Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Problem sa sioptrijom
PostPoslato: Sub Feb 12, 2011 2:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 11, 2011 10:03 pm
Postovi: 1
Astigmata sam, imam 23 i vec nekih 5 godina sam bio potpuno zadovoljan svojom dioptrijom od -1 na desnom i -o.25 na levom oku. A onda je nastao rsum u sred ispitnog roka i nikakoda "ubodemo" tu dioptriju pa sad kad vec pravim pauzu da pitam za jos neko misljenje. Posebno je nezgodno bilo jer sam se nalazio u sred ispitnog roka pa sam bio prinudjen da u zurbi idem u razlicite optike. Naime najpre sam se ukocio pre nekih mesec dana i u pocetku potrebu za zmurenjem dok sam isao na injekcije bevipeksa i slicnoe nisam uopste pripisivao ocima, kako su ispiti prilazili(cesto sam citao na nedovoljnom svetlu) imao sam sve vise problema sa citanjem, nekako na silu zavrsio knjigu i sledeceg dana imao ogromnih problema da nisam bio u stanju da tecno procitam najprostije recenice mesajuci slova. Naravmo otisao sam kod ocnog( pri tome sam svakih par dana morao da dolazim u BG i nazad pokusavajuci da ne uprskam rok) i na prvom mestu su mi klasicno menjajuci sociva utvrdili samo porast za 0.25 na 0.5 na levom oku rekavsi da je verovatno pitanje zamora.

S obzirom da nisam uopste primetio neko poboljsanje u vidu otisao sam nakon dan-dva po drugo misljenje gde su mi kompjuterski tutnuli na oci -1 na levom i -1.5 na desnom i to posle rasprave sa mnom jer sam tvrdio da ne primecujem nikakve promene i da mi se cak sta vise slova mute i trepere a dobio sam odgovor da je nemoguce da ne vidim razliku i da kompjuter tako kaze. E tada je nastao pakao gde sam upropastio rok a sada mi je bitno samo da vratim vid u normalu :). Oci su krenule nenormalno da se zamaraju, bile su jako opterecene, na kompjuteru nisam mogao nista da ispratim i razaznam, kao da sam video sitnije sa ovom vecom dioptrijom, a mucnina je kretala odmah pri kretanju automobila ili autobusa, gotovo da uopste nisam mogao da funkcionisem preko 10 dana itd.

Tako dolazim u Bg po preporuci na pregled gde kompjuterski utvrdjuju da je u stvari na levom odredjena jaca i da se verovatno necu ni navici i kao recept prepisuju smanjenje dioptrija na 1.25 i 0.75 i zaista problemi i mucnina odmah prestaju, medjutim nisam siguran da li u potpunosti. Proslo je nekih 7 dana i citanje na kompjuteru je pogotovu i dalje problem,mnogo manji ali primetan ako nisam sve sebi uvrteo u glavu s obzirom da sam 20 dana pretezno zmurao a onda promenio tri dioptrije, cini mi se da sporije reagujem i da mi nije izostreno kako treba vec se mucim pri gledanju lutajuci pogledom i da se zbog toga teze koncentrisem i fokusiran na ono sto citam uopste i da povremeno moram da ih cak skinem da bi lepo i skoncentrisano procitao ono sto gledam u prodavnici . Takodje npr pri gledanju tv-a savrseno izostreno vidim titl ali kao da ne stignem sve da predjem jer sam sporiji.

e sad pitanja :D, da li da sacekam jos i pokusam da se priviknem posto sam u startu bio mozda i brzoplet jer ovim tempom vraticu se na cilindre koje sam u startu nosio kada je krenulo zamaranje i bolovi sa mojom prvobitnom dugogodisnjom dioptrijom, da li je moguce da je u pitanju bilo privremeno stanje? s obzirom da je ocigledno da sa maksimalnim brojkama koje dobijam na kompjuterskom pregledu nema kvalitetnih poboljsanja vec naprotiv, objasnjeno mi je da mi je mozda i niza dioptrija odredjena jos u startu i da je to uobicajno kod astigmatizma i da najverovatnije nije ni doslo do skoka dioptrije vec je uvek bila ova koju su mi sada ocitali ili da odradim sada kada vidim bolje jos jedan pregled da tacno preciziram onu koja mi najvise prija i pomaze?

I drugo pitanje je cisto tehnicko da ne dosadjujem doktorki ako je pitanje glupo a nisam primetio odmah tu razliku, niti sam iskreno detaljno zagledao s obzirom na znacajno poboljsanje koje sam u startu osetio tada, naime prvo je bilo sph-1.5 cyl, ax 9 i sph-1 syl, ax175 a na ovom poslednjem pregledu su oba oka na ax 180 pa da li je to ok da ne ubacujem sebi u glavu da je doktorka pogresila pri zapisivanju i slicno :).

Moram da postavljam ova pitanja jer sam vise krajnje zbunjen i voleo bih da to konacno resim kod mog opticara kako treba ali toliko dugo sve traje da ni sam ne znam sta tacno da ocekujem :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problem sa sioptrijom
PostPoslato: Pon Feb 28, 2011 10:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 7:18 pm
Postovi: 20
Lokacija: beograd
1. autorefraktokeratometar ARK (kompjuter) služi oftalmologu samo kao orijentacija i po ptanju dioptrije i po pitanju uglova
2. astigmatizam u vašim godinama ne raste ali zbog razlike u uslovima rada i stavovima (znanjima) na 3 mesta ćete dobiti 3 različite dioptrije. Preporučujem nekog iskusnog (starijeg) oftalmolga-kontaktologa.
3. da li su vam širene zenice u skorije vreme?
4. Uglovi 9, 176 i slično se pojavljuju na ARK ali nema značaja ako se osovina (axis) postavi na 180 jer ni optičar tehnički ne može da izvede preciznost u stepen. Dozvoljena odstupanja su i do 5-10 stepeni kod malih dioptrija.

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 32 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: