Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Sub Jul 10, 2010 6:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Molila bih nekog stručnog ili sa sličnim iskustvom da podeli svoje mišljenje sa mnom i da mi da neki savet ako je moguće, jer naša porodica postaje očajna i plašimo se da ćemo izgubiti baku.

Baka, 73 godine, pre oko godinu dana opazila je izraslinu u desnoj preponi. Na ultrazvuku viđeno da se radi o limfnim čvorovima. Upućena na CT male karlice, na kome se takođe opažaju uvećani limfni čvorovi koji su se u međuvremenu jako uvećali u odnosu na UZ nalaz, parailijačno i ingvinalno pat lgl svi promera preko 20mm. Zaključak: Lymphadenopathia iliacalis l dex et ingvinalis l dex.

Sa ovom dijagnozom upućena na hematologa koji je šalje na biopsiju limfnih čvorova desne prepone.
PH nalaz: Carcinoma metastaticum lymphonodi
Slabo diferentovani karcinom u bolje diferentovanim područjima pokazuje keratinizaciju, što ukazuje na mogućnost metastaza slabo diferentovanog skvamocelularnog karcinoma. Međutim, ovakav nalaz ne isključuje mogućnost mešovitog karcinoma sa fokalnom skvamoznom diferencijacijom. Neophodna je kliničko-patološka korelacija slabo diferentovanog karcinoma.

Stepen histološkog maligniteta (Trad./Broders): G III


Da bi se otkrilo mesto primarnog tumora upućena je na rektoskopiju, kolonoskopiju, kolposkopiju, ali svi nalazi su uredni! Rentgen pluća, UZ abdomena, krvna slika, biohemija, Ca 125, Ca 19-9, CEA uredni! Sa ovim nalazima treba da ide kod onkologa da bi se utvrdilo šta dalje da se radi.

Ja pretpostavljam da bi na ovom stupnju morala da bude upućena na PET ili MRI abdomena i donjih ekstremiteta, s obzirom da se na UZ nalazu abdomena i CT-u male karlice ne vide nikakve patološke promene osim uvećanih lgl, pa samim tim ni primarni tumor. S tim u vezi imam pitanja:
- Šta se u ovom slučaju preporučuje, PET ili MRI, i koja je razlika između njih za svrhe otkrivanja primarnog tumora?
- Koliko se kod nas čeka na PET/MRI snimanje?
- Da li PET i MRI mogu da se plate i urade brže, i koliko koštaju?


U vezi sa razjašnjavanjem mesta primarnog tumora u literaturi koju sam ja mogla da pronađem i razumem, metastaza u ingvinalnim limfnim čvorovima sa slabom skvamoznom diferencijacijom najčešće ukazuje da je primarni tumor lokalizovan u cerviksu, anusu, ili na koži donjih ekstremiteta. Međutim, kod bake nije to u pitanju jer su nalazi rektoskopije, kolonoskopije i kolposkopije uredni, a na površini kože se ne primećuju nikakve promene. S tim u vezi imam pitanja:
- Da li je moguće da je u pitanju skvamocelularni karcinom uretre ili bešike koji je metastazirao u ingvinalne limfne čvorove, a da se primarni tumor ne vidi na CT-u?
- Šta još u bakinom slučaju može biti primarno mesto tumora, ako nije ništa od gore navedenog???
- Čula sam da postoji infiltrovani oblik karcinoma, koji se ne ispoljava u vidu izrasline, već se infiltrira u okolno tkivo i širi se i daje metastaze. Da li se ovakvi tumori vide na CT-u? Da li je moguće da se na ginekološkom pregledu i na PAPA nalazu ne vide patološke promene, a da je u pitanju infiltrovani karcinom cerviksa?


- Ukoliko se ne otkrije mesto primarnog tumora, da li ima bilo kakvog smisla hirurški ukloniti ili zračiti metastatske limfne čvorove u preponi, s obzirom da baki jako otežavaju kretanje, otiče joj noga i ima jake bolove?
- S obzirom da PH nalaz pokazuje da je karcinom skvamoznog porekla, da li se može primeniti hemoterapija ili radioterapija čak i ako se ne zna mesto primarnog tumora?


Sve sugestije i saveti su dobrodošli. Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Sub Jul 10, 2010 8:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
mogu da vam dam odgovore na nekoliko pitanja samo...ukoliko radite magnetnu u drzavnoj ustanovi,cekacete ali je pitanje koliko,za to morate otici da ih pitate,jer ipak je ona onkoloski pacijent i ne bi trebalo da se ceka...cena magnetne u zavisnosti od regija koje se snimaju i od kontrasta se takodje krece od 100-200 pa cak i vise evra...a za pet-ct ima ga samo kamenica,snimanje je enormno skupo,kada sam tamo bio jedna zena iz podgorice je rekla da je snimanje platila oko 1400 evra...moze da se uradi i u madjarskoj,hrvatskoj...znam da pet-ct sa dosta velikom pouzdanoscu pokazuje metastaze i primarne karcinome,ukoliko postoje...naravno,za to treba da bude preporucena od strane lekara,komisije,onkologa itd...nadam se da ce sa vasom bakom biti sve dobro...nisam doktor i stvarno bi bilo glupo da ja nesto pricam,kada ne znam o tome nista,dao sam vam informaije vezane za ono kroz sta sam ja prosao...veliki pozdrav...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Pon Jul 12, 2010 2:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Hvala ti puno Slavko, svaki savet i informacija su dobrodošli!
Baka ide sutra na konzilijum, i nadam se da je više neće zapostavljati kao do sada. Već ima par meseci od kako su otkrili da ima metastaze, a svaki pregled čak i nakon toga je čekala, na jedan od njih više od mesec dana - toliko o hitnosti onkoloških pacijenata.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Pon Jul 12, 2010 3:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
bitnu ulogu igraju i njene godine...mozda je i to uzrok,pitajte ih za sve...recite mi odakle ste?nemojte bas zdravo za gotovo shvatati te lekare,potrazite jos necije misljenje,jer lekari na onkoloskim komisijama imaju maksimalno 5 minuta da pregledaju svu dokumentaciju,sve snimke i da donesu misljenje a to je malo vremena za donosenje misljenja kao sto je hemoterapija,zracenje,operacija...kad odes sledeci put i nadjes samo jednog lekara on govori:ma nisam ja to rekao,nema mog potpisa,ja nisam ni bio konsultovan...tako da,ceprkajte i trazite jos misljenja...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Pon Jul 12, 2010 10:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Ja nisam onkolog, ali mogu da odgovorim na neka od Vaših pitanja.

Citiraj:
Da li je moguće da je u pitanju skvamocelularni karcinom uretre ili bešike koji je metastazirao u ingvinalne limfne čvorove, a da se primarni tumor ne vidi na CT-u?

Moguće je, ali je isto tako moguće i da se primarni tumor "povukao", tj. da više ne postoji, ali je na žalost već dao metastaze.

Citiraj:
Šta još u bakinom slučaju može biti primarno mesto tumora, ako nije ništa od gore navedenog???

Može svašta da bude, pogotovu što je u pitanju "slabo diferentovan karcinom", što praktično znači da su mu ćelije veoma slične svim ostalim ćelijama ljudskog organizma, ali u ranim fazama razvoja, dakle ne može se znati od koje vrste tkiva potiču, kože, kostiju, žlezdanog tkiva, mišićnog i sl. Znači nisu stigle da se diferenciraju u ćelije odgovarajućeg tkiva koliko su se agresivno i brzo množile.

Citiraj:
Čula sam da postoji infiltrovani oblik karcinoma, koji se ne ispoljava u vidu izrasline, već se infiltrira u okolno tkivo i širi se i daje metastaze. Da li se ovakvi tumori vide na CT-u?

Vide se u ogromnoj većini slučajeva, jer im je drugačija unutrašnja struktura u odnosu na zdravo tkivo, dakle daju drugačiji kvalitet senke na snimku.

Citiraj:
Da li je moguće da se na ginekološkom pregledu i na PAPA nalazu ne vide patološke promene, a da je u pitanju infiltrovani karcinom cerviksa?

Moguće je, ali su male šanse za to. (Kao što vidite, previše "možda" i "moguće", ali tako je :-? )

Citiraj:
Ukoliko se ne otkrije mesto primarnog tumora, da li ima bilo kakvog smisla hirurški ukloniti ili zračiti metastatske limfne čvorove u preponi, s obzirom da baki jako otežavaju kretanje, otiče joj noga i ima jake bolove?
- S obzirom da PH nalaz pokazuje da je karcinom skvamoznog porekla, da li se može primeniti hemoterapija ili radioterapija čak i ako se ne zna mesto primarnog tumora?

Na ovo bi morao onkolog da odgovori, a jedino što Vam ja mogu reći, to je da raditerapija nema efekta kod slabo diferentovanih tumora.

Jasno Vam je da je stanje izuzetno ozbiljno, a prognoze su u ovakvim slučajevima obično dosta loše.

Mnogo sreće i snage Vam želim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Uto Jul 13, 2010 12:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 10:07 am
Postovi: 19
Potrebna mi je pomoc!.
Mama je operisala karcinom pluca pre tri nedelje i odstranjen joj je samo rezanj pluca i neke zlezde preventivno. Kad je stigao nalaz sa patohistologije T1bN0MX i dijagnoza: Large cell carcinom- Kombinovani neuroendokrini tip sa adeno karcinomom, konzilijum nam nije nista rekao samo dao tri ciklusa hemoterapije pa ponoviti ct pluca da se vidi jel terapija deluje. Nisam mogla nigde da nadjem nista o ovom tipu kancera ne pise nista kao o ostalima i koje su mu prognoze i zasto hemoterapija kad je tumor izvadjen i hirurg nam je rekao bice to sve dobro i na vreme je. Zasto toliko hemoterapije i da se vidi dal deluje? Gde kad ona kao nema nigde nista, inace preoperativni skener je bio uredu. Nije mi jasno i ne znam cemu da se nadam. Hvala na svakoj pomoci.

Zabrinuta :( :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Čet Jul 15, 2010 4:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2010 2:49 pm
Postovi: 7
Hvala sedefasta na objašnjenjima, dosad su svi onkolozi bili prezauzeti da odgovore na moja pitanja. Opet nam je potrebna pomoć u vezi novonastale situacije.

Juče je baka bila na konzilijumu na IORS-u, uputili su je da opet uradi CT. Snimanje su nam zakazali na Stomatološkom tek za 17. avgust!!! Nije moguće uraditi ga ranije čak ni ako se plati! Danas sam zvala IORS da pitam da li bi konzilijum prihvatio snimak iz neke privatne klinike, zaista smo prestravljeni da gubimo toliko vremena, jer baš tih mesec dana može da bude presudno i da posle bude prekasno za bilo kakvo lečenje!

Doktor koji mi se javio je bio stvarno jako ljubazan, ali je rekao da snimanjem kod privatnika ništa nećemo dobiti i savetovao nam je da čekamo tih mesec dana. Čim je čuo da baka već ima metastaze u preponi i da je nepoznato primarno mesto (iako mu nisam rekla detaljnu dijagnozu), nije direktno rekao, ali moglo se razumeti da on misli da za baku ionako nema nade. Rekao je i da nećemo dobiti na vremenu privatnim snimanjem, jer je ionako vreme godišnjih odmora, slučaj će se najverovatnije razvlačiti do decembra dok baka ne dođe do neke terapije (ako je uopšte dočeka!).

Zanima me da li je neko imao sličnu situaciju, i šta biste nam savetovali!!?? Da li da jurimo kod privatnika ili da čekamo tih mesec dana? Koliko uopšte može da joj se pogorša stanje za mesec dana? Da li ćemo sa tih mesec dana išta dobiti? Finansijska sredstva su nam prilično ograničena, pa ne znamo da li da ih sada potrošimo na snimanja kod privatnika, ili da ih sačuvamo za kasnije, npr za terapije?

Zašto su je opet poslali na CT kada se prvi put nije ništa videlo osim metastaza (nije se video primarni tumor)??? Zar nije bilo logičnije poslati je na MR, i to celog tela (ovo govorim kao laik)?


Hvala Vam unapred na savetima i sugestijama. Mi smo očajni. Jednostavno ne možemo da prihvatimo da treba da se predamo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Čet Jul 15, 2010 8:52 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Postovi: 1352
opet ja jer se ovde osim sedefaste skoro niko ne javlja...pre nego sto odete(ako odete na CT) nazovite ili otidite i cujte kada radi njen doktor koji bi te snimke mogao da pregleda ili kako vec idete,da ne bude da idete za dzabe...opet,logicki razmisljano i da nadju primarni ne znam da li bi se upustili da ga operisu jer je baka starija a i za terapije,zavisi od lekara ako ustane na levu nogu moze svasta da bude...

cicamico,sto se vaseg slucaja tice,koliko sam upoznat sa tim,terapije se daju preventivno jer su celije tumora male i moguce je da ih je ostalo pa da bi se one ubile...ne brinite se,radi se o normalnom protokolu...meni su dali 4 ciklusa,pa zatim jos 2 jaca pa sam operisan i primio jos 2 ciklusa i sada sam ok...morate imati vere u izlecenje is ve ce biti dobro,nadam se da ce sve biti u redu sa vasom majkom...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Pet Jul 16, 2010 12:36 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Molekularni biolog je napisao:
Hvala sedefasta na objašnjenjima, dosad su svi onkolozi bili prezauzeti da odgovore na moja pitanja. Opet nam je potrebna pomoć u vezi novonastale situacije.

Juče je baka bila na konzilijumu na IORS-u, uputili su je da opet uradi CT. Snimanje su nam zakazali na Stomatološkom tek za 17. avgust!!! Nije moguće uraditi ga ranije čak ni ako se plati! Danas sam zvala IORS da pitam da li bi konzilijum prihvatio snimak iz neke privatne klinike, zaista smo prestravljeni da gubimo toliko vremena, jer baš tih mesec dana može da bude presudno i da posle bude prekasno za bilo kakvo lečenje!

Doktor koji mi se javio je bio stvarno jako ljubazan, ali je rekao da snimanjem kod privatnika ništa nećemo dobiti i savetovao nam je da čekamo tih mesec dana. Čim je čuo da baka već ima metastaze u preponi i da je nepoznato primarno mesto (iako mu nisam rekla detaljnu dijagnozu), nije direktno rekao, ali moglo se razumeti da on misli da za baku ionako nema nade. Rekao je i da nećemo dobiti na vremenu privatnim snimanjem, jer je ionako vreme godišnjih odmora, slučaj će se najverovatnije razvlačiti do decembra dok baka ne dođe do neke terapije (ako je uopšte dočeka!).

Zanima me da li je neko imao sličnu situaciju, i šta biste nam savetovali!!?? Da li da jurimo kod privatnika ili da čekamo tih mesec dana? Koliko uopšte može da joj se pogorša stanje za mesec dana? Da li ćemo sa tih mesec dana išta dobiti? Finansijska sredstva su nam prilično ograničena, pa ne znamo da li da ih sada potrošimo na snimanja kod privatnika, ili da ih sačuvamo za kasnije, npr za terapije?

Zašto su je opet poslali na CT kada se prvi put nije ništa videlo osim metastaza (nije se video primarni tumor)??? Zar nije bilo logičnije poslati je na MR, i to celog tela (ovo govorim kao laik)?


Hvala Vam unapred na savetima i sugestijama. Mi smo očajni. Jednostavno ne možemo da prihvatimo da treba da se predamo.


Žao mi je što ne mogu da Vam kažem ono što biste Vi želeli da čujete...

Naglašavam da nisam onkolog i zaista imam veoma ograničeno znanje i iskustvo sa onkološkim terapijama i protokolima, ali činjenica je da za Vašu baku, što se klasične medicine tiče, gotovo da nema spasa, eto rekla sam, znam da je strašno to pročitati, ali tako je...

Brutalna istina je da svi njeni lekari najverovatnije isto tako misle, naravno na osnovu medicinskih saznanja i iskustva, plus njene godine, te otud takva "neangažovanost" u vezi sa njenim slučajem...

Savet i sugestija: hm, lekar u meni bi Vam savetovao da ne bacate uzalud novac i njeno preostalo vreme iskoristite sa njom u društvu što kvalitetnije u krugu porodice i prijatelja, a čovek u meni bi Vam rekao da uradite sve što je u Vašoj moći u borbi za njen život iz dva razloga: čista i spokojna savest sa znanjem da ste baš sve učinili i činjenica da klasična medicina nema odgovore na sva pitanja i da su čuda moguća...

Zaista, sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Pet Jul 16, 2010 12:43 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Cicamica je napisao:
Potrebna mi je pomoc!.
Mama je operisala karcinom pluca pre tri nedelje i odstranjen joj je samo rezanj pluca i neke zlezde preventivno. Kad je stigao nalaz sa patohistologije T1bN0MX i dijagnoza: Large cell carcinom- Kombinovani neuroendokrini tip sa adeno karcinomom, konzilijum nam nije nista rekao samo dao tri ciklusa hemoterapije pa ponoviti ct pluca da se vidi jel terapija deluje. Nisam mogla nigde da nadjem nista o ovom tipu kancera ne pise nista kao o ostalima i koje su mu prognoze i zasto hemoterapija kad je tumor izvadjen i hirurg nam je rekao bice to sve dobro i na vreme je. Zasto toliko hemoterapije i da se vidi dal deluje? Gde kad ona kao nema nigde nista, inace preoperativni skener je bio uredu. Nije mi jasno i ne znam cemu da se nadam. Hvala na svakoj pomoci.

Zabrinuta :( :cry:


Samo pozitivno!
Zaista na vreme! Naravno, potrebne su redovne kontrole. Slavko Vam je lepo rekao zbog čega je potrebna dodatna, tzv. ađuvantna hemioterapija.

Dakle, nadajte se potpunom ozdravljenju, to je moj odgovor! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Slabo diferentovani SCC, ingvinalne meta, nepoznato primarno
PostPoslato: Uto Jul 20, 2010 2:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 10:07 am
Postovi: 19
Hvala Vam puno i ja bas imam nadu. Danas je vadila krv posle prve hemoterapije i odlicna je krvna slika. Sutra prima drugu.... Nadam se da ce sve to dobro proci jer smo puno vezane....Zelim vam sve najbolje.... :D :D :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: