Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Bolest na crniot drob (jetra, hepar)
PostPoslato: Pet Jun 04, 2010 12:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 04, 2010 11:55 am
Postovi: 4
Se izvinuvam sto pisuvam na makedonski, se nadevem ke razberete i ke mi pomognete. Se raboti za decko mi, koj imase zamor nekolku nedeli. Drugi problemi nemase. Na krvanata analiza imase pokaceni bilirubini, poveke od 30. Po 2 dena povtorno napravi ispituvanja, i bilirubinite bea 90. Primase infuzija, 2 dena, bese na dieta, i po eden mesec bilirubinite bea nad 30, po edna nedela povtorno nad 30, znaci ne se simnaa na normalnata visina. Na eho mu kazaa deka ima zamasten crn drob, drugo nisto nemase. Zolckata bese vo red, hemoglobinot okolu 16, i 2 pati napravi testovi za A, B i C zoltica. Bea negativni. Ureata e normalna, so malku pokaceni leukociti. Sega povtorno civstvuva zamor, no i mali bolki na crniot drob. Nikoj od 3cata doktori koi go pregledaa ne znaea sto e, nitu pak mu prepisaa lekarstva, osven B12. Istovremeno ima i helikobakter pylori (2), koja ne ja tretira za da ne go opteretuva crniot drob.
Od sto se pokaceni bilirubinite? Kako da se namalat? Posle 2 meseci dieta(ne jade przena hrana, meso, gricki, ne pie alkohol(nitu pak piel nekogas) ne jade cokolado) oslabe 10 kila, ama bilirubinite ne se simnati na normala.
Se testirav i jas, vo slucaj da e nesto zarazno, megutoa moite rezultati se vo red. Se hranevme isto, bidejki ziveeme zaedno.
Ve molam dadete nekoe mislenje, ili kakvo drugo ispituvanje da se napravi, bidejki so meseci doktirite ne znaat sto se slucuva.


Blagodaram mnogu i so netrpenie cekam da mi kazete nesto.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Bolest na crniot drob (jetra, hepar)
PostPoslato: Sub Jun 19, 2010 11:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 19, 2010 10:29 am
Postovi: 1
Stom se testovite za zoltica negativni bez gajle ne e zarazno! :)
Najverojatno se raboti za t.n. Gilbert's syndrome (mozes da go pobaras na wikipedia).Se raboti za vrodena hiperbilirubinemia i najcesto e pritoa zgolemen indirektniot bilirubin (postoi i direkten) a dvata go socinuvaat vkupniot bilirubin.Nemas navedeno koj e zgolemen.Vo sekoj slucaj ne e opasno , se raboti povekje za kozmeticki otkolku zdravstven defekt (ako poglednes pod ocnite kapaci na decko ti ke vidis deka belkata e pozoltena i eventualno ima pozolt ten).
Neka ispita ALT i AST - enzimi na crn drob koi otklonuvaat ostetuvanje na istiot i nivo na holesterol vo krvta.Isto taka neka napravi i eho na crn drob i zolcka da ne ima slucajno kalcifikati (kamcinja).
Za dokazuvanje na Gilbert's syndrome moze da se napravat i avtoimuni testovi ( ANA I ASMA ) ako e tolku bitno da se dokaze megjutoa mislam deka nema potreba od toa.Ako ti e za uteha kaj crneckata populacia bilirubinemiata e mnogu pocesta ama ne se poznava poradi bojata :).
Vo sekoj slucaj ne se sekiraj...

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Bolest na crniot drob (jetra, hepar)
PostPoslato: Pon Jun 21, 2010 11:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 04, 2010 11:55 am
Postovi: 4
Napraveno e eho, i osven zamastenost nema nisto drugo, ni na zolckata ni na crniot drob. Pokaceni se isto i direktniot i indirektniot bilirubin. AST i ALT bea pokaceni, po dietata se smirija. Istoto se sluci i so holesterolot.
E sega se zali i na bolki ne mnogu jaki, periodo;ni, ama sekojdnevni vo predeleot na crniot drob. Mozno li e samo poradi toa sto misli na toa da go boli, ili ima povrzanost nekoja?

Inaku fala mnogu za odgovorot, podolgo vreme cekav:)))


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Bolest na crniot drob (jetra, hepar)
PostPoslato: Pon Jun 21, 2010 11:58 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am
Postovi: 363
Vrlo je moguće da ga zaista boli, ali opet moguće je i da je "umislio", jer je psihički opterećen zbog bolesti koja traje već neko vreme. S druge strane, ne bi trebalo da uzima nikakve lekove protiv bolova, da ne bi još dodatno opteretio jetru.

Elem, osim Sy. Gilberti, moguće je i da je momak "zakačio" neki tzv. hepatotropni virus (grupa virusa koji pretežno oštećuju jetru). Zašto, kako i koji tačno virus-najverovatnije da ne može da se otkrije, ali u svakom slučaju lečenje se sastoji samo od mirovanja, vitamina i lagane ishrane.

Neka bude strpljiv i disciplinovan i sve će na kraju biti u redu! :wink:

Sve najbolje! :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 29 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: