Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 4:30 pm
Postovi: 24
Sigurna sam da veliki broj ljudi i ne procita ovih vise od 100 strana koje su vredno nakucane, pa samim tim i ne nadje gomilu lepih recepata.
Ja sam izdvojila neke, prikupila takodje po netu jos par i postavljacu ih, cisto da imamo na jednom mestu.
Naravno najvise je slatkisa :lol:
Molila bih vas takodje, ako vi imate neki recept za preporuku da ispisete.

Kolac od jecma
2 solje za belu kafu jecmenog brasna,1 prasak za pecivo,7-8 supenih kasika dekstroze,mala soljica dozvolenog ulja, kakao stavi 1-2 kasike,malo naseckanog badema i a suvo grozdje puna saka.

Sve pomesati i dodati vodu ili neko mleko, napraviti malo redju smesu i sipati u podmazan i peci u zagrejanoj rerni.Kada se ohladi iseci i pospi dekstrozom

Kolač od ječma II
2 solje jecmenog brasna, jedna solja heljdinog brasna, 6 kasika fruktoze, 2 kasike kakaa, malo cimeta, 2 dl prosenog mleka (mnogo je ukusnije od ovsenog), 1 jaje, prasak za pecivo, 5-6 seckanih smokvi i malo borovnice iz friza (recimo 2 pune kasike), isto izmesam kasikom i stavljam u pleh po jednu kasiku, pece se oko 15 min.
Svako moze da prilagodi sebi, recimo mogu se staviti bademi, lesnici, suvo grozdje...i sl.
Meni ova mera traje oko 4 dana, za dorucak pojedem po 4-5 komada a nekad, kad sam bas gladna i uvece tamanim...(kao sad)

Palačinke od kukuruznog brašna


300 gr.kukuruznog brasna,450ml mleka,3 jaja,malo soli.Pomesati brasno i so,dodati hladno mleko i promesati.Jaja umutiti i dodati ih brasnu i mleku.Masu izjednaciti,prekriti krpom da odstoji 20 min.Promesati masu i prziti palacinke.Isprzene prekriti folijom da malo odstoje da omeksaju.Filujes i uzivas

Mafini od razenog brasna

U posudi umesam razeno brasno,malo ulja,sode bikarbne,fruktozu i visnje i sa kiselom vodom( umutim malo tecnije da bude).,izlijem u modle za mafine i pecem oko 25 min.


Euro krem
Pomesa se pirincano mleko u prahu sa fruktozom,doda se kakao(onaj manje mastan),iseckaju se sirovi bademi doda se voda i sve pomesa.

OVSENI KOLAC
3 kasike zasladjivaca
200g ovsenih pahuljica(potopiti ih u malo vode i ostaviti da stoje 1/2 sata)
malo seckanih- badema,lesnika,suvo grozdje,smokve,sljive....)
1 ili 2 izrendane jabuke
prasak za pecivo
malo kisele vode
izrendana kora od 1 limuna
soljica ovsenog brasna
1/2 soljice ulja
2 posebno umucena belanceta

Sve sastojke pomesati i kiselom vodom regulisati gustinu testa(neka bude malo redje), sipati u podmazan pleh i peci.

Pečeno proso sa bundevom

2 šolje prosa, 2 šolje bundeve sečene na kockice, 1.5 do 1.75 šolje izvorske vode, dva prstohvata morske soli.

Oprati proso i propržiti ga na suvom tiganju, sve dok ne dobije zlanu boju. Bundevu operite i nasecite na kockice. Proso i bundevu stavite u ekspres-lonac, dodajte morsku so i vodu, poklopite i stavite na vatru. Kad počne da šišti kuvajte iznad štitnika za plamen 15 do 20 minuta.
Uklonite lonac sa ringle i pustite da pritisak padne. Prespite u pokriven pleh i pecite u rerni (prethodno zagrejanoj na 350 stepeni), 30 do 40 minuta. Kada je pečeno, proso sa bundevom gotovo treba da je čvrsto, kao hleb. Nasecite na kocke i služite.


Cokoladni pudung od prosoa

Sastojci
1 solje prosoa
Izrendana kora od pomorandje
½ solje iseckanog suvog voca po izboru ( suvo grozdje, suve sljive, suva kajsija, suva urma )
3 supene kasike kakaa ili mlevenog rogaca
4 solje vode
Priprema
Staviti sve sastojke , kad prokljuca smanjiti temperaturu I kuvati dvadesetak mimuta uz povremeno mesanje. Ako vam nije dovoljno slatko dodati pirincani ili jecmeni slad po ukusu ( 1-2 supene kasike). Sipati u cinije , ohladiti u frizideru I ukrasiti iseckanim pecenim bademom ili lesnikom.


Ovseni kolac II

Pomešajte 1 ½ šolju ovsenih pahuljica, ¾ šolje brašna od prosa, ječma ili ovsa i 2 kašičice ulja (od kukuruznih klica, može i maslinovo, susamovo, od semenki grožđa). Dodajte prstohvat izmrvljene morske nerafinisane soli i ½ šolje krupno mlevenih oraha, pa sve brzo izmešajte prstima.
Toj mešavini dodajte ½ šolje ječmenog slada i ½ šolje prirodnog soka od jabuke, bez dodatog šećera.
Izmešajte, pa kašikom vadite masu i spuštajte na peki papir. Pritisnite svaki kolačić mokrom kašikom, da ga spoljoštite na debljinu oko 7-8 mm.
Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Kada se kolačići prohlade, stavite ih u kutiju sa hermetičkim poklopcem - tako mogu da traju nekoliko dana.


Kolač od prosa

Isperite šolju prosa. Sameljite u blenderu oko 1 šolju breskve, ili izgnječite breskve ručno. Prokuvajte ispasiranu breskvu i 2 šolje soka od jabuke, bez šećera. Dodajte prstohvat morske soli, pa sipajte proso. Kuvajte na najnižem plemanu uz mešanje, oko 20-25 minuta. Dobijenu masu razlijte po plehu i kad se prohladi, stavite u frižider. Kada se masa u plehu stegne, isecite na kocke ili krugove (pomoću modle za koače), pa servirajte ukrašeno kriškama sveže breskve.
Savet: U toku kuvanja možete da dodate seckane orahe, lešnike, bademe, suvo grožđe

Pita sa makom

Umutiti 1 soljicu secera (fruktoze ili dekstroze ako je zabranjen secer) i 1 soljica ulja, dodati 2 soljice ovsenog brasna, 2 kasike ovsenih mekinja, prasak za pecivo, 1 soljicu vode i 4-5 kasika mlevenog maka. Sipati u pleh i peci.

Pita sa visnjama

Praviti isto kao sa makom samo ne staviti mak (mada sam negde procitala kombinaciju pita sa makom i visnjama ali nisam jos probala) sipati u pleh i odozgo staviti visnje. Peci.


PIRINCANO MLEKO

Potrebno je
40 gr pirinca
1340 gr vode.

Proprati pirinac, staviti u ciniju, preliti sa 200 ml vode, staviti da odstoji 4 sata (najbolje u frizider).
Ocediti i prosuti vodu u kojoj je pirinac stajao. Zatim staviti pirinac u serpu, preliti sa 1340 gr vode prokuvati, i kuvati 10 minuta uz povremeno mesanje.
Ostaviti da se ohladi 15-ak minuta.
Izmiksati (obicni blender).
Procediti kroz gustu cediljku.
Dobijete odprilike 1L mleka. Mozete dodati jos malo vode ako vam izgleda gusto.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 4:30 pm
Postovi: 24
Proja

2 solje od bele kafe kukuruznog brasna
1 soljica ulja
1 prasak za pecivo
1 kasicica soli
kisela voda


Hleb od ovsenog brasna

U 1/2 kg ovsenog brasna staviti 3 kasike ovsenih mekinja(ovsene mekinje vezuju masnocu iz organizma i izbacuju ih, pa se preporucuju za mrsavljenje), so (preporucujem kalijumovu ili celerovu so) i 1 prasak za pecivo, malo maslinovog ulja, 2 kasike sirceta i toplu vodu koliko je potrebno da se zamesi malo mekse testo. Najbolje se ispece ako se stavi da bude 2-3 cm visine. Po zelji dodati kim, susam...

Pita od ovsenog brasna sa brokolijem
Prokuvati 15og brokolija (umesto brokolija mozete staviti blitvu, zelje...)i 2 cena belog luka, procediti, dodati persun, mirodjiju, bosiljak, so. Sve to izmiksati (ja to radim sa stapnim mikserom sa nozicem za seckanje, a tim istim mikserom i mutim pitu sa nozicem za mucenje). U 150g ovsenog brasna dodati 2 kasike ovsenih mekinja, kasicicu praska za pecivo, 40g maslinovog ulja, prethodno pripremljenu smesu i vode koliko je dovoljno da se zamesi malo redje testo (kao za proju).Sipati u podmazan pleh i peci.


Hleb

Solja (od bele kafe) ovsenog brasna, solja jecmenog i pola solje razanog brasna, kasicica soli, prasak za pecivo i vode koliko je potrebno da bude onako ne ni gusto a ni retko. Meni to nije testo kao za klasicni hleb, vec nesto kao za proju; nista ga ne mesim vec sve izmesam kasikom i sipam u pleh za projice, pospem susamom i pecem 15-ak min.
Nekad dodam blitvu, zivu, iseckanu i odlicno je.

Đuveč sa heljdom i povrćem

1 šolja heljde, 1 manja glavica crnog luka, 1 izrendana šargarepa, 1 mali plavi patlidžan, 1 tikvica, isečena na kockice , 2 krompira iseckana na kockice, 1 paprika, sitno iseckana, 1/2 šolje graška, ulje
so, biber, svež peršun, aleva paprika
Plavi patlidžan oprati, iseckati na komadiće, posoliti i ostaviti da stoji sat vremena. Kad pusti gorku tečnost, dobro ga ocediti. Na ulju propržiti luk, šargarepu i papriku, dodati alevu papriku, promešati, pa odmah dodati ostalo povrće i vodu. Povrće treba da pliva u vodi. Posoliti i ostaviti da se bari na tihoj vatri, dok se krompir ne skuva. Za to vreme heljdu preliti ključalom vodom i ostaviti da malo postoji. Kada je povrće kuvano, sve preručiti u đuveč ili tepsiju, i sjediniti sa heljdom. Peći u rerni na jačoj vatri. Jelo je gotovo kad heljda upije svu tečnost i nabubri.

Kao i druga jela, i ovo jelo se može pripremiti na vodi, izostavljanjem ulja, a povrće koristiti dozvoljeno


KELJ U KELJU
Obariti nekoliko (desetak) vecih listova kelja u slanoj vodi. Zatim ih isprati u hladnoj vodi.
Ostale listove iseckati na trake, kao kupus, prodinstati na malo ulja sa jednom glavicom crnog luka. Dodati so i biber.
Posebno obariti malo pirinca i dodati u seckani kelj. Promesati.
Uvijati kao sarmu, slagati u serpu i kuvati oko 20 minuta.

TAPENADA
Ovaj namaz od crnih maslina je veoma jednostavan za pripremu i pravi je delikates za ljubitelje maslina
Količina namirnica je predvidjena za oko 300 g gotovog namaza.
Sastojci
150 g crnih maslina bez koštica
1 manja konzerva tunjevine
malo bibera
2 –3 češnja belog luka
120 ml maslinovog ulja
Priprema
Sve sastojke, osim ulja, propasirajte pomoću miksera sa štapom za majonez, zatim u tankom mlazu dolivajte ulje uz neprekidno mućenje. (kao kad pravite majonez)
Tapenadu stavite u sud sa poklopcem ili u teglu, dobro zatvorite i držite nekoliko sati u frižideru. (ja ne stavljam toliko ulja)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 23, 2009 2:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 4:30 pm
Postovi: 24
Sladoled :lol:

2 zrele bane iseci na kolutice, stviti u zamrzivac. Kad se zamrznu, staviti ih ublender sa dodatkom malo dozvoljenog mleka. to je osnova kojoj mozete dodati voce po zelji, kakao, orahe, bademe...

Čokoladni krem

- 2 zrele rashlađene banane
- 1 kašika kakaoa
- 3 kašike mlevenog rogača
- 1-2 kašike bilnjog mleka u prahu
- 1 čaša biljnog mleka
- malo vanile
Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 30, 2009 8:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 4:30 pm
Postovi: 24
Dalmatinska janija

3 dclmaslinovog ulja - 1 kg paprika - 1 kg plavog patlidžana - 1 kg paradajza - 3 kašike začina od sušenog povrća - 2 veze peršuna - so po ukusu - biber po ukusu
U šerpu nalijte ulje, zatim paprike sečene na kolutove, pospite 1 kašiku začina od sušenog povrća, malo bibera i seckan peršun. Oljušten i na kolutove isečen pajadajz stavite preko paprika. Opet kašiku začina od sušenog povrća, biber i seckan peršun. Plavi patlidžan prethodno iseckajte na kockice, posolite, ostavite da odstoji 2 sata, iscedite i stavite ga na paradajz kao poslednji sloj. Pospite kašiku začina od sušenog povrća,pobiberite i natrunite peršun.
Dinstajte poklopljeno ne mešajući 1 sat.Otklopite, i dalje ne mešajući, dinstajte još45 minuta.
Ohladite , služite hladno


Moram priznati da je ovo zaista odlicno, ja sam stavila duplo manje ulja i bas mi prija, dobro je i toplo i hladno, moze da se napravi za par dana, a i ostali ukucani su zadovoljni :wink:
Preporucujem :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 31, 2009 7:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 9:29 pm
Postovi: 32
HLEB

4 kašike integralnog pšeničnog brašna
3 kašike ječmenog brašna
1 kašika ovsenog brašna
1 kašika heljdinog brašna
(ovo su žitarice koje su meni dozvoljene, a vi možete modifikovati prema svojim rezultatima)
1/2 kašičice soli
1/2 praška za pecivo
1/2 čepa sirćeta
1.5 dl kisele vode
2 šake sirove golice
1 šaka lanenog semena (prethodno potpoljenog u vodu na par sati)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Čet Avg 20, 2009 9:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 3:21 pm
Postovi: 26
Kolac sa visnjama (ili dozvoljenim vocem)

4 jaja i 10 kasika fruktoze umutiti, dodati 16 kasika sojinog neutralnog mleka, 10 kasika maslinovog ulja, 8 kasika jecmenog, 8 kasika pirincanog brasna i 1 prasak za pecivo. Sve izmesati i sipati polovinu testa u nauljen kalup posut jecmenim brasnom. Peci dokse malo ne stegne pa dodati visnje i sipati drugu polovinu testa. Peci dok ne porumeni (ako viljuskom probodete testo i ona ostane suva).

Punjene paprike ili tikvice

Na maslinovom ulju proprziti praziluk (pola paketa) dok ne omeksa, dodati pola kg juneceg mlevenog mesa, kasiku vegete, bosiljak, majcinu dusicu, origano i solju integralnog pirinca. Naliti soljom vode i dinstati dok meso ne bude gotovo. Paprike sloziti uspravno u serpu podmazanu maslinovim uljem, napuniti ih (ne prepune jer pirinac nabubri) smesom, poklopiti kolutom tikvice ili paradajza (sta je dozvoljeno), naliti soljom vode u kojoj je razmucena kasicica aleve paprike i kuvati najmanje 1,5 sat na sto tisoj vatri.

Gulas od pileceg mesa

Na maslinovom ulju izdinstati praziluk (pola paketa) dok ne omeksa, dodati jedno celo belo meso iseceno na komade, proprziti dok ne pobeli, dodati teglu ili paket pecuraka, pola kasike vegete, majcinu dusicu, bosiljak i origano i dinstati na tihoj vatri dok voda od mesa i pecuraka polako ne pocne da uvire. Dodati solju vode u kojoj je razmucena kasicica aleve paprike i dinstati jos najmanje pola sata. Kao prilog servirati kuvani pirinac, spagete od pirinca ili makarone od pirinca.

Brza pita

7 kasika jecmenog brasna, 4 kasike pirincanog brasna, 1 prasak za pecivo, 2 soljice maslinovog ulja, 3 jaja, 200 gr tofu sira, 1 casa sojinog jogurta. Sve umutiti i peci dok ne porumeni.

Brzi burek

Isprziti 300 grama juneceg mlevenog mesa sa prazilukom, biberom i soli. Posebno umutiti 4 jaja, 100 gr maslinovog ulja, 10 kasika jecmenog brasna, 8 kasika pirincanog brasna, 1 solja sojinog jogurta i 1 prasak za pecivo. Pomesati sa mesom i peci dok ne porumeni.

Moja preporuka je izbegavati da u ove recepte stavljate ovseno brasno jer je gorko i totalno poremeti ukus.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Pon Sep 07, 2009 1:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 1:12 pm
Postovi: 24
Bakin kolac

5 jaja
6 kasika fruktoze ( kome je dozvoljen secer stavlja se 18 kasika )
1.5 casa dozvoljenog ulja
1.5 casa dozvoljenog mleka ili 7 kasicica mleka u prahu i casa vode
5 casa dozvoljenog brasna
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer ( kome je dozvoljen)

Umutiti jaja sa dozvoljenim secerom (moze i vise secera po zelji ), zatim dodati ulje, mleko, prasak za pecivo , vanilin secer. Na kraju dodati brasno.
Bitno je umutiti malo redju masu ( moze po potrebi da se stavi vise ili malje brasna od 5 casa.)
Po 1 srednju kutlacu mase sipati u aparet za bakin kolac ili bilo koji drugi toster sa udubljenjima i peci dok ne porumeni .

Moze se spremati sa manje secera tako da sluzi i kao hleb.

Kada se prohladi stavite ga u neku posudu sa hermetickim poklopcem tako da moze da traje i nekoliko dana.

Ja pravim pola kolicine tako da mi polovina traje 2 dana a i bude jos uvek svez.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Pon Sep 07, 2009 2:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 1:12 pm
Postovi: 24
Miline kiflice

Umesiti testo od 3 soljice piva, 6 soljica ulja , 1. praska za pecivo i brasna po potrebi. Mesiti na jednu stranu ali da testo ne bude tvrdo. Od testa kidati male kuglice, rastanjti ih na dlanu, stavljati malo dozvoljene marmelade , pa na dlanu uviti kiflicu, redjati na pleh i peci. Pecene kiflice uvaljati u dozvoljen prah secer.

Ove kiflice mogu da konzumiraju samo oni kojima je dozvoljen jecam.


Vocne pogacice

Dobro umutiti 100g sveze marmelade od zeljenog voca (najbolje od kajsije ) sa 250 g secera u prahu ( umesto secera ide 100g fruktoze ) i 2 belanceta. Dodati 1/4 kilograma samlevenih badema pa zamesiti. Testo razvuci oklagijom, pa vaditi male pogacice velicine vanilica. Peci u podmazanom i brasnom posutom plehu. Ispecene slepiti marmeladom od kajsije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Pon Sep 07, 2009 10:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 08, 2009 11:32 pm
Postovi: 64
Lokacija: Novi Sad
ljubica.g je napisao:
Palačinke od kukuruznog brašna


300 gr.kukuruznog brasna,450ml mleka,3 jaja,malo soli.Pomesati brasno i so,dodati hladno mleko i promesati.Jaja umutiti i dodati ih brasnu i mleku.Masu izjednaciti,prekriti krpom da odstoji 20 min.Promesati masu i prziti palacinke.Isprzene prekriti folijom da malo odstoje da omeksaju.Filujes i uzivas


Probao sam, i preporucujem svima koji nisu probali, odlicno je :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Sre Okt 28, 2009 12:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 11:51 am
Postovi: 23
MUSLI
Po 100 gr kornfleksa, ječmenih pahuljica, ovsenih pahuljica, ekspandiranog ječma i 30 gr lanenog semena

OSLIĆ PEČEN U FOLIJI
Očistiti i oprati ribu, unutrašnji deo premazati mešavinom peršunovog lista, sitno iseckanog belog luka, malo ruzmarina i po želji posoliti. Staviti ribu u foliju, dobro zatvoriti i peći u rerni na 200C oko pola sata

KAČAMAK OD BELOG KUKURUZNOG BRAŠNA
U vodu koja je proključala postepeno sipati kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Kada je kačamak skuvan i prohlađen preliti ga malo vrelim uljem i začiniti po sopstvenom ukusu, a može se jesti i u kombinaciji sa mlekom

PROJA
Pomešati 2 čaše kukuruznog belog brašna, 1 čašu heljdinog brašna, ½ čaše kisele vode, 1-2 šake iseckanog spanaća (blitve, koprive), 50 gr lanenog semena, malo soli i zamesiti ređe testo. Sipati u pobrašnjen pleh (koristiti ječmeno ili heljdino brašno) i peći u zagrejanoj rerni 30-40 min na 110C i još 20 min sušiti na nižoj temperaturi

PLJESKAVICE OD OVSENIH PAHULJICA
Potopiti 75 gr ovsenih pahuljica sa 1,5 dl tople supe i ostaviti da nabubri 15-20 min. U to dodati sitno iseckan praziluk, malo sitno seckanog belog luka, bibera, malo praška za pecivo i prezle od ovsenog hleba. Sve dobro izjednačiti, kašikom vaditi šnicle, oblikovati ih i pržiti na maslinovom ulju od komina ili palminom ulju.




MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA
1-2 plava patlidžana srednje veličine, 6 kašika geršle, 1 struk praziluka, 200 gr fino mlevenog telećeg mesa, malo maslinovog ulja
Plavi patlidžan popariti, oljuštiti i iseći na kolutove, opranu i očišćenu geršlu obariti. Posebno dinstati praziluk na malo maslinovog ili palminog ulja, dodati malo vode da omekša a zatim dodati mleveno meso, geršlu i ujednačiti masu. U pleh ređati red plavog patlidžana, sloj fila i tako redom dok se ne potroši fil, a završiti sa kolutovima plavog patlidžana. Musaku kratko zapeći u rerni, izvaditi i preliti sa smesom napravljenom od malo hladno ceđenog maslinovog ulja, 1 kašičice jabukovog sirćeta, sitno seckanog peršunovog lista i malo belog luka. Vratiti na kratko u rernu.

PALAČINKE OD OVSENIH PAHULJICA
1 šolju ovsenih pahuljica pomešati sa ½ šolje brašna od heljde, malo mleka od heljde. Pahuljice popariti vrelim mlekom i ostaviti ih da nabubre. Dodati brašna i naprviti glatko testo. Peći na tiganju podmazanim sa nekoliko kapi maslinovog ulja. Filovati ihpo izboru dzemom bez šećera.

VOĆNA SALATA
Voće po želji iseći i pomešati, a kao predlog: iseckati na sitne kocke pola jabuke, malo borovnice, ½ kruške, 50 gr kupine, ½ nektarine. Izmešati i dodati kašičicu malteksa (ili nekog drugog zaslađivača)

ČORBA I ĆUFTE OD SPANAĆA
Oprati spanać i obariti ga kratko u vreloj vodi. Vodu sačuvati za čorbu. Oprati i skuvati geršlu da se ne raspadne. Na malo ulja propržiti praziluk, pa dodati malo belog luka. U to dodati iseckan spanać i geršlu. Sve to dobro promešatii, dodati začine (malo peršunovog lista, 1 rendana manja mrkva). Od smese naprviti ćufte, uvaljati u prezle i kratko pržiti na vrelom ulju.
U preostaloj vodi od spanaća dodati seckanu šargarepu na kocke i rezance od heljde ili ječma.


KAŠA OD PROSA
Kuvati proso u razmeri 1:3 odnosno 1 šoljica prosa i 3 šoljice vode. Kuva se isto kao pirinač, a zatim se može zasladiti ili pomešati sa mlekom od heljde.

KUPUS SA GOVEĐIM MESOM
Manju glavicu slatkog kupusa očistiti, oprati i iseći na sitnije komade. Kupus ređati u šerpu, a zatim naizmenično stavljati 250 gr goveđeg mesa i malo rendane šargarepe. Sve naliti vodom da ogrezne i kuvati na tihoj vatri. Začiniti začinima po želji.

BOMBICE OD ŠARGAREPE
Malo dekstroze ili fruktoze, 150 gr šargarepe, malo vode i malteks. Vodu kuvati sa fruktozom ili dekstrozom, dodati izrendanu šargarepu. Kada se masa ujednači, prohladiti i dodati 1 kašiku malteksa. Masu staviti da se prohladi, vaditi kašičicom i praviti kuglice. Uvaljati u mleveni lešnik.

SALATA OD KUKURUZA ŠEĆERCA
200 gr kukuruza šećerca, 1 srednji praziluk, 1 srednja rendana šargarepa, so, malo jabukovog sirćeta i malo masinovog ulja
Kukuruz skuvati, pomešati sa ostalim sastojcima, posoliti, zakiseliti po ukusu i dodati malo ulja, pa sve dobro promešati.

SALATA OD TIKVICA
Tikvice skuvati, ohladiti, izrezati na kolutove i dodati malo soli, maslinovog ulja, belog luka i sirće po ukusu.

SALATA OD SPANAĆA
80 gr sirovog usitnjenog na rezance spanaća, 100 gr rendane jabuke, malo isečenog grejfruta, limunov sok i malo ulja za preliv

KARFIOL U PREZLAMA
200 gr karfiola blaširati oko 5 min, uz otvoren poklopac u slanoj vodi u koju je dodato sirće. Zagrejati 100 gr ulja i propržiti 20 gr prezle od ovsenog hleba da porumeni. Oceđen i usitnjen na krupnije cvetove karfiol pržiti zajedno sa prezlama. Pred služenje dodati peršunov list.
Na isti način može da se priprema i ostalo povrće.

PARISKA ŠNICLA
150gr telećeg buta, 2-2,5 dl ulja maslinovog, brašno ovseno.
Meso iseći na šnicle. Posoliti, uvaljati u brašno sa jedne i druge strane a zatim staviti u heljdino mleko pomešano sa 2 kašike brašna od ovsa ( ta smesa se koristi za pohovanje umesto jaja). Šniclu pržiti na vrelom ulju.
Na ovaj način se može pohovati karfiol, tikvice, plavi patlidžan...

MILK ŠEJK
U blender sipati 250 ml heljdinog mleka i dodati 150 gr dozvoljenog voća. Sve dobro izmiksati, a na kraju se može dodati malo fruktoze

SOK OD KUPUSA
U sokovniku za ceđenje sokova cediti kupus da bi se dobilo 200 ml soka. Ovaj sok deluje blagotvorno u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takođe uklanja naslage sluzi iz organa za varenje i može se upotrebiti kod opstipacije. Sok ima jači ukus i može se kombinovati sa šargarepom.

PRŽENI OSLIĆ
1 oslić obraditi, unutar marnirati (premazati ga peršunovim listom, sitno seckanim belim lukom, malo ruzmarina, 1 kašičica jabukovog sirćeta ili limunovog soka umesto sirćeta). Rukom utrljati so i izgnječen beli luk. Zatim oslić panirati u brašno kukuruzno, otresti da bi se skinuo višak brašna. Spati ulje u tiganj da pokrije dno, zagrejati i peći sa obe strane da porumeni. Pečenu ribu ostaviti da malo odstoji, staviti odozgo peršunov list i krišku limuna.

SALATA OD SIROVE CVEKLE, JABUKE I ŠARGAREPE
100 gr cvekle, 150 gr jabuke, 100 gr šargarepe oprati oljuštiti pa rendati na sitno. Dodati 20 gr mlevenih lešnika i sirćeta (limuna) po ukusu

TESTENINA OD JEČMA
50 gr testenine i 0,5l vode, malo soli i ulja
Testeninu sipati u posoljenu vodu koja ključa, a kojoj je dodato par kapi ulja. Kad proključa isključiti šporet, a testeninu ostaviti u poklopljenom sudu. Kuvana testenina mora da ostane čvrsta. Ocediti i isprati hladnom vodom i dodati par kapi ulja da se ne lepi. Testeninu služiti sa barenim povrćem.

OVSENA KAŠA
4 kašike ovsenih pahuljica potopiti u šolju vode i kad omekšaju staviti da se kuvaju. U to dodati ½ izrendane jabuke. Kuvati 10-15 min. Na kraju zasladiti dekstrozom ili fruktozom.

FILET OSLIĆA U TESTU
Napraviti testo: 5 kašika ovsenog brašna, 5 kašika heljdinog brašna, malo vode, sode bikarbone na vrh noža, so
Testo razvući. Uvaljati file oslića u začine sa malo ulja, uviti u testo, posuti lanenim semenom i peći dok ne porumeni. Testo ne treba da bude ni mnogo mekano ni mnogo tvrdo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Ned Jan 31, 2010 2:19 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 12:31 pm
Postovi: 6
Integralne grisine

Sastojci
200 g brašna (najbolje je da pomešate dve-tri vrste koje smete, ja sma mešala ovseno i kukuruzno i bile su super)
80 g zelenih maslina
50 ml maslinovog ulja (ja koristim ulje od kukuruznih klica, maslinovo mi je mnogo jako)
4 kašike semeni bundeve, suncokreta, lana, integralnog susama (ili sta vec smete)
1 prašak za pecivo
1 jaje

1. Semenkice (ja sam čak dodala i ovsene pahuljice) samleti u električnom mikseru i dodati činiji u kojoj su obe vrste brašna i prašak za pecivo… promešati.
2. Masline usitniti u elekrtičnoj secalici dok se ne pretvori u pire, dodati maslinovo ulje a onda tu smesu dodati u suve sastojke i rukom mešati do ne bude fino sipkavo.
3. Dodati jaje i nastaviti sa mešanjem, ako treba dodati kašiku-dve vode.
4. Umotati testo u prozirnu foliju i ohladiti (meni je stajalo u frižideru celu noć).
5. Između dva papira za pečenje što tanje razviti testo i seći grisine ili vaditi krekere (po želji, krekere malom viljušicom izbockati).
6. Peći na 200 stepeni oko 15-20 minuta… treba da budu fino hrskavi.

Mogu vam trajati i par dana.
Uživajte! :wink:

_________________
Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Intolerancija - recepti
PostPoslato: Sre Sep 11, 2013 4:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 11, 2013 3:22 pm
Postovi: 1
dragi moje i drage moje!
evo ja sam krenula da se hranim po nalazima intolerancije na hranu te gledam vase recepte koji su odlicni ali ih treba malo vise koji su sa razenim bracnom bez ulja i jaja jer mi je moj doktor rekao da dnevno smijem konzumirati samo jednu supenu kasiku maslinovog ulja,a posto sam ja ovisnik o slatkisima a sada ne smijem ni pogledati secer ni mlijeko ni psenicno brasno ni kvasac a jaja samo povremeno ,da li imate kakve recepte i ideje za slastice samo sa razenim brasnom sa fruktozom i kakaom jer sam i neiskusna domacica koja u svojih 30 godina zivota nikada nije napravila kolace,te sad ne znam sta sa cime mogu kombinovati da bude jestivo i da ne bacim smjesu nakon pecenja :)
jos imam jedan problem a to je da sam nikako nemam ideju sta da ujutro jedem za dorucak jer sam navikla obicno jesti mesne ili mlijecne preradjevine doruckovati a sada to ne smijem,pa pomozite sta da jedem ??? :D
hvala unaprijed!!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 28 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: