Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 119 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Za one koji misle da je majka koja ne doji, losa majka
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 10:29 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm
Postovi: 75
i majka koja ne doji je dobra majka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ŠTA KADA NE MOŽEMO DA DOJIMO?
Svakodnevno se kroz medije susrećemo sa tekstovima o tome koliko je važno dojiti i koliko je dojenje dobro za majku, a naročito za bebu. I tu nema spora.

Dojenje je nešto najbolje što majka može pružiti svome detetu. Naravno, ukoliko može da doji.

Međutim, veliki broj majki se suočava sa ozbiljnim problemima koji dovode do nužnog prestanka dojenja i kao takve nisu u mogućnosti da pronađu informacije šta činiti kada do toga dođe. Vrlo često majke koje ne mogu da doje postaju depresivne, a mediji i okruženje im nijednog momenta ne pružaju ohrabrenje, već najčešće reči osude i preoštre prognoze za buduće odrastanje i zdravstveno stanje njihove dece...

LICEMERJE LEKARA I JAVNOSTI
Međutim, da licemerje bude veće veliki broj lekara javno odbija da priča o razlozima prestanka dojenja i koracima i preporukama šta činiti ako do toga dođe, dok na drugoj strani privatno čak i zagovaraju korišćenje odrešenih mlečnih formula bez naročitog razloga.

Zbog svega ovoga majke koje su morale prestati sa dojenjem su ostavljene na nemilost javnosti koja ignoriše njihovo stanje i ne edukuje ih dovoljno o tome kako podići zdravu bebu uprkos nemogućnost dojenja.

Pročitajte neke od komentara koji su inicirali otvaranje teme o podršci majkama koje ne mogu da doje >>>

Uključite se u polemiku, recite nam šta vi mislite!

U kom pravcu treba edukovati buduće majke i dojilje, kako ih pripremiti na loše okolnosti, kako pomoći majkama da se nose sa problemima –

Vaše iskustvo je vrednije od svakog stručnog komentara!



Samo ne znam da li ce iko cuti komentar i da li ce uroditi plodom, pobrinite se gospodo da bezobrazno medicinski osoblje vise obrati paznju na porodilje na pokazivanje tehnike dojenja, podrska, je li tesko da budete ljudi?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 12:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
brizna-mama ovo je super tema, i odlična opomena za one koji su dužni da sprovedu edukaciju o dojenju.
Susrećem se često sa majkama koje se grizu jer im dojenje nije uspelo. Ovde se osvrćem samo na majke koje su htele da doje, ali iz nekog razloga to nije uspelo. Svaka mama je najbolja mama svom detetu. Mama koja ne doji nije zbog toga loša mama. Dojenje je samo jedan (od milion drugih) aspekt roditeljstva. Postoji još mnogo načina da detetu pokažete ljubav, brigu, pažnju....
Svakako da je dojenje zdravstveno najbolje za dete, daje mu dobar start i dobru osnovu. Ali nije presudno u prevenciji i sprečavanju raznih oboljenja. Iako ne dojite, i dalje možete jako voditi računa o ishrani vašeg deteta, pratiti smernice Svetske zdravstvene organizacije o prehrani beba i dece, usaditi mu pravilne prehrambene navike.
Ja sam mama tri devojčice. Sve tri su dugo dojene. Najstarija se rodila u Švedskoj, dve mlađe sam rodila u Srbiji. Imam sreću da je moja draga prijateljica Voditeljica u LLL koja me je vodila kroz moje prvo iskustvo dojenja, i pomogla mi da rešim ne male probleme koji su snašli mene i bebu.
Sa ovakvim iskustvom mogu odgovorno da tvrdim da DOKTORI, BABICE, PEDIJATRI, TZV. LAKTACIJSKE SESTRE, PATRONAŽNE SESTRE i drugo osoblje srpskih bolnica i domova zdravlja koje se bavi decom - jako malo ili ništa ne znaju o dojenju. Čast malobrojnim izuzecima.
Njihovi saveti su presmešni, zastareli, oni su nezainteresovani da pomognu majkama, ne posvećuju im dovoljno pažnje i vremena. Ja ne znam da li na nivou države, zdravstvene ustanove postoji neka edukacija, 99% sam sigurna da ne postoji. Oni saveti koje sam ja dobila u porodilištu (Gradska bolnica, Zvezdara), a zatim od pedijatra i patronažne sestre (DZ Vračar i Stari Grad) su bili pogrešni, i da sam ih poslušala, moje dojenje bi se vrlo brzo završilo.
Mislim i da je većina njih (doktora) sponzorisana od strane proizvođača veštačke hrane za dete.
Zato je moja poruka majkama da moraju same da se edukuju, da moraju da šire priču o dojenju, da same traže i istražuju.
http://www.llli.org/ ova stranica je hvale vredna i izvor je jako korisnih informacija.

I još jedno upozorenje: Srbija je potpisnica IBFAN i po tom pravilniku u domovima zdravlja, pedijatrijskim ordinacijama i porodilištima ne sme da se reklamira veštačko mleko, ne smeju da stoje nikakvi plakati (čak ni oni na kojima su bebe koje sisaju) ako je na njima potpisam neki proizvođač dečije hrane (nestle, hipp, milupa, bebelac...), kalendari, olovke, a naročito preporuka u četiri oka sa roditeljima koju zamenu za majčino mleko da kupite. TO JE ZABRANJENO.

Mislim da je rešenje za nas edukacija, pre svega medicinskog osoblja, a onda i majki, očeva, baka, deka.... jer oni su porodilji najveća podrška u prvim danima. Treba nam jedna dobra organizacija, znam da je udruženje Roditelj imalo neke akcije oko toga, ali čini mi se da je to dosta mlako prošlo kod nas.

_________________
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 1:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Slazem sa svime...

Hocu samo da dodam nesto o tome vezano za zdravlje dece...Moja sestra nije mogla da doji moju sestricinu...ali je zato hranila zdravo, vodila svake godine na planinu, more...ona sad ima 8 godina...i prvi put se malo ozbiljnije razbolela od respiratornih infekcija kad je pocela da ide u skolu..jaka je ko bik ( mi se salimo u porodici)...i za sad nema nikakvih respiratornih problema kao sto govore na promocijama za dojenje, da bebe, kasnije deca koja ne doje da ce imati probleme..

Obrnuto, njena kuma koja ima sina isto godiste, i koja ga je dojila dve godine...dete ima od trece godine asmu..i cesto je bolestan ( nije isao u obdaniste)...ali zato more i planina...retko kad

E sad ko je tu u pravu..

Moram da kazem da i ja imam bebca i da sam ga dojila godinu i nesto jace...sad ima 17 meseci...videcemo kakav ce biti vremenom sto se tice bolesti...ovaj mesec je na primer bio triput bolestan..isao je u skolicu...i kako smo krenuli, on se razboljevao...bio je od rodjenja nekoliko puta na planini, moru..i vodamo za vikende van beograda..

E sad...da li su geni tu...ili mutacija virusa, bakterija...



Cisto o tome,da su dojenje bebe zdravije....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 1:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja sam strasno zelela da dojim svoju bebu. Na zalost s obzirom da prvih 10 dana nisam imala uopste mleka, beba se navikla na cucu i nikada nije htela da sise, nego sam morala da se izmuzavam.
I tako sam se ja tri meseca besomucno muzla i danju i nocu i odbijala da koristim terapiju za svoju bolest (a od stresa i svega mi je bilo gore nego ikada), dok nisam shvatila da sve to nema smisla.
Pocela lepo da pijem lekove, a beba formulu (koju smo i onako morali da kombinujemo jer mleka nikada nije sem do pred sami kraj bilo dovoljno) i vratila sam se ponovo medju zive i pocela da uzivam u materinstvu.
Nemam nikakvu grizu savesti. Rekla sam ako budem imala jos jedno dete i u prve dve nedelje se ne ustalimo sa dojenjem, necu se vise maltretirati i prestacu odmah.
Ne smatram da su majke koje ne doje lose majke i da im zbog toga bilo sta treba prebacivati. Mnogo je stvari koje cine dobru majku, a mislim da univerzalno znacenje te reci i ne postoji jer svako od nas je razlicit i svako ima drugi pristup detetu. Ko je taj ko moze da kaze da je zakonodavan da kaze sta je za nekoga dobro uz toliko ljudi i toliko cudi....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 2:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Takodje,jako sam zelela da dojim svoje dete, i dajem prednost prirodnoj ishrani.Takodje, smatram da dete treba sto zdravije hreniti...Ja licno znam decka koji ima 23 godine, nikada ga majka nije dojila, prvi antibiotik u zivotu je popio sa 21 godinu.Takodje, znam deete koje sad ima 17,5 meseci i popio je do sada nazalost dosta amoksiciklina,panklava, te upala uva, te upala grla, i na kraju bronhijalna astma.Dete je iskljucivo dojilo do navrsenih godinu dana zivota. :-?Naravno, sve ovo ne treba toliko uzimati u obzir,jer majka koja moze da doji, treba da doji!!!!!!!!Ali, sta cemo sa nama koje nismo mogle, ovde su se pojavljivali neki koje su to osudjivale uz obrazlozenje da smo lenje,Krajnji bezobrazluk jos je gore sto niko nista nikada nije ucinio da se situacija promeni, da porodilje imaju vise podrske u porodilistima, ne znam dokle je stigla Branka Stamenkovic koja se zalaze za prava porodilja, nisma sigurna koliko ce uroditi plodom njen apel za bolje stanje.Pojavljuju se neke ankete, ali ne vidim rezultat, uvek sam isticala da treba da se ucini nesto da se imenuju sestre i dr koji nisu spremni za saradnju i da se isti kaznjavaju.Naravno, ogradjujem se, i uvek cu to ciniti, nisu svi lekr isti, i med.osoblje, ali nazalost, mnogo ih bezobraznih ima.Mislim da treba da se organizuje neke udruzenje i da se ono sto je u svetu normalno podstakne u nasoj drzavi, a to je pomaganje pacijentima, podrska porodiljima, podrska dojenju.Toga kod nas mnogo fali :-? Treba da se napravi neka kampanja u medijima, pozivaju se zene na nedelju dojenja, biraju najlepse slike, sve je to lepo,a li ljudi, osvrnite se malo, ne trazite gresku u nama MAJKAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 3:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 6:28 pm
Postovi: 160
Kao i u vecini slucajeva, zdravstveno stanje deteta nema veze sa dojenjem, moja mama je mog brata dojila ali je on ipak bio jako bolesljivo dete, mene nije dojila iz zdravstvenih razloga, bila je pod nekom terapijom i ja sam bila veoma zdravo dete, prvi put ozbiljno bolesna tek sa 2,5 godine. I ja sam mog sina dugo dojila i lepo je napredovao, bas je bio buca ali je zato i bio bolesljiv, tek kada smo operisali krajnike onda je prestao sa antibiotskim terapijama.
Naravno treba dojiti bebe, ali nije smak sveta ako neka majka ne moze, to je stvar prirode i sticaja okolnosti.
Ko kaze da su te majke lose, da li se onda smatra da su i majke koje usvoje decu pa ih nisu dojile, lose majke- ne bih rekla.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 7:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Mislim da to da li će neko biti zdrav ili bolešljiv, nema puno veze sa dojenjem. Ima u smislu da npr. kad je letos moja srednja ćera pokupila gadan stomačni virus, samo dojenje nas je spasilo od infuzije. Neke virozice koje mene i muža baš poklope, kod njih prođu lagano. Dojenje je dobra osnova za decu koja su sklona alergijama. Ali nije presudno.
Nije zanemariva ni psihička strana dojenja.
Ali opet, dojeno dete majke narkomanke sigurno nema bolju perspektivu nego nedojeno dete brižne majke. Karikiram, ali jasno vam je šta hoću da kažem.

Istina je i da skoro svaka žena može da doji. Ali je isto tako tužna istina da u zemlji Srbiji (i ne samo u njoj) marketing adaptiranog mleka nadjačava sve informacije o dojenju. Istina je i da kad ženi najviše treba pomoć stručne osobe zakažu. Takođe ženama su teško dostupne ISPRAVNE informacije o dojenju.
Sve to skupa je jako tužno.
Ali mislim da žene ne treba da odustaju. Ok, niste uspeli da dojite prvo dete, uspećete drugo, treće.... Niste uspeli vi ali vaša sestra, jetrva, drugarica, snaja..... mogu da uspeju. Informišite se zbog njih. Informišite se da ne bi vi bile one koje šire dezinformacije.
I ne ustručavajte se da dojite vaše bebe, ali i veću decu svuda. Na ulici, u parku, u gostima, u restoranu.... Jer ženama je ovde dojenje strano jer skoro nikad nisu videle dojenje pre nego se porode. Ja nikad nisam videla majku da doji nigde dok se nisam preselila u Švedsku. Ali zato na svakom koraku, na reklamama, plakatima, u filmovima viđam bebe sa dudama, flašicama....

_________________
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 7:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Svaka cast svima, ali vama Viseslawa pogotovo, jer nadam se svim srcem da cu uspeti da dojim drugo dete, pretpostavljam da tako misle i druge majke.Ali, mislim da je malo podrske, skoro uopste,i da to mora iz korena da se promeni.Bilo bi dobro staviti slike majki kako doje decu u porodilistima u domovima zdravlje, bas slike!Ali, pre svega edukacija od strane osoblja za neiskusne majke, podrska, upornost, pored nase i NJIHOVA!!!!!!!!

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 8:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
wiseslawa je napisao:
Mislim da to da li će neko biti zdrav ili bolešljiv, nema puno veze sa dojenjem. Ima u smislu da npr. kad je letos moja srednja ćera pokupila gadan stomačni virus, samo dojenje nas je spasilo od infuzije. Neke virozice koje mene i muža baš poklope, kod njih prođu lagano. Dojenje je dobra osnova za decu koja su sklona alergijama. Ali nije presudno.
Nije zanemariva ni psihička strana dojenja.
Ali opet, dojeno dete majke narkomanke sigurno nema bolju perspektivu nego nedojeno dete brižne majke. Karikiram, ali jasno vam je šta hoću da kažem.

Istina je i da skoro svaka žena može da doji. Ali je isto tako tužna istina da u zemlji Srbiji (i ne samo u njoj) marketing adaptiranog mleka nadjačava sve informacije o dojenju. Istina je i da kad ženi najviše treba pomoć stručne osobe zakažu. Takođe ženama su teško dostupne ISPRAVNE informacije o dojenju.
Sve to skupa je jako tužno.
Ali mislim da žene ne treba da odustaju. Ok, niste uspeli da dojite prvo dete, uspećete drugo, treće.... Niste uspeli vi ali vaša sestra, jetrva, drugarica, snaja..... mogu da uspeju. Informišite se zbog njih. Informišite se da ne bi vi bile one koje šire dezinformacije.
I ne ustručavajte se da dojite vaše bebe, ali i veću decu svuda. Na ulici, u parku, u gostima, u restoranu.... Jer ženama je ovde dojenje strano jer skoro nikad nisu videle dojenje pre nego se porode. Ja nikad nisam videla majku da doji nigde dok se nisam preselila u Švedsku. Ali zato na svakom koraku, na reklamama, plakatima, u filmovima viđam bebe sa dudama, flašicama....


A ja se susrećem, u zemlji Srbiji, sa plakatama tipa: KRAVLJE JE MLEKO ZA TELE, A MAJČINO ZA DETE"
U porodilištu su me pedijatrijske sestre (mlađe generacije sa novom školom) gledale kao da sam vanzemaljac jer mleka ni za lek. Bukvalno su mi dete "uvalili" par sati pred otpust, a pre toga nisu je donosili ni na minut jer ne donose decu kod majki koje nemaju mleko, i ped sestra je očekivala da mi mleko poteče od radosti, valjda. Jedva joj je dala par kašičica formule. Sreća da posle niko ništa na pedijatriji nije komentarisao: Doduše, generalno slabo su pričali.
A da sreća moja da ni moja sestra nije dojila (ona je imala mleko ali i nekih problema sa mlekom, pa je na savet pedijatra prešla na formulu i primala je injekcije za zaustavljanje mleka), inače bi me udavila sa "pametnim" savetima sa time kako moram da imam mleko i da dojim. Ko da je to nešto što se kupuje?
Mislim da je to kod nas u pitanju genetika. Ja sam se bar, takoreći od prvog dana trudnoće, "bildovala" i vitaminima i voćem i povrćem.
Ko da sam sada ja tele što mene majka nije dojila već me othranila na kravljem mleku (nisam htela tada postojeće formule)?! I ko da je moje dete nekakav robot ili šta već što je od početka pila formulu? Šta je trebalo da radim kada NISAM imala mleka?
Dajte, ide se iz krajnosti u krajnost!
A što se tiče reklama? Pa, one su naša svakodnevnica i reklame su oružje tržišnog rata a mi smo njihove mete, pa ko nasedne. Najmanje ih ima što se tiče dečije hrane - formule, sokići, kašice. Niti sam te reklame igde videla u zdravstvenim ustanovama.

Pre par meseci porodila se jedna mlada rođaka i hvalila se kako ima mleka, sva onako važna jer je "prava majka", nije prošlo ni mesec dana a "izvor" je presušio, sada i njeno dete je na formuli. Beba je čak zaglavila odmah posle prve kontrole jer je izgubila na težini i ozbiljnije se razbolela, mislim da je jedva ubeđena bila da nema dovoljno mleka i da treba dohrana, tj. formula.

Možemo da se tvrdoglavo držimo određenog praška za veš i omekšivača (na primer) ali ne i kada je u pitanju jedno ljudsko biće jer opšti jak stav, koji se graniči sa dogmom, može da ugrozi život pa čak i dovede i do smrtnog ishoda. A zna se, bebe svoje nezadovoljstvo i dosadu iskazuju kroz plač a naše razumevanje značenja tog plača je od presudne važnosti za njihov opstanak i kasnije zdravlje, kako psihičko tako i fizičko. Knjige, raznorazni saveti mogu da posluže kao smernica, ali nažalost dešava se i da dobijamo pogrešne savete što zbog zlobe savetodavca, što zbog njegovog neznanja (tj. pogrešnog znanja).
Setite se samo koliko je pametnih ljudi, koji su duhovno bili ispred svog vremena, je završilo na lomačama u srednjem veku samo zbog jedne jedine dogme da je Zemlja centar svemira ili zato što su znali da bolje leče od sveštenika.
Šta mislite, koliko bi dece umrlo zbog, može da se kaže, surove kampanje DA MAJKE MORAJU DA DOJE SVOJU DECU I DA NIKAKO NE KORISTE FORMULE JER NISU DOBRE, da ipak u pozadini sve te buke se ne nalazi deo humanog medicinskog osoblja (pa i prijatelja/poznanika/rođaka) koji ne bi prepoznali da je dete gladno?
Ono što se zaboravlja u svim tim kampanjama o dojenju, jeste da se na tim plakatama, brošurama napiše, makar sitnim slovima, da nije strašno ako majka iz raznoraznih razloga ne može da doji svoje dete i da je to ne čini lošom majkom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 8:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Mame,

Ja se stalno ubacujem u ovu temu jer toliko mi je mnogo tesko sto nisam dojila.Generalno, postoje majke koje nemaju mleka, ali postoje i one koje imaju ali jednostavno ne uspostave laktaciju umnogome zahvlajujuci med.osoblju.Toliko su me iznervirale da nemam reci za toliki bezobrazluzk.Jednostavno prolazile su pored mene i uopste ih nije zanimalo sto sma maltene vapila da mi pokazu i pomognu, jer imala sam i problema sa dojkama ali ne vredi.To je toliko samozivo i bezobrazno da je to cudo jedno.Dete mi je isto kao i devojcica od mame Remi zivelo na dohrani.E, o tome govorim, podrska dojenju u porodilistima!!!Bilo bi lepo da se pojavi neko ko bi osnovao udrzenje da malo ministarstvo obrati paznju na to.

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 8:27 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
dolce-vita je napisao:
Mame,

Ja se stalno ubacujem u ovu temu jer toliko mi je mnogo tesko sto nisam dojila.Generalno, postoje majke koje nemaju mleka, ali postoje i one koje imaju ali jednostavno ne uspostave laktaciju umnogome zahvlajujuci med.osoblju.Toliko su me iznervirale da nemam reci za toliki bezobrazluzk.Jednostavno prolazile su pored mene i uopste ih nije zanimalo sto sma maltene vapila da mi pokazu i pomognu, jer imala sam i problema sa dojkama ali ne vredi.To je toliko samozivo i bezobrazno da je to cudo jedno.Dete mi je isto kao i devojcica od mame Remi zivelo na dohrani.E, o tome govorim, podrska dojenju u porodilistima!!!Bilo bi lepo da se pojavi neko ko bi osnovao udrzenje da malo ministarstvo obrati paznju na to.


Ma ne brini, imam ti ja jedno VELIKO SPADALO, koje je pokupilo sve što mu/joj je bilo potrebno još u prvih 24h po začeću: Nakupilo se dete čistih gena, pa joj nije bio neophodan kolostum :lol:
A što se tiče zdravlja u životu: Nikakvo specijalno mleko (uključujući i majčino) ne može mnogo da pomogne kada se u pitanju loši geni (ne kažem da su meni geni super: odrasla sam na pencilinu i raznim antibioticima, između ostalog) i loša sredina.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Pet Okt 23, 2009 10:26 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ali ja sam imala pomoc oko dojenja i opet nije uspelo!!! Babica mi je dosla drugi dan po porodjaju u bolnicu i dolazila je prvih 6 nedelja kuci. Ali mleka kako god da okrenes prvih 10 dana nije bilo uopste (mozda ima veze i mastitis koji sam imala odmah - taj bol necu nikada zaboraviti). A posle sam ja muzla i muzla i imala sam mleka od tri muzenja za jedan obrok. A muzla sam se na svaka dva sata ( i nocu onako bunovna). I na kraju kad sam treceg meseca imala dovoljno morala sam da prestanem i onda mleko nije htelo da stane ( i opet mastitis).....
Iskreno meni je to iskustvo toliko strasno kada ga se setim. Zato se divim zenama kod kojih je to proteklo bez problema. Na zalost u mom okruzenju znam samo jednu zenu koja je tako prosla....
I dalje mislim da je majcino mleko najbolje za bebu, jer nas je tako priroda napravila, ali ako ne moze, boze moj pa nije kraj sveta.....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Sub Okt 24, 2009 5:15 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 7:17 pm
Postovi: 75
Svaka pohvala za temu!

Moj stav je da je dojenje lepo, korisno - ali ga ne treba forsirati po svaku cenu; uz krvave bradavice, odvratni i bolni mastitis i slicno, kada postaje mucenje za majku i bebu.
Majcino mleko jeste najprimerenije za bebu, ali kvalitet istog zavisi umnogome i od kvaliteta ishrane, nivoa stresa, zdravstvenog stanja. Sa druge strane, formule su poslednjih godina sve boljeg kvaliteta. Da li ste primetili kako neke od njih vise nemaju onaj tezak miris i karakteristicnu zuckastu boju, vec je prah sitniji, belji, lako se razmucuje - obogacen omega-3 i omega-6 masnocama i svim mogucim mineralima i vitaminima. Ovo ne znaci da velicam formule nasuprot mleka, vec samo zelim da porucim da nijedna majka ne treba da se oseca lose ako dojenje nije uspelo, pa dete odgaja na formuli prvih nekoliko meseci.
Mislim da vecina majki zarko zeli da doji, sto zbog neopisivo divnog kontakta sa bebom koja sisa, sto zbog blagodeti samog sisanja i mleka za bebu (ukljucujuci i pasivni imunitet koji se prenosi kroz kolostrum i mleko u prva tri meseca) i normalno blagodeti za samu majku ako dojenje ide kako treba. Kad postoji problem svako ce pokusati da ga prevazidje kako zna i ume, a kod dojenja je nekad veoma potrebna i pomoc nekog ko je iskusan i zna da pomogne. Ja sam imala tu srecu da u bolnici u kojoj sam se poradjala sa svo troje dece postoji posebna sluzba - SPECIJALISTI ZA LAKTACIJU. Ja te zene zovem dobre vile, jer sve tri zaposlene tamo to zaista i jesu - neogranicena toplina, strpljivost i veliko znanje je ono sto ih krasi. I tvrdim da samo tako mirnim pristupom, stpljivo, sa ogromnim samopouzdanjem mogu pomoci majci kojoj dojenje ne ide od ruke.
Ja bas nisam imala pojma, ma bila sam ubedjena da to kod mene nece ici kad sam pokusala prvi put - nekih pola sata nakon prvog porodjaja, posto su mi grudi bile nekako male i tvrde ko kamen, a mleka (kolostruma) ni kapi. Onda sam pocela da panicim, pa da placem, pa da se inatim sama sa sobom - doslo mi je da odustanem odmah. Dosla je jedna od tri "dobre vile", posto je njihov posao da pomognu svakoj porodiji koja zeli da doji, i korak po korak pokazala mi sta da radim. Raskrvavljene i bolne bradavice nisam na svu srecu imala, posto mi je pokazano kako pravilno beba treba da se uhvati za siku. Nikako ne sme da uhvati samo za bradavicu (a to ce vecina beba uraditi i mnoge majke misle da je to pravilno - a tacno je samo da je to bolno i da od toga puca koza), vec citava aerola mora biti u ustima i dete svojim jezikom masira mlecne kesice i stimulise tok mleka koje mu se sliva direktno u jednjak, posto je sama bradavica duboko u ustima. Promenom polozaja deteta pri svakom dojenju, tako da se stimulise praznjenje mleka iz svih mlecnih kesica, moze se uspesno spreciti zapusenje mlecnih puteva i pojava mastitisa. Zatim, nacin na koji se beba drzi, koliko je majka opustena imnogo drugih naizgled beznacajnih sitnica moze da utice na uspeh dojenja. Najboje je kad to sve neko prakticno pokaze majci, ali se dosta toga moze naci u knjigama i na netu.
Posle drugog porodjaja, kada moj sin nije imao dovoljno snage da sisa (bio je jako bolestan i letargican i deseti dan je imao veoma ozbiljnu operaciju na crevima), zajedno smo smisljali nacine da mu ipak doturimo to moje mleko. Tu je bilo i vezivanja silikonskih cevcica za tatin kaziprst koji je bebac sisao bolje nego dojku, posto ni kroz cuclu nije mogao da uzima mleko. Zatim, dva puta mi je mleko potpuno presusivalo, zbog prezivljenog stresa zbog detetove bolesti, a one su uspele da mi pomognu da mleko povratim i dojim to svoje bolesno dete oko godinu dana (dok sam nije prestao), posto mu je samo dojenje bila neka vrsta terapije. Postoji potpuno prirodan preparat - latinski se zove Trigonella foenum-graecum ili engleski Fenugreek, a kod nas poznatiji kao Piskavica. Nekoliko grama ovog preparata na dan, za cetiri dana koriscenja je vracalo produkciju mleka od nule do punog kapaciteta. Normalno, uz preporuku i pracenje laktacijske sestre - nus efekat je bio samo privremena promena mirisa mleka - koje je mirisalo na sirup za palacinke (javorov sirup i zuti secer, sa notama cimeta po mojoj slobodnoj proceni), na sta se moj sincic nije bunio, naprotiv :wink: (inace je slatkoguzac).
I opet, sa trecim detetom, kada sam mislila da me oko dojenja nista ne moze iznenaditi, ispostavilo se da mu je trebala dohrana formulom. Naime, on je rodjen visok i napredan i tako je nastavio (sama gornja granica - iznad 99-tog percentila za visinu), pa mu nije bila dovoljna kolicina ili jacina (niko nije siguran) mog mleka. Kada smo krenuli sa dohranom oko drugog meseca - na flasicu, nismo prestajali sa dojenjem, vec smo samo zamenili jedan obrok formulom. On je bio zadovoljan, a ja jos zadovoljnija, posto je taj obrok bio nocni - onaj oko dva - tri po ponoci, pa je lepo tatica imao cast da se zabavlja sa bebcetom, a ja dobila uveliko zasluzeni nocni san :lol:. Kad sam se vratila na posao - puno radno vreme i jos malo vise - (imala sam dvanaest nedelja porodiljskog), uveli smo i drugi obrok formulom. On je sisao sve do jedanaestog meseca, kada je izgubio interes.

pozdrav za sve mame velikog srca,

macence


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Sub Okt 24, 2009 8:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm
Postovi: 110
Naravno da su majke koje mogu, a ne doje decu, lose majke. I naravno da ce, kao i za sve drugo, svako ko nesto ne cini, pronaci hiljadu i jedno opravdanje za sebe. Ne razumem, cemu ova tema? Da vam bude lakse savesti? Ako zaista zelite da pomognete jedna drugoj, umesto sto ovde ogovarate (moja rodjaka, bla, bla...) postavite temu: Saveti mamama koje ZELE da doje svoju decu.
Dojenje je prirodan proces, kao i vodjenje ljubavi, na primer. Kad ste imale prvi odnos, i on vas je boleo i bio neugodan, zasto niste odustale od sexa zauvek? Ili zasto niste krivile doktore, sestre, majku prirodu, sudbinu, zene koje vode ljubav, za svoju neugodnost? Niste. A za dojenje su svi odgovorni, osim vas samih.
Ne razumem, sta ste radile devet meseci trudnoce, ako se niste pripremile za dojenje? Ako imate net za pusta blebletanja, zasto ga niste iskoristile za informacije u vezi dojenja dece? Ko je trebao tome da vas nauci? Dr i sestre nisu (u vecini slucaja) dojile svoju decu. I nije njihova briga da vasa deca dobiju najbolju mogucu hranu, vec dovoljno dobru da se ne razbole. Izmedju su izbori... svaka majka bira za sebe.
Da, ja mislim da je majka koja moze, a ne doji svoje dete, losa majka. Isto mislim da je losa majka ona koja svom detetu daje kravlje mleko pre 12 meseci, ona koja dete kljuka smokijem, cipsom, cokoladom, virslama, pastetom, preradjevinama, kupovnim kasicama... mislim da su te majke lose. One ne misle tako. I sta s' tim? Koga se tice i to sta ja mislim i to sto one misle? Nikog. Osim sto njih, ponekad, grize savest, pa otvore ovakve teme, ne bi li ih istomisljenice potpasale po ramenu. :evil:

PS. Iz osude izdvajam samo mame koje zbog svoje bolesti ne mogu da doje decu.
PPS. Da vam objasnim zasto mene, kao poreskog obveznika, udara po dzepu neodgovornost drugih mama. Ja odvajam od svoje, tesko zaradjene plate, odredjena sredstva za Fond socijalnog osiguranja. Iz tog fonda se placa lecenje i dece koja se razboljevaju zbog nemarnosti njihovih mama i bolovanja tih mama. Zasto ja placam tudju nemarnost? Sa decom koja su rodjena sa posebnim potrebama, ili bolesna, zelim da se solidarisem, ali sa mamama koje misle da su najpametnije na svetu, pa su decu kljukale djubretom, ne zelim da se solidarisem. I ne zelim da placam njihovu neodgovornost.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ZzA ONE KOJE MISLE DA MAJKA KOJA NE DOJI, DA JE LOSA MAJKA
PostPoslato: Sub Okt 24, 2009 9:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
E SAD BI JA TREBALO KAO I UVEK DA OVOJ LOSOJ OSOBI NAPISEM PAR RECI, ALI CU SE IPAK SUZDRZATI.

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 119 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 30 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: