Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Infarkt nakon 8 godina od 'baj pas' operacije
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 7:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 07, 2006 7:22 pm
Postovi: 1
Postovanje,
obracam se svim dikutantima, a posebno strucnjacima iz oblasti kardiologije.
Situacija je sledeca:
Moje otac je juce imao prostrani infarkt nakon 8 godina od 'baj pas'(3) operacije koja je radjena na Dedinju. Osecao je jake bolove u grudima, hitna pomoc ga je odvela na odeljenje gde su ga prikljucili na aparate, i prima lekove protiv bolova. Bolnica se nalazi u gradu koji je u unutrasnjosti Srbije, i nije adekvatno spremna da izadje u susret operacijom...Neki od doktora predlazu ponovni odlazak na operaciju na Dedinju, da bi se odradila katerizacija i sigurno jos neki hirurski zahvat. Napomenuli su da je sve to izuzetno visokog rizika.
Premda sam laik sto se tice medicine, a posebno kardiologije, zamolio bih vas da mi odgovorite da li je preporucljivo ponovo raditi ikakvu operaciju, i da li ste do sada u vasoj praksi imali slucajeve ovakve vrste.
Predlozili su mi doktori da ne dolazim iz inostranstva, da ne bi usledila neka vrsta 'soka' i negativne reakcije, premda me nije video nekoliko godina.
Ima li nade?
Zahvaljujem Vam svima unapred na komentarima

Zabrinuti Sin


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 9:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Bolna tema, al napisacu ti svoje iskustvo.....od pre 22 godine.
Moja mama je dosta rano, u svojoj 37-oj god zivota prvi put imala istu tu operaciju, s'tim sto je imala dvostruki bajpas. Nakon samo godinu dana, anginozni bolovi su se javili ponovo.... Inace da dodam, isto je operisana na Dedinju, prof. dr Vucinic je radio operaciju :cry:
Na njenu srecu, to su bile, rane osamdesete godine, radila je u dobrostojecoj firmi, koja je finansirala njenu drugu operaciju, ali u Hjustonu. Tamo je njen primer usao u medicinske enciklopedije pod temom_KAKO NE TREBA RADITI TAKVU OPERACIJU!!!! :evil:

Hvala Bogu, i dan danas, nakon 22 godine od reoperacije, oseca se sasvim normalno, uzima propisanu terapiju, i da ne cuje zlo, sve je u najboljem redu.

Ne znam u kakvoj ste finansijskoj situaciji, ali ako ikako imate mogucnosti, bolje je da radi bilo gde, samo ne ovde (na zalost!!!).

Mogu da pronadjem, ako hoces, web sa podacima o bolnici, ako uopste mozete i da pomisljate na takvu soluciju. :(

Sreca u nesreci, na primeru moje mame, je samo vreme u koje se razbolela, jer sada ne bi bilo teoretske sanse da se materijalno ispratimo za takav podvig! :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 10:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Pa, protokoli za lečenje infarkta su komplikovani, tako da nema mesta da se to ovde objašnjava.
Započinje se sa terapijom lekovima, a ako posle korektne terapije lekovima dođe do pogoršanja ili se stanje uopšte ne popravlja, tek onda se može preduzeti lečenje nekom operativnom metodom. Najbolji izbor u početku je PTCA - Perkutana Transluminalana Koronarna Angioplastika, tada se plasira kateter, vidi se gde su zapušenja, to se očisti i stavi se stent koji održava krvni sud da se ponovo ne zapuši. Ako ovo ne uspe, tek tada se radi ponovni by pass, ali to je onda operacija visokog rizika.
Kada se Vašem ocu stanje stabilizuje, može da se uradi kateterizacija i da se vidi gde je zapušenje, i šta može da se uradi, da li dovoljno staviti stent ili treba ponovo raditi by pass. Ovako urađene operacije imaju bolju prognozu jer se rade na srcu koje je prošlo akutnu fazu infarkta.
U bilo kojoj bolnici koja ima adekvatno opremljenu koronarnu jedinicu može se dati adekvatna terapija. Ako lekari procene da to nije dovoljno i da je potrebna operacija, mogu pacijenta uputiti u neki centar gde će se obaviti kateterizacija ili by pass.
Što se tiče stresa koji Vaš otac može da doživi kada Vas ponovo vidi, e to procenite sami. Ako mislite da će reakcija biti burna /bilo pozitivna bilo negativna/ onda je bolje da sačekate da se malo oporavi, da barem izađe iz akutne faze.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: