Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Tumacenje dijagnoze -rak jajnika
PostPoslato: Sre Sep 29, 2010 12:02 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 16, 2008 10:58 pm
Postovi: 1
Bila bih veoma zahvalna na interpretaciji sledeceg izvestaja skenera .Mami je prilikom odstranjenja povece ciste na jajniku otkriveno da je cista maligna .Tom prilikom izvedena je totalna histerektomija ,preporucene su 4 hemioterapije od kojih je dve vec primila. Posto je MR jetre i karlice zakazan tek za novembar ,jako bi mi znacilo da bar razumem sta pise u ovom izvestaju u medjuvremenu , kako bih bila spremna na najgoru mogucu opciju .

Zahvalna na svakom odgovoru


Izveštaj specijaliste :

MSCT PREGLED ABDOMENA I KARLICE SA IV APLIKACIJOM KONTRASTA :

Urađen debljinom preseka 5 mm i rekonstrukcijama na 3 mm, multifazno.

Jetra je odgovarajuće veličine, AP dijametra 143 mm, poskontrastno sa izdvajanjem više hipodenznih fokalnih lezija veličine od 11 do 20 mm, najveća je u VII segmentu subkapsularno promera 20 mm. Opisane lezije u VIII,VII,V i II seg lezije se prebojavaju od periferije put centralno umereno progresivno u arteriskoj venskoj i odloženoj fazi, gde se diskretno razlikuju od okolnog parenhima,otvorene su etiologije nemaju tipičnu CT dinamiku. U V i VI segmentu vide se ciste promera 12 , 14 i 9 mm.Intra / ekstra heptični vodovi nisu dilatirani.Žučna kesa bez patološkog sadržaja uredne debljine zida.


Pankreas i slezina su uredne CT orfologije. Medijalni krus levog nadbubrega je zadebljan promera do 13 mm - ops hiperplazijadif dg adenom.

Desni bubreg je uredno pozicioniran , uredne debljine korteksa sa diferenciranjem u donjem polu subkapsularne ciste promera 20 mm. U levom bubregu se ne prikazuju solidne i cistične lezije. Oba bubrega su bez dilatacije PK sistema. Vaskularne strukture oba bubrega uredno prikazane. PK sistema oba bubrega je pravilne morfologije. VCI primerene širine lumena bez defekata. Oko aorte koja je uredne širine i paravaskularno u karlici nema uvećanih LN.

Mokraćna bešika je dobro ispunjena bez stranog sadržaja uredne debljine zida. Uterus i adnexa su operativno odstranjeni. U nivou vaginalnog svoda desno vidi se ovalna metotkivna struktura promera 15 mm otvorene etiologije - granulacija? Rektum i perirektalno tkivo se uredno prikazuju. Ascita nema. Bazalno u plućima nema slobodne tečnosti.

Zaključak : uraditi MR jetre i karlice


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: