Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: prolaps materice.HITNO!!!
PostPoslato: Pet Jan 26, 2007 4:00 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 3:35 am
Postovi: 2
Postovanje svima!
Imam veliki problem!Majci je ustanovljeno da ima prolaps materice...i da mora na operaciju.Za sutra je zakazana kolposkopija i radjenje analiza da se utvrdi da li je spremna(standardne analize pred operaciju).Interesuje me uspesnost ovakve operacije kao i komplikacije koje mogu tom prilikom nastati,kao i post-operativni tok.
Otezavajuce okolnosti su da ima 59 godina, srcani je bolesnik(3 baj pasa),i to sto ne sme da primi totalnu anesteziju...
Unapred zahvalan Doca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 26, 2007 5:13 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Prolaps organa pelvisa ( POP ) predstavlja prolaps vaginalnih zidova sa ili bez prolapsom uterusa. Jednostavno receno ako oslabe ligamenti i vezivno tkivo pelvisa ( karlice ) koji drze zenske genitalne organe zajedno sa slojevima misica u jednom uspravnom polozaju, onda se desava da kroz oslabljeni prednji zid vagine prolabira mokracna besika ( cistokela ) da kroz oslabljen straznji dio vagine prolabira debelo crijevo ( rektokela ) i/ili tanko crijevo ( enterokela ), a isto tako moze da dodje do izolovanog apikalnog prolapsa, kad su zidovi vagine relativno u dobroj funkciji ali propabira grlic materice, koji zena moze opipati u vagini...i najgori stepen prolapsa je kad je kompletni prolaps ( stadij 4 ) ili procidentia.

POP ( pelvic organ prolapse ) se dijeli po stadijima ovisno o metodi mjerenja po razlicitim autorima. International Incontinence Society koristi POP-Q mjerenje. Terapeutski pristupi su bazirani na osnovu simptoma koje pacijentkinja ima, na osnovu objektivnog nalaza i na osnovu stepena prolapsa, na tome koliko simptomi uticu na kvalitet njenog zivota.
Vasa majka nije najbolji hirurski kandidat jer ima kardiovaskularne probleme, ali ja ne vidim da je ta operacija toliko hitna, da ona odmah mora da ide na hirursku intervenciju...moram da Vam kazem da ova grupa oboljenja nije nikakva akutna stvar, ne desava se preko noci, nego tokom duzeg perioda postepeno...nije karcinom...i mnoge zene prije hirurske korekcije pokusavaju neke druge konzervativne metode. Koja vrsta bi bila za Vasu majku je tesko reci bez pregleda i bez mjerenja...

Prvo napisite zasto se majka javila kod ginekologa, kakve su joj tegobe, da li ima pritisak u zenskim organima ? da li osjeca da joj je nesto 'ispalo ' da li ima ikakve bolove ? krvarenja ? da li ima problema sa mokrenjem, koliko puta dnevno mokri ? da li ima epizode kada ne moze da zadrzi mokracu i kad ? koliko puta u toku dana ? da li ustaje nocu da mokri i koliko puta ? da li ima probleme sa praznjenjem stolice ? da li je usla u menopauzu i kada ?...iako ovo nisu sva pitanja na koja treba odgovoriti, dovoljno je za grubu procjenu...u svakom slucaju...prepisite sve sto pise na nalazu Vaseg ginekologa i naravno listu njenih lijekova koje pije, da li je pusac ? da li ima hronicni bronhitis ? astmu ?

Javicu Vam se opet kad uhvatim vremena....
U svakom slucaju ove vrste operacija nisu hitne ! jako je bitno da se dg dobro postavi i odredi prava terapija, jer takve operacije mogu da nanesu vise stete nego koristi....dakle ne zurite...i usput receno, kolposkopija ne spada u preopartivnu pretragu...to je samo u Srbiji, da se radi isto toliko kolposkopija koliko i papa nalaza...naravno sa najmanje 70% neobucenim ginekolozima za kolposkopiju, ali...prodaje se dobro...dakle, navali narode !

Pisemo se opet....i ne brinite...

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 27, 2007 1:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Dragi Doco,
osim navedenog određivanja stepena prolapsa, vrlo je bitno da vaša mama možda uzima nekim od antikoaglulanata koji smanjuju zgrušavanje krvi, a koje bi morala da prekine pre samu operaciju!? Zato je potrebna konsultacija sa njenim kardiohirurgom i/ili kardiologom i anesteziologoim.
Što se tiče anestezije rutinski se može primeniti lokalna-sprovodna anestezija, slična epiduralnoj-periduralnoj anesteziji.
Ukoliko je operativni rizik visok postoje specijalni prstenovi kojima se materica vraća na svoje mesto i završavaju posao.
U svakom slučaju nema mesta za brigu, uvek se može odabrati optimalno rešenje!

Pozdrav Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 08, 2007 1:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 3:35 am
Postovi: 2
Hvala na odgovorima...Sutra ce je primiti u NF...Sve analize su obavljene i preporucena je spinalna anestezija(tako pise u izvestaju specijaliste)...Zna li neko koliko traje oporavak i kako dalje??Pozdrav Doca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 04, 2009 1:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 04, 2009 1:48 pm
Postovi: 2
Moze li neko opisati iskustvo sa operacijom prolapsus-a materice?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 06, 2009 11:44 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 6:15 pm
Postovi: 72
ja sam operisala prolaps ili ispadanje materice.Ne želim nikoga plašiti ali vašu mamu ništa ne boli i ništa nije hitno Pa bi moj savjet bio da ništa ne dira jer ja lično sam imala duži oporavak što neznaći naravno da će i vaša majka.Trebalo mi je 21 dan da poćnem mokriti bez katetera tako da sam mislila da ću čitav život provest sa kesom ali srečom uspjela sam da počnem mokriti ali sada mi redovno urin odlazi bez moje volje što je jedna od komplikacija ove operacije.Što se tiće srca i ja sam srćani bolesnik i imam visok krvni pritisak tu nisam imala neki veči komplikacija osim što sam zbog pritiska duže krvarila.Moj lićno iskustvo mislim nedirati ništa več nabaviti prsten koji se zove pesar.Jer vjerujte neželim vas plašiti ali većini žena poslije operacije odlazi urin interkontinencija pogotovo kod žena koje nisu imale dug beznaporan oporavak tako da godinu bar nesmijete ništa teško dizati i naprezati se poslije operacije najmanje šest nedelja nesmijete imati odnos i nesmijete se puno naprezati prilikom vršenja nužde.Bil SAM SAMO ISKRENA JER SAM KROZ SVE PROŠLA OBAVEZNO PITAJTE LJEKARA ZA MMOGUĆE KOMPLIKACIJE.POZDRAV I SRETNO.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 08, 2009 7:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 04, 2009 1:48 pm
Postovi: 2
Hvala puno na savjetima i lijepim zeljama.Razmislicemo o svemu ponovo.Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: prolaps materice.HITNO!!!
PostPoslato: Sre Jul 28, 2010 6:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 12, 2010 8:12 pm
Postovi: 5
Pozdrav! Prilikom podizanja tereta,cucanja,nezgodnog sedenja i sl. mi se javljaju bolovi u vagini. Simptomi su slicni kao kod upale mokracne besike.Sem bola, imam cestu potrebu za mokrenjem i neki cudan osecaj vucenja na dole. Bila sam vise puta kod razlicitih ginekologa i svi su rekli da je sve u redu i da bi trebala da rodim jos jedno dete.Samo jedan od lekara mi je rekao da mi je besika MALO spustena. Urolog mi nije hteo ni da me saslusa,jer sam navodno mlada za takve tegobe.Porodila sam se 2002. godine, porodjaj je protekao u najboljem redu. Od tad sam samo jednom prilikom imala ovaj problem, pre 4 god., ali se sve brzo smirilo i nije se ponavljalo sve do januara ove godine, kad sam u firmi provodila svakodnevno 12 sati na nogama. Interseuje me da li postoje vezbe, sem Kegelovih za jacanje ligamenata i misica male karlice i da li se u ovom stadijumu spada radi operacija? Unared hvala!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 37 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: