Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Lettice degeneracija retine nakon prijašnje rupture retine
PostPoslato: Sub Jan 29, 2011 1:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 1:07 pm
Postovi: 3
Molim odgovor od nekog doktora tu na forumu ili ako ima nekog oftalmologa.

Također iskustva drugih ljudi sa sličnim problemima sa mrežnicom (retinom) su dobro došla.


Prije nekoliko dana bila sam privatno na pregledu kod oftalmologa. Mlađi doktor mi je detaljno pogledao periferiju mrežnice (sa proširenim zjenicama) s obzirom da sam imala rupturu mrežnice lijevog oka i laserski tretman argon laserom prije godinu i pol dana. Rekao je da ovo laserirano područje dobro drži. Na ovom zadnjem današnjem nalazu piše na periferiji mrežnice lijevo na 12 i 1 h dva područja laserskog tretmana, u donjem dijelu periferno uz oru neprijeteća hiperpigmentirana degeneracija. Osim toga naglasio je važnost redovitih kontrola u mojem slučaju, najbolje svakih 6. mjeseci ili ranije po potrebi. Kada sam već izišla van nakon pregleda vidjela sam na nalazu da piše taj dio u vezi neprijeteće hiperpigmentirane degeneracije. Tako da u vezi toga nisam ništa pitala ovog doktora, niti je on nešto rekao o tome. Zjenice su mi bile do kraja proširene i mislima da je dobro vidio tu vjerojatno novu degeneraciju. Na mojim starim nalazima iz 6. mjeseca 2010. i 10. mjeseca 2010. (pregled retinologa) nigdje se ne spominje ta hiperpigmentirana degeneracija u doljnjem dijelu mrežnice lijevog oka. Inače od ta dva laserirana područja u lijevom oku na periferiji mrežnice, jedno laserirano područje je oko rupture, a drugo laserirano područje je oko lattice degeneracije, odnosno oko dvije rupice na mrežnici. Pa ne znam da li ću možda morati ponovo na lasersku fotokoagulaciju radi novouočene degeneracije u doljnjem dijelu retine.

Malo sam zabrinuta zbog te nove uočene degeneracije u donjem dijelu retine. Ne znam da li bi trebala ranije otići na pregled kod retinologa, jer ja sam u bolnici naručena tek početkom 6. mjeseca 2011. na godišnju kontrolu u Kabinetu za laser. Ovaj mjesec mi je nekoliko puta svjetlucalo ispred lijevog oka, ali to je bilo navečer kada sam prešla iz osvjetljenje sobe u mračan hodnik. Prije godinu i pol kada sam imala tu rupturu to su više bili bljeskovi svjetla unutar smeđeg područja koje mi se stvorilo ispred lijevog oka i to mi se javilo samo jednom po danu (ne po noći), i dosta dugo je trajalo, oko pet minuta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Lettice degeneracija retine nakon prijašnje rupture retine
PostPoslato: Pet Feb 04, 2011 9:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 1:07 pm
Postovi: 3
Klio

Molim vas ako biste mi mogli odgovoriti na gornje pitanje. Da li bi trebala ranije otići na pregled kod retinologa? Da ne čekam 6. mjesec 2011. godine, za kada sam naručena u bolnici? Ovaj zadnji pregled krajem 1. mjeseca je bio kod običnog oftalmologa koji mi nije ništa savjetovao u vezi te nove degeneracije na retini. Možda ta hiperpigmentirana degeneracija u donjem dijelu retine i nije nova, jedino je tek sada uočena. Dosta se bojim, ipak sam imala rupturu retine tog istog oka prije godinu i pol. Ne bi htjela da se to ponovo dogodi. Imam samo 33 godine.

Unaprijed hvala za odgovor.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Lettice degeneracija retine nakon prijašnje rupture retine
PostPoslato: Sre Feb 09, 2011 9:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 7:18 pm
Postovi: 20
Lokacija: beograd
retinolozi obično ne navode postjanje degeneracija koje nisu patološke-ne produkuju rupture. "običan oftalmolog" navodi sve što nadje. mislim da nema razloga za brigu niti vanredni pregled retinologa.
s obzirom da ste već imali ruturu, poznati su vam simptomi nastanka (svetlaci, mušice i sl) te na njih treba da reagujete.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Lettice degeneracija retine nakon prijašnje rupture retine
PostPoslato: Čet Feb 10, 2011 2:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 29, 2011 1:07 pm
Postovi: 3
Hvala vam za odgovor. Na prijašnjim nalazima od retinologa u razdoblju od zadnjih godinu i pol dana piše "nema novih promjena", "bez novih lezija", ovako baš piše i na nalazu iz 2. mjeseca 2010. Jedino na nalazu iz 6. mjeseca 2010. piše nema prijetećih promjena. Ja sam nekako shvatila da se za rupture kaže prijeteća ruptura, a za promjene odnosno degeneracije se i ne mora reći baš da su prijeteće ili neprijeteće. Naravno da je najbolje da uopće nema tih degeneracija.

Ja sam se ipak naručila kod privatnog retinologa za slijedeći tjedan. Taj mi još nikada nije pregledao oko, ali ponijeti ću stare nalaze. Pa ću baš pitati kakva je to degeneracija, ima li rupica. Koliko sam shvatila eng. retinal holes su opasnije degeneracije i to sam i imala u gornjem dijelu oka i to je vjerojatno i dovelo do rupture. U bolnicu za sada ne idem. Bojim se da tamo ne bi mogla doći na red u nekom kraćem roku, ali ću svakako tamo otići u 6. mjesecu za kada sam naručena na godišnju kontrolu.

Imam još jedno pitanje. Htjela bi i sama vidjeti kako izgleda to oko nakon laserske fotokoagulacije oko rupture i naravno tu novu degeneraciju. Vidjela sam na web stranici ove poliklinike (Svjetlost) da rade fotografiju fundusa (očne pozadine) u boji. Cijena takve fotografije nije velika. Nadam se da bi mogla sama zatražiti da mi to snime. To fotografiranje fundusa nije opasno? Ne koristi se kontrast?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: