Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: 10 vaznih pravila za poboljsanje spermograma !!!
PostPoslato: Pet Feb 17, 2006 6:29 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Obracam se svima vama koji imate problem muskog steriliteta. Sigurna sam da ce vam moja saznanja i iskustvo pomoci.

Napominjem da nisam lekar i da je sve sto cu napisati sublimacija mog visemesecnog citanja strucnih tekstova, citanja postova na ovom i slicnim forumima, savetovanja sa brojnim farmaceutima i lekarima, kao i rezultat licnog iskustva, obzirom da i moj suprug ima taj problem.

Dakle, evo mojih 10 vaznih pravila (saveta):

1. Ukoliko muskarac ima hlamidiju, ureaplazmu, bakterije u nalazu spermokulture, varikocelu (prosirenu venu koja dovodi vece kolicine krvi u predeo testisa, zagreva ih i tako ubija spermatozoide) – prvo te probleme treba resiti, naravno na nacin na koji lekar odredi (antibiotici, operacija varikocele i sl.).

2. Prestati sa konzumiranjem cigareta, kafe, alkohola.

3. Slip gacice ili bilo koji uzi ves odmah zameniti sirim (npr. boksericama).

4. Predeo testisa ne zagrevati - visoka temperatura ubija spermatozoide (za njih je optimalna temperatura 33 stepena), te se zato preporucuje tusiranje tog dela tela samo sa mlakom vodom (nikako ne vrelom), nosenje sire garderobe (uzane farmerke zameniti sirom trenerkom i sl.), spavanje bez vesa itd. – jednostavno hladjenje tog dela tela.

5. Kloniti se stresnih situacija.

6. Izbegavati sredine sa povecanom koncentracijom zracenja i otrova (npr. oni koji rade u stamparijama gde udisu cestice olova i dr. treba da promene posao; oni koji vise sati dnevno koriste lap-top ne smeju da ga drze u krilu;).

7. Izbegavati duge i forsirane voznje sportskih bicikala (problem je pre svega u onom sportskom sicu bicikla (tzv. banani) jer prilikom voznje tezina tela pritiska predeo testisa, sto naravno nije dobro i moze se meriti jacim udarcem u taj predeo).

8. Spermogram raditi na 3 meseca, jer spermatogeneza traje 72 dana. Ne radite spermogram ukoliko ste pre toga bili prehladjeni, gripozni, sa visokom temperaturom, groznicom i sl. – nalaz usled navedenog moze biti znatno losiji nego inace.

9. Nikako ne verovati slepo samo jednom doktoru (urologu). Uvek potraziti misljenje sa vise strana. Izbegavati hormonske lekove i injekcije (mogu da pomognu, ali cesto znaju i da odmognu i skroz pokvare ionako los rezultat).

10. Odmah poceti sa stalnim konzumiranjem vitamina, minerala i aminokiselina (da li u tabletama ili kroz namirnice – izbor je na vama); za pravilnu i aktivnu spermatogenezu svakom muskom organizmu treba:

- vitamin E (dnevno 400 i.u.)
- vitamin C (dnevno 1000mg)
- selen (dnevno 100 mcg)
- cink (dnevno 50 mg)
- kompleks B vitamina sa folnom kiselinom (4 tablete Pentovita dnevno)
- L-karnitin (2g dnevno)
- acetil-L-karnitin (1g dnevno)
- L-arginin (4g dnevno)

Navedenih vitamina, minerala i aminokiselina ima umiksovanih u raznim gotovim inostranim preparatima (npr. Spermamax, Proxeed i sl.), ali su oni poprilicno skupi.

Spermamaxa nema u nasim apotekama, ali zbog toga ne treba ocajavati jer sve sto on sadrzi mozete uneti kroz pojedinacne sastojke.

Proxeed moze da se nadje u privatnim apotekama. Dve kesice Proxeeda dnevno pokrivaju potrebnu dozu L-karnitina i acetil-L-karnitina (1 kesica sadrzi 1000mg L-karnitina i 500mg acetil-L-karnitina). To su aminokiseline koje pre svega uticu na povecanje pokretljivosti spermatozoida. Pakovanje od 30 kesica kosta oko 5.000,00 dinara, a traje samo 15 dana.

Za povecanje broja spermatozoida najbolji je L-arginin. Treba uneti 4g dnevno. Najlaksi, ali na zalost i najskuplji nacin su tablete L-arginina, koje pravi CaliVita international (imate njihovu prodavnicu u Beogradu, Beogradska ulica br. 64, blizu Pravnog fakulteta). 100 tableta kosta oko 1.500 dinara, a treba uzimati cak 8 tableta dnevno nekoliko meseci (jer jedna tableta ima 500mg L-arginina, sto znaci da biste uneli 4g morate popiti cak 8 tableta dnevno).

Ako vam je ova varijanta preskupa, onda mozete uneti L-arginin kroz namirnice. Najvise ga ima u suncokretu i biljci piskavici. 60g ociscenih semenki suncokreta sadrze potrebnu dnevnu dozu L-arginina, ili ti 4g. Znaci, ako su vam tablete skupe, a piskavica groznog ukusa, jedite 60g semenki suncokreta dnevno, nekoliko meseci.

Piskavica se kupuje u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Melje se u blenderu i pije sa medom ili jogurtom (jer je groznog ukusa). Ako si iz Beograda ili okoline, ima je u Todoxin apoteci na I spratu Doma sindikata (50g = 50 dinara) ili u prodavnici zdrave hrane "Djurisic" na Kalenic pijaci (100g = 160 dinara).

Pored suncokreta i piskavice, L-arginin sadrze i: rogac, kikiriki, seme susama, soja potocarka, crna slacica, badem, luk vlasac, bob i socivo.

Od prirodnih preparata za ovaj problem pomazu jos i:

- aloja vera (jaca imunitet)
- koenzim Q10 (prirodni sastojak celija, koga organizam posle 30. godine sve manje ima)
- ginko (povecava prokrvljenost i poboljsava mozdane aktivnosti)
- azijski zen-sen (deluje kao afrodizijak, povecava impotenciju, pospesuje spermatogenezu, poboljsava apsorpciju vitamina)
- caj od lista maline (1 kasika lista maline se prelije sa 1/2 l vrele vode, ostavi da odstoji 15-20 minuta i pije u toku dana umesto vode)
- djumbir (moze se upotrebljavati kao zacin - umesto bibera ili kao caj)
- zob (jesti zobene kase ili piti caj)
- glina (konzumira se na prelazu godisnjih doba; ne uzimati tablete vitamina dok se pije glina;)
- razne mesavine cajeva i biljne tinkture (besplatno vam ih moze prepisati lekar u pomenutoj biljnoj apoteci Todoxin u Beogradu; imate i poznate Tesiceve cajeve; mozete otici kod neke travarke (na forumima se pominju izvesna Rada i ruskinja Larisa) itd.).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 18, 2006 10:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Znam da je vecini vas sve sto sam gore napisala dobro poznato. Tekst je namenjen onima koji su se tek suocili sa problemom muskog steriliteta. Zelela sam da sazmem sve najbitnije na jednom mestu, da ne gube dane citajuci stotine postova i Internet stranica. Naravno, sigurno da ima dosta toga sto sam propustila da napisem, ali cini mi se da je ono najvaznije tu.

MOGU JOS DA DODAM DA AMINOKISELINE (L-KARNITIN, L-ARGININ), KAO I ZEN-SEN TREBA UZIMATI NA PRAZAN STOMAK, A VITAMINE UZ OBROK!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Dodatna pojašnjenja i objašnjenja !!!
PostPoslato: Pon Feb 20, 2006 11:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Aminokiseline koje treba unositi tokom lečenja muške neplodnosti:

ARGININ je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje hipofize, koju stimuliše na sekreciju hormona rasta, pa ima veliku ulogu u sintezi belančevina i povećanju mišićne mase. Potrebna za argininom je naročito velika kod muškaraca, pošto semena tečnost sadrži čak 80 procenata ove amino kiseline, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Posle tridesete godine dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize. Arginin povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca, snižava holesterol, potpomaže imunološko reagovanje i stvaranje kolagena, ubrzava oporavak i zaceljivanje rana, pomaže metabolizovanje masti nagomilane u organizmu, povećava mišićnu masu i jača mišićna tkiva, čuva ćelije i usporava proces starenja, štiti jetru i blagotvorno deluje kod bubrežnih poremećaja. Ispitivanja su pokazala da sat vremena posle uzimanja 1 grama (1000 mg) arginina nivo hormona rasta se poveća 3 puta, bez štetnih nuzpojava. S obzirom da poboljšava imunološki sistem (delovanjem na timus) preventivno deluje kada su u pitanju oboljenja kao što su maligni tumori, SIDA i sl. Prirodni izvori arginina su: jezgrasti plodovi, mrki pirinač, suvo grožđe, čokolada, susam i namirnice bogate proteinima. NAPOMENA: Ne preporučuju se doze preko 20 g dnevno. ZA LEČENJE MUŠKE NEPLODNOSTI PREPORUČENA DNEVNA DOZA JE 4G (4000MG). UZIMA SE NA PRAZAN ŽELUDAC ILI PRE SPAVANJA. Ovaj preparat ne treba da uzimaju deca u razvoju, trudnice, dojilje, zatim osobe koje imaju herpes ill šizofreniju.

L-KARNITIN je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje ćelija spermatozoida. On je sastojak seminalne plazme i samih spermatozoida, tako da igra važnu ulogu u sazrevanju spermatozoida i utice na njihovu pokretljivost. NAPOMENA: U lečenju muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 2g (2000mg) – upravo ovoliko Acetil L-karnitina sadrže 2 kesice Proxeeda, a može se naći i u obliku kapsula od po 500mg (što je jeftinija varijanta).

ACETIL L-CARNITINE - Povećane potrebe i glavna uloga acetiliranog oblika L-karnitina odnose se na prienos nervnih signala i rad srca. Može pomoći kod Alchajmerove bolesti (odlaže progresiju i poboljšava stanje), depresije, mišićne distrofije, dijabetesa, oboljenja jetre. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kiseonika i stvaranja energije u mitohondrijima. Smatra se da "čuva" hipofizu od oštećenja stresom, pa se koristi i u "anti-age" terapiji. Delotvoran je kod imunoloških poremećaja i povećava broj spermatozoida. Važan je za stabilizaciju membrane spermatozoida i veoma važan energetski izvor spermatozoida. NAPOMENA: U lečenju muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 1g (1000mg) – upravo ovoliko Acetil L-karnitina sadrže 2 kesice Proxeeda, a može se naći i u obliku kapsula od po 500mg i 1g (što je jeftinija varijanta).

Vitamini, minerali i biljni preparati:

VITAMIN E - Manjak vitamina E u organizmu dovodi do neplodnosti. Studije pokazuju da vitamin E pozitivno utiče na neplodnost kod muškaraca. Suplementacija vitaminom E poboljšava plodnost i na taj način što ublažava oštećenja ćelija spermatozoida od strane slobodnih radikala. NAPOMENA: Preporučena dnevna doza u lečenju muške neplodnosti je 400 i.u.

VITAMIN C - Štiti spemu od oksidativnih oštećenja. Sprečava aglutinaciju (slepljivanje sperme koja u znatnoj meri smanjuje oplodnu moć). Kod pušača, vitamin C poboljšava kvalitet sperme. NAPOMENA: Preporučena dnevna doza u lečenju muške neplodnosti je 1000mg vitamina C sa odloženim dejstvom (koji se postepeno oslobađa).

VITAMINI B12 i B6 zajedno sa folnom kiselinom – Neophodni za održavanje plodnosti kod muškaraca. NAPOMENA: Preporučena dnevna doza u lečenju muške neplodnosti je: vitamina B12 od 150 – 300 mcg, vitamina B6 od 15 do 30 mg, folne kiseline od 400 do 2400 mcg (ove količine se mogu naći u domaćem preparatu Pentovit, koji nije skup – 20 tableta košta oko 100 dinara, a piju se 3 ili 4 tablete dnevno).

CINK - Neophodan je za normalno funkcionisanje organa za razmnožavanje, prostate, za zarastaje rana i opekotina. Nedostatak cinka izaziva umor, sklonost infekcijama, usporeno zarastanje rana. Strije na koži, bele tačke na noktima, krhki nokti i kosa, poremećeni menstrualni ciklus, impotencija, kao i bolni zglobovi kod mlađih ljudi mogu biti znaci nedostatka cinka. Dugotrajniji nedostatak cinka može uzrokovati ozbiljne poremećaje npr. zastoj u rastu, oboljenja prostate. Nedostatak cinka pogoduje i razvoju ateroskleroze. Manjak cink u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje cinka kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona veoma važno, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost. NAPOMENA: Za ovu svrhu cink bi trebalo uzimati nekoliko meseci i obično se preporučuje 60 mg dnevno. Pošto dugotrajno uzimanje cinka može da dovede do gubitka bakra iz organizma, neophodno je da doktor nadgleda lečenje. Cinka ima u ogromnim količinama u ribi i morskim plodovima.

SELEN - Postoje studije koje pokazuju da selen u dozi od 100 mcg dnevno u znatnoj meri povećava pokretljivost spermatozoida, ali nema uticaja na broj spermatozoida. Veće doze do 800 mcg povećavaju i broj spermatozoida.

KOENZIM Q10 – Koenzim Q10 je hranljivi sastojak koji organizam koristi za proizvodnju energije. Postoje dokazi da čak i tako mala doza koenzima Q10 od 10 mg dnevno povećava broj spermatozoida i plodnost kod muškaraca u roku od dve sedmice. NAPOMENA: Preporučena doza za tretiranje problema muške neplodnosti ide od 10mg do 30mg, mada se mogu unositi i veće količine jer ne postoji nikakav sporedni negativni efekat bez obzira na unetu količinu u organizam, što potvrđuje i FDA (Komitet za hranu i lekove SAD).

AZIJSKI (kineski ili koreanski) ŽEN-ŠEN (ili Gin-Seng) - Ženšen je višegodišnja biljka koja svoje drevno poreklo vodi iz Istočne Azije, Sibira i Severne Amerike. Već preko 5000 godina se koristi u ljudskoj ishrani i lečenju. Kineski i korejski ženšen (Panax Ginseng) na Dalekom Istoku se pominje kao "koren života", jer može da bude koristan u usporavanju procesa starenja i očuvanju životne snage i volje za životom. Ženšen pomaže u poboljšavanju moždanih aktivnosti, pojačava izlučivanje adrenalina, pospešuje biosintezu u testisima (povećava broj spermatozoida) i pozitivno deluje na potenciju, poboljšava efikasnost rada pluća i njihov kapacitet, smanjuje osećaj zamora, jača i osvežava oslabljeni organizam. NAPOMENA: Preporučene dnevne doze idu od 500mg do čak 4g, ali treba biti oprezan jer nisu sve vrste žen-šena iste jačine, a ima i tzv. ekstrakta koji su jači. Važno je znati da male doze žen-šena povećavaju krvni pritisak, a veće ga smanjuju. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

EVO RECEPTA ZA PRIRODNI LEK ZA MUŠKARCE:

Ovaj prirodni lek služi za nadoknađivanje deficita u vitaminima i mineralima u organizmu, a sem toga povecava i imunitet organizma.
Uzima se ujutru i uveče po jedna supena kašika. Mnogo je ukusno, ali nemojte preterivati, jer ima mnogo kalorija.
Uzeti po 100 grama oraha, badema, kikirikija (neslanog), lešnika, kokosa, susama, oljuštenih semenki bundeve, oljuštenih semenki suncokreta (neslanih), suvog grozđa, suvih smokava, suvih šljiva i suvih kajsija, sve naseckati vrlo sitno i dobro pomešati sa 1 kg prirodnog meda.

NAPOMENA:

U tekstu sa početka ove teme navela sam da 60g suncokreta obezbeđuje unos oko 4g arginina. U međuvremenu sam se malo detaljnije raspitala i saznala da se taj podatak odnosi na oljušten, nesušen, nepečen i nesoljen suncokret. U oljuštenom, pečenom i posoljenom suncokretu, kakav se prodaje u našim prodavnicama arginina ima duplo manje.
Kako biste precizno znali koja namirnica sadrži koliko određene supstance (npr. arginina), preporučujem da posetite sajt http://www.nutritiondata.com/nutrient-search.html (tu ćete dobiti precizan podatak koliko ima npr. arginina u 100g neke namirnice).

Istraživala sam po Internetu ovih dana i uspela da saznam da sve gore navedene aminokiseline (Arginin, L-karnitin, Acetil-L-karnitin), kao i vitamini i minerali, koenzim Q10, žen-šen i drugo, mogu pojedinačno da se kupe u nekoliko specijalizovanih apoteka i prodavnica u Beogradu (apoteke „Lama“ u Makedonskoj br. 30, Bulevaru Kralja Alexandra br. 147, TC Enjub u bloku 45, zatim prodavnica „ATP SPORT“ Novi Beograd, Tošin bunar br. 188 - preko puta Studentskog grada, prodavnica „CaliVit“ u Beogradskoj ulici br. 64 itd. – uostalom prekopajte žute strane – odeljak Dijetetski proizvodi – proizvođači i prodaja, pa sami pronađite još neka prodajna mesta).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Terapija
PostPoslato: Pon Feb 20, 2006 11:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Terapija sa kojom će moj suprug startovati od srede i koju će primenjivati 3 meseca, biće:

DNEVNO:

-Arginin 4g (4 kapsule po 1000mg)
-L-karnitin 2g (4 kapsule po 500mg)
-Acetil-L-karnitin 1g (2 kapsule po 500mg)
-Kineski žen-šen (1-2 kapsule, od po 700mg)
-Koenzim Q10 30mg (1 kapsula)
-Dailyone – Twinlab-ov kompleks vitamina i minerala (2 kapsule)
-Trental (1 tableta pre spavanja – samo 30 dana)
-Aloja vera (1 tableta – samo 30 dana)
-mlevena piskavica pomešana sa medom (1 kašika ujutru i uveče)

Terapija sve ukupno košta oko 300 Eura za 3 meseca, dakle oko 100 Eura mesečno (za nas prilično skupo, ali mnogo manje nego što smo do sada dali na razne privatne klinike i hormonske injekcije, Proxeede i ostalo).

Čvrsto verujem da mora da dati ODLIČNE REZULTATE.

Javljam vam se za 3 meseca sa rezultatima kontrolnog spermograma. Držite nam palčeve!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Napomena
PostPoslato: Sre Feb 22, 2006 5:54 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Obratite paznju na sastav multivitaminsko-mineralnih kompleksa koje ste naumili da date svom suprugu.

Citala sam ovih dana o preporucenim dozama i saznala da selen u kolicinama preko 200mcg može biti toksican. Isto tako ne treba preterati ni sa unosom vitamina E.

Zbog toga sam napravila korekciju one gore navedene terapije i smanjila 2 kapsule Dailyone preparata na 1 (da ne preteramo sa dozama). Takođe sam izbacila Trental (otkud znam kako bi kao jedini lek delovao među navedenim prirodnim preparatima)- možda umesto njega ubacimo ginko (isto poboljsava prokrvljenost). Unos cinka ćemo dodatno pojacati dodavanjem pojedinacne kapsule od 25mg heliranog cinka dnevno (proizvodjac Natural wealth).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: [b]PISKAVICA[/b]
PostPoslato: Sre Feb 22, 2006 5:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
PISKAVICA (drugi nazivi: grohotusa, grcko seme, grcka detelina, kozji rog, jarcev rog, prosenica, roznjaca; latinski naziv: TRIGONELLA FOENUM GRAECUM; engleski naziv: Fenugreek) – Piskavica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Jos su u drevni Egipcani stavljali istucano semenje piskavice na opekotine, a stari Kinezi i Indijci na skrofulozne rane. Starogrcka medicina i Hipokratovi ucenici otkrili su delotvornost piskavice kod bronhijalne upale, jer pospesuje ciscenje od sluzi. U narodnoj veterini se koristi kao lek protiv slinavke i za jacanje oplodne moci stoke (te otuda naziv kozji ili jarcev rog).

Za lekovite svrhe koristi se seme piskavice, koje je slicno lanenom semenu. Seme se moze kuvati kao caj ili samleti u prah (u blenderu – nikako ne u mlinu za biber jer biste ga polomili). Samleveno u prah je delotvornije.

Kasika sveze samlevenog semena piskavice uzima se tri puta dnevno - pre jela sa medom, pekmezom, marmeladom, vocnim sokom ili jogurtom, obzirom da je izrazito gadnog ukusa i jakog mirisa, pa je potrebno nesto sto ce taj ukus i miris neutralisati. U periodu konzumiranja piskavice primeticete da ce vam znoj i mokraca imati jaci miris – to je zbog toga sto se jak miris piskavice oslobadja iz organizma kroz kozu i urin.

Iako su hemijski preparati potisnuli piskavicu, ne treba je zanemariti, jer ublazava upalne procese, jaca organizam nakon dugotrajnog bolovanja, leci impotenciju i popravlja kvalitet sperme.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Spermogram, tumacenje, referentne vrednosti i dijagnoze
PostPoslato: Čet Feb 23, 2006 1:58 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Spermogram ili analiza semene tecnosti muskarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muskog partnera u braku bez dece. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je granicu "urednog" spermograma na 20 miliona spermatozoida/ml, od kojih se najmanje 50% krece, dok karakteristike spermograma koje odredjuju je li muskarac plodan ili neplodan nisu jasno definisane. Najnovija studija na ovu temu pokazuje da nijedan muskarac s koncentracijom spermatozoida manjom od 13,5 miliona/ml, kao i pokretljivoscu spermatozoida manjom od 32%, te s manje od 9% spermatozoida normalnog izgleda nije imao decu. Takodje su svi muskarci s koncentracijom spermatozoida vecom od 48 miliona/ml, pokretljivoscu vecom od 63%, kao i s vise od 12% spermatozoida normalnog izgleda imali decu. Vrednosti koje se nalaze unutar ovih granica ("siva zona") oznacavaju "neodredjenu" plodnost: u ovoj kategoriji su se nalazili kako neplodni, tako i plodni muskarci. Granicne vrednosti koncentracije, pokretljivosti i morfoloskih karakteristika spermatozoida mogu biti korisne u klasifikaciji plodnosti: ocuvana plodnost ("fertile"), smanjena plodnost ("subfertile") ili neodredjena plodnost ("indeterminate fertility"). Najveci znacaj u dijagnostici plodnosti poseduje procenat spermatozoida s normalnim morfoloskim karakteristikama. Iako je svaka od pretraga semene tecnosti od pomoci u razlikovanju izmedju plodnog i neplodnog muskarca, samo jedan nalaz ne predstavlja sigurnu dijagnozu. Spermogram, narocito samo jedna proba, nije analiza na osnovu koje bi se smela postaviti dijagnoza neplodnosti.

Pre svega rastumacimo sta koja dijagnoza znaci:

OLIGOSPERMIJA je smanjen broj spermatozoida u mililitru sperme - donja granica je dvadeset miliona. Dakle sve ispod tog broja je oligospermija.

ASTENOZOSPERMIJA je smanjen broj progresivno pokretljivih spermatozoida. Da bi spermatozoidi mogli da oplode moraju da budu progresivno pokretljivi prema napred. Broj progresivno pokretnih spermatozoida mora biti minimalno 40% od ukupnog broja spermatozoida. Dakle sve ispod te vrednosti je astenozospermija.

OLIGOASTENOZOSPERMIJA je kombinacija sniženog broja spermatozoida i smanjene pokretljivosti.

AZOSPERMIJA je potpuno odsustvo živih spermatozoida u ejakulatu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Preparat "Maca potent"
PostPoslato: Čet Feb 23, 2006 11:00 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Evo još jednog preparata za poboljsanje spermograma, koga ima u našim privatnim apotekama.

Možda ga je neko od vas koristio? PRENESITE NAM SVOJA ISKUSTVA !!!

Preparat „Maca Potent” - proizvodjac Encian

Evo šta kaže proizvodjac:

Sastav: Maca ekstrakt, magnezijev stearat, želatinozna kapsula (BSE Free).

60 kapsula x 500 mg ekstrakta biljke Maca

Dodatak ishrani - Dijetetski proizvod

• Za vitalnost i snagu
• Daje energiju
• Uklanja umor

Upotreba: Kao dodatak ishrani, uzeti 1 kapsulu 2-3 puta dnevno, uz casu vode.

Koristi za žene

• Afrodizijacki učinak • Pojacava libido • Daje energiju • Seksualna stimulacija • Smanjuje osjecaj depresije • Smanjuje posledice stresa • Smanjuje probleme menopauze • Uravnotezuje hormone • Koristi se u slučajevima PMS-a

Koristi za muskarce

• Afrodizijacki učinak • Pojacava libido • Daje energiju, snagu i izdrzljivost • Poboljsava potenciju • Smanjuje depresiju • Značajno podize nivo DHEA • Smanjuje posledice stresa • Povecava volumen sperme, broj, formaciju u pokretljivost spermatozoida • Uravnotezuje hormone • Ublazava probleme s erekcijom • Poboljsanje plodnosti

MACA - Biljka s Anda može unijeti zivost u vas sexualni zivot.

Gotovo 4000 metara iznad mora, u vrletima Anda, uspijeva malo šta. Među retkom vegetacijom, izdvaja se maca (hrvatski: maka), zilava i izdrzljiva biljka, koja nalikuje nasoj rotkvici. Njen koren je vekovima za domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade, Spanci su macu izvozili u svoju domovinu, upoznavsi tako i Evropu s njom. Jedno vreme intenzivno se koristila na spanskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tokom godina iscezlo.

Sezdesetih te osamdesetih godina prošlog veka, peruanski, americki i nemacki istrazivaci ponovo su svetu otkrili biljku cije su nasledje ocuvale retke zajednice u visokim Andama. Tako je danas poznato da maca tajnu svojeg delovanja krije u brojnim delatnim sastojcima poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji su naročito odgovorni za uticaj na plodnost.

Šta su Encian pitali korisnici preparata i šta im je odgovoreno:

Pitanje:
Ana
Zanima me vase mišljenje, za poboljsanje spermiograma da li je bolje koristiti L karnitin ili Maca potent. Vidim da obadva proizvoda djeluju na plodnost pa me zanima koji je bolji? I da li imaju neke stetne popratne pojave i koliko dugo se smiju uzimati? Unaprijed hvala!
29/06/2005

Odgovor:
Koji proizvod može donijeti rezultate je individualno, prijedlog je da prvo probate Maca potent i vidite kako funkcionira, ali kroz nekoliko mjeseci.

Pitanje:
Luka
Da li se Maca potent mora uzimati samo neko vrijeme, pa je nakon toga potrebno neko razdoblje u kojem se ne smije koristit i koji su nuspojave ako ih ima??
18/04/2005

Odgovor:
Da bi se iskusilo djelovanje Maca Potent kapsula potrebno je koristiti ih dulje razdoblje, djelovanje se počinje izražavatii tek nakon perioda od mjesec dana. Preporučljivo ih je koristiti 6 mjeseci, nakon čega možete raditi pauzu od 15-30 dana.
Trenutna istraživanja nisu pokazala nikakve nuspojave uzimanja mace niti njezinu toksičnost.

Pitanje:
Marko
Možete li mi odgovoriti nakon koliko se vremena mogu primjetiti rezultati uzimanja proizvoda Maca-potent. I koja je najveća dnevna doza?
09/02/2005

Odgovor:
Pošto je Maca Potent, prirodan proizvod na bazi biljke Maca (Lepedium Meyenii) brzina efiksnosti njezina djelovanja je za svakog pojedinca različita, ali unutar mjesec dana redovite primjene trebali bi se zamijetiti rezultati.
Dnevno je potrebno uzimati 2-3 kapsule.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: SPERMOGRAM - JOŠ INFORMACIJA !!!
PostPoslato: Pon Feb 27, 2006 10:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovu jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine semene tečnosti vrlo osetljive na različite pojave: promene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupki ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili pantalona, zbog povišene telesne temperature usled neke upale i sl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lekova, te hormonskih preparata i dr.

Postupak uzimanja uzorka:

Uzorak se obično uzima u laboratoriji, putem masturbacije i ejakulacije u sterilnu posudicu. Ne smeju se upotrebljavati obični kondomi jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno delovanje.

Apstinencija od ejakulacije pre uzimanja uzorka mora biti od 2 do 5 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije duže od 5 dana, opada njihova pokretljivost.

Bitno je uzeti ceo ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se može doneti u laboratoriju od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Makroskopska analiza – kvalitativne osobine spermatozoida

Izgled

Normalni uzorak semene tečnosti varira od bele do sivkasto-bele boje. Promene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermatozoida izrazito niska, semena tečnost može biti prozirna, a ako je smećkaste, svetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija

Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz semena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tečnost zbog uticaja enzima u ejakulatu koji potiču iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermatozoidi ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet

Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno lepljivost i procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit dužine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermatozoida. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene hronične upale.

Volumen

Laboratorije se razlikuju međusobno prema kriterijima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermatozoida, sekreta spolnih žljezda i sekreta epididimisa.

Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tečnosti koja bi donela spermatozoide do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tečnosti u spolnim žljezdama ili njenoj sekreciji. Takođe može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sastavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije.

Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor

Ejakulat je blago alkalna tečnost, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Semena tečnost tako štiti spermatozoide od kisele okoline materice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Mikroskopska analiza – kvantitativne osobine i citologija:

Pokretljivost:

Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stepenuje prema sledećoj šemi (laboratorije se međusobno razlikuju prema preciznosti stepenovanja):

- nepokretni
- slabih pokreta ili pokretni u mestu
- sporo pokretni
- brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermatozoida klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

Ostale ćelije (osim spermatozoida):

Ejakulat obično sadrži i druge ćelije osim spermatozoida. To su ćelije iz uretre, ćelije iz kojih nastaju spermatozoidi, te bela krvna zrnca (leukociti) i razni mikroorganizmi.

Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na plodnost.

Normalano učešće leukocita (belih krvnih zrnaca) u ejakulatu je <1 x 10 na 6. /ml. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi daljnje mikrobiološke analize jer je to obično znak neke infekcije u polnim žljezdama u kojima se semena tečnost proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovu povišenog udela leukocita u ejakulatu.
Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda, poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.

Aglutinacija

Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermatozoidi slepljuju jedan uz drugog, odnosno usmeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili mešano, umesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazak do jajne ćelije. Prijanjanje spermatozoida za ostale ćelije koje nisu spermatozoidi ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitela na spermatozoide (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već treba uraditi test na spermalna antitela (ASA test). Takođe može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno uraditi bakteriološku analizu semena (test SPERMOKULTURE).

Koncentracija

Pod pretpostavkom da spermatozoidi imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermatozoida od 5 do 10 miliona u ml semene tečnosti može dovesti do trudnoće.

Ukupni broj spermatozoida u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj meri s dužinom polne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermatozoida (ispod 10 mil./ml) ili bez spermatozoida u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rešenje problema danas je u invitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.


Morfološke osobine

Procena morfoloških osobina spermatozoida vrlo je značajna u proceni plodnosti muškarca.

Spermatozoidi normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta duži od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave.

Spermatozoidi se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sledećoj klasifikaciji:

•normalni
•spermatozoidi s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
•spermatozoidi s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji deo itd.)
•spermatozoida s anomalijama repa (dužina, oblik, dvostruki, spiralni, slomljeni rep)
•nezreli spermatozoidi

Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermatozoida (do 40 %), ali je poznato da veliki uticaj na povećanje procenta spermatozoida abnormalnog oblika imaju neke toksične materije kao npr. olovo, zatim pušenje, preterano zagrevanje skrotuma.

Postoji strožija metoda za određivanje morfoloških karakteristika spermatozoida, uvedena od lekara iz Tygesberg Hospital, Južna Afrika (posebno zaslužan dr Kruger). Koristi se istom klasifikacijom, ali strožijim kriterijumima za određivanje nekog spermatozoida kao normalnog. Prema tim kriterijumima, više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza).

Fizičke aberacije spermatozoida mogu se dogoditi za vreme proizvodnje spermatozoida ili tokom skladištenja u epididimisu.

Praktična korisnost procene morfoloških osobina spermatozoida kao preduslova plodnosti muškarca, zavisi u velikoj meri od klasifikacijskog sastava koji laboratorija koristi, te od tehnike obrade ejakulata.

Vitalnost

Ako je procenat pokretljivih spermatozoida izuzetno nizak, potrebno je uraditi procenu vitalnosti spermatozoida.

Metoda bojanja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermatozoida, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve ćelije, dok žive ostaju neobojene. Na takav način procenjuje se najmanje 100 spermatozoida. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermatozoidi, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim procentom vitalnih spermatozoida može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermatozoida koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih činilaca koji deluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi semena.

Odstupanja od normalnih vrednosti

Najčešće korišćeni parametar kod analize semena je broj spermatozoida, odnosno koncentracija spermatozoida u semenu. Muškarci s koncentracijom spermatozoida <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od <20 mil. spermatozoida u ml semena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno verovatno je potrebno je duže razdoblje kako bi se ostvarila trudnoća.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je početkom ove godine nove referentne vrednosti spermograma. Najznačajnija promena odnosi se na povećanje donje granice koncentracije spermatozoida potrebnih za prirodno začeće sa 20 miliona/ml na 40 miliona/ml.

Naziv poremećaja: Opis:

Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50%

Oligozoospermia - koncentracija spermatozoida < 20 mil/ml

Azoospermia - nepostojanje spermatozoida u ejakulatu

Teratozoospermia - < 15 % spermatozoida normalnog oblika

Necrozoospermia - nepostojanje živih spermatozoida u ejakulatu

Polyzoospermia - ekstremno visoka koncentracija spermatozoida

Hypospermia (parvisemia) - volumen spermatozoida < 2 ml

Hyperspermia - volumen spermatozoida > 6 ml

Aspermia (asemia) - nepostojanje ejakulata

Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnog)

Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu

U nekim laboratorijima primenjuje se i kompjuterska analiza ejakulata koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermatozoida posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promena u kompjuterskom programu može značajno promeniti rezultat, stoga se računari moraju neprestano proveravati.

U svakom slučaju, nalaz spermograma koji odstupa od normalnih vrednosti zahteva daljnje analize. Na prvom mestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje analize koje smatra potrebnim (hormonski profil, bakteriogram ejakulata (spermokultura), test na spermalna antitela (ASA) i mnoge druge).



Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Pojasnjenje na vas zahtev!!!
PostPoslato: Pet Mar 03, 2006 5:54 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Vec sam mnogo puta napisala da sve sastojke Proxeeda, kao i Spermamax-a i ostalih slicnih preparata mozete kupiti posebno.

U jednoj kesici Proxeeda imate: 1000mg L-carnitina i 500mg Acetyl L-carnitina (kao i 800mg fruktoze i limunsku kiselinu radi arome).

L-carnitin – pakovanje od 60 kapsula od po 1000mg kosta 850,00 dinara (proizvodjac Encian je najpovoljniji na nasem trzistu za ovu aminokiselinu).

Acetyl-L-carnitin – pakovanje 120 kapsula od po 500mg kosta 4.250,00 dinara (proizvodjac Twinlab).

Sa dve kutije L-carnitina i jednom kutijom Acetyl-L-carnitina vi imate potrebne doze za cak 60 dana (jer treba uzimati obe aminokiseline 2 puta dnevno, kao i Proxeed), po ceni jedne kutije Proxeeda, koja vam traje samo 15 dana. Mnogo je isplativije.

Korisni linkovi:

http://www.lama.co.yu

http://www.atpsport.co.yu

http://www.scg.calivita.com


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Ne citirajte tudje teme!
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 2:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 12:07 pm
Postovi: 191
Lokacija: Požarevac
Nemojte citirati moju temu pod nazivom PRIRODNI LEK ZA MUSKARCE, koju sam ja postavio na sajt. Nije fer. Niste originalni. Postavljajte samo svoje tekstove!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Dejstvo PRIRODNOG LEKA ZA MUSKARCE
PostPoslato: Uto Mar 07, 2006 2:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 12:07 pm
Postovi: 191
Lokacija: Požarevac
Probao sam PRIRODNI LEK ZA MUSKARCE, koji sam postavio kao temu u Urologiji, a rezultate mozete videti na linku


http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=4364

Lek se nalazi na linku

http://www.doktor.rs/forum/viewforum ... 0&start=60

Povecan je broj spermatozoida, kao i poboljsana njihova morfologija, a pojavila se i fruktoza, koje nije bilo.

Druge probleme vezane za spermokulturu cu resavati odredjenim antibiotikom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: 10 vaznih pravila za poboljsanje spermograma !!!
PostPoslato: Sre Mar 08, 2006 2:01 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
zabrinuta75 je napisao:
Napominjem da nisam lekar i da je sve sto cu napisati sublimacija mog visemesecnog citanja strucnih tekstova, citanja postova na ovom i slicnim forumima...


I sam vidis da sam u uvodnom tekstu rekla da sam sakupila najznacajnija iskustva i saznanja do kojih sam dosla citajuci strucne tekstove, postove na ovom i slicnim forumima itd. Dakle, daleko od toga da sam zelela da neko pomisli da su tekstovi licno moji.

Zelja mi je bila da na jednom mestu sakupim najvaznije informacije, kako oni koji se prvi put susrecu sa problemom muskog steriliteta ne bi mnogo lutali i trosili dragoceno vreme. Znam kako je meni i suprugu bilo kad smo saznali da imamo problem. Veruj mi, u tom momentu bi mi mnogo znacilo da je postojala ovakva tema sa sakupljenim bitnim podacima na jednom mestu.

MISLIM DA UOPSTE NIJE BITNO KOJI JE TEKST CIJI, NAJVAZNIJE JE DA POMOGNEMO LJUDIMA SA OVIM PROBLEMOM I RAZMENIMO ISKUSTVA !!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: odgovor
PostPoslato: Sre Mar 08, 2006 8:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 12:07 pm
Postovi: 191
Lokacija: Požarevac
Nisam mislio nista lose, niti da su to tvoji tekstovi. Samo sam mislio da nije fer citirati neciju tudju temu. Onako drugarski. Posto smo i ja supruga mladi, a imamo slicni problem, moram da priznam da su nam tvoji tekstovi dosta pomogli. Iako smo i mi dosta usli u tu materiju, ti si ipak mnogo vise. U istom cilju smo se i mi prikljucili ovom forumu, da razmenimo iskustva i pomognemo jedni drugima.
U znak drugarstva te molim da prokomentarises moj spermogram, putem licne poruke, a imas ga na linku

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=4364

Meni je prirodan lek, koji sam postavio na forum pomogao, kao sto se moze videti iz rezultata.

Cekamo ASA test, da vidimo sta ce on da kaze.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Poziv
PostPoslato: Sre Mar 08, 2006 11:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Drugar,

Znam da nisi mislio nista lose.

Prednost ove teme je sto je izdvojena i lako uocljiva za one koji prvi put dolaze na sajt, a koji su preplaseni i zbunjeni svojim losim nalazom. Zato je dobro, da zbog njih, neke stvari o kojima smo vec pisali ponovimo, a i da dodamo sve novo sto saznamo i licno proverimo i ustanovimo da pomaze.

Pozivam i tebe Neso (nesat) i sve ostale, da u ovoj izdvojenoj temi iznesete svoja iskustva sa preparatima za poboljsanje spermograma i eventualno preporucite jos neki prirodni ili bilo kakav drugi lek za koji znate da moze pomoci u lecenju muskog steriliteta. SVI TEKSTOVI, SAVETI I ISKUSTVA SU DOBRODOSLI!!!

p.s. Poslala sam ti privatnu poruku sa komentarom tvog nalaza.

SRECNO SVIMA I VELIKI POZDRAV!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: