Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Uto Jun 21, 2011 12:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 02, 2011 12:20 am
Postovi: 9
Dragi Svi,

da se i ja prikljucim ovoj temi. Moj otac je prosle godine u maju operisao rak debelog creva, metastaze je tada imao i na jetri, koja je takodje operisana. Nakon toga je krenuo s hemoterapijama i pocetkom oktobra prosle godine je ponovo imao manji hirurski zahtev na jetri. Nakon toga je poceo da se polako oporavlja, cak mu je i tumor marker bio poboljsan. U maju ove godine (2011) poceo je da oseca nesnosne bolove celog organizma (noge su pocele da mu trnu, imao je osecaj kao da ga bodu nozevima), nakon pregleda lekara konstatovano je da mu se rak vratio na debelom crevu i ponovo jetri. Operisan je ponovu pre par dana, ugradjena mu je kesa. Lekari su rekli (mada nisu bas sigurni) da mu je tumor krenuo na besiku, bubreg i noge :(((. Ocajna sam. On je trenutno u bolnici, oporavlja se od operacije, i dalje s vremena na vreme, oseca jako velike bolove, jedno vreme je po malo u urinu imao krvi. Daju mu, mada on ne zeli da prima, inekcije za bolove. Malo ga bol popusti, ali boli. Sada ima problema i s probavom, poceo je da jede, ali kaze da se ne prazni (npr tri dana je jedo, a nije imao stolicu). Da li to moze da bude posledica i uzrok operacije? Lekari govore da je to sve normalno i da tako treba da bude???

Molim vas pomozite, da li je neko imao, cuo i sl slicno iskustvo? Ocajna sam, ne znam sta da preduzmem. Pokusavam da nadjen neki nacin da spasem svog oca.

Inace, on je potpuno promenio nacin iskhrane, apsolutno zdrava hrana kako se preporucuje za ljude obolela od raka. Iskreno se molim da se desi cudo koje ce mom ocu pomoci.

Unapred hvala puno na pomoci i korisnim savetima,


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Uto Jun 21, 2011 7:53 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am
Postovi: 63
Mozda je rano pricati o oporavku dok ne izadje bar iz bolnice, znam da jako sporo ide oporavak nakon takve operacije, jer je i moj tata imao slicnu operaciju. Da li ima ileostomu (iz tankog creva) ili kolostomu (iz debelog creva)? Kod ileostome je brze praznjenje jer hrana se samo svari u tankom crevu, a kod kolostome jos ide i dalje u debelo crevo, pa je duzi put... Nakon operacije probava se sigurno poremeti i zbog anestezije i zbog same traume izazvane operacijom... Mog tatu je boleo stomak nakon operacije, a doktori su mu rekli da ce to proci dok se crevo ne "namesti" na nov polozaj i tako je i bilo...
Cuvajte ga i pruzite mu svu mogucu negu, paznju i ljubav.
Zelim Vam sve najbolje!

_________________
Svako dobro!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Čet Jul 28, 2011 3:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 28, 2011 2:22 pm
Postovi: 1
Moj svekar ima dijagnostikovan kancer debelog creva koji je malo zahvatio i prostatu. Nema metastaze nigde, kancer je mali. Predlozen postupak lecenja nas je veoma zbunio pa vas molim za komentar. Hirurg je predlozio da svekar ode na zracenje dok se on ne vrati sa odmora, ali smo na konzilijum u Kamenici cekali skoro 20 dana, da bi nam tamo rekli da ce ga pozvati na zracenje u naredna tri meseca i da predlazu 28 zracenja, a dotle neka odradi hemoterapije. Svekar ima 71. godinu i Parkinsonovu bolest.
Kako je moguce da se coveku u tim godinama savetuje prvo hemoterapija koja ce oslabiti imuni sistem, zatim zracenje koje ce mozda smanjiti ionako mali tumor, ali ce ostetiti okolno tkivo, pa tek onda operacija? Kako ce on moci da izdrzi operaciju? Kako je moguce da hirurg ne zna koliko se ceka na pocetak zracenja? Mi do njegovog povratka sa odmora nismo uspeli ni konzilijum da zakazemo....

Zasto od jednog slucaja sa velikom sansom za oporavak, cekanjem i obrnutim redosledom dolazimo do verovatnog loseg ishoda lecenja?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Čet Avg 11, 2011 10:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 11, 2011 9:42 pm
Postovi: 3
Poštovani,
Ja sam jedan od tih "srećnika" koji imam rak debelog creva sa metastazama u jetri, još gore kako sam, video to je stadijum IV. Ako koga interesuje neka čita dalje:
Prvo sam osetio malaksalost, pa nedostatak gvožđa, pa veliku slabost i na kraju sam se pregledao na ultra zvuk ,CT, pa posle na kolonoskopiju gde su mi našli tu prokletinju.Tumor marker Ca 19-9 jer bio 68, a granica je 5 ( 3) kako ko kaže. Imam 63 godine.
Prošle godine u junu sam operisan na VMA istovremeno na debelom crevu i jetri ( odstranjena desna polovina creva i deo jetre sa dve tri metastaze. Odstranjeno je 18 žlezda od kojih su bile dve zaražene. Operacija je trajala 5 časova i operisala su me dva stručnjaka. U bolnicu sam proveo ukupno 40 dana posle operacije.Posle operacije izvršen je KRAS pregled gde je ustanovljeno da nije đubre mutiralo. ( to je, kao dobro za mene) Odmah sam znao da treba još jedna operacija , da se sa drugog dela jetre odstrani još jedna metastaza. Počeo sam sa neoadjuvantnom terapijom ( to je hemio terapija koja priprema za operaciju) Imao sam dve tri razne vrste hemio terapije uz korištenje tableta Xeloda 500mg. U aprilu ove godine sam ponovo operisan samo na jetri, gde je izvađena metastaza. Relativno laka operacija, izašao sam za 12 dana.Nakon toga sam primao samo tablete Xeloda. Sada sam bio na kontroli posle 3 meseca i sve je u redu tumor marker Ca 19-9 je spao na 3,2. Ne koristim nikakvu bolničku terapiju osećam se potpuno zdravo.Krvna slika kao u momka.
Međutim jasno mi je da nisam ozdravio. Lekar mi kaže da imam 15-20% da ću preživeti 5 god, jedna je već prošla. ( računa se od prve operacije), No nedam se ja, Sada koristim jedno sredstvo koje, smatram, može mnogo da mi koristi, a to je VITAMIN C u prirodnijem obliku nego što ga ima u apotekama. Poznato je, a drži se kao tajna, da askorbinska kiselina nije vitamin C i da ga organizam ne može apsorbovati itd. Ukoliko je neko zainteresovan za dalji tok moga izlaganja neka se javi na ovo mesto. Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Sub Avg 13, 2011 3:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 25, 2006 6:09 pm
Postovi: 27
Lokacija: koralno more
okjolim je napisao:
Ukoliko je neko zainteresovan za dalji tok moga izlaganja neka se javi na ovo mesto. Hvala


Ja sam, bilo interesantno pročitati sve. Okjolim, puno sreće, unosite nezasićene masne kiseline, koje su vrlo potrebne, za pravilnu deobu ćelija, postoji dijeta Johane Budvig, koja predviđa laneno ulje i sremski sir koji se unose zajedno. Kad pogledate unazad, šta mislite, da li su vaše navike doprinele, pojavi te pogane bolesti ili nasledni faktor ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Ned Avg 14, 2011 1:27 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 31, 2011 5:17 pm
Postovi: 64
evo nisam navracala na ovu temu neko vreme,a ja sam je zapocela... hocu da vas sve pozdravim i posaljem vam mnogo pozitivne energije i zelje da svi ozdravimo ....i bolesni od kancera i mi oko njih bolesni od tuge...

okjolim procitala sam tvoj post... svasta si prosao, svaka cast na upornosti ....te statistike su smejurija i nista ne znace bar ja ne verujem u njih...svaki covek je jedinka za sebe...dok ima veka ima i leka....

SAMO NAPRED GURAJ I UZIVAJ U SVAKOM NOVOM DANU...mnogo srece i hrabrosti koju vec vidim da imas ti zelim 8)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Sre Okt 19, 2011 11:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 19, 2011 11:24 pm
Postovi: 2
Molim za savet ili pomoc,mom tastu je ustanovljen rak debelog creva koji nije metastazirao na ostale organe,poprilicno je velik i star je dve godine, doktor kaze da mora da ide na zracenje,pa onda na operaciju.
Tu nastaje problem,u kamenici treba da ceka na listi po kojoj bi dosao na red na prolece.Naravno u Kamenici nece da mi izdaju potvrdu kada ce uopste stici na red,a u Subotici nece da mu odobre uput socijalnom da idemo u Bg,gde je stanje sa cekanjem daleko bolje...U kamenici su mu preporucili da ode kod onkologa radi terapije,medjutim leka nema u srbiji,trenutno i nezna se kada ce biti,a naravno lek iz druge drzave se nesme davati...Sve u svemu katastrofa.
Otisli smo kod onkologa u Madjarsku u Segedin,onkolog nam je rekao da pod hitno mora da pocinje sa lecenjem,i da nikako ne ceka prolece.Naravno u Segedinu u drzavnoj bolnici mozes sve da obavis veoma brzo,ali ti za kpl lecenje i operaciju kao stranom drzavljaninu kosta 12000e.Tako da smo odustali,jer te pare nemamo!
Molim vas za savet,kako da resimo zracenje ili bilo sta.

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Pet Okt 21, 2011 12:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 9:25 am
Postovi: 153
Koliko je meni poznato debelo crevo se ne zraci. Kod karcinoma debelog creva u obzir dolazi hemioterapija, koja se moze dati pre operacije, sa ciljem da se postojeci tumor smanji, ili ukoliko je moguce odmah operacijom odstraniti tumor, pa onda hemio da se uniste preostale celije raka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Pet Okt 21, 2011 12:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 9:25 am
Postovi: 153
Taj lek koji pominjete da ga nema u Srbiji je pretpostavljam 5-FU, koji se u kombinaciji sa drugim citostaticima daje kod raka debelog creva? Ako je to u pitanju, leka ima u Makedoniji u svakoj apoteci, koja ga naravno nema na lageru ali moze da poruci i stize za dan dva, u mom slucaju tri dana. Lek mogu dati u bolnici, samo treba sacuvati racun, zbog refundacije troskova. Jedna ampula od 250mg jacine kosta oko 1 evro, a ampula od 500mg oko 1.5 evra. Ja sam bas pre par dana nabavila 10 ampula.
Navodno ce leka biti do kraja ovog meseca u bolnicama, ali iskreno... cisto sumnjam. Sve najbolje Vama i vasem tastu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Pet Okt 21, 2011 11:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 19, 2011 11:24 pm
Postovi: 2
Nazalostu ovom slucaju,zbog vrste tumora i velicine,hirurg insistira da se prvo zraci pa onda operise...Probali smo sa vise strana da pridjemo doktoru,da vidimo da li je rec o etici ili novcu,ali je odgovor bio- mora da se zraci,Rekao je da je velika verovatnoca da se vrati ako se ne zraci.A zracenje je naravno kod nas kao da trazis lek za Aids.

Hvala za informacije o leku,pitacu ga da li je taj u pitanju,pa cu ako je taj pokusati da ga nabavim iz Makedonije,ako mi bude trebala adresa ili telefon,mogu da racunam na vas?

Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Sub Okt 22, 2011 2:58 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 05, 2010 1:30 am
Postovi: 28
lyki je napisao:
Koliko je meni poznato debelo crevo se ne zraci. Kod karcinoma debelog creva u obzir dolazi hemioterapija, koja se moze dati pre operacije, sa ciljem da se postojeci tumor smanji, ili ukoliko je moguce odmah operacijom odstraniti tumor, pa onda hemio da se uniste preostale celije raka.


Slabo si informiran. Tumori završnog dijela debelog crijeva (rektuma) se zrače pre ili postoperativno uz kombinaciju hemioterapije. Tumori kolona se ne zrače.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Sub Okt 22, 2011 5:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 9:25 am
Postovi: 153
Ali je napisao:
Slabo si informiran. Tumori završnog dijela debelog crijeva (rektuma) se zrače pre ili postoperativno uz kombinaciju hemioterapije. Tumori kolona se ne zrače.

O tumoru kolona i govorim. Mozda sam pogresno razumela da je bas kolon u pitanju.
BorisM, nema problema, ukoliko Vam bude trebalo ostavicu adresu apoteke iz Skoplja u kojoj sam nabavila ampule. Telefon bas te apoteke nemam, ali Vam ih moze svaka apoteka naruciti, a telefonskih brojeva ima na internetu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Ned Dec 25, 2011 12:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2011 12:25 am
Postovi: 1
moj tata je pre godinu i po dana operisao tumor debelog creva, odstranjeno mu je 40cm deb. creva. Isao je na hemo terapije i zracenja. Pre oko mesec dana pojavili su mu se jaki bolovi u stomaku, isao je kod lekara ustanovili su da je neki virus u pitanju. Medjutim bolovi se ponovo javljaju, ponovo se javlja svom lekaru, rade mu skener i dobijamo sledece rezultate :
retrovezikalno i paracetalno desno uocava se mekotkivna promena 3.5x2.8cm koja bi mogla odgovarati rest recidivu i koja zahteva Mr.Na prelasku abdomena i m.karlicu uocava se oziljna retrakcija crevnih vijuga navise i grublje struktura mesenterijuma. Prostata jasno ogranicena. SAvet MR male karlice.

MR je zakazana i treba da se odradi za 6 dana. Medjutim mom tati je jako tesko, snazni bolovi javljaju se svakodnevno, pogotovo uvece i pred praznjenje. NIje dobio nikakve lekove za bolove :S. Hirurg mu je dao savet da jede samo tecnu hranu, medjutim to ne pomaze...verovatno ce morati opet operacija, posle uradjene MR.

Jel moze neko da pomogne oko tumacenja rezultata skenera? i jel imao neko slicno iskustvo?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Pet Sep 21, 2012 11:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 5:14 pm
Postovi: 7
lyki je napisao:
Koliko je meni poznato debelo crevo se ne zraci. Kod karcinoma debelog creva u obzir dolazi hemioterapija, koja se moze dati pre operacije, sa ciljem da se postojeci tumor smanji, ili ukoliko je moguce odmah operacijom odstraniti tumor, pa onda hemio da se uniste preostale celije raka.

Debelo crevo se zraci jer to upravo rade mom ocu prvo hemo pa onda zracenje,da bi zracenjem smanjili tumor,jer tako jedino mogu da ga operisu.Zracenjem ga suse.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: RAK DEBELOG CREVA!!!!molim Vas za misljenje
PostPoslato: Pet Sep 21, 2012 12:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 5:14 pm
Postovi: 7
Zdravo moj otac ima rak debelog creva i za sada je samo tu i ostao ostali organi su mu uredu a i krv. Interesuje me jos nesto,moj otac je u kladovu prve nedelje je imao hemo terapiju a zatim treba da ima zracenje 25 dana.Zracen je vec 3 nedelje ali on ima i dalje neke strasne bolove kao i prvog dana mislili smo da ce prestati cim pocnu te terapije.Dali neko zna koliko ce ti bolovi da traju dali ce uopste da prestanu ili ce tek kad uradi operaciju,i koliko treba da ceka posle tih zracenja da bi se uradela operacija.Unapred zahvalna.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 39 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: