol javlja vec pri penetraciji penisa i bol je glavni simptom, a ne pruritus. Kod vulvodinije je osjecaj zarenja u vagini i isto tako bola, ali ne svraba.

U lijecenju ovih promjena je presudno postaviti tacnu dijagnozu, jer davanje kortikosteroida kod vestibulitisa nema nikakvih efekata a kod lichen sclerosis je sustinska terapija ! a jedino kako ce se to uraditi jeste BIOPSIJA !!!
Isto tako potrebno je uraditi glukozu na taste ! jer je moguce da iako mladi imate dijabetes, a da se to nije ispoljilo ranije nego je ovo prvi simptom...
Potrebno je uraditi mikrobiolosku analizu srednjeg mlaza urina, jer i hronicna infekcija kad kada moze da prikrije infekt ! mada se to rjedje srece kod djece !

Jedan od mojih profesora ovdje koje me je ucio ginekolosku onkologiju i kome cu biti zahvalna do groba sto su mu bolesti vulve jedna od specijalnosti, jer rekao...prve tri dijagnoze koje treba da ti budu u diferencijalnoj kada se pojavi pacijentkinja sa svrabom jesu:
1. gljivice
2. gljivice
3. gljivice
4. lichen sclerosis
5. VIN ( vulvar intraepithal neoplasia sto je prekancerozna promjena vulve i mora biti hirurski odstranjena )

Jos jednom da naglasim da vulvarne dermatoze dijelimo u grupu neinfektivnih i infektivnih:

NEINFEKTIVNE :

- atopicni dermatitis
- kontaktni dermatitis ( najcesci uzrok su ulosci Allways !!! plastika, deterdzenti, losioni za tijela, sapuni, ponekad kondomi...)
- Kronova bolest !
- dijabeticni vulvitis
- Paget's disease
- psoriasis
- seboroicni dermatitis
- VIN ( vulvarna intraepitelna neoplazija )
- acanthosis nigricans
- Bechet's disease

INFEKTIVNE DERMATOZE:

- cellulits
- folliculitis
- phtyrius pubis
- scabies
- furunculosis
- tinea

Ne vjerujem da se radi niti o jednoj iz infektivne grupe, ali ih navodim da znate sve potencijalne uzroke, mada sam sigurno izostavila one koje se rjedje vidjaju.

Ne trosite klindamicin vaginalete jer je to dano iz ocaja, da se 'nesto ' uradi, a ne zbog jasne dijagnoze.
Otidjite ponovo kod njega i objasnite sta ste sve naucili na internetu i iz knjiga i da uz svo duzno postovanje prema njemu, ne mozete ponovo da idete kroz isti ciklus kao protekle godine i da mislite da je razumno da se uradi kolposkopija i biopsija i ostale pretrage, i kada dobijete nalaz patohistoloske dijagnoze, javite se ponovo.

Srecno

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 23, 2006 7:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 13, 2006 10:36 am
Postovi: 54
Ne znam jesam li u prethodnom pismu napomenula da sam juce istovremeno sa odlaskom kod ginekologa dala i vaginalni sekret na analizu. Pogledan je i danas je stigao rezultat CANDIDA!!!! Sreca te nisam poverovala u dijagnozu vaginoze, niti stavljala vaginalete i naravno sto sam se obratila vama da potvrdite moje sumnje. Dolazim do zakljucka da kad god ne znaju sta je posredi stavljaju dijagnozu vaginoze! :evil:
E da se vratim na kandidu! Otisla sam svom doktoru sa ovim nalazom i covek mi je rekao da zaista vise ne zna sta ce sa mnom: ako pogledate moje prethodne poruke, ispila sam bar desetak kutija Nistatina (da sprecim kandidu u crevima), 2 komada Diflukana, stavila bar 4 kutije Canestena 3 i bar 2 kutije Nistatin vaginaleta, izbacila slatkise, nadrogirala se AB kulturama i LGG jogurtima i kandida opet stoji. Mogla bih da je proizvodim kao biolosko oruzje :D
I verujem mu zaista, otvoreno mi je rekao da misli da terapije koje sam dosada upotrebljavale su terapije koje kod nas savetuju po udzbenicima i ponudio da ponovimo vaginalno cervikalni bris. Vidim da je coveku stvarno krivo sto vise ne zna na koji nacin da pomogne! Da li biste mi mogli napisati sta se tamo u Kanadi koristi za lecenje ovakvih slucajeva?
Kada sam videla dijagnozu odmah mi je pao napamet vas citat iz prethodnog pisma o vasem profesoru koji prva tri uzroka za svrab klasifikuje kao gljivice, gljivice, gljivice. Takodje me je odusevilo sto ste problem posmatrali sa ovoliko raznih aspekata i naveli sve moguce uzroke. A ovde niko sa mnom nije pricao na taj nacin, valjda su svi usmereni na samo te osnovne uzroke i njih jedino traze! Pre par meseci kada sam bazala po netu pronasla sam jedan clanak o vulvodiniji i vestibulitisu i ucinilo mi se da sebe vidim u tome. Iznecu vam deo clanka koji je inace izdao American Family Physician i iz koga cete videti neverovatnu slicnost sa mojim iskustvima(mozete ga potraziti i preko gugla da vidite ceo clanak ako ste zainteresovani za temu) :

Vulvodynia and Vulvar Vestibulitis: Challenges in Diagnosis and Management
JULIUS F. METTS, M.D.
University of California, Davis, School of Medicine
Davis, California

Illustrative Case 1
A 23-year-old woman was treated twice for a suspected urinary tract infection while traveling in Europe. The patient did not know what antiobiotic she had taken. On returning to the United States, she continued to experience dysuria and urgency with vaginal soreness, slight itching and dyspareunia. Urinalyses, urine cultures and vaginal and cervical cultures were negative. Over the course of two months, the patient went to emergency departments twice and visited four different family physicians. She was treated with numerous antibiotics, including trimethoprim-sulfamethoxazole, cephalexin and ciprofloxacin, for presumed cystitis. She also was treated with oral fluconazole and over-the-counter topical anticandidal preparations for presumed candidal infection, with only temporary relief.

During the following two months, the patient experienced dyspareunia with intermittent vulvar pain and irritation. She subsequently saw four gynecologists, a urologist and two primary care physicians. Pelvic examination revealed erythema of the posterior fourchette and a reaction of mild tenderness on swab test. A biopsy of this area was normal. The patient was treated with doxycycline for possible cervicitis; the symptoms were not relieved. She was then given a diagnosis of vulvodynia and was prescribed gradually increasing dosages of amitriptyline, along with oral calcium gluconate three times daily and a low-oxalate diet. She was referred to a support group for persons with vulvodynia and to a physical therapist specializing in women's health problems for pelvic strengthening, relaxation training and biofeedback training. Over the next three months, the patient reported a 70 to 90 percent improvement in her symptoms, with occasional mild exacerbations.

Cak sam i odstampala clanak i htela ga poneti doktoru, ali mislim da ovde lekari pojma nemaju o tome i ako nemaju objasnjenje za pojavu koju imas proglase te za neuroticara, dok Amerikanci imaju cak i drustvo za pomoc i podrsku zenama obolelim od vulvodinije i vestibulitisa! A znate kako studente medicine smatraju za hipohondre....Mada kod mene su te objektivne smetnje toliko izrazene da nijedan lekar ne moze da ih negira.
Sve u svemu, odlucila sam da vas poslusam, jer sve sto se naveli je vise nego pametno i razumno! Posto je vikend pred nama moracu da sacekam ponedeljak, zakazala sam pregled kod jednog ginekologa koji se bavi onkoloskim pitanjima, da za pocetak odradi kolposkopiju i svakako cu vam pisati o rezultatima. Mozda bi stvarno bilo dobro da uradim i jos jedan cervikalni bris, zbog onih Le u masi od proslog puta. Generalno, kandidu je tesko otkloniti jer pretpostavljam da je ima i u crevima i u cerviksu, a kad se zavuce po kriptama....izlecenje nije lako. Jedino mi nije jasno, to sto mislim da imam prilicno dobar imunitet a kandida perzistira i perzistira....Mada kod mene su jos od pocetka nadjene vegetantne forme...
Inace, radila sam test krvi jos u januaru ove godine, secer je bio 4,6 (3,8 - 5,8), pre 20ak dana dala sam i urin na analizu, urinokultura je bila negativna, a u urinu nije bilo proteina, ni secera, ni bilirubina niti bilo cega specificnog (posto je meni palo napamet da bih mozda bila u onoj grupi malobrojnih sa asimptomatskom glikozurijom i poremecenim nosacem za glukozu ali kao sto vidite to nije moj slucaj).
Cim prikupim rezultate ponovo cu vam pisati i jos jednom vam se zahvaljujem sto postojite, jer mi ove prepiske daju snagu da istrajem u ovoj nimalo lakoj borbi!
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 60 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: