Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Za alergologa
PostPoslato: Pon Feb 06, 2006 4:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 1:47 am
Postovi: 716
Nadam se da mi mozete pomoci...
Uvek kada popijem neki lek protiv bolova dobijem alergijsku reakciju, u vidu oticanja ocnih kapaka koji se skoro zatvrore.
To mi se pre 6-7 godina prvo desilo od analgina, zatim i od baralgian pa i od kafetina. Naravno te lekove vise nisam pila, a ni druge lekove protiv bolova u strahu da mi se to ne desi ponovo. Kada god bi mi se to desilo ja sam odlazila kod lekara i davali su mi injekciju urbazona od koje bi to proslo, i rekli mi da taj lek ne pijem, a na moja pitanja da li moze da se utvrdi sta bih smela da pijem protiv bolova, uvek su mi govorili da to moram sama da ispitam, po principu na sta ti se ne naduju oci to smes da pijes.
Posto sam relativno mlada(20 godina) to su bila prva uzimanja tih lekova, i od tada kad god me nesto zaboli, ne pijem nista.
Pre 2 godine mi se desilo da mi je celo telo bilo u koprivnjacama koje su bile toliko velike da su se spajale i prekrile celo telo, i kada sam otisla kod lekara, opet su mi dali urbazon, a li se to navracalo naredna dva dana, i opet sam primala urbazon. Kasnije sam isla kod alergologa i osim razovora nista vise m i alergicna sam na sve supstance koje se ispituju(polen,perje,prasina,gljivice... i to u velikoj meri a imam i astmu), a i alergicna sam na jagodu.
Na kraju svega toga, lekar opste prakse mi je rekao da ne jedem lesnike, orahe, kikiriki, badem, jagode, maline, kivi... iako sam ja to uvek jela, a osim jagoda nisam imala problema, i najvaznije nista od toga nisam jela nekoliko dana pre pomenute alergije, a ni nikakav lek. Cega sam se ja pridrzavala godinu dana, a od tada vec godinu dana jedem sve na predlog drugog doktora.
Znam da je post opsiran, a li htela sam da pomenem sve okolnosti, radi bolje "dijagnoze"
Dakle, moje pitanje je ima li ovo sve neke povezanosti, i sta bih ja mogla da pijem kada me zaboli glava, stomak, zub...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Za alergologa - analgetici - odgovor
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 2:03 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
S obzirom na to da imate alergijske manifestacije na veliki broj izazivaca (medju njima i astmu), ne bi trebalo da primenjujete pomenute lekove koje ste vec uzimali protiv bolova - analgetike, ali ni acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Anbol, Acetisal, Midol i dr), niti ibuprofen (Brufen, Avil i dr), niti flurbiprofen Flugalin), niti ketoprofen (Ketonal), niti naproksen (Naksetol).

Sledece shvatite SAMO kao mogucnost/preporuku za svog doktora, ali ne i da pokusavate sami sa eksperimentima, jer ste kao tzv. atopijska osoba alergicna na veliki broj cestih uzrocnika iz spoljasnje sredine i lekova:
Teorijski (ali i prakticno sa velikom verovatnocom) - ne bi trebalo da Vam prave probleme sledeci lekovi protiv bolova: 1) za lakse bolove PARACETAMOL (Paracet, Febricet, Efferalgan, Panadol), 2) za teze bolove CELEKOKSIB (Celebrex), ETORIKOKSIB (Arcoxia), ROFEKOKSIB (Vioxx), NIMESULID (Nimulid, Aulin, Tenaprost, Ventor).

Pomenuti lekovi nisu hemijski srodni sa analgeticima koji cesto izazivaju alergije, a pokazalo se i da je njihova primena znatno bezbednija (sigurnija) kod osoba sa astmom. Nadam se da astmu dobro kontrolisete inhalacionim lekovima i da verovatno imate iskustva sa njihovom pravilnom primenom.

Samo postepeno i uporno - zelim Vam puno uspeha u iznalazenju pravog leka, ali i ishrane koja ce biti zdrava i bez namirnica koje cesto izazivaju alergijske reakcije (neke ste Vec pomenuli, a moze se dosta strucnih tekstova u vezi sa tim pronaci na internetu).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 14, 2006 8:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 1:47 am
Postovi: 716
Koristim Becloforte svakodnevno i Ventolin po potrebi vec dve-tri godine, nazalost vec sam se uhodala, pa mi ne trebaju saveti oko koriscenja. Do duse, zanima me jedna stvar, meni se skoro svakodnevno javlja blazi napad, teze disem i pluca mi pojacano "skripe", i ja sam u pocetku uzimala ventolin, ali sada u takvim situacijama ne uzimam, i uopste se trudim da ga ne uzimam suvise cesto. I jos jedna stvar, kupila sam prizmin inhalator i prepisali su mi spalmotil i to dozu od 0.7, ja sam se i pri toj dozi, a sutradan sam smanjila na 0.6 pa jednom i na 0.5 trsla narednih pola sata i srce mi je ubrzano kucalo. Inace, sto se pluca tice, disala sam odlicno, mnogo bolje nego kada koristim ventolin.
Hvala na odgovoru, u svakom slucaju cu se konsultovati sa lekarom, samo su me zanimala i misljenja drugih doktora, u ovom slucaju vas, uglavnom zato sto sam do sada obicno nailazila na lekare koji nemaju dovoljno vremena, ili mi kazu ma ti si sigurnio nesto pojela pa me ni ne shvataju ozbiljno. To ponekad bude i ponizavajuce, a ja stvarno ne prilazim neozbiljno ovom problemu pa to ume da zasmeta.
U svakom slucaju,jos jednom hvala na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ZIRTEK
PostPoslato: Sub Mar 11, 2006 12:23 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 2:49 am
Postovi: 51
Koristila sam ovaj lek pre cetri godine i posle dve kutije po 20 tableta nisam imala aleriju sve do sada a sada je krenula iz cisteg mira ne mogu da povezem odakle jer sam ranije mislila da je od lekova.Jedino ako su u pitanju sumece tablete ili med jer nisam nikakve lekove piti.I sada uopste zirtek nema nikakav efekat jer alergija i dalje traje i sve je gora.Pijem dosta limunade i po tabletu Q10 od 30 mg,ne ide mi se vise u bolnicu gde sam provela dve nedelje pre cetri godine,sta mi vi savetujete?

Veliki pozdrav!

_________________
Minerva


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Zirtek ponovo
PostPoslato: Sub Mar 11, 2006 12:38 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 2:49 am
Postovi: 51
Da se nadovezem na temu ja nisam alergicna ni na sta po testovima pre cetri godine jedino imam pozitivna rezultat sto se tice sklonosti alergiji,jedino ako odjednom nisam postala i na to alergicna pri cemu mi med za ove cetri godine nije pravio problem Q10 sam pocela piti pre neki dan kad sam vec imala alergiju,a svo vreme koristim limunade tako da nisam verovatno ni na njih jedino sumece.

Koji bi mi vi lek preporucili?Da li da povecam Q10 na dve tablete dnevno tj 60mg?Koji bi mi vitamin ako je to moguce mogao unistiti te histamine koji izazivaju alergiju?Jedno vece pred spavanje sam popila limunadu i Q10 i nisam tj prakticno minimalno imala alergiju a sledeci sam ucinila isto samo ne pred spavanje vec u podne i imala sam danas bas izrazitu alergiju.Pijem i gvozdje tj Heferol i Flourogal tablete-tj one se sisaju,jer su za zube.Meni se inace alergija uvek javlja u toku ciklusa i posle budjenja ujutro me u roku 10 min izbiju plikovi po kozi tj koprivnjaca.A posle se pocnu povlaciti i uglavnom su bez svraba ali danas i pre cetri godine pred samo okoncanje na ovaj period bez alergije javljao se i svrab.I danas se nije u potpunosti povukla sto se ranije desavalo.Jedan alergolog mi je rekao da je to alergija koja traje godinu dve i da se vise ne javlja sto nije moj slucaj.A i pre svega ovoga jos u januaru mi se jedno jutro javio herpes kod usana kao znak opadanja imuniteta.

Izvinite na ovaj dug post,zelela sam sto vise cinjenica navesti.

Veliki pozdrav!

_________________
Minerva


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 24, 2006 6:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 5:53 pm
Postovi: 3
Alergicna sam na polen trave, drveca i korova, prasinu, duvan... do prosle godine imala sam samo kijavicu, curenje nosa, svrab ociju i sve ono neprijatno sto prati alergije. Prosle godine nista od tih simptoma, samo gusenje. Onda sam vidjela da kijanje i svrab ociju nije nista u odnosu na onaj osjecaj kad se boris za vazduh. Na to je doslo zapalenje sinusa i sluzokoze nosa - uglavnom jedno pakleno ljeto.
Ove godine jos nije pocelo, osim kijanja, ali stalno je prisutan veliki strah. Danas sam isla kod alergologa da mi prepise neke tablete prije nego sto pocnu pravi simptomi, ali Dr mi je rekao da mi nece prepisati nista dok nemam tegobe jer se ne zna u kojem ce se obliku javiti - mozda ne bude gusenja... To mi odgovara jer ne volim bas u tablete, ali ... cijelo poslije podne provela sam citajuci o alergijama, pa izmedju ostalog pise da napadi mogu biti veoma opasni!!! Nisam se plasila prije, sa tim zivim vec godinama, ali....Sta da radim? Koliko pomazu sumece tablete kalcijuma?
Pozdrav svima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 29, 2006 1:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 1:47 am
Postovi: 716
Ja imam sve te simptome kao i ti... plus gusenje, imam astmu, nemoj se plasiti
Znas za onu akciju, "Imam astmu pa sta", e pa time sam ja pocela da se rukovodim. Ako te mnogo bude gusilo, dace ti ventolim ili neku drugu pumpicu, i bice sve u redu.
Za kalcijum, ne mogu nista da ti kazem, jer sam tek ove godine, odnosno pre par dana pocela da ih pijem, ne znam zasto mi niko to ranije nije rekao.
Mene zanima, koliko dugo moju da pijem claritine?
Pila sam ga 10 dana, i prestala pre par dana, i cini mi se da mi se tegobe opet vracaju.
Neki doktori mi kazu da ne pijem vise od 1kutije, pa ako kasnije z<atreba da pocnem ponovo, a neki kaxu da za vreme proleca pijem stalno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 30, 2006 7:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 5:53 pm
Postovi: 3
Ovih dana, pošto je tema aktuelna, puno čitam o alergijama.
Skvo, ne znam kako ti do sad niko nije rekao za kalcijum šumece tablete. Kad sam ih kupovala prije 4-5 dana, apotekarka mi je rekla da mogu rastopiti 2 tablete u 2 dl vode kad osjetim da teže dišem... Ja ih sad pijem 2 dnevno (ujutro i uvece), stavljam u nos neke kapi Marisol - morska so i pantenol, čisto da očuva sluzokozu... Još nisam počela tablete protiv alergije - presing i ostalo. To cu kad me stegne bas jako.
Čitala sam da su i Ehinacea kapsule jako dobre, one jačaju imunitet a na bazi bilja su, nemaju popratnih pojava ni štetnih efekata.
Mislim da je sve ovo dobro čisto da ojačamo organizam, a koliko može pomoći u sprečavanju simptoma .... u svakom slucaju ne škodi - zato sam sve ovo i pisala.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: