Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Pon Apr 23, 2012 12:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2012 11:59 am
Postovi: 13
ovako, imam 25 godina. moj problem su akne na leđima. počinju stvaranjem nateknuća, koje posle dan dva pocrveni i treba im jedno 7-10 dana da iskoče (relativno su velike). UŽASNO su bolne, čak se budim nekad u toku noći ako legnem na upaljeno mesto. fleke ostaju i po 6 meseci.

ovo nisu površinske bobuljice, ne verujem da nastaju usled nekih nečistoća ili bakterija na površini. čak mi i na licu krenu da iskaču, mada se one nekim čudom same od sebe "vrate" nazad. dakle zacrveni se i otekne mesto i posle dan-dva se povuče nazad u kožu ostane flekica ali u dubini kože pa se ne primeti jako, dok ove na leđima izbiju skroz i ostaju nekad i podlivi.

inače sam probao svašta, razne sapune, perparate, AHA kiseline itd. sada mažem leđa samo jomelopom da mi ne bi ostal ožiljci, a iskreno mislim da nikakva krema ne bi pomogla jer to sve deluje površinski.

da li je moguće da je hrana uzrok akni? čuo sam da su mleko i mlečni proizvodi najčešći uzroci ovakvog tipa akni. krajem marta sam ih izbacio iz ishrane u potpunosti i stanje se moram priznati poravilo, no i dalje iskaču tipa 2-3 nedelno. takođe, pravio sam mali eksperiment pa sam jeo samo povrće (ni hleb, ni meso) pet dana i u tom periodu mi skoro ni jedna nije iskočila. ipak, ne mogu tako da živim - kuburim sa manjkom kilograma, bavim se sportom i trebaju mi protenini. a na kraju, moguće da je to sve placebo efekat.
inače, uopšte ne jedem slatkiše niti pijem gazirana pića, ne jedem jako začinjenu hranu, ne jedem mesne prerađevine, ne jedem ništa sa kozervansom i veštačkim bojama, zaslađeno, ne pušim, ne uzimam nikave suplemente. popijem pola kafe na dan. bavim se umereno sportom i ne stresiram se previše. STVARNO jako pazim.

zanima me da li je moguće da mi se pojavljuju akne kao alergija na neku namirnicu? da li bi mi test intolerancije na hranu mogao pomoći? i gde u NS može da se uradi i koliko košta. da li je moguće da je nešto drugo uzrok?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Pon Apr 23, 2012 1:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 08, 2012 4:45 pm
Postovi: 49
Hrana ne moze biti uzrocnik, ona moze samo da pogorsa stanje aknozne koze.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Pon Apr 23, 2012 7:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2012 11:59 am
Postovi: 13
znam da informacije sa interneta treba uzimati sa rezervom, ali našao sam puno izvora gde se hrana pominje kao direktan uzročnik akni, naročito ovog tipa koji ja imam. navodno laktoza koja se ne svari dovoljno adekvatno izaziva niz reakcija koji rezultuju aknama dodnosno izbacivanjem toksina preko kože. otićiću kod dermatologa u svakom slučaju pošto mi se ovaj forum čini previše mrtvim, ali koliko sam pročitao dermatolozi baš i nisu od pomoći. državni su nezainteresovani a privatnici samo žele da izvuku pare.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Pon Apr 23, 2012 8:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 08, 2012 4:45 pm
Postovi: 49
Pazi, ti ne mozes sam odrediti kakve akne imas. To mora da uradi dermatolog, meni su dijagnostikovane acne vulgaris, a na primer, ja nisam videla nikakvu slicnost mojih akni sa slikama na netu gde su oznacene akne tog tipa. I ne preporucujem ti drzavnog dermatologa jer je vecina nezainteresovana, meni su govorili da nije nista strasno, pa su mi ostali oziljci. Inace, dermatolog kod kojih sad sredjujem iste mi je objasnila da ove akne nastaju hormonski ili genetski i da ishrana ne moze da ih izazove, vec samo da ih pogorsa. Ja sam mislila da je ishrana u pitanju, jer ih nisam imala u pubertetu, ali nisam bila u pravu. Tako da, ne treba da se izgladnjujes bezrazlozno, samo pazi na unos secera. Rekao si da se bavis sportom, ne znam da li koristis neke dodatke ishrani, jer znam par ljudi koji su ubedjeni da su imali akne zbog njih. Ne znam koliko je to tacno, ali palo mi je na pamet.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Pon Apr 23, 2012 11:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2012 11:59 am
Postovi: 13
ok, otićiću prvo kod državnog dermatologa (zbog čega i plaćam zdravstveno osiguranje) pa ću videti nivo "zainteresovanosti". znam da 2-3 akne nedeljno nije strašno ali kada se uzme u obzir da izlaze 7 dana, da bole, i kada se to pomnoži sa pet meseci koliko ostaju fleke i crvenilo dobije se gadna slika.

kao što rekoh ne koristim nikakve dodatke u ishrani, kuvam i spremam sebi doručak-ručak-večeru od svežih namirnica. unesem u sebe oko pola kašike žutog šećera dnevno, tako da ne verujem da je do toga. ne jedem slatkiše i ne pijem sokove, samo biljni čajevi i voda. držaću se podalje mleka za svaki slučaj još neko vreme sigurno. inače se nisam nikad ovoliko opterećivao hranom, ali rešio sam da konačno stavim tačku na problem sa aknama.

možeš li da preporučiš dobrog dermatologa na teritoriji Novog Sada?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Uto Apr 24, 2012 1:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 08, 2012 4:45 pm
Postovi: 49
Ne znam nikoga u Novom Sadu, probaj na drugim temama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 1:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 5:56 pm
Postovi: 46
Lokacija: Novi Sad
Dr Vesna Najdovski, ordinacija "Hera Derma" u Dunavskoj 6. Meni je uspela da resi problem sa aknama vrlo brzo, bas sam bila prezadovoljna... Sa drzavnim dr ne bih ni pokusavala, suvisno ti je da tu proveravas "nivo zainteresovanosti" i da gubis vreme...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 2:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2012 11:59 am
Postovi: 13
bio sam ranije kod dermatologa u studentskom zbog mladeža, bila je vrlo ljubazna i prijatna... probaću prvo tamo :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: potkozne akne na leđima
PostPoslato: Sub Jan 16, 2016 11:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 16, 2016 10:32 pm
Postovi: 59
Ko dr Zorice Hajzler ne razumem ko uopšte ide, ni gore osobe ni gore doktorke. :evil: Moju je devojku umalo uništila, da devojku nisam odveo u NS kod drugog doktora na konsultacije sad ne znam šta bi bilo sa njom, verovatno bi izgubila mogućnost i da jednog dana ima dete. A sve je počelo kad je devojka dobila uput za lečenje na VMA kod nje, otišla je da zakaže i prvi termin je bio tek za 6 meseci, stojeći tako u redu i razmišljajući da li će moći doći tad zbog ispita, kaže joj jedan dečko kako ta doktorka ima privatni salon, ako joj je već hitno daće joj broj pa nek zakaže tamo. I tako ona ode kod nje. Kaže nigde naziva salona, ni na interfonu, u salonu odnosno kući tri prostorije, preprljave i zagušljive od dima, dr bez odela čim ju je videla rekla joj je kako joj je lice baš buknulo i da ona tu ne može ništa pomoći sem da joj prepiše Roacuttan, 6 meseci da ga pije bez prestanka, ukupno da popije nekih 8 000 mg, pa kad joj se sredi lice, a kao hoće sigurno i zauvek, da joj dođe na koji piling. Dobila je potom papir sa dijagnozom acne vulgaris i rečima "Ovaj pregled vas košta 4500 din." Zgrožen sam sad uopšte kad razmislim kroz šta je moja devojka prošla za dva meseca te terapije, ja nažalost tad nisam bio u Bg i nisam bio upućen u dešavanje, ali kad sam došao i video je usledio je šok za mene, lice prepuno cističnih akni, bukvalno jedna na drugu, koža na rukama i telu bela i suva, ispucala do krvi, ona malaksala, sa barem 8kg manje, i sa ciklusom koji je kasnio tri sedmice. Zgrožem sam i što i jedna takva poznata doktorka i dan danas drži u svojoj kući salon i kao leči pacijente sa paprenim cenama usluga. I ovom prilikom govorim svima devojkama, najiskrenije, da ni u ludilu ne idu kod ove doktorke i doktora kao što je ona. Ne idite, ne pristajte na ovakvo lečenje Roacuttanom jer je izuzetno opasno i može vam samo naškoditi, uništiti još više i kožu ali i organizam. I ne opterećujte se mnogo aknama i bubuljicama, kad se srede hormoni i one će prestati iskakati, u najgorem slučaju kad se verite kao moja devojka, tj. od jutros verenica. :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: