Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: febrilna konvulzija
PostPoslato: Sre Apr 29, 2009 10:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm
Postovi: 75
Postovani, moja beba ima sada deset meseci i lepo napreduje, malo kasni po pitanju krupne motorike, nece jos da puzi ali ok.Medjutim, moja zabrinutost je vezana za nesto drugo.Dva dana po rodjenju, drzala sam ga u narucju i iznenada je poceo da trese rucicama i nozicama, a onda kao da se ukocio, tj izgubio svest.Nisam mogla da mu vidim oci jer je imao flaster, imao je zuticu, ali veoma brzo je sve bilo u redu.Nije imao temperaturu.Priblizila sma ga malo suncu, tj prozoru i kada mu je zahvatilo celo, iznenada ej skupio nozice i poceo jako da trese rucicama i nozicama.PItala sam dr o cemu se radi, rekla je da je verovatno bila hišperglikemija.Medjutim, jako sam skepticna, ni danas ne znam sta ej to bilo, nije se vise ponovilo.Ne znam da li je mozda bilo neko privikavanje na vanmatericne uslove zivota, ili sta vec...Da li ej nko imao iskustva, napisla sma febrilne konvulzije jer mi lici na to, ako su bile da li ce imati neke posledice.Molim vas...


Hvala unapred i izvinite na opsirnosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 29, 2009 11:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Postovi: 349
Ako Vasa beba lepo napreduje,u fizickom i psihickom razvoju,(dobar napredak u visini i tezini,dete sedi uz oslonac,pokusava po malo da se pridigne,poseze za igrackama,hvata ih svojom rukom,pokusava da izgovori po koju rec,smeje se,place i "galami" snazno i zdravo),opustite se i zaboravite na to.

...Dva dana po rodjenju, drzala sam ga u narucju i iznenada je poceo da trese rucicama i nozicama, a onda kao da se ukocio, tj izgubio svest...-jeste li bas sigurni da je dete izgubilo svest?Ako jeste,onda je svakako trebalo obaviti jedan EEG,ali ja pre mislim da Vam se to ucinilo,pogotovu jer je beba imala flaster preko ociju.
Mom sinu se cesto desavalo da se tako zgrci i pogled mu se ukoci,posebno kada je imao grceve.

Febrilne konvulzije,kao sto sama rec kaze,desavaju se pri febrilnim stanjima(kada dete ima temperaturu).POstoje jos neki oblici konvulzija,ali to je siroka tema i mislim da nema veze sa vasim problemom.

Sto se tice puzanja,u poslednje vreme se mnogo govori o tome,pa pojedini roditelji shvate da sa njihovim detetom nesto nije u redu ako ono ne puzi.
Puzanje je dobro,dete na taj nacin jaca misice,usaglasava pokrete,ispituje okolinu...sve je to ok ali neka deca jednostavno preskoce fazu puzanja i to nije znak da sa njima nesto nije u redu.

_________________
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Apr 30, 2009 12:31 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Febrilne konvulzije su prigodni cerebralni napadi koji se javljaju u visokoj temperaturi kod dece a kod kojih temperatura nije uzrokovana akutnom intrakranijalnom infekcijom. Cerebralni napadi su nagli prolazni, motorički, psihički, senzorni, vegetativni simptomi kao posledica prolazne disfunkcije mozga. Uvijek predstavljaju dramatičnu sliku: uplakana majka, usplahireni otac i dete u naručju odsutne svesti s toničko-kloničkim grčevima. S druge strane: lekar, sestra koji moraju biti smireni, staloženi i što hitnije pružiti adekvatnu medicinsku pomoć.

Klinička slika

Konvulzije se javljaju uz, kako je navedeno, najčešće toničko-kloničkim kontrakcijama skeletne muskulature ali mogu i u obliku gubitka tonusa muskulature.

Senzorni (parestezije, bol), vegetativni (povraćanje, znojenje, salivacija) u obliku apsansa.

Konvulzije nastupaju kod porasta temperature ali mogu i za vreme visoke temperature kao i kod pada temperature. U porodiciovih bolesnika često nalazimo podatak o febrilnim konvulzijama u detinjstvu kao i o neurološkim ili psihijatrijskim bolestima.

Nasleđuje se autosomno dominantno s varijabilnom penetracijom.

Javljaju se u dobi od 6 meseci do 4 i pol godine. Češće kod muške dece u odnosu na žensku. Recidivi konvulzija kreću se od 20% do 30%.

Najčešća dob javljanja febrilnih konvulzija je druga godina života.

Febrilne konvulzije obično traju nekoliko minuta, međutim, ima takozvanih kompliciranih ili atipičnih kod kojih napad može trajati mnogo duze. Zato ih moramo razlikovati i ne samo radi lečenja nego i prognoze.

20% do 30% tih komplikovanih konvulzija su prvi znak epilepsije. Dugotrajni napadi, koji uzrokuju edem mozga mogu dovesti do inkarceracije hipokampusa u otvor tentoriuma te oštećenja hipokampusa koje rezultira stvaranjem ožiljaka koji su uzrok epileptičnih kriza, često refrakternih na terapiju.

Osim navedene simptomatske terapije, svakako treba sprovesti i antipiretske mere, potrebnu rehidraciju, te lečenje osnovne bolesti koja je uzrokovala febrilno stanje.

Imate ceo sajt oovome http://www.snz.hr/edz/ordinacija/ped/fe ... ulzije.htm

Sumnjam da su u pitanju bile konvulzije poshto znaju da se ponavljaju u periodu pre 6 meseci, verovatno jeste bila samo odbrambena reakcija organizma na zuticu i hipoglikemij akoju su pomenuli i lekari.

A kashnjenje u razvoju ne mora imati nikakve veze sa tim stanjem, vec sa milion drugih jednostavnijih razloga, od kojih je najcheshce u pitanju lenjost usled nedovoljnog stimulisanja bebe na puzanje i aktivnosti koje pomazu puzanje, okretanje, motoriku ruku, funkciju ruka-usta, ruka-noga itd.

Prochitajte teme o motornom razvoju koje smo vec pisali u ovom podforumu i ne drzite se slepo tabela koje nadjete na internetu ili u knjigama, svako dete je organizam za sebe, bitno je da je dete zdravo, dovoljno uhranjeno i da ne kasni vishe od 2 meseca bez opravdanih razloga u psiho-motornom razvoju. Ali to je vec neshto shto ce pedijatar primetiti na pregledu.

Nema potrebe da stvarate sebi problem ako nema osnove za to.

Uzivajte u svom detetu i edukujte se.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: re febrilna konvuzija
PostPoslato: Čet Apr 30, 2009 8:18 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm
Postovi: 75
Hvala najlepse


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: moze
PostPoslato: Pet Maj 01, 2009 9:41 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Postovi: 194
Lokacija: Beograd
Mozete uraditi jedan eegzarad svake sigurnosti.Ne bi trebalo da bude problema...

_________________
Verujem da ima entuzijasta medju nama!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: