Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 25, 2008 7:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 7:35 pm
Postovi: 3
Lokacija: Bgd
.....cao svima...da li bi mogle da mi pojasnite sta da ocekujem na rezultatima leukoplakije ustanovljene kolposkopskim pregledom pred intervenciju abrazije kondiloma kada mi je i uradjena biopsija dela cerviksa zbog te leukoplakije a rezultati su tek za 4 nedelje :cry:
....citajuci svasta na netu isprepadoh se ziva a pri samo pregledu vidim da mi nisu odstranili sve kondilome..ostao jedan veliki na velikim usminama i nesto u delu interoiitusa(deo pred ulazak u vaginu) :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 14, 2009 4:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 12, 2009 9:31 am
Postovi: 4
Molim vas za odgovor!
Da li je moguće da rezultat testa horionskih cupica bude pogrešan? Radio ga je uvaženi doktor, ali da li su moguće greške i u kom procentu? Da li postoji način da se što bezbolnije proveri tačnost istog?
Radi se o meni dragoj osobi i rezultat je grozan, a meni je teško da poverujem u njega, jer su, između ostalog, na ultrazvuku svi parametri odlični! Ona će po preporuci morati da prekine trudnoću, jer ako je rezultat ispravan posledice su užasavajuće, a meni se stalno po glavi vrti sumnja da je greška...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 14, 2009 9:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 07, 2005 8:55 pm
Postovi: 22
Lokacija: beograd
Molim Vas za tumacenje DOUBLE TEST-a i predlog.

Rodjena sam 19.03 1978
tezina 78,5

Test sam radila u 12.0 nedelji

fb-hcg 40 ng/ml 0,96 corr.Mom

PAPP-A 0,355mlU/ml 0,26 Corr.MoM

CRL53mm 0,85 MoM
Nuchal translucency 1,2 mm

BIOCHEM RISK + NT
1:1007
(below cut off)

DOUBLE TEST
1:150
(above cut off)

AGE RISK
1:779

TRISOMY 18 + NT
<1: 10000
below cut off

Hvala puno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: horrmoni
PostPoslato: Uto Jun 02, 2009 11:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 30, 2009 1:27 pm
Postovi: 3
Jedno kraktko pitanje: da li je moguce da hormoni (FSH,LH,Prolaktin,Progesteron i dr.) budu na neadekvatnom nivou, a da ovulacija (doduse sa klomifenom) i oplodnja j.c. postoji? Ili samim tim sto dolazi do ovulacije su i hormoni ok? I vezano s negativnim odgovorom, sta u tom slucaju znaci ako hormoni nisu dobri? Los kvalitet j.c?

Posto je ovo pitanje za dr,postavicu ca i na drugom podforumu,mozda neka od cura ima iskustva. Vidim da se dr mozda nece pojaviti skoro.
Anyway,thnx!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 11, 2009 10:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 11, 2009 10:24 am
Postovi: 2
Molim Vas pomozite mi!!!7. juna sam spavala sa deckom,ali nismo koristili zastitu.8. sam dobila menstruaciju i u apoteci su mi rekli da nema potrebe da pijem nikakve lekove protiv trudnoce ,jer ce ta menstruaciona krv izbaciti ako je nesto ostalo u meni,iako decko nije svrsio u mene!Da li postoji sansa da zatrudnim?Hvala unapred na pomoci!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 09, 2009 11:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 10, 2008 5:04 pm
Postovi: 19
Lokacija: Srbija
imala sam abortus 19. maja i posle toga sam dobila redovnu menstruaciju nakon 4 nedelje ali evo danas mi je 12 dan i jos imam. inace mi ciklus traje oko 5 dana pa sam zabrinuta. nije jako krvarenje, tek tek je ali me brine sto traje vec 12 dana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 09, 2009 4:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 29, 2009 6:58 pm
Postovi: 5
Postovani doktore! imam 22god. osetila sam blagi bol u desnoj dojci,obratila sam se lekaru koji mi je uzeo iscedak iz dojke(bris). kada su stigli rezultati pise da su mi pronasli u malom broju Escherichiu Coli i candidu. da li je moguce da se te dve bakterije mogu naci u dojci,iako znam da su to crevni paraziti..... :o
doktor mi je prepisao AMPICILIN KAPSULE i NISTATIN TABLETE... Unapred zahvalna na odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 04, 2009 10:16 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Sep 18, 2007 2:31 pm
Postovi: 97
Rezultati su mi da je vag.sekret 3 gupa a papa test 2 grupa, da li je to normalno? ;(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 04, 2009 1:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 04, 2009 1:09 pm
Postovi: 1
pre nepunih godinu dana doktor mi je rekao da imam ranicu na grlicu materice i bukvalno rekao da sa tim mogu ziweti jos 100.god.
ja to nisam shvatala ozbiljno... medjutim,mnogo zena a i razni forumi pricaju da je to vrlo opasno i da se tesko leci.
da li mi moze neko objasniti sta je ustvari "ranica na grlicu materice"??????
:roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 08, 2009 11:47 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm
Postovi: 149
Materični vrat ( cervix uteri) je donji valjkasti deo materice, čija dužina odgovara polovini ukupne dužine materice kod nulipare ( devojke koja nije rađala), a njenoj donjoj trećini kod multipare ( žene koja je rađala).

Pripojem gornjeg kraja vagine oko njegove spoljne površine. Vrat materice je podeljen na dva dela: donji zvani grlić ( portio vaginalis) koji se nalazi u vagini i gornji slobodni deo (portio supravaginalis) koji leži iznad vagine.

Na grliću materice razlikuju se dve usne prednja, kraća, i zadnja, duža, između kojih se nalazi spoljnje materično ušće ( orificijum). Okruglasto kog nulipare, a oblika horizontalne pukotine, duge 10 do 15mm, kod multipare. Od orificijuma proteže se kanal materičnog vrata ( canalis cervicis) dug oko 2,5 cm vretenastog oblika.

Vaginalni deo grlića materice je pokriven pločasto slojevitim epitelom dok je u kanalu cerviksa cilindričnog tipa. Vezu između ova dva epitela nazivamo skvamocilindrični spoj, koji je stacioniran na samom spoljnjem materičnom ušću kod oko 10% žena. Kod većine polno zrelih osoba nalazi na spoljnjem delu grlića materice ( ektocervixu), a u detinjstvu i klimakterijumu u cervikalnom kanalu. Posebno duboko smešten može se naći u senijumu ( starosti). Prelaz se obično sastoji od manje ili više široke trake ektopičnog cilindričnog epitela koji je prekriven pločastim epitelom što je poznato kao zona transformacije. Upravo ovu sliku golim okom označavamo kao jedan od razloga za ranicu na grliću meterice.

Cilindrični epitel na ektocerviksu podleže raznim nadražajima i mora se zaštititi prepokrivanjem. Prekrivanje cilindričnog epitela može početi na ivici ektopije. Ako pri prekrivanju cervikalne žljezde ostanu otvorene to je reepitelizacija otvorenog tipa, a ako ih pločasto slojevit epitel pokrije onda to ide u prilog zatvorenom tipu i postojanju retencionih cista ( Ov.Nabothi).
Reepitelizacijom dolazi do toga da se mladi pločasti epitel nalazi iznad cilindričnog, a to znači i iznad cervikalnih žljezda. Ovo je važno zbog toga što preko 90% slučajeva karcinoma cerviksa počinje u pločastom epitelu ispod koga se nalaze cervikalne žljezde. U klimakterijumu kada se spoj dva epitela pomera u kanal grlića materice sa njim se povlači pločasti epitel ispod koga su cervikalne žljezde, te naročitu pažnju pri pregledu poklanjamo cervikalnom kanalu.

Ektopia sa repitelizacijom je promena koja se sreće u oko 70% pregledanih žena, pa ću o njoj nešto više reći.
Ako u okolini spoljnjeg materičnog ušća ne vidimo glatku sjajnu površinu, već jednu zonu sastavljenu iz velikog broja malih okruglih izbočina jasno odvojenih od originalne sluznice na čijim se krajevima vidi razlika u nivoima treba govoriti o ektopiji. To znači da je cilindrični epitel prešao sa mesta u kome se normalno nalazi, a to je cervikalni kanal. Male okrugle izbočine nalaze se u regionu prekrivenim cilindričnim epitelom. On prektriva vezivno tkivo u vidu prominirajućih papila i ima grozdast izgled, odnosno izgled crepova na krovu. Pošto cilindrični epitel pokriva vezivno tkivo samo u jednom sloju mnogo je intenziviniji ton crvene boje nego na drugim mestima.

Ektopija može biti različitog oblika i veličine i njen epitel nije naročito otporan, pa često postoje manja ili veća krvarenja.
Ektopija uglavnom ne ostaje dugo u istom stanju. U većini slučajeva sluznica se pokriva novim skvamoznim epitelom koji se stvara relativno sporo.

Druga promena koja veoma podseća na ektopiju je ektropion tj. početni deo cervikalnog kanala koji je izvrnut spolja.
Potom česta slika je već spomenuta zona transformacije: prisustvo trakastog pločasto slojevitog epitela koji kružno ide prema spoljnjem materičnom ušću.

Od zapaljenskih promena koje se održavaju na gliću materice Cervicitis je jedno od najčešćih. Kod većine žena ne daje nikakve subjektivne tegobe. On je latentno žarište infekcije, izaziva pojačanu sekreciju, dovodi do deformacije grlića materice i povećava mogućnost za razvoj karcinoma materice. Ovo oboljenje je često hronično, dugo se leči i često recidivira. Do njega dolazi infekcijom iz vagine, kao i preko rascepa grlića, koji su uglavnom posledica porođaja.

Promene na grliću koje uočavamo pregledom mogu biti posledica svežeg traumatskog oštećenja epitela (erosio vera).
Sve ove promene i čitav niz drugih lako uočavamo ginekološkim, a potom kolposkopskim pregledom. Naš osnovni zadatak je otkrivanje i lečenje promena dok su još lokalizovane u nivou epitela i nemaju osobinu destruktivnog prodiranja u tkivo. Cilj nije lečenje uznapredovalog karcinoma, već promena na nivou epitela grlića materice.
preuzeto sa 21 dan.com

_________________
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 09, 2009 10:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm
Postovi: 365
:o :o :o :o

Ljudi, bas ste uporni! A niko od vas ne primecuje da dr.Obgyn vise ne dolazi na forum?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Privatne Poruke za ObGyn
PostPoslato: Pet Avg 21, 2009 2:24 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 21, 2009 2:00 am
Postovi: 1
ZDRAVO SVIMA.DANAS SAM POSTALA CLAN.KAO I SVE BUDUCE MAME KOJE IMAJU PROBLEMA DA ZATRUDNE I JA PROLAZIM KROZ PAKAO.ZIVIM U AMERICI I VEC TRI GODINE POKUSAVAMO MOJ MUZ (49.GODINA) I JA (39.GODINA) ALI BEZ USPEHA.IMALI SMO 1 INSEMINACIJU (NEUSPESNO) I POCELI SMO PROCES ZA IVF ALI SMO PREKINULI JER NISMO IMALI DOVOLJNO JAJNIH CELIJA (JEDNA ZRELA-DESNO, 3 NEZRELE-LEVO). 21. DANA OD POCETKA MENST. POCELI SMO LUPRON 10 JEDINICA I KASNIJE NASTAVILI LUPRON (SMANJEN NA 5 JED. I FOLISTIM 450 JEDINICA.). FERTILITI BOLNICARKA KOJA VODI MOJ SLUCAJ MI JE REKLA DA PRESTANEMO SA STIMULACIJOM I DA CU SLEDECU MENSTRUACIJU DOBITI RANIJE (DOSADA SU BILE REDOVNE 28-30 DANA),MEDJUTIM VEC SKORO 10 DANA MI KASNI.RADILA SAM DVA TESTA TRUDNOCE (KUCNI TEST) BILI SU NEGATIVNI.I SADA SE JA PITAM "STA BI?". DA NISAM SA OVOM STIMULACIJOM HORMONA NAPRAVILA JOS VECI PROBLEM NEGO STO JE BIO?! BOLNICARKA MI JE OBJASNILA DA JE LUPRON UTICAO NEGATIVNO NA FOLISTIM (TJ.JEDAN SPRECAVA DA DODJE DO SAZREVANJA A DRUGI POVECAVA PROIZVODNJU JAJNIH CELIJA). SLEDECI PROCES IVF ICICEMO SA ANTAGONIST PROTOKOLOM (STIMULACIJA TRAJE KARACE). AKO NEKO IMA SLICNA ISKUSTVA MOLIM VAS DA MI ODGOVORI...POZDRAV SVIMA KOJI POKUSAVAJU DA OSTVARE SVOJ NASJVECI SAN....A POSEBNO HVALA ObGyn NA STRUCNOJ POMOCI....!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: Pet Avg 21, 2009 2:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 3:11 pm
Postovi: 14
jefi je napisao:
Rezultati su mi da je vag.sekret 3 gupa a papa test 2 grupa, da li je to normalno? ;(


kada je vag.sekret 3grupa obicno se radi i bakterioloski bris....jer ova grupa najcesce ukazuje na prisustvo nekih bakterija....al dosta ginekologa smatra ovu grupu kao sasvim normalnu jer je vrlo rasprostranjena danas...
2 grupa papa testa je OK


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Privatne Poruke za ObGyn
PostPoslato: Uto Avg 25, 2009 12:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Sep 18, 2007 2:31 pm
Postovi: 97
Hvala na konacnom odgovoru :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Privatne Poruke za ObGyn
PostPoslato: Sre Sep 16, 2009 11:40 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 11:14 am
Postovi: 91
Lokacija: nis
Postovanje,
vec godinu dana imam problema sa perzistentnim folikulom, koji ne reaguje ni na pregnil 5000. Bila sam kod drugog dr 21.dana ciklusa i on mi kaze da jednostavno ne zna kako funkcionise sve ovo kod mene. Ono sto me strasno uplasilo, a to je da je onaj vodeci folikul koji je 14.dana ciklusa bio 16 mm sada velicine 28mm, a da su se u medjuvremenu pojavila cak 2 folikula od 24mm i 13mm. Po njemu, kao da su se jajnici uspavali i tek sada krenuli sa radom ili da mi ciklus traje 35 dana. A napominjem da mi ciklus traje 27 dana.Kada sam mu rekla da ja ocekujem mensis za 6 dana i da mi baz T isto to pokazuje, on je jednostavno rekao "ja ne znam kako to kod vas funkcionise i nemojte vise da dolazite bacate novac".
Sta da radim? Ovo je 10.po redu ginekolog koji nema resenje za ovaj moj problem.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 202 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 99 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: