Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Uto Apr 26, 2011 9:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 15, 2006 1:09 pm
Postovi: 5
Elem, ne znam da li je to-to. Molim vas da mi pomognete oko tumacenja. Interesuje me i da li je ovo za operaciju ili ne, posto su misljenja razlicita. Hvala unapred!

L4-5 sa anularnim bubrenjem i rascepom foraminalno levo.
L5-S1 sa mediolateralnom ekstruzijom i kranijalnom migracijom diska desno u kontaktu sa izlazistem desnog L5 korena i foraminalnom protuzijom diska levo sa kompresijom izlazista levog L5 korena.
Zakljucak:
Bilateralna-tandem hernijacija diska L5-S1-mediolateralna ekstruzija i kranijalna migracija diska L5-S1 desno u kontaktu sa izlazistem desnog L5 korena i anularno bubrenje i rascep diska foraminalno levo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Čet Apr 28, 2011 1:43 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Moje misljenje, otidjite sto pre na operaciju!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Čet Apr 28, 2011 5:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 19, 2006 10:15 am
Postovi: 28
MR PREGLED LUMBOSAKRALNOG SEGMENTA KICMENOG STUBA: Uradjeni su T1W i T2W sagitalni tomogrami lumbosakralnog segmenta od Th10 do sakruma, kao i PDW transerzalni tomogrami u visini L1-S1 intervertebralnih (vi.) diskova. Ispravljena lumbalna lordoza. Nema znakova frakture, infiltracije ili dislokacije prsljenskih tela snimljenog segmenta. Spiralni kanal je primarno suzen u nivou L2-S1. Conus meduilaris nalazi se u visini L1 prsljena. U duralnoj vreci se ne vide patoloske promene. Na L1-2 iv. nivou prisutna opodna spondilofitoza, nema hernijacije iv diska, spinalni kanal bez stenoze. Iv. forameni slobodni obostrano. Na L2-3 iv. nivou prisutna opodna spondilofitoza, nema hernijacije iv diska, spinalni kanal bez stenoze. Iv. forameni slobodni obostrano. L3-4 iv. prostor snizen, naspramne pokrone ploce degenerisane, uz obodnu spondilofitozu. Disk pokazuje masivnu cirkularnu protruziju koja komprimuje L4 radikse i kriticno stenozira primarno uszeni spinalni kanal - anteroposteriorni dijametar duralne vrece 5mm. U suzenim iv. foramenima protruzija stupa u kontakt sa L3 radiksima. Na L4-5 iv. prostor je snizen, naspramne pokrone ploce degenerisane, uz obodnu spondilofitozu. Disk pokazuje masivnu cirkularnu protruziju koja komprimuje L5 radikse i kriticno stenozira primarno suzeni spinalni kanal - anteroposteriorni dijametar duralne vrece 5mm. U suzenim iv. foramenima protruzija stupa u kontakt sa L4 radiksom. Levi IV foramen je ekstraneuralno suzen. L5-S1 iv. prostor snizen, naspramne pokrovne ploce degenerativno izmenjene, uz izrazenu obodnu spondilofitozu. Disk degenerisan sa ekstruzijom mediolateralno/foraminalno levo koja znacajno stenozira spinalni kanal, komprimuje S1 koren i kompromituje desni S1 koren. Disk/osteofit kompleks stenozira levi iv. foramen komprimuje levi L5 radiks. Desni iv. foramen ekstraneuralno suzen. ZAKLJUCAK: 1) Cirkularna protruzija L3-4 iv diska sa kriticnom multifaktorijalnom stenozom kanala i kompresijom oba L4 korena, kao i iritacija L3 radiksa intraforaminalno. 2) Cirkularna protruzija L4-5 iv diska sa kriticnim multifaktorijalnom stenozom kanala i kompresijom oba L5 korena, kao i iritacija L4 radiksa intraforaminalno desno 3) Ekstruzija L5-S1 iv diska mediolateralno/forameinalno levo sa stenozom kanala, kompresijom levog i kompromitacijom desnog S1 korena, kao i stenoza levog iv. foramena i u njemu kompromitacija L5 radiksa.
Snimak je iz 2007 godine kada sam i lezao u jodnoj banji, od tada me konstantno boli leva noga i trne, a jednom u 3 4 meseca se skroz ukocim da ne mogu da se pomerim. Molim za misljenje, Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Uto Maj 17, 2011 11:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 10:52 am
Postovi: 1
Na cervikalniot del od rbetot postojat spondiloartrozni promeni so redukcija na cervikalnata lordoza i so degenerativni promeni na i.v. diskusite i polidiksopatii po celata dolжina.
Diskus herniite se poizrazeni na nivoite C4/C5 i C5/C6 i C6/C7 pri sto osobino dominira nivoto C5/C6 so herniraњe koe e od dorzomediolateralen tip poveke vo levo.
Medula spinalis trpi anteriorna kompresija no vo istata ne se gledaat mielopatski promeni.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Sub Maj 23, 2015 7:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 23, 2015 6:55 pm
Postovi: 1
Evo ga nalaz:

MR PREGLED LUMBOSAKRALNOG SEGMENTA KICMENOG STUBA:

nacinjeni su multisekvencijalni i multiplanarni MR tomogrami lumbosakralnog segmenta kicmenog stuba.
Skoro u potpunosti ispravljena fizioloska lumbalna lordoza. Nema frakture, infiltracije ili dislokacije prsljenskih tela snimljenog segmenta. Konus se nalazi u visini L1 prsljena, u duralnoj vreci ne vide se patoloske promene.

L3-4 IV prostor je sasvim lako suzen, disk je umereno desikativno defenerisan sa anularnim bubrenjem, koje je praceno pocetnom osteofitozom u lateralnim aspektima, kao i crtastim T2W hiperintezitetom unutar anulusa dorzomedijalno, koji moze kolerilati sa anularnom rupturom. Nema znacajnije stenoze spiralnog kanala, IV forameni nisu znacajnije suzeni.

L4-5 IV prostor je suzen, disk sa pokrovnim plocama degerativno izmenjen. Anularno bubrenje diska praceno osteofitozom u lateralnim aspektima i superponirana masivna subligamentarna hernijacija diska posteriorno i medioalateralno desno, komprimuje duralnu vrecu i odstup oba L5 korena, predominantno na desnoj strani, suzava ipsilateralni lateralni recesus subtotalno, uz umerenu stenozu i sredisnjeg dela spiranog kanala (mediosagitalni dijametar duralne vrece iznosi oko 9 mm). Fasetna hipertrofija doprinosi umerenom suzenju IV foramena, koje je prominentnije na desnoj strani, bez manifestne radikularne kompresije.
Na L5-S1 IV nivou bez hernijacije, kompresivnih manifestacija i stenoze spiralnog kanala. IV forameni nisu znacajnije suzeni.

ZAKLJUCAK: MASIVNA PROTRUZIJA L4-5 IV DISKA, UZ KOMPRESIJU L5 KORENOVA PREDOMINANTNO NA DESNOJ STRANI TE SUZENJE SPIRALNOG KANALA
Na sagitalnim tomogramima delom se pregledom prikazuje sitiformna lezija uz desni posterolateralni aspekt uterusa - savetuje se konsultacija ginekologa.


To mi je nalaz od MR i interesuje misljenje o dijagnozi i daljem postupku.
Hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Sub Maj 23, 2015 7:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Postovi: 1525
Iz samog opisa snimka se ne može zaključiti šta dalje. Svakako treba da pogleda neurohirurg, ali ovako bez da se vidi snimak, i bez da što je najvažnije kažete kakve su tegobe ne može se reći precizno. Takođe, da li je već probana fizikalna terapija?


Po opisu deluje da bi možda došla operacija u obzir jer hernijaciju opisuju kao masivnu, ali morate bar malo više detalja reći.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Diskus hernija? Tumacenje dijagnoze
PostPoslato: Pon Jun 08, 2015 12:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2013 2:36 pm
Postovi: 5
Postovani, moja sestra od 19 godina ima sledecu dijagnozu:
"Redukovana lumbalna lordoza. Nema znakova frakture ili dislokacije prsljenskih tela snimljenog segmenta. Conus medullaris nalazi se u visini L1 prsljenja i uredne je morfologije i vrednosti signala. Na L3/4 nivou degenerativno izmenjen disk sa cirkularnim bulgingom. Na L4/5 nivou degenerativno izmenjen disk(desikovan). Vidi se dorzomedijalna protruzija iv. diska uz kompresiju na duralnu vrecu i kontakt sa izlazece korenove obostrano. IV forameni slobodni. Na L5/S1 nema hernacije diskusa. Zakljucak: dominantan nalaz je protruzija diskusa L4/5 sa obostranom iritacijom radiksa".
Pre dve godine imala je nepodnosljive bolove koji su nestali nakon dva meseca konstantnog mirovanja i terapije. Pre dva dana isti problem se pojavio, bolovi su intenzivniji, i osim u kicmi javljaju se i u nogama tako da ona nije u mogucnosti da hoda, sedi, pa cak i minimalni pokreti izazivaju nepodnosljive bolove. Terapija nema efekta. Interesuje me sta se preporucuje pacijentima sa ovom dijagnozom, da li se preporucuje operacija i koliko je rizicna?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 25 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: