Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 300 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 12:45 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Gestagena hormonalna kontracepcija

Opis

Kontraceptivni metodi koji koriste neprekidnu upotrebu progestina, sintetičkih hormona s dejstvom hormona žutog tela. Progestini se mogu upotrebljavati u formi tableta, injekcija ili potkožnih uložaka (implantata) (na tržištu su još i hormonalni vaginalni prstenovi). Progestin mogu da sadrže i unutarmaterični ulošci ( Intrauterina kontracepcija ).

Mehanizam delovanja

Glavni mehanizam delovanja je uticaj na sluz u kanalu grlića materice. Ona je lepljiva (slično kao u neplodnoj fazi normalnog ciklusa) i ometa kretanje spermatozoida na putu u matericu. Eventualno dodatno dejstvo je blokiranje ovulacije.

Prednosti

Gestagena kontracepcija ne sadrži ženske polne hormone estrogene. Stoga je ona pogodna za žene kojima se ne preporučuje upotreba estrogena (npr. žene sa povećanim rizikom od duboke venske tromboze). Ima i neke dodatne povoljne uticaje na zdravlje.
Izrazito štiti od upale materice i jajovoda, od raka endometrijuma, a izgleda i jajnika.

Rizici

Gestageni metod nema nikakve značajnije rizike i pogodan je za žene kojima se kombinovana pilula ne preporučuje. On ima i izvesne nepovoljnosti. Poremećaj menstrualnog ciklusa je redovna pojava, pojavljuje se neredovno krvarenje, smeđi sekret mimo menstruacije, potpuni gubitak menstruacije. Ovi poremećaji nemaju negativne posledice po zdravlje žene (naprotiv, npr. gubitak menstruacije znači smanjenje gubitka gvožđa i snižavanje rizika od anemije). Dopušta se da se kod malog procenta žena može pojaviti povećan apetit i iza toga povećanje telesne težine, smanjenje libida ili pogoršanje stanja akni.

Kontraindikacije

Gestagena kontracepcija nema nikakvu apsolutnu kontraidikaciju, tj. ne postoji zdravstveno stanje kod kojeg ne bi mogla da se koristi. Opreznost je neophodna pri prisustvu relativnih kontraindikacija, kao što su karcinom dojke, ishemično oboljenje srca i ozbiljni slučajevi povećanog nivoa holesterola, ponovljene ili operisane ciste janika, ranija vanmaterična trudnoća (minipilule), visoka telesna težina (potkožni ulošci), bojazan od povećane telesne težine (injekcije), ozbiljna oboljenja jetre, depresija, epilepsija (minipilule), uticaj na smanjenje libida ili poremećaji vlazenja vagine, sklonost ka stvaranju akni, osteoporoza, hronična upotreba mukolitika.

Podela preparata

Najpreglednija je podela gestagenih metoda prema načinu upotrebe, tj. tablete (tzv. minipilule), injekcije i potkožni ulošci.

U grupu gestagene kontracepcije može se uvrstiti i intrauterine system (IUS) koji postepeno oslobađa progestin.

U ovoj grupi se nalazi i postkoitalna kontracepcija.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 12:45 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Intrauterini sistem (IUS) je jedan od najefikasnijih metoda kontracepcije. Zaštita koju pruža uporediva je sa efikasnošću sterilizacije žene i počinje odmah po postavljanju IUS u matericu.

Opis

Intrauterini sistem (IUS) je unutarmaterična spravica T-oblika unutar koje je rezervoar sa progestinom. Ona se insertuje u matericu, gde kontinuirano otpušta male količine hormona tokom 5 godina.
Vrlo efikasna kontraceptivna zaštita koju pruža IUS bazira se na direktnim lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.
IUS je pogodan metod za žene koje žele efikasan , nisko-dozni, dugo-delujući kontraceptiv. Posebno je pogodan za žene koje su, bar za sada, završile sa rađanjem.
Posle uklanjanja IUS, žena vrlo brzo ponovo može da zatrudni. IUS je odlično rešenje i za žene posle porođaja.
IUS je jednostavan i pogodan za upotrebu. Doktor ga insertuje u materičnu šupljinu. Kada se jednom postavi, više se ne oseća.
IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte. Posebno je pogodan za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja. Jako se dobro toleriše i neželjeni efekti su vrlo retki.

Mehanizam delovanja

Kontraceptivna zaštita koju nudi IUS bazirana je na lokalnim efektima sistema i progestina na matericu.

Sluzna barijera grlića materice postaje gušća i lepljivija. Ovo onemogućava spermatozoide da dođu do materice, a dodatno štiti i od upalnih bolesti male karlice.
Ciklično debljanje sluznice materice je smanjeno. Ovo čini nemogućim da se oplođeno jajašce ugnezdi u sluznicu materice.

IUS ne obezbeđuje zaštitu protiv HIV ili drugih polno prenosivih bolesti.
Ako želite da imate polni odnos sa partnerom o kome ne znate baš puno, koristite i kondom.

Prednosti

IUS je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Ne mora se razmišljati o kontracepciji 5 godina, što daje značajnu spontanost vašem ljubavnom životu.

IUS ima, osim kontraceptivnog dejstva, još neke pozitivne efekte.
- Pogodan je za lečenje obilnijih i bolnih krvarenja
- Sve dok je IUS na svom mestu, umanjeno je ciklično debljanje sluznice materice. Iako su tačkasta i probojna krvarenja česta u prvih nekoliko meseci, daljom upotrebom ciklusi postaju manje obilni i manje bolni. Mnoge žene čak potpuno prestaju da imaju krvarenje.
Kada se IUS izvadi, obnavlja se ciklično debljanje sluznice materice. Ponovo počinju regularni ciklusi, sa normalnim krvarenjima i žena može ponovo da zatrudni.
- Pošto sa IUS sluz grlića materice postaje gusta i lepljiva, onemogućava se prolazak mikroorganizmima, pa su tako i upalne bolesti male karlice mnogo ređe.

Rizici

Hormonalno aktivni ulošci prouzrokuju nakon uvođenja slabo krvarenje koje traje u proseku otprilike 3 meseca. Zatim nestaje i kod većine žena menstruacija sasvim izostane ili je veoma slaba. Ovaj gubitak menstruacije je u vezi s direktnim delovanjem hormona na sluzokožu materice – funkcija jajnika ostaje sačuvana (nije reč o riziku, zdravstveni učinak ove promene je pozitivan). Hormonalno aktivni ulošci, snižavaju rizik od pojave upalnih bolesti male karlice i vanmateričnih trudnoća, isto kao i oralna gestagena kontracepcija.

Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije, tj. stanje kada se intrauterina kontracepcija ne primenjuje, predstavljaju samo neobjašnjivo krvarenje iz materice i urođene mane materice. Praktično se tu ubrajaju i stanja prilikom kojih je za uvođenje uloška bila neophodna narkoza (zatvoren grlić materice).
Relativne kontraindikacije (tj. stanja kada je neophodna pojačana opreznost) su: hronične ili ponovljene infekcije materice i jajovoda, promiskuitet, veliki miomi materice, neobjašnjivi bolovi u karlici, imunosupresivno lečenje, ponavljane lečene ciste janika, ozbiljna oboljenja jetre.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 1:00 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Pubertet je faza prelaska iz kasnog detinjstva u seksualnu zrelost, tj u fazu ženinog života tokom koje će ona biti u stanju da postane majka. Pubertet počinje povećanjem proizvodnje polnih hormona. Kod devojčica on obično počinje između 10. i 12. godine. Vreme početka puberteta često značajno varira od osobe do osobe u zavisnosti od brojnih faktora (npr genetskih i opštih zdravstvenih).

Kod devojčica povećana proizvodnja estrogena dovodi do brojnih fizičkih promena. Pubertet se završava prvom menstruacijom, vidljivim znakom da je žena postala polno zrela.
Promene u proizvodnji hormona tokom puberteta mogu dovesti i do neprijatnih poremećaja, kao što su akne.

Pubertet nije samo period fizičkih promena. To je takođe period psihološkog, emocionalnog i psihološkog razvoja. Devojke sada moraju preuzeti odgovornost za svoje sopstveno zdravlje.

Pre prvog seksualnog odnosa, u najmanju ruku, trebalo bi da posetite doktora da biste popričali o kontracepciji i da biste obavili prvi ginekološki pregled. Na ovaj način ćete biti dobro pripremljeni.

Pubertet nije faza u kojoj je prerano za razmišljanje o kontroli rađanja. Devojke mogu i trebalo bi da preduzmu aktivno učešće u odluci o kontracepciji. Važno je znati koje su metode kontracepcije dostupne , kao bi mogle da donesu odluku zasnovanu na dobroj informisanosti.
Preuzmite odgovornost. Neka svako dete bude željeno dete.


Žena je polno zrela od trenutka kada fizički postane sposobna da zatrudni.

Faza seksualne zrelosti traje odprilike 35 godina –od početka regularne menstruacije pa sve do menopauze (poslednjeg menstrualnog krvarenja u životu žene).

Menstrualni ciklus je vreme od prvog dana menstruacije pa sve do poslednjeg dana pre početka nove menstruacije ( u proseku 28 dana).

Tokom ovog perioda polni hormoni pripremaju organizam žene za trudnoću. Ako jajna ćelija ne biva oplođena dešava se menstrualno krvarenje i menstrualni ciklus počinje ponovo.

Kako se žena oseća tokom ciklusa zavisi od osobe do osobe. Postoji mnogo toga što možete uraditi da biste poboljšali svoj well-being tokom ciklusa.

Ako se trudnoća dogodi, ne javlja se menstrualno krvarenje. Oplođeno jajašce se ugnezdi u sluznicu materice. Hormoni igraju odlučujuću ulogu i u održavanju trudnoće, porođaju i dojenju.

Zahvaljujući modernim metodama kontracepcije žene i muškarci danas mogu da uživaju u seksu i senzualnosti bez bojazni da će se dogoditi neželjena trudnoća. Sa efikasnom kontracepcijom svako dete može biti željeno dete.


Posle 40-te godine funkcija jajnika žene postepeno opada.

Proizvodnja folikula u jajnicima se smanjuje. Folikuli ne sazrevaju potpuno tokom svakog ciklusa. Zato ne dolazi ni do ovulacije tokom svakog ciklusa. U isto vreme proizvodnja polnih hormona estrogena i progesterona se kontinuirano smanjuje.

Praktične posledice ovih promena su to što ciklusi postaju neredovni.
Ovo je znak opadanja plodnosti koje je vezano za starenje.

Poslednji menstrualni ciklus ( menopauza) dešava se obično oko 52 godine. Ovo predstavlja završetak godina u kojima je žena fertilna. Od trenutka kada je imala poslednji menstrualni ciklus žena više ne može da zatrudni.

Ali do ovog trenutka mora razmoriti neki od oblika kontracepcije koji joj najviše odgovara da koristi.

Opadanje fertiliteta nije jedini znak menopauze. Hormonalne promene dovode i do menopauzalnih simtoma i doprinose razvoju izvesnih bolesti.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 13, 2009 8:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 8:32 pm
Postovi: 58
tamaraft je napisao:

Prema osobinama sadrzaja sekreta deli se cistoca vagine na 3 stepena:

I grupa sekreta - sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrzi izvesne bakterije

Ove dve grupe sekreta predstavljaju normalan sekret vagine


III grupa sekreta - je sekret koji sadrzi bakterije i gnoj

IV grupa sekreta - je sekret koji sadrzi gonokoke

V grupa sekreta - je sekret koji sadrzi trihomonade

VI grupa sekreta - sekret koji sadrzi mikoze (gljivice)



Moze pojasnjenje o podgrupama III grupe, odnosno koje su razlike i sta predstavljaju oznake a,b,c i d u okviru III grupe?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 12:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 8:47 pm
Postovi: 7
Lokacija: Beograd
Evo i mene!!!
Nadam se da sam dobrodosla. :D
Najveci razlog zbog kojeg sam vam se pridruzila jeste fenomenalna "akcija" Tamare.
Tamaraft, ovo je bilo umesto reci hvale,mislim da sam ovim sve rekla.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 1:21 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Dobri ljudi i ljudi koji zele da nauche neshto su uvek dobrodoshli :)

Pozdrav od mene :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 1:42 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 2:46 am
Postovi: 1687
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
I Vi ste dobro dosli da ponesto naucite (u potpisu magistar!)

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 1:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Mozemo li konacno saznati koje struke je doticna autorka teme?
Da li ste ginekolosko akuserska sestra,doktor spec ginekologije i akuserstva ili...nesto trece?
Eto,samo da korisnici budu obavesteni da li im savete daje strucno lice ili neko sa viskom slobodnog vremena i dobrovoljnim surfovanjem po internetu umesto nas!
Ovo ipak citaju i mladje devojke i devojcice pa da ih obavestimo i o tome!
POZDRAV OD GINEKOLOSKO AKUSERSKE SESTRE

(nadam se da ovaj post nece biti brisan,posto bi to znacilo da admin direktno obmanjuje korisnike foruma)

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 2:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 1:01 pm
Postovi: 17
Treba mi savet, da li postoji razlika izmedju preparata za intimnu gelu, u odnosu na starosnu dob?

Konkretno mislim na PH vrednost preparata, ja koristim neki strani gel koji sam dobila 3,5 PH, a moja mama (63 godina ima) koristi sa PH 5,5?
Stalno se pitam da li ima neke razlike i da li ona treba da koristi taj, molim nekoga da mi detaljnije pojasni.

Drugo, mama ima problema sa kozom, na prevoju od vagine ka rektumu, i to kao ojed, konstantno. Rekla joj je doktorka da joj nedostaje testosteron i prepisala joj tesstosteron gel, koju su joj pravili u apoteci, to sam prvi put cula, a i ona, zna li neko nesto vise o tome?
Inace pocela je da ga koristi ali joj ne prija, stalno joj neprijatno vlazi kozu, ia njoj najvise prija kad je cista i suva, ali ojed stoji i dalje. Nema svrab.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 3:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ovde ima da se kupe preparati za intimnu negu sa razlicitim PH u zavisnosti od godina starosti. Videla sam da je za starije zene drugaciji PH mislim bas 5,5.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 3:34 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Nije evo sad sam pogledala, za zene do 45 godina je 3,5 a za zene posle 45 7,0
SAGELLA pH 3,5 oder pH 7,0: Der intime pH-Wert
Die pH-Wert-Skala reicht von 0 bis 14. Ein pH-Wert von 7 ist neutral und entspricht dem pH-Wert von Wasser. Im Leben einer Frau ändert sich der pH-Wert des Intimbereiches mit dem Alter.
Von der Pubertät bis zu den Wechseljahren liegt der pH-Wert der Intimzone im Bereich von 3,5 bis 5 – während einer Schwangerschaft ist er am niedrigsten. Sehen Sie hierzu unten unsere Grafik.
Für die schützende Intimpflege von Frauen im gebärfähigen Alter, d. h. von ca. 15 bis 45 Jahren, eignet sich deshalb SAGELLA pH 3,5 ganz besonders. Eine Verdünnung mit Wasser erhöht den pH-Wert. Unter der Dusche erreichen Sie beim Waschen also den optimalen pH-Wert von ca. 4 bis 4,5.
SAGELLA med wurde für die tägliche Pflege, insbesondere bei Infektionen und Entzündungen und während der Schwangerschaft, entwickelt.
Bei Mädchen, bei Pubertierenden und bei Frauen während und nach den Wechseljahren ist der pH-Wert fast neutral.
Für Frauen ab 45 empfehlen wir SAGELLA pH 7,0, da Ihnen damit ein Intimpflege-Produkt zur Verfügung steht, das auf den pH-Wert Ihres Intimbereiches abgestimmt ist.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 3:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
:D

Pozdrav Dea :)

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 21, 2009 10:21 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am
Postovi: 143
Lokacija: Tamo daleko
sludjena mama je napisao:
... Ovo ipak citaju i mladje devojke i devojcice pa da ih obavestimo i o tome!...



Sludjena mamo, koje bre devojke i devojcice citaju ovo (mislim, ko ovo cita ozbiljno :lol: ) Zena bre ima neku "mentalnu devijaciju", otvara nove naloge, gde se sama hvali i zahvaljuje. Pogledaj, to su sve same "nove clanice" sa po nekoliko postova (osim par njih :D :roll: )


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 21, 2009 10:59 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Jedna je napisao:
sludjena mama je napisao:
... Ovo ipak citaju i mladje devojke i devojcice pa da ih obavestimo i o tome!...



Sludjena mamo, koje bre devojke i devojcice citaju ovo (mislim, ko ovo cita ozbiljno :lol: ) Zena bre ima neku "mentalnu devijaciju", otvara nove naloge, gde se sama hvali i zahvaljuje. Pogledaj, to su sve same "nove clanice" sa po nekoliko postova (osim par njih :D :roll: )



:lol: :lol: :lol:

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 21, 2009 3:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 1:01 pm
Postovi: 17
Ako sam dobro razumela, starije zene bi trebalo da koriste intimne gelove sa visim PH, kao. npr. kao sto si dala primer preparata sa PH 7,0 ? Ima li neko konkretno objasnjenje za to?
Zna li neko odgovor za pomenuti ojed i testosteron gel?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 300 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 66 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: