Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Nuhalni nabor (NT)
PostPoslato: Sre Feb 15, 2006 1:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 15, 2006 1:09 pm
Postovi: 5
Evo i ja imam jedno pitanje za dr. U 13,3 nedelji trudnoce meren je NT i dobijane su vrednosti od 2,6 do 3,9 mm. Rezultat tripl testa je OK (1:812 za Down-ov sindrom). Sada sam u 18. nedelji i za dve nedelje idem na ekspertski UZ i ehokardiografiju bebinog srca. Imam li razloga za zabrinutost? Mogu li jos nesto da uradim od neinvazivnih analiza?
P.S. Prosle nedelje (17,3) FL je bio 28 mm. Da li je to normalna vrednost za ovu gestacijsku nedelju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 16, 2006 7:03 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Knjiski moljche,

O potrebi, broju pregleda, kvaliteti ultrazvuka i tumacenju rezultata sam pisala nekoliko puta pa cu Vas prvo uputiti da procitate prethodne komentare, a da se onda javite sa pitanjem.

Citiraj:
http://doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=20661&highlight=&sid=eaf70bef98e210d18be20af3829dd92a#20661

http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... d92a#20648


Dodatak o NT i "ekpertskom ultrazvuku u Srbiji "...ovo me je dobro nasmijalo, jer taj RUTINSKI ULTRAZVUK U KANADI OBAVLJA SVAKI DOBRO OBUCENI ULTRAZVUCNI TEHNICAR!!! TAKO DA NEMA POTREBE SA PREUVELICAVANJA VJESTINA LJUDI KOJI TREBA DA RADE BAZICNO ULTRAZVUCNO PRACENJE TRUDNOCE.

Tako i za obavljanje NT pregleda tehnicar ultrazvuka i ginekolog mora da ima osnovnu obuku...u tom periodu izmedju 11 i 13 nedjelja +6 dana
( razdoblje u kome se radi NT )
veoma lako se zamijeni 'ultrazvucni landmark' koji predstavlja jednu liniju nuhalnog nabora sa amnionskom ovojnicom, tako da se svaki put kada se mjeri NT a mjeri se najmanje 5-6 puta, mora da se identifikuje ta ovojnica, i tek onda izmjeri nabor...kada se ponovi kao sto rekoh najmanje 5 mjerenja uzima se najveci broj koji ste dobili.

Nakon obavljenog pregleda, ukoliko ga radi tehnicar...radiolog koji se bavi ultrazvukom ili ginekolog koji radi ultrazvuk i bavi se visoko rizicnim trudnocama, pregleda snimljene snimke, tako da VISOKO STRUCNO LICE ( pravi ekspert ) potpisuje nalaz sa velicinom NT i ako je veca od 3 mm potrebno je da se uradi ULTRAZVUK FETALNE ANATOMIJE sa posebnim fokusom na fetalnu glavu i kicmu cijelom duzinom.
Povecana vrijednost NT je povezana sa povecanim rizikom za bebu da ima neku od NEURAL TUBE DEFECTS, kao sto su otvorena i zatvorena spina bifida ( rascijepljen dio kicme sa mogucim defektom na kozi ), anencefalus, meningoencefalokela, encefalokela, meningomijelokela...

Koja je indikacija za ehokardiografiju bebinog srca ?
Fetalna ehokardiografija se ne radi u 18toj nedjelji trudnoce !!!

Moja impresija o obavljanju UZ u Srbiji i skriningu za NTD and chromosomal anomalies je slijedeca:
- vlada opsta konfuzija oko vrste testova koji se rade...kao sto su double, triple, quadriple...testovi
1 - nema objedinjenog pristupa oko vrste testiranja od strane udruzenja ginekologa i obstetricara zemalja bivse Yu ( konsenzus koji treba da bude jedinstven program i pristup u tumacenju i izvodjenju testova za sve trudnice ) tako svaki ginekolog ima svoj vlastiti pristup, a svaki od njih ima potpuno drugaciju kvalitetu od IZVODJENJA UZ, TESTOVA, A POSEBNO TUMACENJA ISTIH.

2 - obzirom da je populacija ginekologa zbunjena i nema jedinsten program niti pristup, oni koji su najvise zbunjeni jesu pacijenti, kojima se samo kaze u vecini slucajeva, da nesto treba da se uradi, ali se ne kaze zasto !, pa onda oni kazu...pa mora da to treba jer je dr rekao,...ma nije vazno koliko kosta samo da znamo da je beba normalna i zdrava...i tako onda dodju rezultati...a onda prvo mnogi ginekolozi a onda i mnogi pacijenti dobiju glavobolju jer ne znaju kako da tumace rezultate.

3 - i jos ce proci nazalost mnogo godina prije nego se u pracenje normalne trudnoce kao i detektovanje hromozomskih anomalija i NTD uvede RED, JEDAN JEDINSTVEN PROGRAM, I OBRAZUJE POPULACIJA AKUSERA TAKO DA MOGU DA DAJU NEOPHODNE INFORMACIJE RODITELJIMA OKO ZDRAVLJA NJIHOVE BEBE, DA IH SAVJETUJU OKO POTENCIJALNIH RIZIKA I PREVENCIJE, KAO I KADA ZAVRSITI TRUDNOCU ZBOG FETALNIH ANOMALIJA NESPOJIVIH SA ZIVOTOM.

Do tada srecno pacijentima.
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 16, 2006 1:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 15, 2006 1:09 pm
Postovi: 5
Prvo da vam se zahvalim na odgovoru. Potpuno ste u pravu sto se tice situacije u nasoj zemlji. Da je situacija normalna, verujem da ne bih imala potrebe da "spavam" na Internetu i na taj nacin se informisem. Ali, ocigledno je da nemam izbora. NT mi ne bi ni merili da nisam trazila. Rezultate nisam dobila "napismeno", jer oni smatraju da je 3,9 mm u granicama normale! :o Mereno je nekoliko puta na moje insistiranje i to je najvisa dobijena vrednost. Naravno, dalje pretrage takodje idu na moje insistiranje, jer se svuda u svetu tolerise NT do 3 mm, samo kod nas ne! Za ekpertski UZ sam takodje sad skoro cula prvi put (i ja sam mislila da se podrazumeva, ali, eto...covek se uci dok je ziv). Sto se tice fetalne kardiografije, zakazali su je u 20. nedelji. (Jel' to rano ili kasno?) Ja ne znam, a oni cute... Trazila sam i drugo misljenje i dobila jos cudnije odgovore (tolerise se do 6 mm- :-? ). Ne pokusavam da radim neciji posao jer ga ne znam, ali silom prilika- svasta sam morala da iscitam. Jedino su mi preporucili tripl test- sto je cista matematika, a ne dijagnostika...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 04, 2009 9:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jul 04, 2009 9:29 pm
Postovi: 1
ja imam problem za koji ne verujem da ce se resiti,verovatno je to negativno misljenje odbrambeni mehanizam.naime,u 12oj nedelji mi je vidjeno da beba ima povecan nt,3,9mm,da ima pocetni hidrops,i da je uvecana besika...radila sam cvs,i on je dobar.u 13oj nedelji sam bila na 4d,gde je utvrdjeno da beba ima sve to ali da nema nikakvu anomaliju za sada,i da bi bilo dobro da sacekamo 2 nedelje jer postoji sansa da se nt i voda povuku i da beba nastavi normalno da raste.ja vec imam jednu devojcicu,i u prvoj trudnoci nisam imala nikakvih problema tako da sam sada potpuno sludjena,ali najvise od iscekivanja....imam jos 9 dana do kontrole...nekako mi je lakse da podelim svoj problem sa svima vama iako mi u ovoj situaciji samo bog moze pomoci.ako je neko imao slicno iskustvo,neka mi kaze sta mu se na kraju desilo.znam da je svaka trunoca za sebe i da se kod svakog na kraju desi nesto drugo,ali bi mi prijalo da cujem srecan zavrsetak jedne ovakve price....hvala.... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Nuhalni nabor (NT)
PostPoslato: Sub Avg 24, 2019 8:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 24, 2019 8:38 pm
Postovi: 1
Vidim da ova tema godinama nije bila aktivna ali hajde rekoh da probam.
Sada sam po jednom doktoru 13+3 i NT je 4,3 a po drugom doktoru 14 i NT 5,4. Godina 38, dvoje zdrave dece. Rizik za Down je 1:5, za ostalo nije veliki. Rađena mi je biopsija čupica i čekam rezultate. Zanima me da li doktori imate u svojoj karijeri sličnih slučajeva gde se to nekako ipak dobro završilo? Ja sam se nekako već predala i guglam kako izgleda prekid trudnoće u 15.
Nisu mi ništa rekli za ostalo, nosnu kost i slično. Rekli su ga Down i srčane probleme, spina bifida ili cistični higrom nisu pominjali.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 78 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: