Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 7:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Avg 18, 2008 6:57 pm
Postovi: 2
u nadi je napisao:
moj suprug ima oligospermiu.broj spermatozoida na poslednjem spermogramu je 4,4.malo zar ne?da li moze sa prirodnim lekom da poveca broj,ili mora da pije neke tablete?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 9:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 9:07 am
Postovi: 1
Imam pitanje, dok cekamo nalaz spermokulture, da li neko moze da mi protumaci sledeći nalaz spermograma-

Likvefakcija u toku 30 min: ne
Izgled:
Konzistencija: gušća
Bistrina: uamućena
Boja: svetlo žuta
Sluz: ++, bez grudvica

Količina u ml: 5,0 PH: 7,6
Broj spermatozoida u L: 30,0x 10 na 9/L
Broj spermatouoida u ejakulatu: 150,0x 10 na 9/L

Živih spermatozoida: 80%

Ukupno pokretnih (gusta kap): 80% od toga:
aktivna progresija; 10% na 1 sat posle ejakul. ;10% 2 sata posle ejak.
slaba progresija: 40% na 1 sat posle ejakul. ;40% 2 sata posle ejak.
bez progresije 30% na 1 sat posle ejakul. ;30% 2 sata posle ejak.
nepokretni 20% na 1 sat posle ejakul. ;20% 2 sata posle ejak.

Normalnih oblika: 60%
Patoloških oblika: 40%
defekt glave: 30%
Defekt vrata i srednjeg dela: nema
Defekt repa; 5%
citoplazmatske fregmentacije 5%
Druge ćelije: 2,0x 10 na 6/ml
Nezreli oblici: 2,0x 10 na 6/ml
degener. epit. ćelije: +++
Ćelijski detitus: +++
Aglutinacija: -

SPERMA: Normozoospermia

Unapred hvala :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 28, 2008 7:13 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Sep 28, 2008 7:06 am
Postovi: 1
Voleo bi da mi neko ko se razume prokomentarise rezultate!!!

DUZINA APSTINENCIJE 5 DANA
LIKVEFAKCIJE 19'
KONZISTENCIJA NORMALNA
ZAPREMINA EJAKULATA 5.2 ml
PH 7.6
BROJ SPERMATOZOIDA 38 10*9/L
POKRETNI SPERMATOZOIDI 62 %
SLABO POKR. SPERAMATOZ. 3 %
NEPOKRETNI SPEROMATOZ. 35 %
NORMALNE FORME 58 %
PATOLOSKE FORME 42 %
LEUKOCITI RETKI
ERITROCITI / -
EPITELNE CELIJE / -
AGLUTIN. SPERMATOZIDA / Arb. J. -
FRUKTOZA 1.0 (+) Arb. J



Interesuje me kakav je spermogram i ako nije dobar sta se moze uraditi da bi se poboljsao (nepusac)??

Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 02, 2008 3:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:47 pm
Postovi: 7
postovani ivane
koliko sam ja shvatila spermogram vam je ok. jedino je broj spermatozoida na donjoj granici jer je po WHO donja granica 40x10na 9/L

A ovo vam je generalno sta bi trebalo znati vezano za spermogramm možda je malo obimno, ali je dobro znati:

Kako se pripremiti za analizu semena
Preporučljivo je dva do pet dana pre analize semena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermatozoida u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbegavati duže od jedne do dve nedelje pre sprovođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermatozoida. Takođe, trebalo bi izbegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan pre izvođenja testa.

Kako se uzima uzorak semena
Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka. Uzorak semena moguće je uzeti i za vreme polnog odnosa, prekidanjem odnosa pre ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka. Još jedan način uzimanja uzorka semena za vreme polnog odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju upotrebe uobičajenih kondoma, potrebno ih je pre upotrebe temeljno oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermatozoide. Od doktora je moguće dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermatozoida (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne. S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka semena možda bi trebalo analizirati dva ili tri uzorka u razdoblju od tri meseca.

Šta utiče na rezultate analize semena
Smanjenje broja spermatozoida mogu prouzrokovati neki lekovi (kao što su cimetidin i neki od lekova koji se koriste u lečenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen). Takođe na smanjenje broja spermatozoida mogu uticati i konzumiranje alkohola, cigareta ili marihuane. Postoje i neke biljke koje mogu uticati na rezultate analize semena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavetovati se sa svojim doktorom. Uzorak se može doneti u laboratoriju od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje. Ukoliko se uzorak semena ohladi, rezultati testa pokretljivosti spermatozoida pokazivaće nerealno lošu pokretljivost. Izloženost radijaciji i neke hemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) takođe mogu uticati na smanjenje broja spermatozoida, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermatozoida. Ukoliko uzorak semena nije uzet u celosti (što se može desiti kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne masturbacijom) rezultati merenja količine ejakulata biće netačni. Količina semena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili duže pre testiranja nije bilo ejakulacije.

Normalne vrednosti spermograma
volumen > 2 ml
pH 7.2 - 8,0
koncentracija spermatozoida > 20 mil./ml
pokretljivost > 50 % progresivnih ili 25% brzo progresivnih
vitalnost > 50 %
morfologija > 40 % normalnog oblika
leukociti < 1 mil./ml
likvefakcija unutar 20 minuta

Izgled
Normalni uzorak semene tečnosti varira od bele do sivkasto-bele boje. Promene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermatozoida izrazito niska, semena tečnost može biti prozirna, a ako je smećkaste, svetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija
Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz semena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tečnost zbog uticaja enzima u ejakulatu koji potiču iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermatozoidi ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet
Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno lepljivost i procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit dužine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermatozoida. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene hronične upale.

Volumen
Laboratorije se razlikuju međusobno prema kriterijumima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermatozoida, sekreta polnih žljezda i sekreta epididimisa. Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tečnosti koja bi donela spermatozoide do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tečnosti u polnim žljezdama ili njenoj sekreciji. Takođe može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sastavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije. Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor
Ejakulat je blago alkalna tečnost, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Semena tečnost tako štiti spermatozoide od kisele okoline materice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Pokretljivost
Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stepenuje prema sledećoj šemi (laboratorije se međusobno razlikuju prema preciznosti stepenovanja):
-nepokretni
-slabih pokreta ili pokretni u mestu
-sporo pokretni
-brzo pokretni (progresivni)
Barem 100 spermatozoida klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

Ostale ćelije (osim spermatozoida)
Ejakulat obično sadrži i druge ćelije osim spermatozoida. To su ćelije iz uretre, ćelije iz kojih nastaju spermatozoidi, te bela krvna zrnca (leukociti) i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na plodnost. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi dalje mikrobiološke analize jer je to obično znak neke infekcije u polnim žljezdama u kojima se semena tečnost proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovu povišenog broja leukocita u ejakulatu. Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda, poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.

Aglutinacija
Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermatozoidi slepljuju jedan uz drugog, odnosno usmeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili mešano, umesto da se kreću pravolinijski, što im onemogućava dolazak do jajne ćelije. Prijanjanje spermatozoida za ostale ćelije koje nisu spermatozoidi ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitela na spermatozoide (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već treba uraditi test na spermalna antitela (ASA test). Takođe može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno uraditi bakteriološku analizu semena (test SPERMOKULTURE).

Koncentracija
Pod pretpostavkom da spermatozoidi imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermatozoida od 5 do 10 miliona u ml semene tečnosti može dovesti do trudnoće. Ukupni broj spermatozoida u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj meri s dužinom polne apstinencije. Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermatozoida (ispod 10 mil./ml) ili bez spermatozoida u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rešenje problema danas je u invitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.

Morfološke osobine
Procena morfoloških osobina spermatozoida vrlo je značajna u proceni plodnosti muškarca. Spermatozoidi normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta duži od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave. Spermatozoidi se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sledećoj klasifikaciji:
-normalni
-spermatozoidi s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
-spermatozoidi s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji deo itd.)
-spermatozoidi s anomalijama repa (dužina, oblik, dvostruki, spiralni, slomljeni rep)
-nezreli spermatozoidi
Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermatozoida (do 40 %), ali je poznato da veliki uticaj na povećanje procenta spermatozoida abnormalnog oblika imaju neke toksične materije kao npr. olovo, zatim pušenje, preterano zagrevanje skrotuma. Fizičke aberacije spermatozoida mogu se dogoditi za vreme proizvodnje spermatozoida ili tokom skladištenja u epididimisu. Praktična korisnost procene morfoloških osobina spermatozoida kao preduslova plodnosti muškarca, zavisi u velikoj meri od klasifikacijskog sastava koji laboratorija koristi, te od tehnike obrade ejakulata.

Vitalnost
Ako je procenat pokretljivih spermatozoida izuzetno nizak, potrebno je uraditi procenu vitalnosti spermatozoida. Metoda bojenja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermatozoida, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve ćelije, dok žive ostaju neobojene. Na takav način procenjuje se najmanje 100 spermatozoida. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermatozoidi, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim procentom vitalnih spermatozoida može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermatozoida koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih činilaca koji deluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi semena.

Odstupanja od normalnih vrednosti
Najčešće korišćeni parametar kod analize semena je broj spermatozoida, odnosno koncentracija spermatozoida u semenu. Muškarci s koncentracijom spermatozoida <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od 5 do 20 mil. spermatozoida u ml semena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno verovatno je potrebno duže vreme kako bi se ostvarila trudnoća. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je nove referentne vrednosti spermograma. Najznačajnija promena odnosi se na povećanje donje granice koncentracije spermatozoida potrebnih za prirodno začeće sa 20 miliona/ml na 40 miliona/ml.

Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50%
Oligoospermia - koncentracija spermatozoida u ejakulatu < 20 mil/ml
Azoospermia - nepostojanje spermatozoida u ejakulatu
Teratozoospermia - < 15 % spermatozoida normalnog oblika
Necrozoospermia - nepostojanje živih spermatozoida u ejakulatu
Polyzoospermia - visoka koncentracija spermatozoida u ejakulatu
Hypospermia (parvisemia) - volumen ejakulata < 2 ml
Hyperspermia - volumen ejakulata > 6 ml
Aspermia (asemia) - nepostojanje ejakulata
Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu
Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnih vrednosti)

U nekim laboratorijima primenjuje se i kompjuterska analiza ejakulata koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermatozoida posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promena u kompjuterskom programu može značajno promeniti rezultat, stoga se računari moraju neprestano proveravati.

U svakom slučaju, nalaz spermograma koji odstupa od normalnih vrednosti zahteva daljnje analize. Na prvom mestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje analize koje smatra potrebnim (hormonski profil, bakteriogram ejakulata (spermokultura), test na spermalna antitela (ASA) i mnoge druge).

Tekst sastavljen sa svih strana (iz članaka sa neta, iz novina, knjiga, sa drugih diskusija...)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 02, 2008 10:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 28, 2006 11:59 am
Postovi: 33
Pozdrav,

ja i supruga pokusavamo da "ostanemo trudni" nekih 2 godine...za sada bezuspešno.
Ona je uvek imala 33mm vodenu cistu na desnom jajniku koju je operisala pre 2 nedelje laparaskopski i za sada se dobro oseca. Otprilike je tada utvrdjeno da joj taj jajnik nije ni vrsio funkciju oslobadjanja jajne celije.
Ja sam pre 12 meseci radio spermogram [pušač]:

Laboratorija Le Mar Loznica:

Volumen 4ml
pH 7,8
Izgled beličast
Miris svojstven
Leukocita u vidnom polju 20-25
Eritrocita u vidnom polju 2-3 smnmnmu.....(nečitko)

Broj 50x10E6 /ml
200x10E6 /vol
Pokretljivost:
18% progresivno
35% pokretnih
47% nepokretnih
Morfologija:
normalnih formi 68%
abnormalnih formi 32%

poslednju cigaretu popusio pre tačno 14 sedmica (98 dana).

zatim sam 11.07.08. radio spermokulturu i utvrdjen mi je staphylococcus aureus nakon cega koristim antibiotike i dobijam uredan bakterioloski nalaz 22.09.2008..

7 dana kasnije(u medjuvremenu bez odnosa), 29.09.2008. laboratorija poliklinike Perunović, S.Mitrovica daje sledeći spermogram:

Boja mlečnobela
pH 8
Miris karakterističan
Viskozitet uobičajen
Konzistencija sluzava
Likvefakcija do 30min
Volumen ejakulata 5,0ccm

Broj spermatozoida 9x10E9/L
Broj spermatozoida/ccm 9x10E6/ml
Broj spermatozoida u ejakulatu 45x10E6/V
Pokretnih spermatozoida 45%
Ostale ćelije 0,5x10E9/L

Pokretnih spermatozoida
Posle 4h: 40%
Posle 7h: 29%
Posle 12h: 1%
Posle 24h: 0%

TFSC :1 000 000 /mL
SMI: 38

Ja godište 1974, ona 1980.

Da li da se ubijem odmah i supruzi i sebi olakšam muke?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 03, 2008 1:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 4:28 pm
Postovi: 3
kazu da antibiotik hoce da pokvari spermogram. privremeno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Hocu dete!
PostPoslato: Pon Jan 12, 2009 9:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 8:58 pm
Postovi: 2
U braku sam vec dve godine, moja supruga i ja zelimo bebu.
Ja sam strastveni pusac (3 paklice dnevno) retko pijem a hranim se prilicno zdravo. Ne sportujem i imam 28 godina (supruga 27).
Vec dve godine pokusavamo da napravimo bebu ali nekako ne ide. Ona ima prilicno nerodovne cikluse koji nekad traju i po 50 dana ima male ciste na jajnicima međutim bila je u par poznatih ginikologija i kazu da je sve ok. Ostalo je da se ja proverim ali biću iskren pomalo me je strah (od eventualnog nepoželjnog rezultata). Ono sto me najvise muci je to da vec neko vreme boja moje sperme je beluznjavo-žuta a i to da u njoj ima nekih (nemogu bas da objasnim) tvrdih geličastih loptica nepravilne forme. ...znam da treba da napravim spermogram i kulturu ali bih vas zamolio da mi bar nesto objasnite u vezi ovog ako znate i bio bih vam zahvalan ukoliko se potrudite da me malo ohrabrite...
Hvala vam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 12, 2009 11:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 12, 2009 11:01 pm
Postovi: 1
Pozdrav molio bih Vas ako Vam nije problem da mi prokomentarisete ovaj nalaz spermograma:
Volume 9ml
apperance:normal
liquefaction:normal
Odor:norm
ph:7,5
viscosity:norm
wbc conc:norm
TSC:35.3 M/ml
Motility 65,2%
Prog.Mot:57.5
Nonprog. mot. 7,7
immotility:34.8
Calc.N.Morph 48.2
MSC:23,0 M/ml
PMSC:20,3 M/ml
FSC:14.1 M/ml
SMI:289
velocity 16 mic/s
All Sperm:317.7 M
Mot. Sperm 207,1 M
Prog.sperm 182.7 M
Func.Sperm 126,9 M

Hvala Vam unaprijed


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: LEK
PostPoslato: Ned Feb 01, 2009 8:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 10:40 pm
Postovi: 5
Zdravo, tek smo se prijavili na ovaj forum, pa sam citala neke poruke, pa ako vam nije problem samo da mi napistet koji ste lijek koristili i za koju dijagnozu, jer moj muz ima Azoospermiju, pa ako ista znate, molim vas da mi napiste, unaprijed hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 19, 2009 11:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:17 am
Postovi: 1
Molim za pomoć
ovo je nalaz od moga supruga spermiogram

MAKROSKOPSKI NALAZ

Volumen ejakulata 3ml
Boja blijedo žućkasta
Likvefakcija-konzistencija normalna
PH 8,2

MIKROSKOPSKI NALAZ

Broj spermatozoida/ml 60 mil
Ukupan broj spermatozoida 180 mil
Progresivno pokretni 0,25%
Slabo pokretni 0,35%
Nepokretni 24 mil
Leukociti 10-12
Epitalne ćelije 1-2

MORFOLOGIJA SPERMATOZOIDA

Normalni oblici 0,70
Patološki oblici 0,30

BIOHEMIJA EJAKULATA

fruktoza 14,0


pa molim ako mi neko može reći kakvi su nalazi jer smo naručeni za čitanje nalaza tek za 2 mjeseca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: spermogram
PostPoslato: Čet Feb 10, 2011 3:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2011 8:42 pm
Postovi: 2
molim vas ako moze komentar suprugovog spermograma.

volumen 8,6
ph 7,3
viskoznost normalna
likvefakcija 20

spermatozoida / ml: 24,0
spermatozoida / V: 206,0
leukocita 15,0
okruglih celija nema

zivih spermatozoida 38
nezivih spermatozoida 62
progresivno brzo: 20
progresivno sporo: 10
neprogresivno: 10
nepokretni: 60
aglutinacije nema

morfologija spermatozoida - u redu, doktor kaze :)

molim vas rastumacite nam ovo. jos nas zanima posto je urolog pa.... skoro kao usput predlozio uzimanje profertil leka, a koji doooobro kosta; a moja doktorka ginekolog prilicno vatreno predlaze da ga probamo. da li da probamo taj lek, ili postoji neka jeftinija varijanta pomocu ishrane?

hvala unapred :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: spermogram
PostPoslato: Čet Feb 10, 2011 5:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 10, 2011 5:47 pm
Postovi: 3
Da li biste mogli da mi objasnite sta znaci u spermogramu aglutinacija 1-2? Znam sta je aglutinacija, ali koje su referentne vrednosti? Radili smo i spermokulturu, nema bakterija, i asa test - nema ni antispermalnih antitela. Sta bi jos mogao biti uzrok ove pojave? Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: spermogram
PostPoslato: Čet Feb 10, 2011 6:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 10, 2011 5:47 pm
Postovi: 3
Ispravka: zapravo, ima antitela 0.51 U/ml, a pise i da je normalno 0-0.60 U/ml


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: spermogram
PostPoslato: Pet Feb 11, 2011 8:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 11, 2011 8:42 pm
Postovi: 2
Molim za komentar spermograma :
broj -35mil/ml
kolicina -5ml
konzistencija- gusta
viskozitet -rastegljiva-likvef-1cm
ph -7.6
pokretljivost -oslabljena
progresivno pokretnih -50%-aglutinacije
pokretljivost posle 1h -50%
ozivljavanje posle 1h- nema
normalnih - 50%
patoloskih - 48%
nezrelih - 2%
celije u ejakulatu - spermije i celije spermiogeneze
dijagnoza - oligozoospermija III stepena


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: spermogram
PostPoslato: Pet Feb 11, 2011 9:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Feb 11, 2011 8:42 pm
Postovi: 2
Jos jedno pitanje, kakva su vam iskustva sa PeruvianMaca ili ima nesto bolje ? poz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 39 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: