Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: srce ili hernija na zelucu
PostPoslato: Sre Jul 27, 2005 1:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 27, 2005 10:24 am
Postovi: 10
Povremeno imam uzasno jake bolove u grudnoj kosti.Ponekad mi se ucini da pocne tako sto blago osetim nelagodnost u zelucu, zatim osetim kao reumatski bol pozadi u toj istoj visini ali na ledjima i zatim se taj bol pojaca i skoncentrise na grudnu kost.Bol je veoma jak,javlja se ponekad i nocu kada spavam probudi me.Vrsta bola je ista kao kada nesto krivo progutam pa zaboli u grudima samo mnogo jaceg intenziteta.Tada se javi i povisen pritisak i srcana aritmija, sto izazvana bolom sto verovatno i strahom od neizvesnosti.Moja reakcija je bila javiti se u hitnu omoc gde je radjeni EKG u momentu dok sam imala bolove bio dobar osim malo ubrzanog srcanog rada.Imam malo prosiren srcani zaalizak a test opterecenja pokazao je da je sve u skladu sa mojih cetrdesetcetiri godine.Pored ovoga imam i herniju na zelucu, pa me interesuje da ne bih nepotrebno panicila, moze li ta hernija praviti takve bolove u grudima ili je to ipak srce pa ma bilo cime u momentu isprovocirano.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 06, 2006 10:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2006 10:45 pm
Postovi: 6
Hernija na zeludcu moze dati dosta slicne simptome Vasim. Ja je takodje imam i prosle godine sam se iz slicnih razloga obratila lekaru koji mi je nakon pregleda i snimka zeludca ustanovio herniju i preporucio mi da oslabim 10-15kg. Kada sam oslabila vec samo 4-5 kig svi simptmi su nestali. No ja bih Vam ipak preporucila da se obratite kardiologu da iskljucite druge mogucnosti


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 07, 2006 4:06 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 12:31 am
Postovi: 599
Lokacija: Kragujevac
Pošto ste uradili test opterećenja, vrlo verovatno je sa srcem sve u redu.
Hiatus hernia obično znači i refluks kiselog sadržaja /gorušicu/, mozda imate i refluks ezofagitis /upalu donjeg dela jednjaka od kiseline/ pa to ponekad da jak bol iza donjeg dela grudne kosti. Ako imate bolove pri gutanju onda je ova dijagnoza verovatnija. Ako je jednjak u redu, ako nemate problema sa kiselinom, onda su uzroci brojni, ali uglavnom nisu alarmantni. Kad se kao uzrok bola isključi srce, sve ostalo je posle lakše /uglavnom/. Ako su vam dijagnozu hernije postavili radiografski, možda bi i ezofagogastroskopija bila indikovana, da se vidi stanje jednjaka. Postoji i stanje koje se dove "difuzni spazmi jednjaka" gde se on grči i pravi bolove koji liče na opisane, mada je to malo ređe.
Ti simptomi mogu biti i od same hernije, mada ona obično daje poremećaj ritma, mada ni bol nije redak.

_________________
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 07, 2006 11:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Citam ove odgovore, i suvise su strucni za mene,al napisacu ti sta se meni desava i kada...
Kao prvo, izuzetno sam mrsava, nikada nisam isla kod lekara za zeludac, tako da sam "bez dijagnoze", ali desava mi se ponekad isto sto i tebi, i naravno - pravac kardiolog, tamo je sve ok,ali... To mi se desava kad se uvece najedem palacinaka, pice, bilo cega sa dosta luka.
Probaj sledece kad te to zadesi:P.S. NEMOJ DA SE SMEJES NA OVO STO TI PISEM: stani u polozaj macke(kolena i laktovi su na podu), spusti na pod ruke(dlanove i ruke do lakata), onda si u pozi da ti zadnjica ostane gore,spusti glavu na sake i budi oko 5 min u tom polozaju.
Ne kosta te nista da probas, a mozda i tebi pomogne...
U svakom slucaju, ja sam uvek za odlazak kod lekara, al posto si i ti to obavila i sve je ok, probaj ovako i pisi da li je uspelo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 07, 2006 11:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 06, 2006 10:45 pm
Postovi: 6
hvala na savetu. sigurna sam da ova vezbica pomaze jer vraca zeludac u prirodan polozaj. koliko sam do sada procitala o ovom problemu njega mogu imati i mrsavi i debeljuskasti mada se generalno sa smanjenjem kolicine unosa hrana zeludac malo smanjuje pa tako se smanjuje i mogucnost da on prodje kroz mali otvor i pritisne dijafragmu sto dalje izaziva zaista aritmiju. moj savet - nemojte se prejedati palacinkama i onda se izvaliti u vodoravni polozaj :D pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 08, 2006 3:29 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 11:57 pm
Postovi: 3256
Lokacija: Beograd
Sto se tice "prejedanja" , moj zeludac je kao petoparac, pa sam i sa 2 palacinke "prejedena" :D
A bas si pogodila da posle toga legnem, jer imam tu ludu potrebu da oko ponoci shvatim da sam gladna, pa koristim bilo koju priliku da se najedem cim osetim glad,jer je to kod mene veoma retka pojava :cry:
Ja sam ti od onih sto mogu jesti sve sto pozele u bilo koje doba dana ili nocii,ali moram drzati tempo i jesti u skladu svojih mogucnosti(mislim na velicinu zeluca),al ponekad mi se omakne cak 3 palacinke ili cela pica,pa sebi napravim skandal... :P
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: