Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Trombocitopenija
PostPoslato: Čet Jan 12, 2012 12:13 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2012 11:27 pm
Postovi: 2
E ovako, ova tema vjerovatno postoji vec, ali ja nisam mogla da se snadjem.
Moja sestra je prije otprilike 4 mjeseca primjetila neke modrice na tijelu, i kada se obratila ljekaru, nalazi su pokazali smanjen broj trombocita. Tacnije oko 10 000. Ona je hospitalizovana, i odmah su poceli sa terapijom. Najprije su joj ja mislim ukljucili urbazon, a zatim je primala i jos neku terapiju koja je bila bas jaka, i izmedju ostalog i plazmu. Stanje popravljalo, ali za svega nekoliko hiljada, sto se opet vracalo na isto. Tu je primila mnogo jake terapije, koje ja sad ne mogu da se sjetim, i posto nije bilo poboljsanja nakon mjesec dana poslali su je u Beograd. Tamo je planirano samo da joj urade neke analize i da je puste kuci, ali posto se to oduzilo, ona je tamo ostala puna 3 mjeseca. U roku od ta 3 mjeseca, njoj su uradili masu analiza, sve zivo su iskontrolisali, i to je, pokazalo da ima trombocitopeniju, ali bez poznatog uzroka. Vadjena joj je kostana srz 4 puta, a jednom joj je radjena i biopsija. Nalazi kostane srzi bili su u redu, s tim sto zbog ogromne terapije koju je primila do tada, neke loze kostane srzi nije bilo moguce vidjeti. Medjutim rekli su da je otisak kostane srzi u redu. Jedan razlog za brigu manje. Ali ponovo nije bilo sve kako treba. Od terapije koju je do tada primala, samo su nastavili da joj daju Pronizon, i to oko 6 tableta dnevno, nisam sigurna koliko je to mg. I da napomenem da je posle toliko vremena ona i terapije ona i fizicki oslabila, i imala je otok u licu, osjecala umor i sve sto ide uz to. I posto nije reagovala na to, dali su joj Imuran, na koji opet nije reagovala. Zatim su joj predlozili operaciju slezene koju je ona u tom trenutku odbila, jer ni doktor nije bio siguran da bi to pomoglo. Nakon toga su joj ukljucili Onkovin, u infuziji, mislim 1 dozu. I na to je reagovala djelimicno, kako kazu. U roku od ta 3 mjeseca, vrijednost njenih trombocita bila je navise 35 000, sto bi se posle nekog vremena opet smanjilo. I posle 3 mjeseca, dostigla je neku vrijednost od 20 000, kada joj je doktor rekao da moze da ide kuci ali da pije pronizon, ali da ga polako iskljucuje jer ne smije naglo i da pokusa da se lijeci, ali pod uslovom da ako ne bude bolje primi jos jednu dozu Onkovina. Ona je dobila otpusnu listu, i kada je dosla kuci, pila je pronizon, ali po jednu cetvrtinu, i vrijednost njenih tromb. je polako rasla, dostizuci cak preko 100 000. Medjutim, sada slijedi razlog za brigu, kada je skroz ukinula pronizon, tomb. su opet poceli da opadaju. Ne znam da li je zobg toga ili neceg drugo, opadaju, ne previse, ali ipak smatram da je to razlog za brigu.
MOLIM VAS, AKO BI NEKO MOGAO DA MI DA NEKI SAVJET ILI JE BIO U SLICNOJ SITUACIJI DA MI POMOGNE.
HVALA UNAPRIJED!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trombocitopenija
PostPoslato: Pet Jan 13, 2012 12:20 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 2:25 pm
Postovi: 164
Moja unuka ima niske trombocite ali znamo zašto.I nije mi jasno da je tri meseca ležala na klinici i na kraju u otpusnoj listi ,samo da je uzrok niskim trombocitima nepoznat.Niste naveli šta se sve radilo od silnih pregleda kako ste naveli.Ajde makar neke preglede navedite.Ovako nebi mogao ni hematolog da vam kaže nešto.
Mora da postoji razlog zašto su ti trombociti niski.Samo ste napisali da su joj predložili da joj operišu,ili odstrane slezinu,a zašto,jesu li vam rekli.Evo ja sam našla gde bi mogli da se malo više informišete.
pitanja-odgovori/manjak-trombocita-manjak-leukocita-bol-abdomenu-t37464.html?hilit=niski%20trombociti
Pozdrav i samo napred,polako,sve je danas izlečivo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trombocitopenija
PostPoslato: Uto Feb 14, 2012 10:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 11:02 am
Postovi: 1
Prošle godine u ovo vreme mojoj ćerki je dijagnostifikovana trombocitopenija na redovnom sistematskom pregledu. Trombociti su joj bili 60000 tada, posle su padali do 30000.Lečila se na Institutu za majku i dete, zapravo hematolog joj je pratio stanje, jer nije bio za primenu terapije dok se ne otkrije uzrok.Kostnu srž je vadila 4meseca posle uspostavljanja dijagnoze, jer se doktor nadao da će trombociti početi da rastu sami budući da je sve ostalo bilo u redu, kao i na kraju nalaz kostne srži što je bio u redu.Nije ležala u bolnici pošto živimo blizu, pa smo odlazili na po nekoliko sati kad je trebalo i na kraju je ostalo jedino od dijagnostike što nismo uradili nešto što se radi na institutu za nuklearnu medicinu,ali to se ispostavilo da nije ni potrebno jer su se njoj trombociti vratili u granice normale sami od sebe.Otpuštena je sa instituta sa dijagnozom idiopatska trombocitopenija,što bi zapravo bilo trombocitopenija bez uzroka.Sve u svemu to je trajalo oko 6 meseci, sada su joj trombociti normalni(doduše još uvek na donjoj granici) i jedina terapija je da se baš pazi da ne zakači neki virus i da ako se i razboli to obavezno odleži kući uz one poznate domaće lekove(voće, povrće, supice, čajeve...). Hematolog predpostavlja da je noj protrčao virus kroz organizam koji je napravio zabunu u sistemu, pa je njen imuni sistem nastavio da uništava trombocite kao da su ćelije virusa(ja sam tako shvatila objašnjenje), a pronizon joj nije dao zato što je u pubertetu(imala je 17), a nije sasvim sigurno da će delovati na povećanje trombocita, ali bi joj poremetio hormonsku ravnotežu.Uglavnom za vreme tog perioda sam joj spremala hranu bogatu zelenim povrćem,potpuno izbacila sve prerađevine, a veštačke dodatke ishrani nisam ni uzimala u obzir.Ne znam da li je to pomoglo trombocitima,ali krvna slika joj je bila kao da je sišla sa planine.I sada se trudim da se tako hrani, mada ne toliko striktno kao dok je trajala bolest, napadam zelenim povrćem preventivno. Na poslednjoj kontroli u Institutu hematolog je rekao da dođemo samo ako opet drastično padnu trombociti, a dok god su iznad 100000 da se ponaša potpuno normalno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trombocitopenija
PostPoslato: Čet Feb 16, 2012 12:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2012 11:27 pm
Postovi: 2
Ja se nadam da ce se i moja sestra uskoro potpuno oporaviti jer je ovo vec 6 mjesec kako je pocela bolest. Njen doktor nije dao neko detaljnije objasnjenje njoj, znaci ostalo je tromb. bez uzroka jer je, kao sto sam vec rekla, njoj orgromna terapija koju je primala na pocetku poremetila sve parametre. A i ona se sad trudi da jede sto zdraviju hranu.
Pozdrav svima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trombocitopenija
PostPoslato: Čet Nov 06, 2014 10:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2014 10:04 pm
Postovi: 2
Draga Ola25,ja sam izvadila slezenu i moji trombociti su već 3 god. u redu! Mislim da je vaša sestra trebala pristati na vađenje slezene. Želim joj brzo ozdravljenje !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Trombocitopenija
PostPoslato: Pet Nov 07, 2014 1:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2014 10:04 pm
Postovi: 2
Manjak trombocita mi se prvi puta pokazao 2004 god. (nisam se tada obazirala na to),2008 god. su mi počele modrice izlaziti po tijelu (ničim izazvane) i tada sam odlučila potražiti liječničku pomoć! Pošto u Vinkovcima nemamo odjel Hematologije,morala sam se liječiti u Osijeku.Mogu samo reći da su me kljukali Medrol tabletama koje nisu imali učinka za bolje,nego po meni jako loše stanje!!! Imala sam užasne nuspojave,na koje mi je liječnica odgovorila: ili pij Medrol ili iskrvari!!! Naravno,zašto bi je bilo briga,ja sam njima samo BROJ !!! Njima i jeste u interesu da se što više lijekova proda-prepiše nama koji tražimo pomoć na očito krivom mjestu. Odustala sam od njih,ali ne i od svoga problema s trombocitima. Tražila sam,zvala,kucala,pisala itd. da bi na kraju vratila se odakle sam i krenula (u Vinkovce) i igrom slučaja naišla na divnu internisticu,koja je razmotrila sve moje nalaze od kako postojim i rekla mi: Pošto ste imali automobilsku nesreću u njoj vam je najvjerovatnije oštećena slezena i moje je mišljenje da vam ona uništava trombocite. Preporučila mi je odlazak za Zagreb i tamo da obavim sve potrebne preglede,što sam i učinila!! Radili su mi citološku punkciju koštane srži,što je pokazalo da mi koštana srž proizvodi zdrave trombocite i odstranili mogućnost leukemije. Nakon toga mi zakazali termin za operaciju slezene uz kratku terapiju kortikosteroida koja je izvršena 2011 god. i od tada moji su trombociti iznad 200,bez ikakvih tableta ili stroge prehrane!! Kod nekih ljudi i jetra znaju smanjiti broj trombocita što se isto da riješiti bez odlaska u ljekarnu i bogaćenje farmacije na osnovu bolesnih ljudi!!! To je moje mišljenje nakon moje bolesti,a vama želim što brži oporavak i izlazak iz ralja farmacije!!! Mene su skuplje (po zdravlje) koštali kortikosteroidi negoli bolest zvana Trombocitopenija :wink:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: