Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Prolivasta stolica kod beba
PostPoslato: Uto Apr 24, 2012 9:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 06, 2009 3:11 pm
Postovi: 45
Vec nekoliko dana me muci to,sto moj sincic,star mesec i po,jednom dnevno,obavezno ima prolivastu stolicu?Stolica je zlatno zute boje,sto me tesi,ali ujedno me plasi i to sto je prolivasta!!!Place pre nego sto kaki,jer ima gasove,a ovako nema grceve!!!Inace sisa i dohranjujem ga IMPAMILOM!!!Stvarno neznam imam li razloga za brigu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Prolivasta stolica kod beba
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 1:32 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm
Postovi: 292
Nemate razloga za brigu, jedna dnevno, retka stolica niko nije proliv. Bebe mogu imati i vise retkih stolica sto se nesmatra prolivom. Kolicina stolice zavisi od kolicine posisanog. Dok sisaju i ne unose cvrstu hranu normalno da je stolica retka. Zlatno-zuta boja stolice je uobicajena boja beba koje sisaju, smedja ili jos nesto tamnija i mrvicasta..kad se hrane samo zamenskim mlekom, takodje i retka i sluzava stolica je normalna pojava kod beba.
Nelagoda, gasovi, plac je cesta (normalna) pojava bebica pri izbacivanju kake jer im je digestivni trakt jos nerazvijen, redja stolica, ne vrsi dovoljan pritisak na cmar i zato se malo grce i placom daju to na znanje. Gasove prouzrokuje (hlapljivo) sisanje, navuku malo vazduha to je cesto uzrok grceva pri kakanju.
Mozete mu pomoci vezbicama tako sto cete mu savijene nogice u kolenima paz pazljivo gurati prema stomacicu, ili oponasati voznju bicikla, ako mu ne prija jasno ce vam staviti do znanja, placem. Mozete mu takodje pomoci tako sto cete ga raskomotiti i na trbicu staviti ugrejanu pelenu, a rukom nezno u krug masirati stomacic.
Nemate razlog za brigu! :)
Cestitam vam na majcinstvu! Uzivajte u svojoj bebi!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Prolivasta stolica kod beba
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 8:07 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 06, 2009 3:11 pm
Postovi: 45
Hvala puno,Angelika!!!Stvarno me je bilo strah,jer sa cerkicom nisam imala ovih problema!Ona je ruckala adaptirano i stolice su joj cesto znale biti cvrste,ponekad bi i kasnile par dana!!!Verujete mi da sada posto dojim prvi put,veoma sam uplasena dali on dobija dovoljno mleka,jer nije napredovao u pocetku,pa nam je pedijatar ukljucio dohranu,dva obroka dnevno!!!Tako da ja neznam,jer je nekada posle dojenja gladan,a nekada ne!Plasim se da ne gladuje!?Zanima me dali i broj stolica,znaci koliko je posisao,jer on kaki samo jednom dnevno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Prolivasta stolica kod beba
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 9:05 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm
Postovi: 292
Dilemu da li je beba dovoljno sisala imaju sve dojilje. Najlakse je proveriti tako sto cete izvagati bebu pre i posle dojenja. Majke veoma brine da nemaju dovoljno mleka jer su dojke dojilje ispocetka jako tvrde cak i bolne) od pristiglog mleka, a s vremenom telo nauci proizvesti dovoljnu kolicinu mleka, pa one vise nisu tvrde i bune majku koja strahuje da nemaju dovoljnu kolicinu mleka. Sto nije tacno. Kvaliteta mleka ovisi o kvaliteti i kolicini hrane koju majka unosi. Jako je bitno uneti dovoljnu, (puno vecu od uobicajene) kolicinu tekucne. Supe, mleka, jogurta sa sto manje masnoce, kompota, bareno ili grilovano nemasno meso... Mali, cesti i kvalitetni obroci poboljsavaju i kvaltet mleka i kolicinu...
Podoji treba da su cesci na svakih sat i pol.
Pola sata na jednoj dojci, previjanje, a zatim pola sata na drugoj dojci. Dok su tako malecki.
Nezno ga odrzavajuci budnog dok siki. :)
Naravno da su iskustva razlicita izmedju dojene i adaptiranim mlekom hranjene bebe razlicita.
Jedna stolica dnevno je dovoljna, mada je to razlicito od bebe do bebe.
Beba bi plakala ako je gladna. Neznam koliko je "malo" napredovala vasa bebica. Mame bi htele da bebe napreduju brzo, i puno sto je razumljivo ali sve je toliko individualno. Bitno je da je zdrava, a o vaznosti dojenja i koliko je preporucljivo zbog kontakta sa majkom ali najvise zbog bebinog imuniteta bespredmetno je razgovarati. Poznato je.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 26 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: