Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: BABY KUVAR
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:52 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
dragi moji,
majka sam dvoje dece i kao i sve majke cesto sam bila u nedoumici sta dati detetu,koliko,kada itd.
zato sam i dosla na ideju da otvorim ovu temu i nadam se da cete mi pomoci da izadjemo na kraj sa problemom DECIJA ISHRANA!!!!
svaki savet i predlog je dobro dosao!!!

p.s .tema vec postoji na nutricionizmu ,pa cu neke zanimljive textove i savete postaviti i ovde! :wink:

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Ishrana odojčeta

Pravilna ishrana odojčeta ima veliki značaj u zaštiti i održanju zdravlja, kao i za psihofizički razvoj deteta. Ukoliko je ishrana adekvatna odojče se najbrže razvija i napreduje. Za razliku od odraslih detetu je potrebna veća količina hrane srazmerno telesnoj masi i to naročito gradivnih nutrijenasa koji služe za sintezu novih tkiva i za rast bebe. Smatra se da odojče do svog šestog meseca treba da udvostruči svoju porođajnu težinu, a do prve godine da je utrostruči.
Načini ishrane

Ishrana odojčeta može biti:

*

Prirodna ishrana – humano mleko
*

Mešovita ishrana – dohrana adaptiranim mlekom
*

Veštačka ishrana – ishrana adaptiranim mleko

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Prirodna ishrana – dojenje

Majčino mleko predstavlja najsavršeniju hranu za odojče, jer je majčino mleko hemijskim sastavom prilagođeno potrebama odojčeta, samim tim se lakše vari i bolje iskorišćava. Većina majki su sposobne da doje svoje dete. Mleko nadolazi treći dan od porođaja a nekada i kasnije (kod carskog reza).

Količina mleka zavisi od i od pravilne ishrane majke dojilje. Hrana dojilje treba da je raznovrsna i da se sastoji od testenina, sireva, mesa, zelenog povrća, voća i voćnih sokova i ½ l mleka dnevno,pa i više. Dojilja treba da se dovoljno odmara i da ima ljubav i volju da doji svoje dete.

Prednosti dojenja:

*

Obezbeđuje prirodnu hranu
*

Obezbeđuje vezu između majke i deteta
*

Stvara emocionalnu stabilnost
*

Majčino mleko sadrži antitela koja štite bebu od infekcija (pospešuju imunitet)
*

Majčino mleko je bakteriološki ispravno i sterilno
*

Majčino mleko poseduje optimalnu temperaturu (37 C)
*

Sisanje omogućava odojčetu pravilan razvoj vilica
*

Dojenje omogućava lakšu regulaciju telesne mase majke posle porođa

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Mešovita ishrana

Ukoliko majka nema dovoljno mleka pristupa se dohranjivanju, najčešće adaptiranim mlekom (ređe kravljim – prilagođenim 2/3, uz dodatak šećera).

Veštačka ishrana

Ukoliko majka nema mleka ili zbog bolesti majke koriste se adaptirana mleka koja su po svom sastavu najsličnija, gotovo identična majčinom mleku. Upotreba razblaženog kravljeg mleka (2/3) se ne preporučuje pre svega jer može biti bakteriološki neispravno, zatim se javljaju alergije na ovu vrstu mleka kao i intolerancija (nepodnošenje).

Raspored obeda i vrste namirnica u ishrani odojčeta

*

0-2 meseca starosti odojče treba da ima 6-8 podoja u toku 24h, u količini od 90-120ml po podoju i da razmak između podoja ne bude manji od 2h ni veći od 3h. Podoji trebaju da traju 20-30min.
*

3-4 mesec starosti – odojče treba da ima 5-6 podoja u toku 24h u količini od 120-150ml po podoju u razmaku od 3h. Po mogućnosti u trećem mesecu ukinuti noćni podoj. Odojče na veštačkoj ishrani takođe ima isti broj podoja samo što se daju adaptirana mleka.
*

5 mesec starosti – odojče treba da ima 4-5 podoja na dan u količini od 150-180ml po podoju uz dodataka mlečne kaše, najčešće kao pretposlednji obed. Prvi i poslednji obed treba uvek da bude mleko! U petom mesecu možemo dodati i voćnu kašicu (jabuka, breskva, kajsija), voćni kompot ili voćni sokić za bebe (razblažen sa vodom u razmeri 1:1) ili kašicu od jabuke i šargarepe. U početku ponuditi nekoliko kašičica pa kasnije postepeno povećavati količinu.
*

6-7 meseci starosti – odojče ima 3-4 podoja, 180-200ml mleka po podoju.

Mlečna kaša, kaša sa žitaricama i mlekom (pirinčana kaša);

Voćne kaše (jabuka, breskva, kajsija, bundeva, banana kombinovana sa jabukom ili posebno 2 puta nedeljno, šljiva i kruška, pri čemu se one daju jednom nedeljno), minimum voća koje se daje je 50g, a maksimum voćnog soka je 150ml dnevno;

Kaše od povrća (brokule, karfiol, krompir, šargarepa, blitva, spanać), minimum povrća je 50g, a maksimum 120g;

Polako se uvodi meso (20-30g), i to posne vrste mesa – prvo piletinu, belo meso. Pa zatim jagnjetinu, teletinu i ćuretinu. Prvo se pripremaju bujoni od mesa (supe), a zatim se daje i meso. Svinjsko meso se ne uvodi do navršene 1 godine;

Obzirom da se dete prvi put sreće sa novim ukusom hrane ne treba ga prisiljavati da jede. Bitno je uvoditi namirnice postepeno i u malim količinama (2-3 kašičice dnevno). Svaki treći ili četvrti dan po jednu novu namirnicu kako bi se dete naviklo na novi ukus.

* 8-12 meseca – podoj ujutru i uveče, 200-250ml mleka po podoju.

Uvodi se žumance, prvo 1/8 žumanceta nedeljno (veličina zrna graška), sledeće nedelje 1/6, pa postepeno povećavati do celog žumanceta nedeljno. Kada uvedemo celo žumance davati ga 2-3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso. Inače, jaje treba da bude tvrdo kuvano, najmanje 7min da vri. U početku se daje uz mleko ili u kašici a kasnije može i posebno.

Sa 8-9 meseci takođe uvodimo hleb, jogurt, kiselo mleko, pavlaku, mladi sir, može se uvesti neka vrsta doručka i ne mora (kačamak, popara, griz i dr.).

Na kraju pripreme jela dodaje se na vrh kašičice butera ili pola kašičice maslinovog ulja.

Sa 10 meseci uvesti od povrća grašak, boraniju i kupus, ali ukoliko dete to ne prihvata ne siliti ga, već mu ponuditi neki drugi dan uz mali dodatak soli (prstohvat).

Posle navršenih godinu dana možemo polako uvoditi sledeće namirnice: med – prvo bagremov, jagode, maline, kupine, citrusno voće – kivi, limun, ananas, pomorandža, mandarina, koštunjavo voće – orah, badem, lešnik, kikiriki, belance, industrijske supe, svinjetinu, morske plodove, suhomesnate proizvode, ribu i drugu hranu sa konzervansima. Ove namirnice su visoko energetske i treba ih postepeno uvoditi u ishranu deteta.

U ovom periodu količina mleka i mlečnih proizvoda dnevno treba da iznosi oko 500ml dete ima 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine (sok, voće, sutlijaš, puding, koh, kolači,itd.). Na mogu da se nađu gotove slane i voćne kašice kao i razne vrste sokova koji u potpunosti mogu da zadovolje kompletne potrebe deteta. Ovi proizvodi se mogu slobodno koristiti uz strogo pridržavanje uputstava od strane proizvođača.

Zbog mogućnosti pojava alergija i infekcija do navršenih godinu dana ne treba davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, mandarine, kivi, kvasac, orah, badem, kikiriki, lešnik, eurokrem, čokolade, belance jaja, suhomesnate proizvode, školjke, konzerviranu ribu i drugu hranu sa konzervansima.

Svako dete bi trebalo da ima svoj pribor za jelo i njega ne bi smeli koristiti odrasli. Ono mora da bude čisto i po potrebi iskuvati ga i ne brisati ga nakon pranja.

Od sudova se preporučuje: lonac od 1l, šerpe od ½ i 1l, metalno lonče od ½ i ¼ l, šolja i šoljica, staklena čaša, supena i kafena kašika, rende, cediljka, 2-3 flašice ako mora, itd.

Pored svega navedenog treba imati u vidu činjenicu da je svako dete svet za sebe i da ima individualne potrebe koje treba uzeti u obzir.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Ručak za bebu

Kada vašoj bebi počnete da spremate čvrstu hranu, veorvatno ćete posle izvesnog vremena biti u dilemi «šta danas da joj spremim». Nudim vam nekoliko zanimljivih recepata za bebin ručak. Ukoliko i vi imate recepte za jela koja vaše dete rado jede, pošaljite ih!Do tada, prijatno!

Šnicle za bebu

100 grama dobro skuvanog mesa iseckati i dva puta samleti na mašini za meso. Dodati žumance, malo seckanog peršuna, malo soli i oblikovati tanju šniclu. Pržiti je na ulju sa obe strane. Gotovo izgnječiti viljuškom i dati bebi u pireu od povrća.
Koristi se u ishrani odojčeta sa navršenih devet meseci starosti.

Strugana džigerica

Potrebno: pileća ili ćureća džigerica (jedna džigerica – 30-40 g)
Opranu džigericu istrugati nožem, pri čemu se odvoje žilice. Kuvati u vodi sa ili bez povrća deset minuta.
Daje se odojčetu posle sedmog mesca života.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
i jos jedan
Šargarepa sa tikvicama i pavlakom

Potrebno: dve šargarepe, pola tikvice, dve kašičice pavlake, so.
Šargarepu dobro oprati i naseckati. Tikvicu oljuštiti i naseckati na kockice. Sve obariti u blago slanoj vodi, procediti i propasirati. Dodati supu u kojoj je kuvano povrće i pavlaku.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
KAKO UVESTI CVRSTU HRANU?


Dohranjivanje beba je uvođenje u ishranu drugih namirnica osim mleka (majčinog ili adaptiranog), a sprovodi se postupnim dopunjavanjem i zamenjivanjem pojedinih mlečnih obroka nekom drugom hranom (voćnom kašicom, povrćem, kašicom od žitarica i raznim drugim namirnicama).

Vreme uvođenja druge hrane uglavnom počinje oko šestog meseca (ukoliko se beba samo doji), ili između 4. i 6. meseca starosti (ukoliko se beba hrani adaptiranim mlekom).

Nakon 6 meseci prihranjivanje bebe je neophodno zbog normalnog rasta i razvoja deteta kao i zbog povećanih prehrambenih potreba deteta. Ako je dete zadovoljno, ako dobro i stalno napreduje, dohranjivanje treba započeti u uzrastu oko šestog meseca. Kod deteta ovog uzrasta sazreli su sistem za varenje i bubrezi, ono je udvostručilo svoju težinu koju je imalo na rođenju, drži glavu čvrsto, žvaće i guta, tako da uzimanje čvrste ili tečne hrane ne predstavlja rizik od ugušenja. Naročito je važno da se pre šestog meseca ne počne sa dohranjivanjem dojene bebe u čijoj porodici neko boluje od alergijskih bolesti (bronhijalne astme ili neurodermitisa).

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Opšti saveti

Nove namirnice se u ishranu uvode postepeno, jedna po jedna u razmacima od 5 - 7 dana, u malim količinama, da se vidi kako ih dete podnosi. Nikako ne uvoditi u ishranu više od dve namirnice nedeljno. Novu hranu bi trebalo dodavati 1 - 2 puta dnevno nakon dojenja kako bi se izbeglo zamenjivanje majčinog mleka i prestanak dojenja. U kašicu možete da stavite i malo izdojenog majčinog mleka.

Hrana mora biti sveža (ili ispravno zamrznuta), dobro oprana, očišćena, čisto pripremljena, skuvana, pasirana, umerene temperature. Povrće se daje sirovo ili kuvano, onako kako se priprema i za odrasle. Ne treba dodavati ni so, ni šećer. Dečji ukus je drugačiji od ukusa odraslog, zbog čega hranu ne treba prilagođavati svom ukusu. Razblaživanje hrane vodom sprečava odojče da oseti prirodni ukus hrane.

Obzirom da se dete sreće sa ukusom hrane po prvi put u životu, ne treba ga prisiljavati da jede. Ukoliko odbije neku hranu, pokušajte ponovo narednog dana. Za prihvatanje nove hrane presudno je strpljenje roditelja. Kada dete prihvati novu hranu, postepeno povećavajte količinu hrane u obroku.

Kada je dete sito (okrene glavu, izbaci hranu) ne treba dalje insistirati da jede.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
a ovo je vazno:
pre svakog kontakta sa hranom operite ruke (kao i ruke deteta). Kašastu i kasnije čvrstu hranu trebalo bi davati kašičicom, a tečnost kašičicom ili iz šolje. Ne upotrebljavajte flašice i cucle. Želju deteta da samo uzima hranu (uzima hranu prstićima, što prerasta u hranjenje upotrebom kašičice u uzrastu oko godine dana) treba ohrabriti. Poželjno je da dete jede istovremeno kada i ostali članovi porodice. Preporučuje se davanje kapi “AD vitamina” i uzimanje tableta fluora tokom prve godine života.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Šta davati od šestog meseca?

Započnite davanje one hrane koja je dostupna i nastavite sa onom hranom koju dete rado prihvata.

Od šestog meseca možete davati jabuke, kruške, kajsije, šljive, kompot ili kašu od breskve, šargarepu, bundevu, krompir, bistru supu od nemasnog mladog mesa (jagnjetina, piletina, teletina) ili jogurt. Ova hrana sadrži gradivne materije. Kaša od skuvanog pirinča ili kukuruznog griza, može biti dobra osnova za svaki obrok. U kašu možete dodati nekoliko kapi ulja. Sokovi ili kaše od gore navedenog povrća i voća su dobri izvori energije, vitamina i minerala. Ravnomerno davanje svih navedenih grupa namirnica je neophodno za pravilan rast i razvoj deteta (npr. kaša od pirinča + majčino mleko; kaša od kukuruza + šargarepa + bundeva + supa). Nakon ovih obroka dete može da traži vodu. Dajte mu da pije prokuvanu (nezašećerenu) vodu. Nemojte davati nikakve čajeve.

Zbog mogućnosti pojave alergija (i infekcija), do navršene godine dana, nemojte davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, narandže, limun, grejpfrut, mandarine, kivi, med, kvasac, orah, badem, lešnik, eurokrem, belance jaja, školjke, konzerviranu ribu, drugu hranu sa konzervansima.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:03 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Šta raditi u sedmom i osmom mesecu?

Osnova je i dalje dojenje (4 do 5 puta dnevno). Nastavite sa davanjem pirinčane kaše, kukuruznog griza, voća i povrća koje ste davali tokom proteklog meseca, ali sada sveže ribanog ili seckanog na komadiće. Postepeno uvedite novu hranu: tvrdo kuvano žumance jajeta izmešano sa mlekom (postepeno, svake sedmice po jednu četvrtinu više) i mlado meso. Krajem osmog meseca možete uvesti ražani ili pšenični hleb/keks. Od pojave prvih zuba, redovno perite zube detetu.


Bitne promene u devetom i desetom mesecu

Tokom ovog perioda nastavite sa dojenjem, ali sada prvo dajte čvrstu hranu, a na kraju obroka ponudite bebi da sisa, po želji. Uvedite novu hranu: karfiol, sočivo, spanać, sir, meso bele ribe, jaču mesnu supu.

Ishrana bebe u 11. mesecu

Održavajte dojenje i nastavite sa davanjem voća i povrća. Uvedite grašak, pasulj, kupus i mleveno juneće meso. U hranu možete dodavati malo jodirane soli. Primer jelovnika: jutro: dojenje; doručak: kaša od pirinča + voćni sok; užina: jogurt + hleb; ručak: kukuruzni griz + spanać + meso; užina: voće; večera: hleb + sočivo + sir; pred spavanje: podoj.

Ishrana odojčeta u 12. mesecu

Dojite bebu najmanje dva puta dnevno – ujutro i uveče. Ustalite 5–6 obroka, tri glavna i dve užine. Dete treba da uzima svu hranu bez prisiljavanja. Sastav obroka je raznovrstan.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Ishrana deteta nakon prvog rođendana

Dojite dete po želji, obično dva do tri puta dnevno. Količina voća, povrća i ostale hrane koju dete uzima zavisi od apetita, dnevne aktivnosti i potrebe deteta i ne treba je ograničavati. Dete sada ravnopravno jede sa ostalim članovima porodice, osim kada se servira jako masna i začinjena hrana, Nemojte detetu davati tečnost za vreme obroka. Nakon obroka, dete može da pije vodu, čaj ili voćni sok bez šećera koliko želi. Kravlje mleko prokuvajte pre upotrebe i ograničite davanje na oko pola litre dnevno. Takođe ograničiti unos čokolade, keksa, bombona, slatkih napitaka zbog opasnosti od kasnije gojaznosti, kao i zbog sprečavanja kvara zuba.

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
druga godina zivota deteta...puno muka,tvrdoglavog odbijanja hrane,zelja deteta da samostalno jede,danas jede puno,sutra tek nesto malo...
jel vam sve ovo poznato???
a kakva im treba biti ishrana u drugoj godini zivota???

nastavak sledi ...... :wink:

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
[quote="sludjena mama"]Ručak za bebu


Šnicle za bebu

100 grama dobro skuvanog mesa iseckati i dva puta samleti na mašini za meso. Dodati žumance, malo seckanog peršuna, malo soli i oblikovati tanju šniclu. Pržiti je na ulju sa obe strane. Gotovo izgnječiti viljuškom i dati bebi u pireu od povrća.
Koristi se u ishrani odojčeta sa navršenih devet meseci starosti.

Zar moze da se mesa meso i zumance?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 11:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
sa navrsenih devet meseci?

moze!

ovaj recept je preuzet sa sajta mojabeba.com!Naravno,misli se na pilece ili curece meso!


U stvari,kad malo bolje razmislim,prvo se kaze da se ne daje meso ako se daje jaje tog dana a zatim daju recept u kome se dodaje zumance u meso za snicle! :o

Sad shvatate zasto sam sludjena :wink:

Eto,da budem iskrena,ja sam mojoj deci tako pravila,sa zumancetom i ziva su i zdrava! :D

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: