Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Uto Okt 06, 2009 11:27 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Postovi: 51
Zdravo,

gledam ovu osnovnu stranicu foruma i svaki put kada dođem na forum sa nekim pitanjem, najper se zapitam a gde ja da postavim to pitanje, u koju oblast???
Da skratim, oblasti nisu dovoljno jasno opisane, recimo ako se oblast zove "Endokrinologija" apsolutno ništa meni (a verujem i drugim posetiocima koji nisu med.radnici pa znaju) ne znači što ispod piše "Diskusije na temu endokrinologije." tu bi trebalo da stoji objašnjenje šta je to endokrinologija, isto i za Pulmologija, Onkologija, Oftamologija, Gastroenterologija.... i još niz niz istih slučajeva...
Ja to vidim ovako:
Reč nepoznatog značenja
Diskusije na nepoznatu temu.

???
Shvatate poentu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Uto Okt 06, 2009 3:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Za takva pitanja postoji podforum Pitanja i odgovori a po potrebi se prebace u podforume kojima pripadaju po temi i tegobama!

A evo malog rechnika, koji mislim da svaka osoba u 21 veku mora da zna:

Urologija - je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena te reproduktivnim organima kod muškaraca. Ljekar specijalista za ovu oblast naziva se urolog i on je obučen da postavlja dijagnoze i liječi urogenitalna oboljenja. Oboljenja urogenitalnog trakta koja su u nadležnosti urologa su infekcije mokraćnih kanala, bubrega i mokraćnog mjehura raznim bakterijama, kao i upala prostate kod muškaraca, poremećaji izvodnog sistema bubrega kao zaprekama protoka mokraće, urođene anomalije, kamenacem, dobroćudni i zloćudni tumorima bubrega.

Obuhvata poremecaje mokraćnog mehura, mokraćne cevi i prostate, penisa kao što je impotencija, tumori i druge bolesti, testisa i okolnih struktura, sterilizacijom muškaraca, neplodnošću muškaraca, seksualnim disfunkcijama - traženje organske podloge za impotenciju, preuranjenu ejakulaciju itd.

Pored toga, urologija je često povezana s drugim oblastima medicine poput: andrologije, nefrologije, ginekologije, neurologije, onkologije i hirurgije.

Ginekologija - grana medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja ženskog reproduktivnog sastava.

Nutricionizam - se tumachi kao nauka o organskim procesima pomocu kojih organizam iz hrane i technosti uzima ono shto je potrebno za normalno funkcionisanje, rast, razvoj, odrzavanje relativne ravnoteze biohemijskih procesa u organizmu.


Dermatologija - grana medicine koja izuchava etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja koze, kose, znojnih, lojnih zlezda. U okviru deramtovenerologije kao grane medicine izuchavaju se i polne bolesti ali su sa razlogom odvojene u poseban podforum.

Dijabetes - Шећерна болест (лат. diabetes mellitus грч. διαβήτης) је хронични, неизлечиви системски поремећај метаболизма, који се карактерише хипергликемијом, тј. трајно повишеним нивоом глукозе у крви. Углавном је условљен наследним факторима, а настаје због смањене секреције или смањеног биолошког дејства хормона инсулина, односно у комбинацији ова два фактора.Тај недостатак омета размену угљених хидрата, масти и беланчевина у организму (што се испољава типичним тегобама), а након дужег времена утиче и на структуру и функцију крвних судова, живаца и других виталних органа и органских система.

Kardiologija - je oblast medicine koja izuchava bolesti srca i krvnih sudova.

Pedijatrija - grana medicine koja je definisana objektom svog interesa - detetom, od prenatalnog doba, trenutna rodjenja do kraja adolescencije.

Pulmologija - grana medicine koja se bavi oboljenjima disajnih ograna.

Ortopedija - Grana medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja koshtano-zglobnog sistema.

Stomatologija - grana medincke nauke koja se bavi suzbijanjem, prepoznavanjem i otklanjanjem svih bolesti zuba-, usta- i vilice.

Otorinolaringologija - ORL - grana medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja uha, nosa, grla, glave i vrata.

Endokrinologija - definishe se kao nauka o zlezdama s unutrashnjim luchenjem i njihovim proizvodima, hormonima i poremecajima istih u organizmu.

Onkologija - grana medicine koja proučava tumore i pokušava da razume njihov razvoj, dijagnozu, tretman i prevenciju. Medicinski radnik koji se bavi onkologijom se zove onkolog. Reč onkologija dolazi od grčkih reči onkos što znači masa (tumor) i logos nauka.

Urgentna medicina - grana medicine koja se fokusira na dijagnozu i tretman akutnog oboljenja i povreda koje zahtevaju trenutnu/hitnu medicinsku pažnju.

Oftalmologija - grana medicine koja se bavi bolestima očiju uključujući bolesti vidnog puta (sastava u mozgu koji je zadužen za vid).


Gastroenterologija - disciplina Interne medicine. Naziv joj potiče od grčkih reči gastros (stomak), enteron (creva) i logos (nauka). Bavi se proučavanjem bolesti probavnog sistema i to kako bolesti jednjaka, želuca, tankog creva, debelog cjeva, tako i bolesti bilijarnog sistema, Pankreasa i Peritoneuma.

Plastichna hirurgija - postoje dva vida plastične hirurgije: rekonstruktivna i kozmetička. Reč "plastična" kao hirurški termin potiče od nemačkog "rhinoplastik" - prvi put je upotrebio hirurg u 19. veku da bi opisao rekonstrukciju nosa nakon raka kože, odnosno objasnio modeliranje kože.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Uto Okt 06, 2009 10:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Postovi: 51
Hvala na pojašnjenjima ovih termina.
Sad, da li bi svako ovo morao da zna ili ne to je već diskutabilno, ja sam recimo čovek tehničke sturke, moja specialnost je izrada softvera i obuka klijenata, ja bi mogao da kažem ovako, u 21 veku svaka osoba bi morala da zna da otkuca text u word-u i uradi tabelu u excel-u a ipak ima ljudi koji ne znaju kad treba jednom da kliknu a kad dva puta ili rade totalno mehanički bez shvatanja i razumevanja šta rade i kad god mogu gledaju da izbegnu upotrebu računara iako bi im to daleko olakšalo posao. A onda sam shvatio, ono što ja doživljavam kao olakšanje posla mnogi doživljavaju kao stres i komplikaciju njihovog rada...

Uglavnom, ja nisam cepidlaka, ako nešto želim da saznam, pronađem, naučim... ja to i uradim, sednem za komp otvorim google/youtube i pronađem i textove i slike i filmove... ma sve živo :) ja samo kažem da ispod naziva svake pojedinačne oblasti stoji kratko objašnjenje o čemu se radi život bi bio za trunku lakši :)

Pročitao sam sva objašnjenja i sad imam dodatna pitanja, šta je to: etiologija, andrologija, nefrologija, patogeneza... šalim se naravno, nema potrebe za odgovorima, ako budem želeo da saznam ja ću pronaći objašnjenje sam ali činjenica je da medicina obiluje rečima stranog, uglavnom latinskog, porekla, zato se i često ovde sreću pitanja tipa: "šta ovo znači" ili "protumačite mi ovaj nalaz lekara"...

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Sre Okt 07, 2009 3:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 29, 2009 6:32 pm
Postovi: 12
Hvala na sugestiji, uradićemo nešto i po tom pitanju.

doktor.rs tim


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Čet Okt 08, 2009 6:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 29, 2009 6:32 pm
Postovi: 12
Učinjeno.

doktor.rs tim


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Čet Okt 08, 2009 6:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Sad smo bash lepi :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Čet Okt 08, 2009 6:38 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Postovi: 51
Eto, odlično, sad je naslovna strana foruma, po meni, mnogo informativnija tj. pogodnija za lakše i brže snalaženje. Smatram da je ovako forum dobio na kvalitetu :)
Zahvaljujem na ovako brzoj reakciji.

P.S. Sad ova tema može i da se obriše :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Uto Nov 02, 2010 10:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am
Postovi: 216
Lokacija: planet earth
ima previse forumskih sektora, treba da se ujedine poneki sektori. Jer se na istu temu pise i u kardiologiji, endokrini, pitanja i odgovori, itd itd. Forum je s obzirom na ljude koji sudjeluju na njemu jednostavno prevelik.

Dakle ja predlazem:

Pitanja i odgovori + urgentna medicina = staviti zajedno kao (recimo) "Hitni medicinski trakt"

Kardiologija+pulomologija = staviti zajedno

Gastroenterologija + Nutricionizam = staviti zajedno kao "Gastroenterologija i ishrana"

Endokrinologija + diabetes = staviti zajedno kao "Endokrinologija, diabetes i bolesti stitnjace"

staviti zajedno "Estetska hirurgija, dermatologija/kozmetologija" u jedan sektor

"Seksualnost i polne bolesti" staviti zajedno.

Tako bi se smanjio broj foruma i bilo bi preglednije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Jedan mali predlog!
PostPoslato: Uto Nov 09, 2010 2:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Hvala na sugestiji. Za sada ne bi spajali razlicite forume. Kako bi lakse dosli do informacije, koristite opciju za pretragu ili opciju za pregled novih poruka search.php?search_id=newposts


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: