Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: kicmeni stub
PostPoslato: Ned Feb 13, 2005 3:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2005 3:35 pm
Postovi: 1
Imam 23 godine i interesuje me da li je i u kojoj meri moguce popraviti nepravilan kicmeni stub,tj iskrivljenost u kicmenom stubu i grudnom kosu,inace fizijatar mi je rekao da je to tesko u ovim godinama, da se to otklanja vezbama ranije ali se ja jos nadam da sad moze nesto da se ucini
vezbama ili jos nekako...hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 14, 2005 7:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 7:52 am
Postovi: 321
Lokacija: Pisite mi na mail
Deformiteti kicme i grudnog kosa popravljali su se hiruski jos pre 15 godina. Bilo je slucajeva koji su izleceni od potpune asimetricnosti, povijenosti... Evo procedure: urdi se operacija, kosti se stave u pravilan polozaj koliko je to moguce, verovatno se i samim kostima popravlja oblik, sada postoje mnogo bolja resenja i materijali nego nekad, onda posle operacije pacijent bude nekoliko nedelja u gipsevima.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 17, 2005 3:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 1:31 am
Postovi: 11
A jel moze nekako vezbama, bez operacije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: korektura KS
PostPoslato: Ned Apr 17, 2005 11:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 2:50 pm
Postovi: 72
Lokacija: lucern/ svajcarska/beograd
u tvojim godinama je zaista vrlo tesko napraviti vezbama neku bitnu korekturu kicmenog stuba. pogotovo ako je fizijatar skeptican. odredjenim vezbama i fizikalnim procedurama se u svakom slucaju moze postici neki pozitivan efekat. samo treba videti koliko je potrebno ili dovoljno da se koriguje kicma. ovako, virtuelno, bez nekih preciznih podataka ne bi trebalo da ocekujes verodostojan odgovor. obrati se ortopedu u nekoj ortopedskoj klinici u tvojoj blizini. obavezno se obrati najblizoj klinici, jer tretman te vrste zahteva veliki broj poseta toj ustanovi za koju se opredelis. ukoliko dodje do operacije treba racunati i sa transportom kao sa jednom vrstom problema.
za detaljniji odgovor na tvoje pitanje bi bilo od pomoci da napises rezultate rentgenskog nalaza. stepeni iskrivljenosti, ako je mogue po COBB-u takva gradacije mi je poznata i ona je u svetu prihvacena. zamoli lekara da ti po tom nacinu izmeri ugao skolioze. pa nam se javi!

_________________
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: lumbalna diskopatija i spondiloza vratne kicme
PostPoslato: Čet Apr 21, 2005 3:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:39 pm
Postovi: 3
Lokacija: Sarajevo
Imam 29 godina i danas sam bas bila na RTG-u kicme.
Dijagnosticirana mi je lumbalna diskopatija i spondiloza vratne kicme.
Moze li mi neko reci sta moze biti uzrok ovakvih promjena na kicmi. Mislim, citala sam na nekoj Internet stranici da lumbalnu diskopatiju imaju profesionalni vozaci, tesari, rudari, heh malo mi je smijesno da takvo nesto imam i ja. Za spondilozu mi je jasno kako sam dobila, jer radim posao koji je vezan uz racunar (znaci sjedenje), ali ovo za diskopatiju me bas zabrinulo.
Kako se mogu lijeciti?
Idem na aerobik od januara ove godine i to mi je strasno pomoglo, prestala je napetost u vratnom dijelu i stvarno sam se super osjecala, ali sam eto prije sedam dana dobila uzasne bolove u donjem dijelu ledja i u lijevoj nozi, tako da sam morala mirovati. Ne znam smijem li ici na aerobik, ali da izbjegavam vjezbe za donji dio ledja? Tako bi mi bilo zao da prekinem.
Izgleda tako je sve u zivotu, jedno lijeci, drugo "kvari"....

P.S. Da li ove promjene mogu biti nasljedne, jer moj otac ima i spondilozu i diskopatiju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: diskopatija/ spondiloza
PostPoslato: Pet Apr 22, 2005 1:21 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 2:50 pm
Postovi: 72
Lokacija: lucern/ svajcarska/beograd
diskopatija znaci da disk izmedju dva kicmena prsljenja ima "problem", tipa ostecenja. spondiloza, znaci da se radi o degenerativnoj promeni kicmenih prsljenova. spondiloza ima nekoliko vrsti.
mogucih uzroka ima zaista mnogo.
tvoj izvor informacija o diskopatiji je , u najblazu ruku receno, neozbiljan. diskopatija, kao takva dijagnoza je u danasnje vreme u evropskim drzavama pre konstatacija stanja nego dijagnoza. smatra se da nekih 85% stanovnistva industrijalizovanog dela sveta ima takav problem. tacnije je receno u jednoj ozbiljnoj studiji da se taj procenat odnosi na diskus herniju. ali od tog procenta ljudi samo mali broj to oseca ili ima tegobe koje su uz to vezane.
spondiloza je vec ozbiljna dijagnoza, najsece je progredirajuca.
lumbalni deo kicme, sa naklonom ka diskus problematici, treba citav zivot negovati. kod vratnog dela bi trebalo da se utvrdi tacan oblik i lokacija spondiloze. sa oba problema bi trebalo da odes na fizikalnu medicinu i da tamo sprovedes tretman prema potrebi. bitno je i da ti daju precizna uputstva koje vezbe treba da radis a koje ne smes!
nema panike, ali treba da obratis paznju i da posetis rentgenologa da preciznije postavi dijagnoze, pa zatim - fizikalna!

_________________
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 22, 2005 2:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:39 pm
Postovi: 3
Lokacija: Sarajevo
Hvala najljepsa na odgovoru.
Danas idem neurologu, a poslije toga slijedi citav niz koraka u postavljanju tacne dijagnoze i terapije.
Ja sam postavila pitanje ovdje na forumu iako nemam jos uvijek sve podatke niti tacnu dijagnozu, jer me je uhvatila panika kada sam procitala taj neki clanak na Internetu.
Sto se tice spondiloze i diskopatije na nalazu pise tacno ovako:

Cervikalna kicma u polozaju izravnate fizioloske lordoze, uredne visine, strukture i mineralizacije trupova prsljenova sa incip.znaka def spondiloze u C4C5C6 segmentu.
Lumbalna kicma u polozaju fizioloske lordoze, uredne visine, strukture i mineralizacije trupova prsljenova sa uzim i.v. prostorom u L5S1 nivou diskopatija.

Hvala jos jednom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 18, 2005 11:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 12:33 pm
Postovi: 121
Preporucujem ordinaciju "Centar" u Beogradu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 24, 2006 10:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 7:31 am
Postovi: 11
Imam 42 godine i od pre izvesnog vremena rentgenskim snimanjem mi je dijagnostikovana blokada između 5-og i 6-og kičmenog pršljena. (RTG.pregled C kičme. Degenerativne promene po ivicama pojedinih porpusa cervikalnog dela kičme kao i poivicama unkovertebralnih zglobova. Zaključak: Spondylosis cerv. Uncarthrosis).Obzirom da sam se zalila na vrtoglavicu uradila sam dopler krvnih sudova vrata (Vertebralni protoci su fiziološkog smera, leva AV je dominantna, uočavaju se ekstraluminalne imprsije od strane ivičnih osteofita korpusa vratnog dela kičme. Zaključak: Na karotidnim i vertebralnim arterijama ne registruju se hemodinamski signifikantne promene.)
Krvni pritisak je najčešće dosta nizak 95/65, imama osecaj mutne glava,lose koncentracije, loseg pamcenja, stezanja u grudima, straha, nervoze.Imam utisak da mi je sva nervoza smeštena u nekom vratno-potiljačnom delu.Ruke mi trnu, narocito ujutru posle budjenjaLosa mi je koncentracija, sto me puno ometa u obavljanju svakodnevnih obaveza.Imam česta lupanja i "preskakaknja" srca, najčešće se preskakanje javi na neki pokret. Kad jako prtisnem grudnu kost, osetim da nesto u kicmi "legne" na svoje mesto i normalni srcani ritam se uspostavi.Na ovo moje pricanje vecina se samo smeska, pa čak i doktor internista.
Zbog svega ovoga (ili mozada obrnuto !?) jako sam neraspolozena, bezvoljna, samo se vucem, bez snage i volje.Jesam li ja hipohondar? Da li ovo stvarno postoji, ili je sve stvar moje maste, ako ne postoji ne mogu da verujem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: skolioza i pectus carinatus
PostPoslato: Sre Okt 18, 2006 11:35 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2005 11:13 pm
Postovi: 81
Lokacija: bg
Meni su dijagnozirali scoliozu (blaga leva lumbalna) i pectus carinatus gradus laevorus,
Zasto mi nisu izmerili stepen krivine po COBBU ?
Jel moguce da popravim , strasno me nervira jer su mi grudi izbacene a poceo sam da bildujem i zadrnjica mi je izbacena pa izgleda gadno, cini mi se kao da imam i lordozu. Dal bi neke proteze sad pomogle s obzirom da imam 24 god,

hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 14, 2009 3:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 11:31 pm
Postovi: 1
imam 16 g.imam skoliozu.iskrivljenje je ;slabinsko-levo.....gradno-desno. nosila sam dve vrste na korset ali nista.isla sam na korektivnu gimnastiku i opet nista.sad radim neke vezbice po svome.hocu neki saveti ako moze neke strucne vezbe.PUNO HVALA=FALANGA

_________________
iman 16g.patim od skolioze.iskrivljenjeje ;levo-slabinska i desno gradna.nosila sam dva tipa na korset ali mi nije pomoglo.isla sam na korektivnu gimnastiku - nista.sad radim neke vezbe sama. ZELIM SAVET


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jun 14, 2009 11:32 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Zavisno od uzroka skolioze i stepena krivine (meri se na rentgenskom snimku i izrazava u stepenima) se odredjuje da li je najbolje lecenje skolioze vezbama, nosenjem midera ili operativno. Na zalost, niste napisali kolika je skolioza pa ne mogu nista da kazem o lecenju. Mozda bi ipak bilo najbolje da se javite ortopedu pa da se ta krivina izmeri i da se odredi koje bi lecenje bilo najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: pitanjce za kicmu
PostPoslato: Uto Jun 16, 2009 10:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 9:36 am
Postovi: 15
Imam jedno pitanjce: Sa 18 godina mi je dijagnostikovana kifoskolioza i spustena leva lopatica, pokazane vezbe i receno da ne moze da se ispravi, samo da se ojacaju misici. Bila sam uporna koliko sam mogla, ali nisam bas vezbala svaki dan, moram da priznam. Sada imam 38 godina, radim kao daktilograf, i ako ne vezbam pocinju bolovi u donjem delu kicme, a ponekad i u kolenima i nogama. Moje pitanje je da li je bezbedno da jos uvek radim te iste vezbe koje su mi tada pokazane, s obzirom da je proslo 20 godina, ili bi trebalo da odem opet na pregled i eventualno radim neke druge vezbe?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 16, 2009 8:15 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Bilo bi dobro da odete na pregled, makar da se vidi da li se nesto izmenilo za ovih dvadesetakj godina


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 14, 2009 11:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2007 5:39 pm
Postovi: 4
Sa oko 12 god. mi je ustanovljena skolioza od 40stepeni, u tom periodu nosila sam mider i radila vezbe, da bih to sve posle nekog vremena prestala da radim.Sada imam 24 god. i pocela sam da treniram jogu jer sam se zaista dovela do perioda kada me je konstantno bolela kicma :( ...Skupljam hrabrost da odem kod lekara na ponovnu kontrolu..jer imam osecaj da mi je krivina u madjuvremenu postala veca...Koliko shvatam, velike krivine se lece operacijom? :( Da li je to bas nuzno?Postoji li mogucnost da ako redovno vezbam,odrzavam telo vitalnim,povremeno idem kod kiroprakticara na masazu i nosim trake za ispravljanje kicme, docekam starost a da nemam bolova u kicmi?Da li je uopste ispravljanje kicme u mojim godinama moguce na ovaj nacin?Interesuje me i kakav je vas stav o kiroprakticarima? Hvala :P


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: