Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: MASNA JETRA I UPALA ZUCI
PostPoslato: Uto Mar 28, 2006 1:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 08, 2005 5:50 pm
Postovi: 45
Imam problem masne jetre, upale zuci i raznih cista po bubrezima i jetri. Sta bi trebalo da jedem i pijem, jer mi je preporucena rigorozna dijeta, ali se misljenja o tome sta smijem, a sta ne, ne slazu. Posebno je problematicno voce, vrste ulja i secera, kao i cajevi.

_________________
IVANA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 28, 2006 11:15 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Ne mogu da pomognem oko toga šta smeš da jedeš a šta ne, osim da ti predložim da težiš ka veganskoj ishrani i što više presnoj hrani. Nemoj da misliš šta ne smeš da jedeš već pokušaj da otkriješ nove namirnice i nove recepte. Kada otkriješ novu ukusnu hranu, stare, loše navike će nestati same od sebe.

Prouči malo sajt dr Hulda Clark. Ona je razvila jednostavan način čišćenja jetre i u svojoj knjizi piše da je više od 100000 njenih pacijenata uspešno obavilo čišćenje jetre. S obzirom da pominješ upalu žuči, ne znam da li to znači postojanje kamena u njoj jer u tom slučaju postoji opasnost od zapušenja žučnog kanala, posavetuj se sa svojim lekarom. Nadam se da imaš nekoga ko ima razumevanja i želi da pročita o ovoj metodi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Pozdrav!
PostPoslato: Uto Mar 28, 2006 1:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 3:09 am
Postovi: 107
Ivana,

Pokusacu ukratko da te posavetujem, mada sam to vec pisao, kada je bilo reci na temu dermatologija, pa se nadam da me moderatori nece banovati zbog ponavljanja.

Operisao sam zucnu kesu, jetra mi je masnije strukture (utvrdjeno biopsijom), sto je u mom slucaju nasledna anomalija. Imao sam kamen u zucnoj kesi i polip na istoj. Izvrsena je operacija laparaskopijom. Posle operacije mi je savetovano da izbegavam sve sto je masno, zacinjeno, jednom recju tesko svarljivo. I naravno, kolicine koje se unose moraju biti manje, da bi jetra mogla da ih apsorbuje. Treba jesti manje, a cesce - da se jetri da vremena da preradi unetu hranu.

Obavezno treba izbegavati: alkohol, gazirana pica, cigarete, beli secer (postoji zamena - smedji i crni), slatkise, masnu hranu (na pr. cvarci), zacinjenu hranu, konzervisane proizvode, zumance.

Uzimati sto vise: voca, povrca, mineralne vode, supa, zitarica, testenine, mekinja, ribe - sardine, bakalar, list, losos (tunjevina moze biti problem, jer kod nekih ljudi stvara osecaj tezine i nadutosti u stomaku), mlecnih proizvoda, krompir (ali izbegavati pomfrit).

Crveno meso jesti 2 puta nedeljno - po mogucstvu peci u foliji, ili u tiganju na maslinovom ulju (najbolje premazati maslinovim uljem pa peci u foliji). Med moze biti dobra zamena za secer, ali ne treba preterivati.

Veoma je vazno da hranu jedes veoma lagano i da dobro (i dugo zvaces), kao i da ne unosis bilo kakvo pice tokom obroka. Tokom dana popij bar 1,5 litar vode. Posle obroka nemoj sesti u fotelju, ili zauzimati bilo kakav polozaj koji bi otezao zucnoj kesi da pumpa zuc u kanal, a jetri da obavlja svoju funkciju. Prilegni jedno 30 min.

Nadji vremena za setnju, ili neku sportsku aktivnost, ali da to ne bude bodi bilding ili dizaje tegova (ukoliko se detektuje kamen na pregledu, onda moras prestati sa sportskim aktivnostima, dok se on ne odstrani).

Postoje cajevi za ciscenje jetre od toksina, a proizvodi ih biljna apoteka „Josif Pancic“ (http://www.011info.com/view_details.php?fid=11836&sid=)
kao sto je caj za ciscenje jetre i zucnih kanala br. 13, i caj od listova articoke (imaju i kapi).

Veoma je vazno da izvrsis detaljan pregled jetre i zucnih kanala (ultrazvuk abdomena i ehoendosonografija, tj. ultrazvucni pregled unutrasnjih organa - zeluca, jetre i zucne kese), jer, ako se ustanovi da imas kamen u zucnoj kesi ili u kanalima, onda se mora prepisati strog rezim ishrane, a to znaci nista masno, jer bi kamen mogao da krene i da se zaglavi u kanalu. Obavezno proveru enzim pankreasa (lipaza), jer ako postoji problem sa jetrom i zuci, on se odrazava i na pankreas. Simptom je bol izmedju zeluca i donjeg levog rebarnog luka, 15 min. posle jela.

Sve ovo sto sam rekao u vezi ishrane, odnosi se na period posle operacije zucne kese, ali je u direktnoj vezi sa masnom jetrom. Savetujem ti da, pre nego sto bilo sta preduzmes, odes do lekara da se izvrse detaljne analize krvi i biohemijski nalaz, kao i navedeni pregledi ultrazvukom.

I jos nesto: promenom rezima ishrane, primetices pozitivne promene na kozi. U mom slucaju je (posle operacije) veca kolicina hrane rezultovala dermatitisom (suvom kozom lica), jer jetra nije mogla sama da se izbori sa preradom unetih materija. Malo smanjenje unosenja hrane je sve veoma brzo popravilo.

Mozda ce ti u pocetku malo teze da se naviknes na drugaciji nacin ishrane, ali to ce vrlo brzo promeniti. Zelim ti sve najbolje.

Pozdrav, mr M.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 28, 2006 5:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 08, 2005 5:50 pm
Postovi: 45
Vec su odradjena snimanja. Odavno imam cireve na dvanaestopal. i zeludcu, a ovim najnovijim je utvrdjeno da na bubrezima i jetri imam ciste, masnu jetru, polipe i mulj u zuci, ali pise da ne mogu sa sigurnoscu utvrditi ima li kamena u zuci, jer je moguce da se ne vidi od mulja. Problem sa ishranom i jeste u tome sto, ono sto prija jetri ne prija mojoj zuci i mom zeludcu "svjeze voce i povrce", a uz sve to imam i kandidu, koja trenutno "divlja" zbog surutke koju pijem. Sve u svemu - veoma zeznuto :D Ali sta je tu je. Idemo dalje.Mislim da cu malo razmisliti o uklanjanju zuci. Hvala puno na odgovorima.

_________________
IVANA


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: