Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 243 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sre Dec 14, 2011 11:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 14, 2011 11:20 pm
Postovi: 1
Moj suprug je bio kod urologa,i na izvestaju mu pise susp.blaza varikokela?Inace je los spermogram,da li ona moze uticati na los spermogram??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 8:37 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 7:10 pm
Postovi: 2290
moze uticati, posebno kada je veceg stepena...ali ako je kod njega i blaga suspektna, znaci nije sa sigurnoscu utvrdjeno da uopste i postoji...treba proveriti postoje li jos neki faktori koji mogu dovesti do loseg spermograma...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sre Jan 25, 2012 4:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 25, 2012 4:22 pm
Postovi: 1
Pre tri nedelje operisao sam varikocelu na levom testisu i primetio sam da mi je levi testis uvecan, veci nego pre. Dali je to normalno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sre Jan 25, 2012 5:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 30, 2011 8:27 pm
Postovi: 1
pozz svima

Jedan testis(lijevi) mi je manji od desnog.....iskreno pre godinu i po mi je takodje bio malo veci desni od lijevog ali sada je bas veci,da napomenem da sam u prvoj godini zivota operisao hidrokilu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sre Jan 25, 2012 6:03 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 7:10 pm
Postovi: 2290
@Micki: moze da se desi da posle operacije normalno postoji otok neko vreme, ali preporucujem svakako odlazak na kontrolu da se vidi da li je to samo uobicajeni otok koji ce se brzo povuci ili je nesto jos sto treba tretirati...

@ManUtdVTBez1921: savetujem obavezno pregled da se vidi o cemu se tacno radi!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Pet Mar 02, 2012 10:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 9:42 pm
Postovi: 21
Pozdrav, pisem na ovoj temi posto nagadjam da je moj slucaj...

Negde oko Božića prilikom odlaska u WC opipao sam neku izmenu na levom testisu, vrlo sitna promena, kvržica koja nije baš uvek na istom mestu. Bolova nije bilo, niti ih ima danas. Naravno, uhvatila me je panika naročito jer sam svašta pročitao na internetu. Negde u to vreme sam imao i 'duži' službeni put, gde sam za svega 4-5 dana putovao avionom po ceo dan. Dodatna panika i trip je bio u trenutku umora od puta i neudobnosti u avionu, a i nespavanja, donji deo leđa me je boleo... Ukratko, sam sebi sam napakovao najgoru dijagnozu.

Po povratku sam otišao u jednu privatnu kliniku koju nam firma plaća, a gde su lekari uglavnom iz državnih bolnica i dolaze u kliniku po potrebi/dogovoru. Zbog urološkog pregleda i mogućeg UZ, traženo je da popijem dosta vode. Kao za baksuz, kad su testisi tako tvrđi, da se tako izrazim, promena ne može nikako da se napipa. I generalno, ne može uvek da se napipa. Doktor koji me je pregledao, video je da sam se dosta uzrujao i rekao da nije baš sve tako crno-belo kao što na internetu piše. Na pregledu, on je opipavao levi testis, i ništa nije napipao. Pitao me tačno gde je, pokušavao nekoliko puta i ništa. Na kraju je upalio UZ i na moj zahtev čak nekoliko puta snimao i levi i desni testis. Nalaz je bio sledeći:
- testisi su normalne veličine i imaju normalnu boju i tako treba da izgledaju zdravi testisi
- imam blago proširenu venu (ili vene, ne sećam se toga), ali ništa strašno i da se ništa ne preduzima sem ako ne osetim bolove, kada se ponovo radi pregled, a i spermogram u tom slučaju
- ima nešto više tečnosti nego uobičajeno
- kontrola po potrebi za mesec dana

Njegovi saveti su bili da izbegavam sedenje i ako je moguće da i ne sedim (što je na žalost nemoguće zbog posla kojim se bavim), da umesto boxerica počnem da nosim slip veš, da na putovanjima ili dok sedim nosim udobnije i šire pantalone, a da ovo što sam napipao da će obično ujutru biti mekano zbog cirkulacije i toplote nakon spavanja.

Elem, nakon toga, i novog službenog puta, počela je da mi se javlja neka neprijatnost, ali ispod testisa ili bliže preponi, ali to se dešava po pravilu ako neudobno sedim i to nešto duže ili ako sedim na dosta tvrdoj stolici. Čim prošetam, to sve prođe. Normalno se bavim sportom, fudbal, teretana,... Da li ovo može biti bakterijsko ili tako nešto? Negde u to vreme kolega koji sedi do mene je imao valjda upalu testisa ili tako nešto, pa je morao da leži nedelju dana i da pije neke antibiotike, pa sad ne znam, da nije neko nekom preneo putem šolje ili kroz vazduh..?

S obzirom da sam tokom pregleda bio prilično izgubljen i zaboravio da pitam, jel ovo varikocela?

U svakom slučaju, sledeće nedelje idem ponovo na pregled, ali ovaj put ću ići u državnu kliniku pošto sam još tada izvadio uput koji važi valjda 6 meseci. 'Ironija' je što je klinika nadležna za moj dom zdravlja klinika na kojoj radi doktor koji me je pregledao, pa će se verovatno desiti da me on opet pregleda :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Ned Mar 11, 2012 11:49 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 7:10 pm
Postovi: 2290
bitno da je urolog konstatovao da su testisi normalni...
varikocela je prosirenje vena u semenoj vrpci na kojoj visi testis...
upala testisa/epididimisa ne prenosi se preko solji ili kroz vazduh...
gde ima nesto vise tecnosti nego uobicajeno, oko testisa? to se moze desiti kod neke upale ili cak i bez nekog poznatog razloga, treba samo povremeno kontrolisati...
treba primenjivati savet vezan za odecu, ves...
mozete uraditi analize za infekcije u urogenitalnom traktu...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sub Mar 24, 2012 9:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 9:42 pm
Postovi: 21
Na kontroli pre 2 nedelje, ponovo pregled i u stojecem i u lezecem polozaju, lekar ponovo nista nije opipao, a na ultrazvuku opet nista. Sta vise lekar kaze kako su testisi u fenomenalnom stanju. Totalno sam zbunjen. Pogotovo sam zbunjen odgovorom sta bi to moglo da bude - 'moguce mala cista epididimisa koja se nije ispraznila'. Mislio sam da je epididimis iskljucivo ispod testisa i zar nije logicno da se sve vidi na uz. Mada, kvrzica jeste blizu epididima kad napipavam.

Tegobe koje imam lekar je pripisao prostatitisu na osnovu mojih navika i posla (previse sedenja za racunarom :( ), a radio sam urin i urinokulturu i ispalo je da imam nesto enterokoka ali u meri da to ne zahteva tretiranje antibioticima. Preoporucio mi je i da uradim urin i urinokulturu kad budem imao bolova pa da poredimo. I da pijem dosta vode. U svakom slucaju, konacno je lepse vreme a pored redovnog sporta i cesce pravim pauze i prosetam i tegobe su trenutno redje nego pre.

Jedno pitanje, kada sedim u nekom polu lezecem polozaju na donjem delu ledja, osecam kao neko nadrazivanje/kontrakciju dela ispod testisa. Ima li to veze sa prostatom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sub Mar 24, 2012 9:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 9:42 pm
Postovi: 21
Ah da, nalaz je ovakav:

Objektivni nalaz: Oba testisa uobicajene velicine, konzistencije, bezbolni, funikulusi b.o.
Uz: besika dobrog kapacitetea, pravilna, bez intraluminalnih promena, prostata jasno ogranicena, vol oko 18 ml
EHO skrotuma: oba testisa homogene eho-strukture, ocuvanih tunica, ne vide se dilatirane vene pleksusa levo, postoji obostrano minimalna kolicina slobodne tecnosti
Dijagnoza: prostatitis in obs


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Sub Mar 31, 2012 2:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2012 2:23 pm
Postovi: 1
Pozdrav.Novi cam slan.


Pre 2 meseca sam operisao varikocelu na levom testisu,zanima me da li mogu da se bavim sportskim aktivnostima,jer pri samo jednom skoku ili ako malo potrcim pocne da me boli u predelu stomaka,i pomalo me nekako pecka tu negde kod kuka,plus pored tog bola osecam nelagodu malo iznad leve prepone?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Uto Apr 03, 2012 10:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 9:42 pm
Postovi: 21
Blah, posle pregleda i analiza kod jos jednog urologa, slicna dijagnoza, prostatitis et epid chr... Ovaj dr mi je rekao da postoji malo zadebljanje epididima zbog upale i da je to ono sto pipam. Ne znam zasto, ali kod njega prilikom napipavanja epididima, imao sam dosta ostriji bol. UZ i kod njega sve ok, osim slicno kao i prvi urolog da ima minimalna kolicina slobodne tecnosti oko tog levog testisa (sta vise, on mi je snimio ceo stomak dodatno - prostata, besika, jetra, bubrezi). Slao me na spermokulturu, na moj zahtev i na tumor markere, a preziveo sam i briseve, i sve je negativno. Njegov zakljucak, imao sam neku infekciju koje vise nema (ili se bar ne vidi) i koja eto zadaje i dalje probleme, i da ako imam i dalje te blaze (njegov opis tistece) bolove, da mogu da koristim analgetike, a da ako budem imao jaci bol i/ili oticanje odmah hitam urologu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Uto Maj 22, 2012 7:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2012 7:18 pm
Postovi: 4
molim Vas za pomoc

pre 3 dana sam preventivno uradio spremogram i spermokulturu. Cisto da bih video da li je sve u redu posto vec par meseci pokusavamo da dobijemo dete, ali nesto i ne ide.

koliko sam i sam mogao da zakljucim nalaz je katasrofalan.
volumen 6.4
br sprematozoida ukupno 1.5 mil!
pokretni a: 10%
pokretni b: 16%

urolog je danas samo potvrdio moje sumnje.
njegova dijagnoza je Varicocele testis I.sin gr II oligostehonespermia (leva vena oko 3.3mm)

on mi je predlozio operaciju na vma. ja nemam nista protiv toga nego me samo brine da li ce to resiti moj problem malog broja spermatozoida i njihove slabe pokretljivosti.

molim vas za pomoc neka mi neko kaze samo da li ce ta operacija resiti moj problem
unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Uto Maj 22, 2012 7:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2012 7:18 pm
Postovi: 4
molim Vas za pomoc

pre 3 dana sam preventivno uradio spremogram i spermokulturu. Cisto da bih video da li je sve u redu posto vec par meseci pokusavamo da dobijemo dete, ali nesto i ne ide.

koliko sam i sam mogao da zakljucim nalaz je katasrofalan.
volumen 6.4
br sprematozoida ukupno 1.5 mil!
pokretni a: 10%
pokretni b: 16%

urolog je danas samo potvrdio moje sumnje.
njegova dijagnoza je Varicocele testis I.sin gr II oligostehonespermia (leva vena oko 3.3mm)

on mi je predlozio operaciju na vma. ja nemam nista protiv toga nego me samo brine da li ce to resiti moj problem malog broja spermatozoida i njihove slabe pokretljivosti.

molim vas za pomoc neka mi neko kaze samo da li ce ta operacija resiti moj problem
unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Čet Maj 24, 2012 10:09 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 1:34 pm
Postovi: 4
Evo odgovoricu ti ja, s obzirom da sam igrom slucaja dosta naucio o varikoceli... Odmah da ti kazem da nisam urolog, pa moje misljenje uzmi sa rezervom, iako sam ja ubedjen u sve sto kazem! Prvo, varikocela na levoj strani je posledica anatomije (vena levog testisa se pod pravim uglom uliva u venu levog bubrega, za razliku od desne strane) i vecina ljudi je ima. Varikocela moze, ali i ne mora da ima uticaj na spermogram! Ljudi sa jako malom varikocelom mogu da imaju problema sa spermogeamom, a isto tako oni sa velikom varikocelom ne moraju da imaju nikakvih problema (ja sam ti zivi dokaz za to). Uglavnom, kada je u pitanju tvoj slucaj urolozi preporucuju operaciju, ne bi li se popravio spermogram, jer se u 60-70% slucajeva on popravlja nakon operacije varikocele. Ali isto tako, moze da se desi da se on uopste ne popravi nakon operacije. S obzirom da je tebi spermogram takav kakav je, ti nemas sta da izgubis i treba da pokusas da resis to operacijom, a potom i vitaminima (imas ovde dosta o tome). Najbitnije je da ne smes da klones duhom i da gubis nadu, jer cinjenica je da se vecini ljudi spermogram popravlja nakon operacije varikocele! Izvini na nesto duzem postu, ali nadam se da sam ti bio od pomoci... Veliki pozdrav i puno srece!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Varikocela
PostPoslato: Čet Maj 24, 2012 10:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 1:34 pm
Postovi: 4
Sada imam ja jedno pitanje za nekog malo strucnijeg! Imam 25 godina i dijagnostikovana mi je varikocela drugog stepena na levom testisu. Urolog mi je rekao da uradim spermogram da bi videli da li imam razloga za operaciju. Spermogram je uradjen juce i ovo su rezultati:

kolicina 5 ml
likvefakcija <30 min
viskoznost normalna
broj spermatozoida 106.5 miliona/ml (>20 miliona)
ukupan broj pokret. 87% (>50%)
broj brzo pokret. 77% (>25%)
sporo pokret. 10% (<75%)

Po svemu sudeci, spermogram je uredan. Ali mene zanima:
1.Da li varikocela vremenom moze da se pogorsa i da pokvari spermogram??? Posto sam citao da ona moze da dovede do atrofije testisa...
2. Meni je levi testis manji nego desni, da li je to zbog varikocele???
3. S obzirom na ovakve rezultate spermograma, da li bih i kada trebao da ga ponovim radi kontrole???

Napominjem da sa varikocelom nemam nikakvih problema sto se tice bolova, kao i to da decu jos ne planiram da imam.

Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 243 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 52 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: