Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Sre Nov 24, 2010 11:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
Necu da pricam o greskama koje se vezuju za neke teske slucajeve pa je bilo stani pani i nije uspelo. Ali sve vise smo svedoci da se desavaju kardinalne greske kada se zapitamo kako je taj neko uopste zavrsio i trecu godinu studija a o tome kako je zavrsio fakultet i specijalizaciju da ne pricamo. Govorim o pocetnickim greskama iz kojih jedino mozete da izvucete zakljucak da dodicni kolega nema blage veze sa onim sto je studirao ili da je jako nemaran.

Ja odbijam da poverujem da je neko toliko glup da zavrsi medicinu ili stomatologiju i da posle 5-6 godina studija ne zna neke osnove stvari i da pravi takve greske koje ne bi smeo da pravi ni student. Ja pre verujem da je u pitanju nemar i gola sujeta.

Ah da sujeta. Vestacko stvaranje velicine o sebi. Koliko dragih kolega kad ne zna nesto kaze ne znam? VRLO MALO Koliko kad ode kuci sedne za internet pa proba da nace slican slucaj nege u inostranstvu, da istrazi i da nauci neko novo. VRLO MALO. Jer naravno vecinom su sveznajuci i sve znaju. Znate sujeta je poremecaj. Time sto ne zele da se raspitaju, da pogledaju po internetu, i tim stavom da oni nemaju sta da gledaju jer nema sto oni ne znaju takve kolege a jako ih je mnogo stvaraju sebi vestacku sliku sopstvene velicine. A to je ekvivalent laganju i bezenju od istine.

Puno pozdrava

p.s Nije sramota ne znati sramota je biti primitivan i ne raspitati se

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Sre Jan 19, 2011 3:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2011 2:05 pm
Postovi: 21
Da je vise ljudi kao sto je studentbgd...eh! Svaka cast, moje postovanje Vama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 20, 2011 2:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm
Postovi: 532
Lokacija: Backa Palanka
Slažem se, nikada se ne bih naljutila kad bi mi lekar rekao potražite drugo mišljenje ja nisam stručan da rešim vaš problem nego da me pogrešno leči.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 20, 2011 8:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 8:20 pm
Postovi: 191
I sta je poenta ove teme? Pausalno oceniti da lekari ne znaju sta rade i da su vece sanse da pacijent bude unakazen lekarskom intervencijom nego da mu bude bolje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 20, 2011 10:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2011 2:05 pm
Postovi: 21
zdravo je napisao:
I sta je poenta ove teme? Pausalno oceniti da lekari ne znaju sta rade i da su vece sanse da pacijent bude unakazen lekarskom intervencijom nego da mu bude bolje?


Poenta ove teme, koliko sam ja razumela je u tome da je sve vise kardinalnih gresaka lekara, te greske su npr. ne prepoznati sepsu, ne pomoci detetu koje ima jaku anginu i ne moze da dise, vec dopustiti da umre. Bahatost, neznanje i sujeta pojedinih lekara jer misle da su zasticeni kao beli medvedi i da im niko nista ne moze, pa makar ne znali najosnovnije,jer su diplomu kupili.. Moje dete je preminulo jer je posle rutinske operacije krajnika dobilo sepsu, koju niko nije prepoznao, pa su dali pogresnu dijagnozu, tako da se jadan mucio 5 dana bez ikakve terapije sve dok ga njegovo maleno srce nije izdalo. Da li znate kada sam citala med.udzbenik Infektivne bolesti-streptokokna sepsa...da li da vam kazem koliko sam vristala od muke...svi simptomi sepse su bili napisani...a dijagnoza- virus. Da li znate kako sam se osecala citajuci obdukcioni nalaz...prelistavajuci med. udzbenike i shvatajuci kolike i kakve bolove je moje dete trpelo...a taj -ne mogu ga nazvati doktorom na sudu kaze da se moje dete nije moglo izleciti jer ima slab metabolizam!!!!! Pa ko se jos samoizlecio od sepse!!! Da su mu dali antibiotike, moje dete bi sada imalo 19 godina, a tada je imao samo 5. Eto to je poenta ove teme. Dokle vise!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 20, 2011 11:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 8:20 pm
Postovi: 191
Zao mi je sto ste imali nesrecu da prozivite takav pakao. Istina je da nije uvek lako prepoznati i dokazati sepsu. Citati iz udzbenika klinicku sliku neke bolesti i suociti se sa tom istom bolescu u praksi nije isto. Razna oboljenja mogu da daju klinicku sliku slicnu klinickoj slici sepse, a sama tezina ovog stanja ne ogleda se u klinickoj slici, vec u celoj biohemiji i patofiziologiji koja se odigrava u pozadini. Kada septicki sok dostigne odredjeni stadijum, onda vise nema nazad, mozete davati najbolje i najskuplje lekove, spasiti zivot ne mozete.
Pacijenti se gube nekada zbog nestrucnosti, a mnogo cesce zbog nemoci medicine da izleci neko stanje. Ne znam o cemu se radilo u konkretnom slucaju vaseg deteta, ali zaista je moguce da takav ishod nije mogao biti izbegnut.
Ljudsko telo nekada reaguje na najrazlicitije nacine i sve te manifestacije bolesti nijedan udzbenik ne moze da obuhvati (takav uzbenik ne bi ni bio upotrebljiv), a nekada ne postoji nacin da se zivotno ugrozavajuce stanje na vreme prepozna. Deca su u tom smislu narocito osetljiva.
Razumem da se nikada necete pomiriti sa cinjenicom da nije moralo tako da bude. Mozda i nije moralo (i ako je to slucaj, siguran sam da ce pravda biti zadovoljena kad tad na neki nacin!). Medjutim, samoj sebi ostavite mogucnost da je to ipak bio splet izuzetno nepovoljnih okolnosti, jer medicina je, u nekim slucajevima nemocna pred prirodom, a uvek nemocna pred Bogom.
Mislim da ova tema nema poentu bas zato sto je dostupna ljudima koji su imali neko nemerljivo bolno iskustvo (kao Vi, na primer), a nedostupna ljudima koji mogu da nesto urade po pitanju sposobnosti kadrova u zdravstvu, te je stoga potpuno irelevantna i nanosi neporebni bol onima koji su vec mnogo propatili.
Nadam se da me necete shvatiti pogresno. Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Pet Jan 21, 2011 9:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2011 2:05 pm
Postovi: 21
Hvala Vam na odgovoru, slazem se da nije uvek lako prepoznati sepsu, pricala sam o slucaju svog deteta zato sto sam sigurna da su napravili kardinalne greske koje su se samo nizale,zbog njihovog stava "lako cemo,virus je"-kao da je virus na oko vidljiv.
-Uradili su operaciju krajnika, ne uzevsi bris grla,zbog provere na streptokok! - Rekli su na sudu da to nije praksa, a kada je moje dete preminulo, uveli su to kao praksu...
-Temperaturna lista mog deteta je bila potpuno prazna, jer mu nisu ni merili temperaturu. -Cetvrti dan od operacije,sam insistirala da mu izmerim temperaturu, jer sam u poseti videla da je vruc, bila je 38,5, kada sam to predocila doktoru, samo je odmahnuo rukom i ne pogledavsi dete-to je normalna postoperativna temp.- Velika greska!!!
-Otpusten 5 dan, bez otpusne liste/jer je iz Bg/ iako mu temp. nije spala- Terapija brufenom.
-Te noci kod kuce dobija temp. 40, zvali smo hitnu pom.-rekli su da ga tusiramo i damo brufen, zovemo Inst. i oni ponavljaju isto.
-Sesti dan ga ujutru rano dovodimo u Institut sa visokom temp. na ORL nas ni ne pogledaju/dezurni doktor je kod kuce/ a posto se zalio da ga bole prepone i noge salju nas kod hirurga-DIJAGNOZA virus koji napada kuk!!! Vracaju nas kuci-terapija MIROVANJE i brufen.- Dete tek operisano,niko mu nije izvadio krv,uradio analize. Da su mu tada izvadili krv videli bi da je bakterija u pitanju a ne "okom vidljivi virus".
-Sedmi dan ga ponovo vracam u Inst. pored neprospavane noci,davanja brufena i tusiranja temp. se ne snizava. Resena sam da ne izlazim iz bolnice dok ne ustanove sta mu je. On se zali da ga bole noge, prepone... I tada dezurni doktor /posto je nedelja/ uzima anamnezu i ispisuje SVE simptome sepse. Terapija-infuzija,inekcija novalgetola i litar alkohola da ga masiram!- Kardinalna greska, uzimaju mu krv iz prsta.
U toku noci, mu se naduo stomacic, plakao je da ga sve boli, na moj poziv/opet neki dezurni/dolazi,a posto se moje dete zalili na bol u preponama/sto sam posle saznala da su u pitanju bile limfne zlezde/..."konstatuje da nije upala slepog creva" i odlazi -ne ispitavsi sta je u pitanju.- spavalo se coveku, bilo je to posle ponoci!
-Osmi dan, detetu temp. varira, od 36,5 do 40...tog jutra dobija proliv...i onda dolazi "strucnjak"- Ukida mu infuziju, prica mi kako se kuva supa...ona jaka-uzaaaaas!! Opet uzimaju krv iz prsta, i na pitanje da li detetu treba dati neki antibiotik, obzirom da ima visoku temp. IZRICITO ZABRANJUJE davanje antibiotika i to zapisuje!!!! Moje dete ostaje bez ikakve terapije,mada i nije imao nikakvu terapiju...jer dok deluje inekcija novalgetola, on je govorio da ga nista ne boli, cim prestane,dete je bilo u bolovima...Tapsali su me po ledjima govoreci...ma to je virus...ne brinite- I OPET taj virus okom vidljiv!!
-Deveti dan, mom detetu oticu noge stravicno...na moju viku i dreku...su se skupili oko njega dok je on u bolovima i sav unezveren samo mene dozivao...daju DIJAGNOZE- arterioskleroza,sigela...Zalosno...jadno...
Trceci na rukama sam odnela svoje dete na intenzivnu negu- u 10h ujutru...u 16,20h tog dana je preminuo...sepsa se toliko rasirila da je dostigao stadijum, kada vise nema nazad. Tu ste u pravu potpuno...
Sta da vam kazem, da se taj strucnjak brani time, da sam ga ja omela u postavljanju dijagnoze, jer sam rekla da dete ima proliv! Da je dete preminulo jer genetski nije imalo dobar imunitet!!! Kao da je sepsa samoizleciva bolest. Najteze mi je to sto su mu mogli pomoci...sto ZNAM ZASIGURNO DA SU MOGLI ali na zalost, tek kad sam dobro proucila udzbenike. Da istina je da u udzbenicima ne moze sve pisati...ali i o savesnom radu nigde ne pise, o predanosti poslu.
Temperaturnu listu su poceli da vode tek u nedelju sedmi dan od operacije...i to nije bio splet nepovoljnih okolnosti niti ZLA SRECA kako je taj "strucnjak" nazvao...to je bila bahatost, sujeta,i neznanje...
Hvala vam, nisam vas shvatila pogresno,zalazem se za to,da se lekari edukuju sto cesce, da obnavljaju i uce novine, zalazem se za to, da dobre lekare i vrsne strucnjake ne pojede ovaj korov bahatih, da se ne gube zivoti tako olako...ja moje dete ne mogu vratiti, ali se mogu boriti da nam u buducnosti ne bude kao sto je sada.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Pet Jan 21, 2011 10:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2011 2:05 pm
Postovi: 21
ius.bg.ac.rs/prof/Materijali/savslo/VESTACENJE.ppt
Na strani 47,48,75,76
ius.bg.ac.rs/prof/lekarske greske
pa onda otvori ovo
word - Pravni fakultet Univerziteta u BeograduФормат датотеке: Microsoft Word - Брзи приказ
na strani 3, sam kraj strane, pocetak strane 4 i kraj strane 4 i strana 5...

Eto toliko...da o slucaju mog deteta, sada uce studenti med.fak. kao primer...a "strucnjak" je slobodan,jos uvek traje sudjenje...13 punih godina...sta reci!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Ned Jan 23, 2011 12:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
"Ministarstvo neće protocol

Dr Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije, tvrdi da je protokol lečenja neophodan Srbiji, ali Ministarstvo zdravlja odbija da prihvati ovaj koncept.
- Zalažemo se za uvođenje protokola lečenja, koji bi bio obavezujući za sve doktore i na osnovu kojeg bi se vrlo lako moglo utvrditi da li je u ovakvim slučajevima reč o grešci lekara ili ne. Protokolom bi bilo propisano, recimo, koja vrsta lekova se koristi za koje bolesti itd. Tako bi se mogla utvrditi odgovornost lekara, ma kakav bio ishod bolesti. Ne bi bilo lekarske greške, tj. znalo bi se kad je lekar prekršio protokol i radio „na svoju ruku“. Mi nemamo čak ni registar lekarskih grešaka, već za svaki pojedinačni slučaj moramo da molimo sud da nam prosleđuje podatke - kaže ona.
- Ipak, kada god se ova ideja pomene na sastanku, Ministarstvo je osporava pod tvrdnjom da se protokoli veoma brzo menjaju. Da su protokoli loši, ne bi ih imala Velika Britanija i Amerika! Zašto bi Srbija bila izuzetak?!"

Preuzeto sa http://www.kurir-info.rs/vesti/ko-je-kr ... -71082.php

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Ned Jan 23, 2011 12:30 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
Naravno sta ce nama protokoli kad smo mi najpametniji i nasi lekari sve zakljucuju na osnovu svog naucnog znanja iz fiziologije, patofize, histologije, interne medicine i raznih drugih nauka. Eto vidite glupi Amerikance imaju protokol zato sto oni nista ne uce na fakultetu jelte a nama on ne treba posto nasi lekari sve znaju napamet cak su i sareni ko sarene livade svi lece istu bolest na razne nacine.

Ja bi rado proverio tu Srpsku genijalnost. Svakom diplomcu pred diplomskog na medicini bi dao da polaze sve ispite koje je polozio pocev od institutskih predmeta pa do kraja. Da vidimo cega se secaju. Ko ne polozi ne moze da diplomira i mora ponovo da slusa predmete koje nije polozio. I ta ocena sa tog testa je prosecna ocena na studijama.

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Sre Jan 26, 2011 2:46 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 1:48 am
Postovi: 201
Ljudi sve to sto vi pisete jako lepo zvuci ali... Pomirite se sa time da "kvalitet zdravstvenih usluga" u Srbiji pada... I padace, jer to tako jednostavno mora biti :) 6 godina medicinskog fax-a (u proseku se zbog nemastne i lose organizacije studira oko 9 i kosta boga oca), godinu dana petljancije oko staza i trazenja posla (u proseku oko 2 godine radis dzaba), 2 godine opste praxe (obicno duze) pa po novom spec. iz hirurgije 6 godina (ako se ne razboles, ne odes na trudnicko, porodiljsko...) pa na kraju oko 5 godina rada do pune samostalnosti... 15-25 godina :) Vi hocete da vas lece ljudi koji su prosli toliko godina obuke za ove novce... Uz svo postovanje - jeste li vi normalni :) Ja u proseku radim 12h dnevno, 6 dana u nedelji... Kada dodjem kuci ili spavam ili citam. Dete jedva da me poznaje, zena mi preti razvodom, kola nemamo, na moru nisam bio 10 godina :) A zamislite mene smatraju srecnikom! Kako li je drugima :) Sve vise je posla, a plate sve manje vrede. Shvatite mi smo profesionalci :) Radmo za novce. Naporno smo ucili, trudili se i prosli pakao. Moji mama i tata su moje skolovanje jedva isfinansirali, godine mojih plata otisle su na knjge, putovanja i dalje usavrsavanje... Prakticno ja od mog doktorluka nemam nista - sto sam zaradio od medicine, to sam na medicinu i potrosio :) Moj posao je takav da ja ne mogu raditi nesto sa strane, potrosio sam 15 godina na medicinu i nista drugo i ne znam raditi. Ko ce moju decu da skoluje? Voleo bih i ja moje dete odvesti u zoloski vrt s vremena na vreme :) Sto bih ja kog djavola vas lecio dzaba :) Zamislite da udjete u supermarket, natrpate puna kolica svega sto vam treba, sto zelite i na sta sve imate pravo... A onda na kasi to pokusate platiti onoliko koliko vam odgovara ili trenutno imate novaca... Izleteli biste odande kao raketa. A tako nas drzava tretira. Ljudima se stalno pune usi onim nasta imaju pravo... A ko ce to da radi? Amateri rade ono sto rade jer to vole... To je i znacenje reci amater - onaj koji voli. Ali oni rade samo ono sto vole (cinjenica neki veoma dobro i veoma mnogo), ne moraju imati diplome i sertifikate, rade bez presije i onoliko koliko im je to intresantno, dok ne ugrozava njih i njihovu egzistenciju. Mi moramo raditi sve sto nam stigne ili nam se naredi, za svaku sitnicu potrebno je nekoliko godina ucenja i lizanja dupeta kojekakvim sefovima, nacelnicima, profesorima (odradjujes njihov posao za dzaba) :) I onda neko stalno po nama sere - nismo ljubazni, nismo dovoljno strucni... Nemojte ici lekaru! Meni licno ne trebate - imam posla preko glave. Usput za sve to sto pisete obratite se Fondu za zdravstvenu zastitu - oni odredjuju broj lekara za odredjeno podrucje, potrebne kvalifikacije, kolicinu opreme, sta ce platiti bolnici i domu zdravlja, a sta nece (kada lekar opste praxe posalje nekog specijalisti u bolnici to fond moze ali i nemora platiti - mi odradimo sve sto nam posalju, a nagrada su besplatna dezurstva jer fond ne pokrije troskove :), a ako se nesto desi kriv si). Fond je pod kontrolom vlade, a vladu vi birate :) Koliko para toliko i muzike. Mi nismo vojska spasa, niti smo duzni da vas lecimo. Sedite, citajte i ucite - ko vam brani - pa i naucite da se lecite. Ako hocete da vas mi lecimo - izvolite to i platiti. Ja posteno platim kada mi neko okreci stan, sto bi on onda ocekivao da ga ja trebam leciti jer on ima pravo da bude zdrav. Moj komsija moler nije hteo ni cetku da mi pozajmi da ofarbam radijator - a dosao je kod mene da se leci posle - ja cu njemu rado pozajmiti i knigu i "alat" pa neka se leci sam :) Srpska medicina tone - jer se sve vise pametne dece kloni medicinskog fakulteta... Jos je on popularan jer smo mi zatucana zemlja, a tu se posao u drzavno upravi, policiji, vojsci i lekarija smatraju sigurnim namestenjem. Ali nece tako jos dugo biti. Ne mozete odrzavati ovakav zdravsteveni sistem u kome svi na sve imaju prava dzabe, jos dugo - socijalizma vise nema (tad ste dobijali stan od drzave, jeftin kredit za auto, namestaj - drzavnih firmi od drzavne banke, a vi onda lecite za male novce narod i svi sretni). Par stotina fanatika, koji bi ovo radili i za dzaba ne moze leciti citavu Srbiju. Onda normalno morate zaposljavati sta imate... Pa sta vam bog dao. Pogledajte prosvetu - imate gimnazije u srbiji u kojima matematiku predaju ucitelji - nema ljudi :) I prosveta je pre tridesetak godina bila na ceni :) Ono malo ljudi koji znaju svoj posao - zasticeni su kao beli medvedi - tolerise im se i mito i lopovluk i razne druge gadosti - jer ne mozete bas uvek i bas svima prodavati secernu vodicu :) To je realnost Srpske medicine i bice jos gore :) Reforme nisu provedene, kad je trebalo (a kluc svih reformi je reforma sistema osiguranja)... Sad, koja se vlada uhvati s tim u kostac ozbiljno nece vise nikad dobiti izbore - znaci nikome to ne pada na pamet. Sretno :) Da da ne zaboravim - a ko ce da napravi jebene protokole - mi nemamo adekvatno vodjenu statistiku o kretanju oboljenja u populaciji za prethodnih 30 godina i o onome sto se desava od trenutka javljanja pacijenta lekaru - pogledajte svoje otpusne liste ako ste ikad bili u bolnici - uvek izadjete "u dobrom opstem stanju", postoperativni tok uvek "protice uredno", simptomi vam se gotovo uvek smiruju "na konzervativnu terapiju", a kad umrete uvek je sve jasno - umirete sa znacima "kardiorespiratorne insuficijencije... Ne trazi se obdukcija" cak i ako ste dosli leciti uganut clanak :) A i ko ce da obdukuje - nema dovoljno patologa, ko ce da nacini smernice sta da se trazi, ko ce platiti sposobne ljude koji znaju svoj posao... :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Sre Jan 26, 2011 3:16 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 1:48 am
Postovi: 201
Jeste mi poruka bila duga ali nesto sam ipak zaboravio :) To o sujetama... Zar vi stvarno mislite da su ljudi koji su nekakvi sefovi odeljenja, nacelnici sluzbi, profesori, direktori klinika i bolnica budale? Oni su tu vec po 30 i vise godina - kako god da su tu dosli, preko njih je pretutnjalo nekoliko desetina klanovskih smena, politickih rezima, a svako je gurao svoje rodjake i prijatelje... A oni su i dalje tu :) Odrzali su se :) Zamislite kakav je to bio selekcioni pritisak! Stvarno mislite da budala to moze - plasljiv covek mekanog srca? Stvarno mislite da ce vasih nekoliko rezigniranih recenica uplasiti, razoruzati i srusiti one koji su se kalili u decenijama jedenja govana i padanja glava - koji su to sve smireno izdrzali :) Ako narod shvati da ovakva medicina nevalja, ako prihvati da se valja uciti i raditi - upoznati zdravstveni sistem i neke osnovne principe medicine, ako se Srbija malo opismeni... Ako se shvati i prepozna potreba da se stvari menjaju, ako se pridobije dovoljno ljudi koji znaju sta i kako treba menjati - onda mozda necete imati male, surove despote na celu zdravstvenog sistema i dobicete humanije i strucnije lecenje. Ucite decu da uce, citaju i budu radoznali, da cene svoje nastavnike i da znanje ima svoju vrednost jer obicno ljudi kasno shvate da su se trebali bolje informisati. Dotle... je***a.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Sre Jan 26, 2011 10:14 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 19, 2011 2:05 pm
Postovi: 21
Sve vise je posla, a plate sve manje vrede. Shvatite mi smo profesionalci Radmo za novce. Naporno smo ucili, trudili se i prosli pakao. Moji mama i tata su moje skolovanje jedva isfinansirali, godine mojih plata otisle su na knjge, putovanja i dalje usavrsavanje... Prakticno ja od mog doktorluka nemam nista - sto sam zaradio od medicine, to sam na medicinu i potrosio Moj posao je takav da ja ne mogu raditi nesto sa strane, potrosio sam 15 godina na medicinu i nista drugo i ne znam raditi. Ko ce moju decu da skoluje? Voleo bih i ja moje dete odvesti u zoloski vrt s vremena na vreme Sto bih ja kog djavola vas lecio dzaba Zamislite da udjete u supermarket, natrpate puna kolica svega sto vam treba, sto zelite i na sta sve imate pravo... A onda na kasi to pokusate platiti onoliko koliko vam odgovara ili trenutno imate novaca... Izleteli biste odande kao raketa. A tako nas drzava tretira. Ljudima se stalno pune usi onim nasta imaju pravo... A ko ce to da radi? Amateri rade ono sto rade jer to vole... To je i znacenje reci amater - onaj koji voli. Ali oni rade samo ono sto vole (cinjenica neki veoma dobro i veoma mnogo), ne moraju imati diplome i sertifikate, rade bez presije i onoliko koliko im je to intresantno, dok ne ugrozava njih i njihovu egzistenciju. Mi moramo raditi sve sto nam stigne ili nam se naredi, za svaku sitnicu potrebno je nekoliko godina ucenja i lizanja dupeta kojekakvim sefovima, nacelnicima, profesorima (odradjujes njihov posao za dzaba) I onda neko stalno po nama sere - nismo ljubazni, nismo dovoljno strucni... Nemojte ici lekaru! Meni licno ne trebate - imam posla preko glave.

Meni je Vas jako zao,da slucajno ne kupujete jednu bananu u prodavnici pa delite na tri dela. Ne vodite dete u zoo vrt,ne idete na more...bas mi Vas je zao. Vi ste trebali biti MOLER manje bi vas kostalo skolovanje, vise biste para imali, a i dete bi vas poznavalo, isli biste na more, lepo bi krecili doktorima stanove, uzeli debelu lovu...od lekara koji su puni ko brod,ali na zalost njima je uvek MALO! Kako vas nije sramota samo!
Ja bih volela jako da mogu moje dete da gajim, ali ne mogu jer nije vise ziv. UBISE GA TAKVI STO RADE ZA NOVCE!
Dabogda vise nemali ni jednog pacijenta. Bolje i sami da se lecimo, a vama neka Tomica Milosavljevic da platu koliko vi i zasluzujete. Verovatno zna koliko vredi danas zdravstvo u Srbiji, pa se zato i leci u inostranstvu.
U Ovoj drzavi SVI PLACAMO zdravstveno osiguranje. GDE IDU TI NOVCI, to vi pitajte vaseg Ministra.
Zalosno je sto ste Medicinu zavrsili samo radi novca, sto pacijente tretirate samo po debljini novcanika.
Moj posao nije placen ni trecinu vase plate, ali evo ja cu se odreci svoje polovine /iako skolujem dva djaka, koji su odlicni/ u vasu korist, da imate za more, da kupite kola, za sve sto vam nedostaje u zivotu...
MENI NEDOSTAJE MOJE DETE...svega bih se odrekla kad bih mogla da vratim vreme...i da ne dozvolim da dodje u ruke lekara kome su novci jedini vidik...
S postovanjem
Stefanova mama...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 27, 2011 1:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
"6 godina medicinskog fax-a"

Kako ameri za 4 godine uspeju da naprave lekara opste prakse a nama treba 6 godina?

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Kadinalne greske i sujeta
PostPoslato: Čet Jan 27, 2011 1:32 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 1:48 am
Postovi: 201
Gospodjo ja nisam ubio vase dete...
Zao mi je zbog onoga sto ste preziveli... Isto tako mi je zao sto niste razumeli ono sto sam pisao. Ja sam samo iskreno rekao kako izgleda Srpska medicina. Ko msli da ja nisam u pravu neka pogleda oko sebe :) Medicina je organizovani sistem koji veoma mnogo kosta. Onaj ko vam kaze da to sve moze i za 100 puta manje para - ili vas laze ili blago receno pojma nema o cemu govori. U Srbiji ima puno lekara koji sjajno rade svoj posao bez i jedne zalbe, ali kada pokusamo reci da nam nije lako - uvek neko izvuce pricu da smo mu ubli dete, da je iza neke hirurske klinike "sajam automobila", da smo puni ko brod... Etc.
Ja svaki drugi dan vidim neko sranje slicno onome koje se vama dogodilo... Ali kada pokusam napisati da to ne valja, onda ja ispadnem zlikovac :)
Narod veruje da mi treba da radimo iz humanosti... Super - nadjite mi 20000 natprosecno inteligentnih ljudi, voljnih da prodju 20 godina paklene obuke pa potom rade za sicu dok ih svi smatraju negativcima i ubicama dece i imacete najbolji zdravstveni sistem na svetu.
Na zalost toga ima samo u Diznilendu. Zasto je lose imati porodicu i zeleti dobro za njih? Sto mi nebismo mogli dobiti razumnije radno vreme - ono sto je na papiru toga se niko od nasih sefova ne pridrzava :) Losom selekcijom kadrova i insistiranjem na prikrivanju svega, velicanjem lazne humanosti dosli smo do toga da sve celne pozicije zauzimaju ljudi koje iskreno zabole za bilo cije dete - ja poznajem te ljude i verujte mi da je to istina - jedino takvi prezive nase obrazovanje.
Mi stvari posmatramo iz drugacije perspektive - najsmesnije je sto se verovatno slazemo da ovako ne valja, ali se nikada necemo naci na istim talasnim duzinama. 20000 prosecno dobrih lekara, vrednih ljudi sa normalnim zivotima bez politicke korektnosti i laznog moralisanja je ono sto je ostvarivo i znacajno bi popravilo zdravlje svih. Vama niko ne brani da sanjate o 20000 vitezova na belim konjima, ali cisto sumnjam da tako nesto postoji.
Sto se osiguranja koje svi placamo tice - istina je da tek oko 1/5 do 1/4 stanovnistva placa za sve - ostali su deca, penzoneri, nezaposleni, ljudi koji primaju minimalac... I ne palacaju gotovo nista. Strancima se mora platiti oprema, lekovi i sve ostalo sto uvozimo - inace tuze - a nama sta ostane. Sto se lekarskih plata tice - ona je izmedju 50 i 90 hiljada mesecno (ako nemate neku titulu ili politicku funkciju - a to je druga prica i nema mnogo veze sa medicinom - ti ljudi su stcajem okolnosti lekari, pa im se na bolnicu fakturise novac koji zaradjuju od politike, da nisu lekari bio bi im slan negde drugde). Nije malo za nase uslove... Ali prosecan sef seoske ambulante, specijalista opste medicine, koga niko ne zarezuje 2% ima vise zavrsene skole od vecine direktora i onih ekonomista koji izlecu sa TV na svakom koraku kao veliki autoriteti. Znate li da deca sa zavrsenom srednjom farmaceutskom koja rade u apotekama Beogradu imaju vecu platu od mene - posle 15 godina skolovanja. Ja sam danas u 8h ujutro otisao u op. salu i izasao sam vecerasu u 7 - i niko mi nije platio dinara preko moje osnovne plate za to. I ne trazim. Ali zsto bi se to kog djavola meni moralo svidjati? Meni je iskreno zao sto je vasa plata 3 puta manja od moje - ali zar to znaci da ja trebam raditi za eksere? Intresantno je jos jedno - vi se ni jednog trenutka niste pitali kakav sam ja lekar :) Dobar, los ili najgori od sve dece... I to je fakat - vecina nasih pacijenata smatra da se mi bogatimo na njihovoj muci, gleda nas sa podozrenjem i doceka na noz kada se pozalimo... Vi nas ne volite - pa sto bismo mi kog djavola voleli vas?! Kazem, iskreno mi je zao zbog vaseg gubitka, ali opet cu to reci - kad vec ubijamo decu - nemojte dolaziti kod nas! Ja nikog ne teram da dodje kod mene, ako se neko ne slaze sa mojim lecenjem neka ode drugome - rado cu mu (radi objektivnosti) preporuciti 5 ljudi koji mene licno ne podnose :) Znate li vi koliko puta su se na mene derali ljudi nad kojima sam bdio nedeljama za dzaba - jer oni "imaju prava", a onda odu kod onog prevaranta sa VMA sto prodaje cajeve koji lece rak i zveknu 40000 za teglu sušenog maslacka :) O.K. i to je njihovo pravo - coveku niko ne moze uskratiti pravo da bude budala ako to zeli :) Ali ako drzava i autoriteti podrzavaju glupost i neznanje tu onda vec nesto ne valja. Dobri ljudi nam odlaze - normalni, skromni, vredni ljudi koji dobro znaju svoj posao nam odose za inostranstvo ili napustaju klinicku medicinu da bi se bavli necim drugim - i to stvarno, nekoliko mojih prijatelja je vec otislo prosle godine, a nekoliko se sprema da ode ovog proleca. Ostaju nam isluzeni, losi i beskrupulozni - oni koji u ovom haosu vide priliku za bogacenje (ne od medicine nego od varanja naroda! To sto to rade u bolnici u belom mantilu je samo predstava i nema mnogo veze sa medicinom.) Ja ne zelim da se obogatim - zelim da zivim normalno. Ako to ne mogu od ovog posla ili ovde radicu nesto drugo ili negde drugde - a vi se lecite kod vracara :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: